22.04.03, 10:36
Czy któraś z Was brała Duphaston? Od dłuższego czasu staramy się o dziecko
lekarz przepisał mi duphaston mam go brać między 16 a 26 dc.
Jeśli ktoś brał ten lek nieh napisze czy szanse zajścia w ciąże się
zwiekszają i czy po jednorazowej kuracji można osiągnąć efekt?
A.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mandaryna Re: Duphaston IP: *.crowley.pl 22.04.03, 13:12
      Duphaston raczej nie pomaga zajść w ciążę. Ten lek ma za zadanie utrzymać
      zagnieżdżony zarodek i bierze się go do któregoś tygodnia ciąży - dokładnie nie
      wiem, do którego!
      Powodzenia!!!
    • Gość: Bb Re: Duphaston IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 22.04.03, 13:18
      Brałam Duphaston przez 3 miesiące i za trzecim razem się udało! Mój syn właśnie
      skończył 7 lat. Inna sprawa, że były akurat wakacje i trochę się wyluzowałam.
      Powodzenia
    • Gość: Bb Re: Duphaston IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 22.04.03, 13:21
      Zapomniałam jeszcze dodać, że właśnie na tym polega rola Duphastonu, że pomaga
      utrzymać się zarodkowi. Skoro lekarz Ci go zapisał to znaczy, że zachodzisz w
      ciążę tylko masz śladowy progesteron i trzeba podtrzymać ciążę środkami
      farmakologicznymi.
    • so-nia Re: Duphaston 22.04.03, 13:36
      Duphaston nie indukuje owulacji, jeśli jej nie masz to te tabletki nie pomogą.
      To jest (chybasmile syntetyczny progesteron, który ma za zadanie pomagać w
      utrzymaniu ew. ciąży. Podaje sie go również wtedy, gdy kobieta nie chce mieć
      dziecka, a chodzi tylko o regulację cyklu. Więc chyba same w sobie te piguły
      nie mają takiego zbawiennego wpływu i raczej nie można mówić, że zaszło się w
      ciążę "po Duphastonie". Ale na pewno pośrednio mogą w tym pomóc smile
    • Gość: agga Re: Duphaston IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.03, 12:58
      Witaj,
      ja rowniez w tym cyklu biore Duphaston- od 16 do 25 dc, 2 razy dziennie po 1
      tabl.
      Tak, jak pisaly wczesniej dziewczyny, jest to syntetyczny progesteron i jego
      zadaniem jest ulatwienie zagniezdzenia sie zaplodnionej komorki jajowej. Z tego
      co wyczytalam, to Duphaston eliminuje tez ryzyko poronienia z powodu klopotow
      natury immunologicznej.
      Wpisz w wyszukiwarke google, slowo Duphaston- pierwsza pozycja, to strona firmy
      farmaceutycznej. Znajdziesz tam duzo informacji na ten temat.

Mam tez pytanie do dziewczyn, ktore biora Duphaston. Czy przed odstawieniem
      leku, musicie robic test ciazowy? Mi lekarz nic takiego nie zalecil- mam po
      prostu brac go przez 10 dni, potem jesli okres sie nie pojawi zrobic po kilku
      dniach test. Jednak spotkalam sie tez z innymi opiniami.
      • Gość: bas Re: Duphaston IP: 157.25.119.* 23.04.03, 13:09
        ja biore, rowniez w tych samych dniach cyklu, tylko po jednej tabletce dziennie
        i lekarz nic nie mowil o robieniu testu.
        • Gość: agga Re: Duphaston IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.03, 13:29
          W takim razie zaufam lekarzowi wink i wstrzymam sie z testem, az opozni mi sie
          okres. Oby!!!
          • ariana_ Re: Duphaston 23.04.03, 13:56
            Dufaston należy brać do ok.15 tyg. ciąży, aby
            zminimalizować ryzyko poronienia.
            • Gość: agga Re: Duphaston IP: w3cache:* / 10.6.19.* 23.04.03, 16:17
              tak, masz racje, czasami nawet do 20 tyg
              jedna, jesli chodzi o Duphaston stosowany w problemach z zajsciem w ciaze, to
              lekarz zalecil mi przyjmowanie go 2 razy dziennie przez 10 dni
              • Gość: Tina Re: Duphaston IP: *.chello.pl 24.04.03, 11:17
                Ja też brałam Duphaston od 16 do 25 d.c. w wiadomym celu. Inna lekarka powiedziała mi, że powinnam brać do pojawienia się miesiączki. Takie podejście wydaje mi się logiczne - przecież biorę go na wypadek gdybym miała za niski progesteron, więc jak go odstawię, to poziom progesterony spadnie i z ciąży nici. Ta sama lekarka powiedziała mi, że duphaston od 16 do 25 d.c. bierze się w celu wywołania miesiączki, daje on tzw. miesiączkę z odstawienia i wcześniej rzeczywiście regularnie w 2 dni po odstawieniu dostawałam okres. Później, jak brałam do miesiączki (bo pożądanego efektu dalej nie masad() dostawałam okres, a wcześniej bałam się, że nie będę go dostawać regularnie.
                Cóż, jak same widzicie - zdania na ten temat są podzielone. I sama nie wiem, po której stronie leży słusznośćsad
                • Gość: agga Re: Duphaston IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.03, 12:14
                  Jeszcze raz przestudiowalam dokladnie ulotke infor. dolaczona do Duphastonu.
                  Jest wyraznie napisane, ze nalezy go brac przez 10 dni, a po stwierdzeniu ciazy
                  zaleca sie kontynuowanie leczenia.
                  Czyli chyba nalezy zaufac lekarzowi- 10 dni Duphaston, a potem jesli spozni sie
                  okres i test wyjdzie dodatnio (czego zycze nam wszystkim!!!), to lekarz moze
                  zadecydowac o wznowieniu przyjmowania Duphastonu.

Pozdrawiam i zycze milego dnia smile
    • annkier Re: Duphaston 24.04.03, 12:49
      dziekuję dziewczyny za te wszystkie odp
      ale nadal nie napisała osoba ktora twierdzi ze duphaston pomógł jej ciąży
      napisz proszę jak u Ciebie to przebiegało.
      a.
      • Gość: agga Re: Duphaston IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.03, 13:17
        Mojej kolezance pomogl zajsc w ciaze, tzn. pomogl w zagniezdzeniu sie zarodka.
        Pozniej brala go do 20 tyg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka