bravia1 30.11.06, 23:20 Czy to ostateczność? Który z waszych partnerów miał to badanie? Co dalej? Jesteśmy po wizycie i nie wiem co dalej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sun32 Re: Fragmentacja DNA plemników 01.12.06, 09:22 Mój M miał to badanie. Wyszło słabo. Jestem w trakcie stymulacji do IMSI. Nie martw się na zapas. W mojej rodzinie jest przypadek, że w tym badaniu wyszła facetowi obniżona płodność i żona w tym samym miesiącu zaszła w ciąże. Starali się rok, jest w 20 t.c. Nam wyszedł wynik który mieścił się w widełkach 'podwyższone ryzyko bezpłodności' czy jakoś tak. Badanie jest drogie, u nas 300zł. Życzę Ci powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
bravia1 Re: Fragmentacja DNA plemników 01.12.06, 10:57 Jestem przerażona! Lekarz stwierdził, że wyniki męża są zaskakujące.: przy liczbie plemników 120 mln/ml ; ilość p. w ejakulacie 300 mln jest tylko 19% ( A+B). Nie wiem czy to badanie DNA jest konieczne? Czy jest opcja, że w badaniu nasienia wyszła pomyłka? Może lepiej powtórzyć? Badanie fragmentacji jest dość kosztowne. Mogłabyś napisać co ono obrazuje? Po co takie badanie? Odpowiedz Link Zgłoś
sun32 Re: Fragmentacja DNA plemników 01.12.06, 12:21 Bravia u nas ilość jest w normie. Obniżony jest ruch i morfologia - tylko 10% prawidłowych plemników. Na wyniku fragmentacji jest także % prawidłowej chromatyny plemnika. Jeśli macie obniżony tylko ruch to bez paniki. Niech M spróbuje łykać karnitynę - dziewczyny pisały, że czasem może pomóc. Powtórzcie też badanie w dobrym labolatorium a najlepiej w klinice. Nie umiem Ci odpowiedzieć czy u Was to konieczne... Wszystko zależy od kompetencji Twojego gina. Nam po tym badaniu nie zostawiał wielkich nadziei na ciążę naturalną. Jestem po 3 nieudanych IUI. Podjęliśmy decyzję o IMSI. Nie przerażaj się bo jeśli tylko ruch jest zaniżony to nie ma tragedii. My mieliśmy dużo gorsze wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
bravia1 Re: Fragmentacja DNA plemników 01.12.06, 18:40 A co jeśli w morfologii plemników wyszło: formy prawidłowe: 13% formy nieprawidłowe: 87% uszkodzenia główki: 51% -"- szyjki: 27% -"- witki: 33% przywieszki cytoplazmatyczne: 5% ???????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
ivoral Re: Fragmentacja DNA plemników 01.12.06, 15:05 Bravia odpowiedzialam ci na Twoim drugim watku - radze powtorzcie to badanie. Odpowiedz Link Zgłoś