Dodaj do ulubionych

hormony-w ktory dzien

02.02.07, 09:41
Witam.Mama pytanie. Lekarz dał mi skierowanie na zrobienie nastepujacych
badań hormonalnych: PRL,FSH,LH,EZ(lub E2--możliwy błąd w próbie
odczytusmile ),Progesteron,DNL-lub DRL -tu równiez mogłam źle odczytać ale
raczej DNL, oraz MCP. Nic nie mówił w który dziń cyklu je zrobić, a ja nie
wiedziałam że to może mieć jakieś znaczenie. Możecie mi powiedzieć czy jest
jakaś różńica w wyniku uzalleżniona od dnia cyklu w którym robione będzie
badanie?I czy wiecie może w którym dniu cyklu najlpeij porobic te badania?Coś
wyczytałam właśnie z najlepiej ok 21 -22 dzien cyklu czy tak?A jak to
pogodzić jeśli każdy trzeba zrobić w inny dzień cyklu a ja mam je wszystkie
wypisane na jednym skierowaniu?Aha i czy możecie mi napisać co to za hormony
te pozostałe poza prolaktyną i progesteronem? Co pwodoują te inne za co są
odpowiedzialne i jak to się ma do tego ich niedobór lub nadmiar?
Z góry dziekuje z odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kociaczek22 Re: hormony-w ktory dzien 02.02.07, 10:41
      Na tej stronie znajdziesz wiele cennych informacji
      www.gimbla.pl/forum/viewtopic.php?t=27901
      • lizka55 Dziekuje za pomoc... 04.02.07, 13:07
        a moze ktos cos jeszcze wie na ten temat i cos dopowie?
    • asiunia555 Re: hormony-w ktory dzien 04.02.07, 13:41
      LH, FSH, E2 zrób najlepiej w 3 dniu cyklu (można robić od 2 do 4 dnia cyklu) -
      rano na czcczo

a prolaktynę i progesteron - ok. 7 dni po owulacji. zależy więc jakie masz
      cykle. jeśli 28 dniowe to wtedy faktycznie 21 dzień cyklu.

MCP - to lek metoklopramid, związany jest z badaniem prolaktyny. pobierają Ci
      raz krew na prolaktynę, łykasz tableteczkę i po godzinie kolejne pobranie.
      ważne badając prolaktynę- najlepiej do godz. 09.00 rano, po odpoczynku, bez
      pośpiechu, mi nawet gin doradzał aby dzień wcześniej wieczorem nie
      było "dotykania/stymulowania" piersi przez męża. powodzenia.
      • lizka55 Re: hormony-w ktory dzien 05.02.07, 09:54
        no tak wszystko fajnie tylko jak to pogodzic skoro na wszystkie te badania mam
        tylko jedno skierowanie tzn progesteron, prolaktyna,LH,FSH,E2,MCP i tamto
        jeszcze jedno wszystko jest razem na jednym skierowaniu.A skoro jednez tych
        hormonow nalezaloby zrobic w 3 dniu cyklu a inne ok 21 przy 28 diowych cyklach
        to jak to zrobic? ktore badanie( n ktory hormon jest waznijezsze by wedlug
        niego wybrac wlasnie ten dzien cyklu do pobrania krwi na wszytskie te hormony?
        czy jesli zobie badanie ktoregos hormonu w dzien inny niz najlepiej zrobic to
        wynik badania wyjdzie jakis nieprawidlowy lub niemiarodajny? bardzo prosze o
        odpowiedz
        • tekla12 Re: hormony-w ktory dzien 05.02.07, 09:57
          Wydaje mi się, że jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zapytanie lekarza, który
          skierowanie wypisał.
        • asiunia555 Re: hormony-w ktory dzien 05.02.07, 09:59
          tak robiąc lh fsh i e2 w drugiej fazie cyklu nie dają one żadnego obrazu,
          prolaktyne możesz zrobić też w 3 dniu cyklu

natomiast progest. ma znaczenie diagnostyczne gdy jest wykonany po
          przewidywanej owulacji

masz skierowanie na bezpłatne wykonanie tych hormonów? jesteś pewna?
          bo zdecydowana większość z dziewczyn musi robić je odpłatnie.wtedy to
          skierowanie nie ma znaczenia. bo i tak płacisz.
          mało który gin daje bezpłatnie? to że wypisał Ci skierowanie nie znaczy że
          zrobisz je na NFZ. to skierowanie to moze być tylko zapisanie co masz
          wykonać...i potem zapłacić.
          • lizka55 Re: hormony-w ktory dzien 06.02.07, 09:31
            Noc oz mysl ze mam normalnie na nie skierowanie anie tylko wypisane jakie
            porobic, na gorze wypisane jets imie i moje nazwisko pesel ponizej wypisane
            wszytskie hormony na ktore nalezy zrobic badanie a ponizej podpis lekarza
            ginekologa i pieczatka a z tylu pieczatka poradni przyszpitalnej "k" w ktorej
            walsnie bylam.nie mialam nigdy takich badana robionych wiec mysle ze lekarza
            chociaz raz pomyslal tak jak powinien iwypisal na nie skierowanie. Mam do was
            pytanie jeszce, skoro wszytski tamte badania mozna zrobic ok 3 dnia cyklu a
            progsteron ok 7 dni po owulacji, czyli jesli ja mam cykle 28-29 dniowe to na
            ktory najlepij dzien byloby zrobic ten progesteron, w ktorym dniu podejrzewan
            jest wystapienie owulacji?,ysle z emoze ten jeden hormon zrobie sobie prywatnie
            zaraz po owulacji a nastepne w czasie zblizajacej sie miesiaczki czyli ok 3
            dnia cyklu. Aha jescze jedno ile ok w waszych labor kosztuje badanie na
            progesteron?
            • tekla12 Re: hormony-w ktory dzien 06.02.07, 09:54
              Progesteron tak, jak piszesz w 21-22dc ale raczej w tym cyklu, w którym będziesz
              miała badania pozostałych hormonów z 3d. Ceny zależą przede wszystkim od
              wielkości miasta i renomy labu.
        • klusqa Re: hormony-w ktory dzien 07.02.07, 21:44
          Lizka, nie możesz wszystkich hormonów zbadać jednego dnia. Tak jak dziewczyny
          pisały - część 3, część 21.
      • klusqa Re: hormony-w ktory dzien 07.02.07, 21:43
        Ani FSH ani LH ani E2 nie trzeba robić rano ani na czczo smile Za to, jak napisała
        asiunia, najlepiej w 3 d.c.
        • lizka55 Re: hormony-w ktory dzien 08.02.07, 09:29
          czyli progesteron i prolaktyne oraz MCP w 21 dniu cyklu, a FSH,LH,E2 w 3 dniu
          cyklu, tak? a kiedy to DRL lub DNL bo trudno mi roczytac co lekarz tu namazal
          ale raczej jest to DRL? to badanie kiedy?jeszcze raz bardzo prosze o
          podpowiedz i dziekuje wam bardzo za okazana pomoc.
          • klusqa Re: hormony-w ktory dzien 08.02.07, 10:21
            Obstawiam, że chodzi o PRL, czyli prolaktynę. Nie pamiętam już dobrze, ale
            miałam ją chyba badaną w 21 d.c.

Strona podana przez jedną z dziewczyn (forum Gimbli) zawiera bardzo dokładne
            informacje o tym, kiedy robić które badania, więc może tam jeszcze sprawdź.
            Najlepiej by jednak było, gdyby lekarz powiedział Ci, kiedy Ty masz zrobić te
            badania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka