Dodaj do ulubionych

IVF/ICSI - kwiecień, maj

23.03.07, 18:04
Kobitki, za około dziesięć dni (w 2 dniu cyklu) zaczynam stymulację menopurem
do ICSI (krótki protokół). To mój pierwszy program w życiu. Jeśli któraś z
Was będzie podchodzić do in vitro w tym terminie, piszcie proszę. Trzeba
będzie przecież przejść przez stymulację, punkcję, transfer, no i przede
wszystkim przez oczekiwanie na betę. Razem bedzie raźniej. Całusy.
Obserwuj wątek
    • kaka154 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 23.03.07, 18:07
      julia nie mówilaś że już postanowione, bez hsg???
      kochana z calego serca zyczę ci powodzenia!!!!!!!!!!!!
      • julia56 Kakuś, 23.03.07, 18:10
        wszystko szczegółowo opisałam w naszym ulubionym wąteczku. smile
    • florencja100 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 23.03.07, 18:37
      No to i ja dokładam swoje 3 grosze. po nieudanym transferze na cyklu
      stymulowanym tylko clo w połowie kwietnia zaczynam prawdziwą stymulację. To
      pierwszy raz. Bardzo się boje zwłaszcza, że moja pani dr na razie nie raczyła mi
      powiedzieć jaki ma dla mnie plan. Ciągle zastanawia się nad protokołem. Mam już
      tego dość. Daję jej ostatnią szansę i zmieniam lekarza. Ale na razie trzymajmy się!
      • julia56 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 23.03.07, 19:03
        Florencja, ale dlaczego ona tak "przedłuża" decyzję o protokole? Czym będziesz
        się stymulować? Gdzie podchodzisz?
        • florencja100 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 23.03.07, 19:48
          Nie mam pojęcia dlaczego tak. Zadzwoniłam do niej powiedzieć, że beta <2 a ona,
          żebym skontaktowała się po następnej miesiączce to wtedy zaczniemy pełną
          stymulację ale jak zapytałam o protokół to powiedziała, że jeszcze nie wie, że
          zobaczy. Coraz bardziej mam tego dość. Mam zamiar z nią w przyszłym tygodniu
          porozmawiać poważnie, to jej ostatnia szansa. Jak nie to przenoszę się do
          profesora tylko, może to głupie, ale jakiś taki dziwnym lęk czuję przed nim
      • kaka154 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 23.03.07, 19:15
        florencja a może byś sie przeniosla do prof.??
        Trzymam kciuki
    • thorgalla Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 23.03.07, 19:23
      Chyba będę tu pasować bo czekam na rozpoczęcie nowego cyklu (w połowie
      kwietnia) aby rozpocząć krótki protokół.
      To będzie moje II ISCI bo pierwsze się nie udało i nie zostaly żadne mrozaczki.
      Byłam stymulowana gonalem,potem wprowadzono antagonistę.
      Mam nadzieję,że drugi raz będzie szczęśliwszy i pozostaną jakieś mrozaczki w
      zapasie.
      • julia56 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 23.03.07, 19:25
        Hej, Thorgalla, witaj w klubie. smile
    • szyszka39 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 23.03.07, 21:23
      czesc, ja za okolo 11 dni zaczne stymulacje do 2 podejscia do ICSI, wiec razem
      bedziemy czekac na wyniki transferu,pozdrawiam
      • julia56 Szyszka 23.03.07, 22:17
        hm, znajoma twarz, super. Hej, cieszę sie bardzo. Musi być dla nas udany ten
        transfer.
        • julia56 Florencja 24.03.07, 09:36
          A ile miałaś jajeczek wyjętych po clo?
          • szyszka39 Re: Florencja 24.03.07, 09:54
            Napewno bedzie udanysmiletylko zeby ten czas szybciej lecial, strasznie mi sie
            dluzysmile
          • florencja100 Re: Florencja 24.03.07, 11:32
            Na 6 podobno modelowych pęcherzyków miałam 4 jajeczka z tego ostatecznie
            prawidłowo się podzieliło tylko jedno. Trochę tego żałuję bo podanie tylko
            jednego zarodka daje dużo mniejsze szanse na starcie. A do tego nie mam mrozaczkówsad
            • lusiasia podanie jednego zarodka? 24.03.07, 17:52
              Skad wiecie ze podanie jednego zarodka zmniejsza szanse? prosze o jakies
              opracowania itp ( to moze pokaze swojemu lekarzowi)

nasze in vitro tez kwiecien-maj smile
              • szyszka39 Re: podanie jednego zarodka? 24.03.07, 18:48
                to sie chyba samo prze sie rozumie, jak masz dwa zarodki to podwajasz swoje
                szanse, a jak 3 to potrajasz, przynajmniej ja sbie tak to tlumacze.
                • julia56 Lusiasia 25.03.07, 16:37
                  myślę podobnie jak Szyszka. A gdzie podchodzisz do in vitro? I dlaczego mają Ci
                  podać tylko jeden zarodek?
    • sun32 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 24.03.07, 22:38
      Julia kochana trzymam kciuki smile)))
      • julia56 Sun 25.03.07, 16:36
        dziękuję za pamięć. A na jakim Ty jesteś etapie?
        • lusiasia ilosc zarodkow? 25.03.07, 20:53
          Dlatego ze szanse na ciaze mnoga rosna, a z nia ryzyka roznego rodzaju.
          in vitro jest naznaczone ciazami mnogimi i od tego sie podobno odchodzi przez
          podanie jednego zarodka (?)
          • julia56 Re: ilosc zarodkow? 25.03.07, 22:33
            Lusiasia, nie wiem, o co Ci chodzi. Ciągle pytasz o to samo, a my Ci mówimy, że
            naszym zdaniem szanse rosną.
            Napisz, gdzie podchodzisz?
            • lusiasia nie pytam 26.03.07, 07:56
              Ja sie o nic nie pytam, jesli bede miec zarodek dobrej klasy, bede miec podany
              tylko jeden, lekarz mnie przekonal
              chyba ze wyjda jakies inne okolicznosci ( a tego to przed stymulacja nikt nie wie)
              Myslalam ze moze sa w internecie jakies opracowania, badania ze szasne rasna
              przy podaniu wiekszej ilosci... wy piszecie ze rosna ale ja w koncu musze
              wierzyc lekarzowi i on mnie narazie przekonal ze nie (albo raczej ze ta szansa
              rosnaca jest bardzo mala i nie warto ryzykowac z ciaza mnoga)
              co nie znaczy ze jak nie wyjdzie z jednym zarodkiem to nie zmienie zdania (albo
              lekarza)

Pozdrawiam
    • sun32 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 25.03.07, 22:53
      Julio ja być może zabiorę mrozaczki w kwietniu. Szanse małe ale mam nadzieję.
      Trzymam kciuki za Twoje szczęście.

Lusiasia wiesz co... Miałam transfer dwóch zarodków. Oddałabym wszystko aby
      zajść w ciążę. Gdyby to była ciąża mnoga rozwaliłoby mnie ze szczęścia.
      Życzę Ci powodzenia, obyś nie musiała przechodzić tego co my.
      • julia56 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 25.03.07, 22:57
        Sun, to ja bardzo mocno trzymam kciuki, żebyś już w kwietniu zabrała mrozaczki.
        Torbielka już sobie poszła?
        Przypomnij mi kochana ile masz śnieżynek jeszcze.
        Całusy.
      • lusiasia Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 26.03.07, 08:04
        jeszcze jedno,
        ja sie nie boje ciazy mnogiej (moglabym miec i 4 dzieci za jednym razem),ja nie
        mysle racjonalnie co to jest ciaza mnoga dla kobiety i dla dzieci,
        to moj lekarz sie boi i jego glownym celem jest to zebym urodzila zdrowe dziecko

• julia56 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 26.03.07, 09:30
          No i super. Ale nadal nie wiem, gdzie podchodzisz. To chyba jakaś tajemnica
          jest. sad
        • szyszka39 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 26.03.07, 09:32
          Ja mialam podany tylko 1 zarodek klasy A, mial nacieta oslonke-czyli lepiej juz
          nie moze byc. Nie jestem chora, nie mam endometriozy, i wszysttkie wyniki w
          normie. Podchodzilismy do INF ze wzgledu na slabe nasienie. No i co -dupa, nie
          udalo sie, wiec jak teraz bede miala 3 zarodki w klasie A to bede chciala miec
          je od razu podane, nie chce ich mrozic, bo potem moga sie rozpazc i tez nic z
          tego nie wyjdzie.Kazdy zarodek ma 50% szans na zagniezdzenie, musialabys
          popytac moze na jakims forum matematycznym jak to przeliczyc, ale ja to sobie
          tak tlumacze: ze nawet przy 3 zarodkach klasy A moge nie zajsc w ciaze.
          Czlowiek juz i tak duzo ryzykuje poddajac sie stymulacji i narkozie, a kolejna
          stymulacja to nic przyjemnego. Co do zdrowega dzoecka to przy jednym zarodku
          tez nie masz pewnosci, mozna wlasnie urodzic 1 chore a bliznieta zdrowe! Nie
          mamy na to wplywu!Chyba ze poddasz sie badania genetycznym, zycze ci zeby twoj
          1 zarodeczek sie zagniezdzil i zebys nie musiala sie juz nad tym wiecej
          zastanawiac.
      • lilyan Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 26.03.07, 09:37
        Sun, byłoby super, gdybyś mogła zabrać w kwietniu mrozaczki!!! Ale jeśli coś
        maiłoby być nie tak to lepiej poczekać. Nie ma co się spieszyć, z resztą, sama
        wiesz najlepiej smile

Ja chyba będę kwietniowa invitrówka smile Rozpoczęłam stymulację w sobotę i mam
        nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze...
        • julia56 Lilyan 26.03.07, 09:40
          przypomnij mi kochana gdzie podchodzisz i jakim protokołem. Masz za sobą jakieś
          IUI?
          • lilyan Re: Lilyan 26.03.07, 09:47
            podchodzę w Invimedzie. protokół nie wiem jaki, bo mi się to ciągle miesza sad w
            każdym bądź razie ten bez antyków. dostałam zastrzyk diphereline, a po
            pojawieniu się @ rozpoczęłam stymulację Fostimonem.
            moja historia jest raczej krótka, żadnych wcześniej zabiegów, stwierdzono
            problem z owulacją i słabe nasienie. jak trafiliśmy do invimedu od razu
            podjęliśmy decyzję o inv. wcześniej prawie rok starciłam na wizytach u zwykłych
            lekarzy.
            • julia56 Re: Lilyan 26.03.07, 09:53
              I tez dr. D?
              To chyba masz krótki protokół, jak ja. Ile masz brać fostimon?
              • lilyan Re: Lilyan 26.03.07, 09:58
                Jasne, że dr. D big_grin On ma powodzenie, szczególnie w wątku grudniowym smile

Fostimon mam brać jeszcze dziś i jutro, czyli w sumie cztery dni po trzy dawki.
                W środę mam wizytę i wtedy dowiem się co dalej.

A Ty już wiesz dokładnie kiedy zaczynasz?
                • julia56 Re: Lilyan 26.03.07, 10:04
                  No to Ty nieźle przyspieszasz. smile Jest szansa, że jeszcze w tym tygodniu pod
                  koniec punkcja?

Ja czekam na @. Powinna przyjść w najbliższą niedzielę. Od drugiego dnia cyklu
                  po cztery ampułkki menopuru. Po czterech dniach wizyta i zobaczymy co dalej. smile
                  Ale fajnie. smile
                  • lilyan Re: Lilyan 26.03.07, 10:13
                    W takie szybkie tempo to ja niestety nie wierzę, podejrzewam, że chodzi
                    bardziej o to, że dr. chce mieć większą kontrolę tego co się dzieje, bo mam
                    małą torbiel i jest ryzyko, że przy stymulacji będzie się ona powiększać. Chyba
                    muszę spytać dr. kiedy mam szansę na punkcję, bo jakby mnie tak zaskoczył z
                    dnia na dzień, to by mi chyba ciśnienie skoczyło przez stres smile

Mam nadzieję, że Twoja @ przyjdzie punktualnie. Ja na moja czekałam za długo -
                    spóźniła się ponad tydzień. Mąż już zaczynał szukać przyczyn w interakcjach ze
                    znieczuleniem dentystycznym smile Ale co się zestresowaliśmy, że coś jest nie tak
                    to nasze.

No to jesteśmy kolejną parą na naszym wątku smile
                    • julia56 Re: Lilyan 26.03.07, 10:15
                      No trzymam kciuki za środową wizytę. Daj koniecznie znać.
                      • lusiasia hei 26.03.07, 12:09
                        dziewczyny ja nie chce zebyscie sie martwily, wierzcie ze wasi lekarze robia
                        dobrze, bo mnie ta wiara pomaga, ja nawet nie wiem czy bede miala jakies
                        zarodki.. wiec cala ta dyskusja jest nie potrzebna, nie chce was napewno
                        przekonywac ze podanie 2-3 zarodkow to zle (bo szanse moze naprawde rosna),
                        najwazniejsze to jest wierzyc ! ze sie urodzi dzidzisia
                        ja nie lecze sie w Polsce i sama nie decyduje ile chce zarodkow miec podanych
                        • lilyan Re: hei 26.03.07, 12:18
                          lusiasia, to, że nie leczysz się w Polsce jest najlepszym wyjaśnieniem tych
                          rożnic. co kraj to inne zasady. np. prowadzenie ciąży w Polsce to conajmniej
                          kilka jeśli nie kilkanaście wizyt u ginekologa, a np. w anglii przez całą ciążę
                          widzi się lekarza raz, czy dwa... całą ciążę prowadzi położna... takie zasady
                          po prostu.
                          tak więc dziewczyny, nie ma co porównywać... nie ma co kalkulować na podstawie
                          statystyk, trzeba po prostu mocno wierzyć, że właśnie nam się uda!!!
                          • szyszka39 Re: hei 26.03.07, 12:24
                            Tak, ja wszystko rozumiem, ale tak dla sprostowania-to my tez decydujemy ile
                            chcemy miec podanych zarodkow. Gin moze jedynie sugerowac jakby bylo najlepiej.
                            • hania2005 Re: hei 26.03.07, 12:55
                              Julia, bardzo sie ciesze, że jestes w trakcie całej procedury. jestes pod dobra
                              opieką. Bardzo mocno trzymam za Ciebie kciuki i za wszytkie dziewczyny równieżsmile
                              Mnie się robi ciasno,maluchy sie rozpychająsmile, troche wymiotuję i mam poranne
                              mdłości i TEGO wam wszytkim zyczę!!
                              pozdrawiam
                            • julia56 Re: hei 26.03.07, 13:03
                              No właśnie to chciałam napisać - my też decydujemy, ile zarodków zabierzemy.
                              • julia56 Haniu 26.03.07, 13:03
                                Dzięki, kochana.
    • sun32 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 26.03.07, 13:39
      Julia torbiel pękła chyba w środę. Bolało bardzo a jak mi zrobili usg to już
      jej nie było. Cieszę się bo nie muszę brać na to kolejnych hormonów. Teraz
      czekam czy będzie owu i czy dr zadecyduje o kriotransferze. Mam 2 szkraby smile
      Lilyan dziękuję i również trzymam za Ciebie kciuki smile
      Wasz dr D ma bardzo dobrą 'rękę' smile Wiele moich grudniowych koleżanek jest już
      szczęśliwych. Jest powód do radości big_grin
      Powodzenia dziewczyny! smile)
      • majorka79 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 26.03.07, 15:40
        ja chyba też dołączę,
        po trzech miesiącach popapranych maksymalnie, różnych hormonach, braku @,
        okazało się, że po torbieli ani śladusmile!
        teraz czekam na prawdziwą @. Prawdziwą, bo plamię od prawie miesiącasad ja się
        rozkręci to do lekarza - zaproponował leki na wzrost endometrium i transfer
        mrozaków. zatem jak dobrze pójdzie w kwietniu będę z Wami.
        buziaki
        • julia56 Majorka! 26.03.07, 15:42
          Ale się cieszę, kochana.
          • szyszka39 Re: Majorka! 26.03.07, 16:05
            Majorka-jak sie ciesze!!!!!!!!!!!!!
            Bardzo bardzo-super, ja czekam na koniec antykow i @, tylko nie wiem po ilu
            dniach od ostatniej tabletki powinna sie pojawic? Moze wiecie?
            Z moich obliczen wyszlo ze punkcjia okolo 16 kwietnia, wiec chyba razem
            bedziemy znowu czekalysmile)))))Pozdrawiam
      • lusiasia Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 26.03.07, 15:45
        Z tymi roznicami to nie jest tak do konca prawda, to ze w Anglii ktos chodzi 2-
        3 razy do lekarza w czasie ciazy znaczy ze ktos sie leczy panstwowo, prywatnie
        mozna sobie chodzic i co 2 tygodnie
        w sluzbie prywatnej w polsce leczenie zalezy od podejcia pojedynczego lekarza
        lub danej grupy lekarzy, ale nie ma standardu ogolnokrajowego co trzeba zrobic,
        zbadac itp
        oczywiscie takie standardy tez maja wady ( bo sie podchodzi troche
        schetmatycznie do wszystkiego, a pacjent kazdy jest indywidualnym przypadkiem)
        ale nic nie jest takie czarno-biale, jak mi sie nie uda tu, jade do Pl smile
    • bardzochce Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 26.03.07, 18:25
      kłaniam sie niziutko..ja jutro zaczynam stymulację do in vitro(krótki
      protokół). Leczę się Białymstoku..pozdrawiam
      • julia56 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 26.03.07, 18:32
        jakim lekiem będziesz się raczyć, kochana? Czy to oznacza, że jeszcze przed
        Świętami transfer? smile
        • bardzochce Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 26.03.07, 18:42
          ja jade bezplatnym programem...lek o nazwie Org 36286(corifollitropin
          alfa).najprawdopodobniej transfer przed świetami..jutro sie wszystko
          okarze ..bedą konkretne terminy i daty
          • julia56 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 26.03.07, 18:43
            No to mocno trzymam kciuki. Pisz co i jak. smile
            • kaka154 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 26.03.07, 19:30
              cześć dziewczyny
              Widzę że wasz wąteczek się rozkręcasmile Życzę wam samych szczęśliwych testowańsmile
              Majorka i sun cieszę sie że torbiele sie wyniosly i możecie zabierać
              śnieżynki:=)
              pozdrawiam
              ps.W PL w standardzie podają dwa zarodki, i jest wtedy 20% szans na powiklanie-
              ciążę bliźniaczą. O takim powiklaniu balam sie nawet marzyc. A teraz mam dwa
              dzidziusie w brzuchu, które powoli zaczynają rozrabiaćsmile
    • julia56 a ja dziś 23 dc 26.03.07, 22:31
      mam nadzieję, że szybko mi miną te chwile oczekiwania.
      • sun32 Re: a ja dziś 23 dc 27.03.07, 09:36
        Julia zleci szybko smile)
        Majorka to widzę, że u Ciebie podobnie jak u mnie z tą torbielą! Poszła
        sobie smile))) Cieszę się bardzo. Startujemy razem big_grin
        • lilyan Re: a ja dziś 23 dc 27.03.07, 09:40
          Dziewczyny, a duże maiłyście te torbiele?? Bo ja miałam małą 20mm i lekarz
          zdecydował się na stymulację, ale zaznaczył, że torbiel może urosnąć w trakcie
          stymulacji.
          • szyszka39 badanie DNA plenmoka? 27.03.07, 10:14
            dziewczyny wiecie cos na ten temat? Wasi mezowie mieli badana chromatyne
            wplemnikach? Wczoraj zaczelam czytac na ten temat i strasznie sie
            przestraszylam, ze pomimi ICSI i tak nie wyjdzie przez uszkodzone DNA plemnika,
            osobiscie nie robilismy tych badan, nie wiem czy sie decydowac czy nie, no i
            gdzie sie je robisad
            • julia56 Re: badanie DNA plenmoka? 27.03.07, 10:43
              My nie robliśmy. Kurcze, może trzeba by?
          • majorka79 Re: a ja dziś 23 dc 27.03.07, 10:44
            ja miałam sporą, ponad 5 cm.

szyszka, nie robiliśmy tych badań, nie słyszalam o nich i lekarz nic nie
            wspominał.

sun, trzymajmy się!
            • julia56 To znalazłam na Bocianie 27.03.07, 10:46
              "Witam,
              Chcialbym poinformowac, ze w Krakowie mozna juz wykonac "test potrojny"
              nasienia za 400PLN. Jest to znacznie taniej niz dotychczas (750PLN).
              Jest to dokładnie ten sam test i jest wykonywany w tych samych laboratoriach co
              poprzednio, różnica tkwi tylko w zmianie adresu.
              Pobieranie materiału odbywa sie w innym miejscu: Al. Słowackiego 12/1, dr.
              K.Stuwczyński, tel. 501 798721 lub 0501 756696.

Juz w najbliższym czasie liczba miejsc w których można oddać nasienie do testu
              ulegnie rozszerzeniu o gabinety/kliniki w Rzeszowie, Opolu, Łodzi i Gdańsku. W
              dalszej kolejności planowany jest tez Poznań. W nasieniu przesłanym z tych
              ośrodków będą mogły być zbadane uszkodzenia DNA plemników (ze względu na
              odległość wykonanie pełnego testu jest niemożliwe)
              Poniewaz o tescie potrojnym bylo juz pisane na tym forum sporo (do znalezienia
              w archiwum) przypomne tylko najwazniejsze fakty:

1. Test obejmuje szczegółowy seminogram (informacje podstawowe, morfologia,
              inne komórki); poziom stresu oksydacyjnego (ROS) odzwierciedlający ilość
              wolnych rodników w nasieniu; poziom uszkodzeń DNA plemników oraz dojrzałość
              chromatyny plemnikowej (SCSA)
              2. Test posiada wysoką wartość prognostyczną. Dotyczy to w szczególności oceny
              uszkodzeń DNA plemników (SCSA). W wielu przypadkach cecha ta występuje
              niezależnie od innych, badanych rutynowo. Ponieważ sporo prac naukowych
              wskazuje na uszkodzenia DNA plemników jako przyczynę wczesnego zamierania
              zarodków, w USA metoda SCSA jest często stosowana przed procedurami in vitro
              dla określenia szansy konkretnego nasienia. "
              • szyszka39 Re: To znalazłam na Bocianie 27.03.07, 11:31
                Dzwonilam tam, kosztuje 500 zl, jesli sie zdazy do czwartku to wyniki za 2 tygsad
    • anik771 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 27.03.07, 10:56
      Cześć Dziewczyny,
      ja tez sie dołączamsmile w następna srode podchodze do histeroskopii i jak bedzie
      wszystko ok to po @ zaczynam druga procedure ivfsmile
      Pozdrawiam
      Anik
      • sun32 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 27.03.07, 11:32
        Lilyan moja miała prawie 4cm, potem zmalała do 3cm. Miałam brać Gravistat ale
        miałam 3 porąbane totalnie cykle i trudno było o 1dc bo miałam plamienia co
        chwile. Dałam sobie jeszcze miesiąc i miałam nadzieje że pęknie sama. Nie
        chciałam znów brać hormonów. I pękła wink Widać że organizm kilka m-cy może
        dochodzić do równowagi.
        Szyszka my mieliśmy takie badanie ponieważ mamy duży % nieprawidłowo
        zbudowanych plemników. Robiliśmy je w Łodzi, bardzo długo to trwało.
        Anik witaj smile
        • julia56 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 27.03.07, 11:35
          Sun, kochana, a gdzie w Łodzi? i co dokłądnie takie badanie ma pokazać?
          • szyszka39 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 27.03.07, 11:50
            No wlasnie, co ono daje, bol sens je robic?Bo i tak podchodziliscie do INF
            prawda?
            Dzieki julia za wiadomosci.
          • szyszka39 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 27.03.07, 11:52
            www.gameta.pl/Show-Page-SID-23.html
            to znalazlam na stronie z gamety, koszt 200 zl, tylko czy napewno test potrojny
            to badanie DNA plemnika?
          • sun32 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 27.03.07, 11:54
            Julia ja to robiłam w Provicie za chyba 300zł. Wiem, że nasienie jest wysyłane
            do Łodzi do labolatorium "GENOS" ul. Piotrkowska 204/210 tel: (0-42) 611-63-11.
            Badanie pokazuje jaki jest % uszkodzenia chromatyny ale co to oznacza dokładnie
            to nikt mi nie tłumaczył. Jeśli chodzi o wyniki to do 15% to nasienie
            prawidłowe, 15-30% obniżona płodność a powyżej 30% to ryzyko bezpłodności.

Nie stresujcie się kochane i jeśli lekarz nie wspomniał nic to ja bym go nie
            robiła teraz. My mamy kiepskie nasienie (m.in. 90% nieprawidłowej morfologii) a
            przy IMSI zapłodniła i podzieliła się każda dojrzała komórka którą wyhodowałam.
            Wszystkie zarodki były klasy A.
            To badanie chyba w sumie niewiele nam wniosło bo że nasienie jest słabe to
            wiedzieliśmy już po ogólnym badaniu w klinice. Wiem też że zlecają to jak jest
            kilka poronień we wczesnej ciąży bo to właśnie może być sprawa genetyki.
            • sun32 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 27.03.07, 11:57
              Dokładnie Szyszka i tak podchodziliśmy do zabiegu...
              Dlatego wg mnie w tej chwili w Waszej konkretnej sytuacji szkoda pieniędzy i
              nerwów w oczekiwaniu na wyniki. Decyzja oczywiście Wasza i lekarza.
              • majorka79 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 27.03.07, 12:31
                Witaj anik!
                widzę, że silny skład się zbierasmile razem damy radęsmile!
                • kaka154 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 27.03.07, 12:38
                  Czesc dziewczyny, caly czas podczytuje wasz wąteczek.
                  My mielismy w grudniu pierwszy raz ICSI w gamecie i nie robiliśmy szczególowych
                  badań nasienia. Więc chyba zależy od wskazań, przy konkretnym przypadku.
                  pozdrawiam
                  • szyszka39 :) 27.03.07, 14:11
                    Dzwonilam do kliniki GENOS ale odeslali mnie do jakiejs p. dr kt nie odbiera
                    tel. jak sie dodzwonie to zam znac. Dzieki za info
                    • szyszka39 Re: :) 27.03.07, 15:59
                      Dodzwonilam sie, za wynikami czeka sie 4-6 tyg, koszt to 750 zl
    • mayaxx Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 27.03.07, 14:53
      hej, dołączam do grona. ja jestem po pierwszym, nieudanym IVF/ICSI (luty) i
      podchodzę do mrozaków pod koniec kwietnia. pozdrawiam Was wszystkie!!! mayaxx
      • julia56 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 27.03.07, 16:04
        To ja chyba dam sobie spokój, bo i tak wcześniej będę pewnie miała transfer.
        Szyszka, co myślisz?
        • julia56 Kochane 27.03.07, 16:04
          Rzeczywiście zespół tu mamy niezły na kwiecień i maj. smile))
          • populek dlaczego? 27.03.07, 19:01
            dlaczego przesladuje mnie przekonanie że się nie uda? jestem w trakcie
            stymulacji, lada dzień punkcja i transfer a ja zamiast nastrajać się
            optymistycznie pogrążam się w smutku, że i tak to na nic? tak bardzo pragnę być
            matką, że aż trudno jest mi to sobie wyobrazić. mam około 20 pęcherzyków w
            piątek wizytę i chyba koniec stymulacji, co mogę zrobić żeby się udało?leżeć
            tydzień z nogami w górze? smilenapiszcie czy Was też dopadaja takie depresje?
            • julia56 Populek 27.03.07, 21:01
              ja mam na razie dokładnie odwrotnie. Niczym nie poparte przekonanie, że sie
              uda.
              20 pęcherzyków? To piękna sprawa. Już tutaj zaczyna się dobrze. Za chwilę
              punkcja i transfer? Lepiej być nie może. Już lada moment zabierzesz dzidzialki
              do domu.
              A ja Cię muszę jeszcze tylko przekonać, że zostaną z Tobą. Już dzisiaj odgoń
              złe myśli.
              • lusiasia Re: Populek 28.03.07, 07:29
                kazdy z nas ma takie mysli
                a im sie jest bardziej pesymistycznie nastawionym do swiata to takich mysli jest
                wiecej (tak jak ja)
                i nikt nam niestety nie zagwarantuje ze sie uda, ale
                in vitro to najlepsza metoda i bardzo duzo kobiet ma w koncu dziecko po in
                vitro, nawet jak nie zdarzy sie to pierwszym czy drugim razem
                przeczytaj sobie wypowiedzi asiat99 i nie tylko jej (jej sie udalo chyba dopiero
                8 transfer)
                dlatego pesymistyczne mysli chociaz sa, to i tak wygramy !!!

julia56, naprawde piekna ilosc smile
                trzymam kciuki za ciebie i pozostale in vitrowki

ja czekam na @ i zaczynam smile
    • majorka79 mój lekarz oszalał:)!? 28.03.07, 08:57
      dziewczyny, jestem w lekkim szoku. jestem po wizycie, 3 dc i w tym cyklu
      transfer mrozaków! ale dwie sprawy mnie zaniepokoiły, a jedna to właściwie
      zaszokowała...
      po pierwsze mam brać duże dawki estrofemu na endometrium i przyjść na kontrolę
      dopiero za 2 tygodnie!!!
      po drugie lekarz chce mi podać 4 zarodki!!! (wszystkie, które mam zamrożone).
      tłumaczy to tym, że są neinajlepszej jakości, mrożone po dwa, i rzadko jest
      tak, że wszystkie rozmrażają się dobrze...
      nie wiedziałam co powiedzieć...
      co wy o tym myślicie?
      • anik771 Re: mój lekarz oszalał:)!? 28.03.07, 09:09
        Cześć Majorko,
        rzeczywiście 4 sztuki to trochę duzo. Ale z drugiej strony wieksza szansa na
        powodzenie! i na ciążę mnogąsmile a z estrofemem to chyba normalne mnie tez tym
        faszerowali przed transferem i po, zeby endometrium bylo dobre. zdziwila mnie
        trochę kontrola za 2 tygodnie, ale nie wiem jak powinno być z mrożaczkami,
        kiedy się je podaje. Kochana, może popytaj doktora, niech rozwieje Twoje
        wątpliwości. A co do mrożaków, to chyba Ty decydujesz ostatecznie na ile się
        zgadzasz aby Ci podano? Trzymam za Ciebie kciuki i oczywiście za wszystkie
        Foremki, oby wiosna była dla nas szczęśliwasmile
        Pozdrawiam
        Anik
        • julia56 Majorka 28.03.07, 10:14
          Kochanie, przede wszytskim nie posiadam się z radości, że to u Ciebie już za
          chwilkę. smile)) To znaczy w tym cyklu. smile
          A co do ilości zarodków: porozmawiaj z lekarzem raz jeszcze. osobiście myślę,
          że skoro tak mówi, to wie, co mówi i chce dla Ciebie wszystkiego, co najlepsze.
          • julia56 Lusiasia 28.03.07, 10:15
            ale te 20 to u Populka. smile)) Ja jeszcze nic nie wyhodowałam, bo tak jak Ty
            czekam na @ i zaczynam. smile))
            Całusy i pisz co u Ciebie.
      • lilyan Re: mój lekarz oszalał:)!? 28.03.07, 10:14
        oszalał, nie oszalał... kto to wie...
        ale moim zdaniem jeśli chce podać 4 zarodki, to ma do tego jakieś podstawy. od
        Was teraz zależy czy zaufacie jego opinii, w końcu to nie pierwsze jego inv.
        ale może skoro zarodki są słabe, to może warto zwiększyć szanse...
        chyba że wolisz teraz zabrać dwa i jesli się nie uda to mieć jeszcze komplet,
        ale nie wiem czy to jest najlepsza droga, takie asekuranctwo na wypadek
        niepowodzenia...
        kurcze sama nie wiem, ale mam nadzieję, że podejmiecie dobrą deyzję smile
        • majorka79 Re: mój lekarz oszalał:)!? 28.03.07, 10:19
          dzięki dziewczyny za opinie. powiedziałam lekarzowi,że nie będę z nim
          dyskutować, bo w końcu to on się na tym zna, nie ja. więc zrobimy tak jak
          powie. poza tym może się okazać, że po rozmrożeniu 4, przeżyją 1,2 albo 3 albo
          nic (odpukać!!!)
          na dodatek mam takie zmartwienie, że kilka dni potransferze będę musiała 2 razy
          lecieć samolotem (tzn. 2 razy w tą i z powrotem czyli 4...) ale lekarz nie
          widzi przeciwskazań, ehhhhh, jakie to wszystko skomplikowane!

• julia56 Re: mój lekarz oszalał:)!? 28.03.07, 10:20
            Kochanie, przeżyja wszystkie, już ja Ci to mówię. smile Majorka, ale to wszystko
            tempa nabiera. smile
      • lusiasia julia56 28.03.07, 11:22
        sorry julia56, moze mi sie "proroczo" pomylilo smile
        • julia56 Lusiasia 28.03.07, 11:30
          No oby. smile))
    • lilyan Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 28.03.07, 10:26
      nieśmiało donoszę, iż torbiel mi nie rośnie, wszystko jest dobrze, dostałam
      następny komplet Fostimonu i w sobotę kolejna wizyta.
      tylko czemu tego lekarza trzeba tak ciągle ciągnąć za język... robi badanie i
      tylko mówi "tak, tak, dobrze..." żadnych konkretów, dopiero jak się zapyta to
      coś powie, ale sam z siebie nawet słówka nie piśnie smile chyba dba o swoje
      gardło, bo strasznie oszczędny jest w słowach smile
      • julia56 Lilyan 28.03.07, 10:30
        No to pięknie. Kolejny komplecik na ile starczy?
        • lilyan Re: Lilyan 28.03.07, 14:20
          Jeszcze nie wiem na ile starczy, oddałam dziś krew i na podstawie wyników
          lekarz powie (jeszcze dziś) jakie mam przyjmować od dziś dawki.

Ja chcę żeby ta stymulacja się już skończyła i chcę czekać na betę!!! Ciekawe
          czy przed świętami się wyrobię z transferem...
    • sun32 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 28.03.07, 14:43
      Majorko ja bym chyba poczekała na efekt rozmrożenia na początek dwóch zarodków.
      Wtedy lekarz oceni czy są silne czy słabe i w zależności od tego czyli szans
      powodzenia podjęłabym decyzję czy rozmrozić pozostałe dwa i zabrać całą
      czwórkę smile
      • majorka79 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 28.03.07, 15:15
        sun, to byłoby najsensowniejsze, ale lekarz twierdzi, ze zarodki powinno się
        podawać w jednej fazie rozmrażania, a nie najpierw rozmrażać jedne, a potem
        drugie i podawać taki mix. poza tym twierdzi, że nie można np. rozmrozić i
        potem zamrozić z powrotem, a pamiętam, że dziewczyny pisały, że można...
        • mytest Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 28.03.07, 15:28
          Majorka 4 mrozaczki ???
          Może lepiej niech rozmrożą 2 a jak się nie uda to najwyżej za miesiąc
          podejdziesz, stracisz tylko na estrofemie jak myślę, po co tak ryzykować ?
          • julia56 Majorka 28.03.07, 15:34
            Już nie wiadomo co powiedzieć, a i bez tego decyzja dla Ciebie jest trudna. sad
            • szyszka39 Re: Majorka 28.03.07, 16:13
              Majorko-pisze z doswiadczenia os ktorej nie zostal ani jeden mrozak( bo ich nie
              bylo), ja zdecydowalabym sie na rozmrozenie 2 zarodkow. Tak jak pisze sun. Jak
              rozmroza 4 zarodki i wszystkie sie przyjma to co?? Ciaza bedzie wysokiego
              ryzyka! Jak rozmroza 2 zarodki i nawet jak nie beda sie nadawac do transferu to
              bedziesz miala jeszcze 2 zarodeczki. Im kolejny miesiac lezenia w lodówce nie
              zaszkodzi. Zawsze bedziesz miala do czego wrocic i bedziesz miala nadzieje. My
              musielismy kolejny raz zbierac kase i za chwile rozpoczne 2 stymulacje, a
              wiecie ze to bez echa nie pozostaje. Moze sie nie znam ale taka decyzje o
              podania 4 zarodkow podjelabym przez mrozeniem, jesli mialabym naprawde slabe
              szanse na zaciazenie. Gdy sa mrozaki, wybralabym dwojkesmile
              Dziadek mi zawsze powtarza-spiesz sie powoli.
              Trzyma kciuki, obojetnie jaka decyzje podejmiesz.

Julia-my z badaniami tez nie zdazymy na czas. Wynik dostaniemy juz w trakcie
              stymulacji, jednak same badania mnie kusza. Ciezko nam sie wyrwac z pracy, wiec
              moze w przyszlym tyg pojedziemy-jeszcze nie wiem, moze po wizycie u gina-
              chcialabym sie dowiedziec jakie on ma zdanie na temat tych badan.
              Pozdrawiam was wszystkie
              PS. Populek:jak ja ci zazdroszcze tej pieknej liczby...ah...ja mialam tylko 3sad
              • populek Re: Majorka 28.03.07, 18:34
                Podbudowałyście mnie wiadomością, że ta moja ilość pęcherzyków jest taka "do
                pozazdroszczenia". myslałam, że raczej kazda kobieta poddana stymulacji tak ma
                (człowiek uczy się ciąglesmile)skoro jest ich tak dużo to i szanse na większą
                ilość zarodków są duże prawda?lekarz mówi, że są ok, maja różnie od 10-14 mm a
                moja stymulacja jeszcze nie skończona, ale czuję jak jajniki pracują na
                najwyższych obrotach i brzuch nieco się powiększył...i oby już tak został przez
                kolejne 9 miesięcy...dzięki za słowa otuchy
          • majorka79 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 28.03.07, 16:14
            a jak się rozmrozi tylko 1 z tych dwóch i będzie słabiutki? z tych 4 dwa są
            słabe dwa w miarę dobre, nie wiem sama, chyba lekarz wie co robi??
            • lusiasia zarodki - wszystkie sie mrozi? 28.03.07, 18:09
              Czy w Polsce mrozi sie wszystkie zarodki?
              U mnie mrozi sie tylko te klasy A i B, reszty sie nie mrozi

Majorka ty powiedzialas ze twoje 4 sa "slabe" (to znaczy B czy gorzej?)
              • julia56 Majorka 28.03.07, 21:58
                ja uważam, że lekarz wie, co robi.
                • julia56 a u mnie 25 dc 28.03.07, 22:09
                  zobaczyłam dziś na bieliźnie plamkę brązową. Czyżby @ była tak miła i przyjdzie
                  nawet z dzień wcześniej? smile)

A co tam u naszych już szprycującyh się?
                  Majorka, analizowałaś jeszcze sprawę?
                  • mika805 majorko! 29.03.07, 07:50
                    z własnego doświadczenia mogę ci powiedzieć tyle, że miałam 5 zarodków,przy 1
                    transferze podali mi 2-niestety nie udany!przy drugim myślałam że znów podadzą
                    mi 2 ale prof powiedział że 3 są zamrożone razem i muszą razem rozmrozić, więc
                    to była trudna decyzja, bo bałam się, że przy moich 52 kg nie dam rady z
                    trójką!kiedy przyszedł dzień transferu zaczęłam się bać że po rozmrożeniu nie
                    będą się nadawać i niestety jeden obumarł!podali mi 2.....ale nic z tego!teraz
                    kiedy będę miała następny transfer nie będę się zastanawiać nad 3-od razu wezmę
                    je!podejdę w maju pewnie bo muszę od nowa zaczynać bo nie mam mrozaczków.wiem że
                    podejmiesz właściwą decyzję,ja bym cię namawiała na 4!pozdrawiam i ściskam,
                    trzymam kciuki za dobrą decyzję!
                  • lilyan Re: a u mnie 25 dc 29.03.07, 08:30
                    julia, ja też się strasznie niecierpliwiłam przed przyjściem @. teraz to już
                    pójdzie z górki jak @ przyjdzie smile zanim się obejrzysz będziesz czekać na
                    wyniki bety smile

mi lekarz zmniejszył dawkę leku, więc od wczoraj biorę po dwie dawki Fostimonu,
                    a nie trzy. to co mnie najbardziej dziwi to fakt, że pierwsze zastrzyki mnie
                    nie bolały, a teraz jak zrobię zastrzyk to czuję go jeszcze kilka minut... może
                    to też kwestia tego, z której strony robię, bo chyba z prawej czuję mniej.
                    • lusiasia Re: a u mnie 25 dc 29.03.07, 08:43
                      ja tez czekam @ (to znaczy nie czekam, bo najbardziej bym chciala zeby wogole
                      nie przyszla) marzenia ...
                      nawet nie wiem ktory to dzien ? dalam sobie na max-luz smile)

pozdrawiam
                      • szyszka39 Majorko 29.03.07, 09:21
                        No dobrze powiedzmy ze w tych pierwszych 2 tylko jeden sie rozmrozi i nie
                        bedzie dobry, zrobia ci transfer- mam nadzieje ze sie uda, bedziesz miala o
                        jedna szanse wiecej, jak sie nie uda do bedziesz miala jeszcze 2 mrozaki. Bo mi
                        nie chodzi o jakisc i ilosc rozmrozonych, tylko o ryzyko i powiklania ciazy
                        mnogiej, bo moga byc czworaczki. Majorko musisz sie z tym liczyc, to nie bedzie
                        dobrz ani dla ciebie ani dla dzieci. Urodzic takie kruszyny po 0,5 kg??
                        Nie chce cie zle nastawiac, pamietaj ze jestem za toba, wiem jak to jest chciec
                        i byc niecierpliwym. Wszysce mi zasze mowia ze jestem w goracej wodzie kapana.
                        Jednak tym zamrozonym to czy beda o 30 dni pozniej rozmrozene nie zaszkodzi.
                        Moze byc i tak ze teraz urodzisz jedno dziecko z 2 mrozakow-bedzie zdrowiutkie,
                        a za rok bedzie podchodzila znowu do transferu i bedzie znowu piekny babelek.
                        Trzymaj sie, ciezka decyzja przed toba! Usciskismile
                        • majorka79 Re: Majorko 29.03.07, 13:03
                          mika, szyszka, jula, dziekuję za wypowiedzi.
                          chyba jednak zdam się na opinię i doświadzcenie lekarza. jest bardzo małe
                          prawdopodobienstwo,że wszystkie 4 rozmrożą się dobrze i będą się nadawały do
                          transferu. więc jeśli będą 3/2 to poda mi 3/2, na 4 się raczej nie zgodzę...
                          któraś z was pytała o jakość - u mnie nie były oznaczone A czy B, tylko I, II
                          itd. Wiem że dwa z nich są oznaczone jako I/II a dwa pozostałe jako II. chyba.
                          ale dwa z nich są 3-komórkowe, to mało. świeże miałam podawane 6- i 8-
                          komorkowe...
                          ściskam was mocno
                          ale piękna pogoda, aż życ się chce!!!

• szyszka39 Re: Majorko 29.03.07, 14:21
                            Majorko, to jedziesz po nie za 2 tyg?
                            • majorka79 Re: Majorko 29.03.07, 14:29
                              tak, 10.04 mam wizytę (ocena endometrium) i pewnie - jak wszystko będzie okey -
                              to tranfer ok 12-14.04 tak myslę
                              • szyszka39 Re: Majorko 29.03.07, 14:39
                                No to roznica miedzy naszymi transferami to pare dni, albo wcale, bo ja
                                prawdopodobnie bede miala punkcje 14-16 kwietnia, a po 2 dniach transfer, jesli
                                wszystko dobrze pojdziesad
                                Jakos pesymistycznie do tego podchydze, nie moge sie doczekac, ale nie widze w
                                tym dobrego zakonczeniasad
                                Ostatnio bylam radosna, optymistyczna i usmiechnieta, pomimo coraz gorszych
                                wiadomosci twardo wierzylam ze nawet z 1 zarodkiem nam sie udasad
                                • julia56 Dziewczyny 29.03.07, 16:11
                                  dobrze będzie. kurcze, musimy w to wierzyć. No bo jak my nie będziemy to kto
                                  będzie.

Ja też w podobnych dniach transfer, jak wszystko dobrze pójdzie.
                                  • lusiasia Re: Dziewczyny 30.03.07, 06:21
                                    w mojej klinice zarodek najlepszej klasy to podzielony rownomiernie na 4 komorki
                                    - i taki sie podaje, podzielony na 3 tez podaja, ale procent powodzenia spada
                                    pozastalych sie wogole nie mrozi
                                    ale w Pl widze ze jest inaczej smile

• julia56 Skarby 30.03.07, 12:42

U mnie zaczęła się @ (27 dc, wcezsnie jakoś), więc od jutra szprycowanko. Jak u
      Was?
      • szyszka39 Re: Skarby 30.03.07, 17:09
        Julia-bedziesz o tydzien do przodu-o tydzien wczesniej sie dowieszsmile Jakos mi
        sie dluzy, jak pomysle ze dopiero za miesiac wynik naszych staran to mi rece
        opadaja, juz bym chciala sie cieszyc..smile
        Pozdrawiam
        • misiama Re: Skarby 30.03.07, 17:42
          hej hej. i ja po 6 IUI zabieram sie za in vitro. powiedzcie, czy w cyklu z
          histeroskopią można je robić, czy ttrzeba czekac do nastepnego? i czy wy
          mialyscie histeroskopie?
          • mika805 Re: majorko 30.03.07, 20:04
            wiem że podejmiesz właściwą decyzję!życzę powodzenia, będę trzymała kciuki!
        • lilyan Re: Skarby 30.03.07, 20:18
          to w grafiku najpierw jestem ja, bo zaczęłam dokładnie tydzień przed julią, a
          zaraz za nami Ty szyszka smile zanim się obejrzysz będziesz skakać z radości.
          najgorsze jest czekanie, a jak się już zacznie właściwą stymulację, to już czas
          biegnie dużo szybciej, bo się żyje od wizyty do wizyty smile
          • julia56 Misiama 30.03.07, 20:54
            kochanie, ja nie miałam histeroskopii. Nie wiem niestety czy można w tym samy,
            cyklu. Może zapytaj gina, albo zarzuć pytanko dla dziewczyn wszystkich. Mamy tu
            specjalistki, więc na pewno odpowiedzą. A gdzie będziesz podchodzić?
            • majorka79 Re: Misiama 01.04.07, 09:13
              misiamama, ja tez niemialam histero, mój doktor uważa, ze to nic nie wnosisad
              trzymam za ciebie kciuki!
          • julia56 Re: Skarby 30.03.07, 20:56
            Lilyan, to ile jeszcze będziesz się szprycować? smile
            Byłaś na podglądanku już? Po siedmiu dniach wiadomo już ile jajeczek się
            szykuje? smile
            Szyszka, szybko minie, a może @ się wcześniej pojawi. smile)
            Ale będziemy niedługo miały wszystkie emocji.
            Sun, Majorka, nie zapominamy o Was.
            Lusiasia, co u Ciebie?
            • lilyan Re: Skarby 31.03.07, 14:02
              Właśnie wróciłam do domu i od razu do Was piszę smile Wcześniej miałam usg, ale
              lekarz nie mówił nic o ilości, a dziś się trochę wygadał i okazuje się, że mam
              dużo pęcherzyków, kilkanaście, ale okaże się dopiero przy punkcji ile będzie
              prawidłowych... Na razie bolą mnie jajniki przez cały dzień już od czwartku,
              lekarz mówi że to dlatego że są bardzo powiększone.
              A wszystko sie wydarzy już w następnym tygodniu. punkcja i transfer. Mam się
              szprycować jeszcze dwa dni, potem dostanę inny lek, a potem to już z górki smile

To sie dopiero nazywa świadome macierzyństwo... big_grin
    • julia56 Florencja, Thorgalla... 30.03.07, 21:03
      Co u Was?
      • florencja100 Re: Florencja, Thorgalla... 01.04.07, 00:58
        Cześć Julia! Ja dzisiaj miałam IUI na naturalnym cyklu. Jak się nie uda to po @
        zaczynam długi protokół. Ale strasznie wierzę, że się bez niego obejdzie.
        Planuję zrobić bete za jakieś dziesieć dni. Mam nadzieję, że wytrzymam chociaż
        tyle. trzymaj się! Sciskamsmile
    • julia56 Dieta przy in vitro 31.03.07, 08:54
      Czy któraś z Was stosuje/stosowała?
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=37796
      • lilyan Re: Dieta przy in vitro 31.03.07, 14:03
        julia56 napisała:

> Czy któraś z Was stosuje/stosowała?

Ja już chyba nie zdążę smile
        • majorka79 lilyan 31.03.07, 19:03
          trzymam mocno kciuki, to wspaniale, że masz dużo jajeczek, to bardzo ważne,
          żeby jakby się nie udało (odpukać!!!!) były mrozaczki.
          Trzymaj się, oby do przyszłego tygodnia!

julia, ja diety nie stosuję, piję dużo winka i wcinam orzechy, generalnie w
          miarę rozsądnie się odżywiam i nie lubię dietsad a ty w to wierzysz?
          • julia56 Majorka 31.03.07, 23:45
            kochanie, no właśnie nie wiem. Kaka stosowała i jej się udało. smile)
            szukam różnych sposobów, wiesz, człowiek sie chwyta wszystkiego. smile
            To, co może się okazać nie do przejścia to mleko. Niecierpię. smile)
            Majorka, jak tam u Ciebie? Myślałaś jeszcze o tym, ile śnieżynek zabrać?
            • lilyan Re: julia 31.03.07, 23:51
              jeśli chcesz spróbować, to może zamiast mleka jedz lody smile ostatnio czytałam że
              wspomagają procesy "ciążotwórcze". pewnie też czytałaś ten artykuł smile

ja akurat lodów sobie nie żałuję, bo bardzo lubię smile a jeśli pomogą to bardzo
              dobrze big_grin
              • lusiasia Re: julia 01.04.07, 11:13
                widze ze u was idzie wszystko pelna para smile
                Ja czekam na @, ale jak na zlosc sie chyba "zablokowalam" i @ nie chce przyjsc...
                oczywiscie optymistycznie podeszlam do sprawy, zrobilam test, ale wyszedl negatywnie
                caly program in vitro rozni sie u mnie znaczaco i w sumie pewnie zaczne dopiero
                pod koniec kwietnia (albo nawet maja), wiec wy juz pewnie bedziecie bety robic smile))

Pozdrawiam i trzymam kciuki
                • lilyan Re: lusiasia 01.04.07, 11:39
                  nie martw się spóźnieniem @. moja @ spóźniła się ponad tydzień przed
                  stymulacją, już myślałam, że coś jest nie tak. ale jak już zaczniesz, to czas
                  będzie biegł w zawrotnym tempie i zanim się obejrzysz będziesz czekać na wynik
                  bety smile
                  a zrobienie testu może pomoże się odblokować. ja przed pierwszą wizyta w
                  klinice miałam koszmarnie długi cykl - około 50 dni... a razem z nim wielkie
                  nadzieje. a @ pojawiła sie dwa dni po zrobieniu testu. może dzięki niemu się
                  odblokowałam i grzecznie poszłam na pierwszą wizytę do kliniki. a zanim
                  przyszła łudziłam sie, że może wcale nie muszę tam iść. to chyba jest trochę
                  kwestia psychiki, że czasem @ się spóźnia...
                  • lusiasia Re: lusiasia 01.04.07, 12:03
                    ja tez tak myslalam, zawsze robilam test i @ przychodzila tego samego dnia,
                    zrobilam test juz w piatek, chcialabym zeby juz przyszla, bo nie lubie takiego
                    czekania i myslenia... (to ze przyjdzie to wiem)
                    • julia56 Lusiasia 01.04.07, 13:44
                      pod koneic kwietnia, czy maja, nieważne. Będziemy Cię wpsierać niezależnie od
                      terminu. A Lilyan dobrze mówi, czas leci bardzo szybko.
                    • julia56 Lilyan 01.04.07, 13:44
                      Dzięki za przypomnienie o lodach. smile)
                    • julia56 Szyszka 01.04.07, 13:45
                      Skarbie, co u Ciebie?
    • sun32 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 01.04.07, 13:58
      Dzień dobry smile)
      Kochane trzymam za Was wszystkie kciuki big_grin
      Widzę, że robi nam się drugi wątek kolos wink
      Ja mam we wtorek usg. Mam nadzieję, że nie będzie za późno bo to 13dc. Jak
      tylko będzie owu to w tym cyklu może się uda zabrać mrozaczki smile Jedyne co mnie
      martwi to mam dziwne skurcze sad Muszę porozmawiać z lekarzem co to jest i czy
      nie przeszkodzi w kriotransferze.
      Pozdrawiam Was serdecznie.
      Julia - buziaki duże smile
      • julia56 Sun, Sun, Sun. :)) 01.04.07, 14:01
        Już we wtorek jest szansa na zabranie mrozaków? No bosko po prostu. Czuję, że
        Ci się uda. Wspomnisz moje słowa, kochana. smile
        A co to za skurcze? Macicy, jak rozumiem?
        • sun32 Re: Sun, Sun, Sun. :)) 01.04.07, 14:14
          Julia smile))
          We wt mam wizytę i jak będzie wszystko dobrze to pod koniec tygodnia może
          transfer. Ale to zależy co dr zobaczy na usg. Tak, mam skurcze macicy. Zaczęło
          się jakoś w styczniu. Mam tak kilka razy w cyklu ale teraz to było wyjątkowo
          silne i aż bolesne. Mam tak nie tylko podczas @ ale po niej także. To dziwne
          uczucie i trudne do opisania. Boli mnie tak w środku, jakby w macicy. Ostatnio
          po nospie mi przeszło. Trochę mnie to zastanawia i martwi ale zobaczymy co
          powie mój dr.
          • julia56 Re: Sun, Sun, Sun. :)) 01.04.07, 14:17
            kurcze, pojęcia nie mam, co to może być. Trzymam kciuki, będę o Tobie myślała
            we wtorek. Daj koniecznie znać, jak bedziesz po wizycie.
            • sun32 Re: Sun, Sun, Sun. :)) 01.04.07, 14:37
              Już pytałam inne Provitówki po zabiegach ale żadna tak nie miała więc tym
              bardziej mi to nie daje spokoju sad Odezwę się bardzo późno we wtorek bo wizytę
              mam o 21:30 surprised lub w środę zaraz rano. Trzymam kciuki za Ciebie Kochana smile) i
              dziękuję za pozytywną energię smile
          • lilyan Re: Sun, Sun, Sun. :)) 01.04.07, 14:43
            Mam nadzieję, że te skurcze to nic groźnego i że bedziesz mogła podchodzić do
            inv. Może to jakieś wahania hormonów, albo po prostu taka Twoja uroda... Sama
            nie wiem, ale trzmam kciuki, żeby było dobrze i czekam na wieści we wtorek.
            Jeśli Ci się uda, to będziemy podhodzić do transferu prawie równocześnie, bo ja
            też pod koniec tygodnia smile
      • majorka79 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 01.04.07, 15:04
        sun, a ty mialaś histeroskopię?
    • majorka79 idę po lody:))))) 01.04.07, 15:03
      takiego smaka i nadziei mi narobiłyście!!!!
    • sloneczko271 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 01.04.07, 20:02
      julia56 napisała:

> Kobitki, za około dziesięć dni (w 2 dniu cyklu) zaczynam stymulację menopurem
      > do ICSI (krótki protokół). To mój pierwszy program w życiu. Jeśli któraś z
      > Was będzie podchodzić do in vitro w tym terminie, piszcie proszę. Trzeba
      > będzie przecież przejść przez stymulację, punkcję, transfer, no i przede

juluś kochaniesmile)) jestem z tobąsmile i z wami wszystkimi dziewczynybig_grin
      • julia56 Słoneczko 01.04.07, 22:04
        Dziękuję smile*
        • julia56 Kobitki 01.04.07, 22:05
          ja już po drugim zastrzyku. smile
    • lilyan Mam plan... 02.04.07, 08:49
      Byłam dziś u dr. D i mam już całą rozpiskę do przyczepienia na lodówkę smile
      Dostałam ovitrell, mam go wziąć dziś albo jutro - zalezy jaki mam dziś wynik
      estradiolu. Moja ręka powoli zaczyna wyglądać nieciekawie przez to kłucie co
      kilka dni. Jedno wkłucie się nie zagoi, a tu już następne.
      Jeszcze przed świętami transfer, więc spoojnie pojadę do rodzinki, a bałam się,
      że będę musiała zostać w Warszawie na święta.

Testowanie lekarz zalecił na dzień urodzin męża, więc mam nadzieję na udany
      prezent big_grin
      • majorka79 Re: Mam plan... 02.04.07, 09:59
        czyli ty też u dr D w Invimedzie? Ja też
        Któraś z Was jeszcze?
        • julia56 Majorka, ja też dr D. :)))) Sun, a Ty gdzie? 02.04.07, 10:18
          • sun32 Re: Majorka, ja też dr D. :)))) Sun, a Ty gdzie? 02.04.07, 10:22
            Dziewczynki ja dr Tomanek i Provita.
            Czyli dr Dworniak to Invimed tak?
            • julia56 Re: Majorka, ja też dr D. :)))) Sun, a Ty gdzie? 02.04.07, 10:26
              Tak, dr D to Invimed. smile
              Sun, kochanie, Ty już jutro wizyta. smile
              • sun32 Re: Majorka, ja też dr D. :)))) Sun, a Ty gdzie? 02.04.07, 10:45
                Julia noo to już jutro smile) Tylko jakoś tak inaczej podchodzę już do tego
                transferu. Emocje są inne niż w grudniu...
                • julia56 Re: Majorka, ja też dr D. :)))) Sun, a Ty gdzie? 02.04.07, 10:47
                  Mniej intensywne? Ile Ty masz Skarbie mrozaków?
                  • sun32 Re: Majorka, ja też dr D. :)))) Sun, a Ty gdzie? 02.04.07, 11:20
                    Z mrozaczków są małe szanse a u mnie w klinice to już w ogóle mają chyba małe
                    doświaczenie sad Dlatego tak trochę inaczej jest. Już nie mam takiej wiary jak w
                    grudniu, nie rozwala mnie szczęście jak wtedy. Ale pomimo że szanse mam małe to
                    oczywiście będę czekać na moje dwa Szczęścia smile)
          • majorka79 Re: Majorka, ja też dr D. :)))) Sun, a Ty gdzie? 02.04.07, 12:11
            no to jest nas trzy!smile
            • julia56 Majorka 02.04.07, 12:14
              może się widujemy w poczekalni. smile)
              • lilyan Re: Majorka 02.04.07, 13:41
                ja też się czasami zastanawiam, czy któraś z dziewczyn w poczekalni, to nie
                któraś z Was smile penie niektóre z nas się już kiedyś widziały smile
    • sun32 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 02.04.07, 09:12
      Lilyan trzymam za Ciebie kciuki. Może uda nam się razem smile)
      Majorko nie miałam histero. Rok temu miałam laparo.
      Julia dzielna jesteś smile)
      • julia56 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 02.04.07, 10:17
        Lilyan, no to już nabrało tempa wszystko, że hej.
        Po Tobie będzie chyba Sun zabierać maluchy, potem Majorka, a na z Szyszką na
        końcu. smile

Przypomnij mi proszę, brałaś menopur? Ile w ogóle miałaś dni stymulacji?

Całusy, kochane. smile
        • sun32 Re: Majorka 02.04.07, 10:23
          Majorko wyczytałam że przygotowujesz endo do transferu. Łykasz estrofem?
        • lilyan Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 02.04.07, 11:01
          Wszystko pędzi teraz niesamowicie smile
          Julia, jeśli chodzi o Twoje pytanie to ja brałam fostimon. Teraz mam wziąć
          ovitrell, a potem zestaw luteiny duphastonu i czegoś jeszcze.

Teraz dostałm receptę na duphaston i nie wiem czy to się przyjmuje doustnie czy
          dowcipnie... Genialna aptekarka nie potrafiła chyba się zorientować bo się
          pytała... A skąd ja mam wiedzieć co jest na recepcie - i teraz nie wiem czy
          kupiłam to co trzeba sad

• sun32 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 02.04.07, 11:50
            Lilyan odpisałam Ci na tamtym wątku smile
            Duphaston bierze się doustnie.
            • julia56 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 02.04.07, 12:08
              O, i już wiesz. smile) Lilyan, a ile jajeczek wyhodowałaś?

Sun, tu jest sporo dziewczyn, które są w ciąży z mrozaczków.
              Będę czekać z Tobą na Twoje Szczęścia.
              • sun32 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 02.04.07, 12:27
                Julia dobrze, że są tu takie dziewczyny jak Ty wiesz...
                Na tych dwóch naszych wątkach jest kilka bratnich dusz i jakoś łatwiej mi z
                Wami walczyć o szczęście. I to super uczucie, że dziewczyny z brzuszkami jednak
                zostały z nami i starają się nas wspierać.
                • julia56 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 02.04.07, 12:29
                  Do uług, kochanie. smile)

Też się cieszę, że ciężaróweczki z nami zostały i że im sie chce.
                  Ja Ci mówię, uda Ci się.
              • lilyan Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 02.04.07, 12:33
                julia56 napisała:

> O, i już wiesz. smile) Lilyan, a ile jajeczek wyhodowałaś?

Chyba zaszalałam, bo lekarz powiedział, że dużo, kilkanaście, nie powiedział
                dokładnie ile smile W każdym bądź razie o materiał do transferu mam się nie
                martwić smile Teraz tylko czekam żeby się okazało, że wszystkie, albo większość są
                dobrej jakości i do dzieła smile
                • julia56 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 02.04.07, 12:35
                  Donoś nam tu koniecznie co i jak. smile)
            • majorka79 Re: sun 02.04.07, 12:09
              Sun, tak, biorę estrofem od 3 dc mam przepisane coraz większe dawki aż do 15
              dc. A ty na naturalnym, tak?
              Włąściwie nie do końca rozumiem, dlaczego ja biorę te leki, nie miałam nigdy
              problemów z endometrium, ale cóz - każą, to bioręsmile
              • sun32 Re: Majorka 02.04.07, 12:22
                Ja nie biorę właśnie nic. Może jak będzie już pewność, że jest owu to wtedy
                dostanę estrofem.
    • julia56 Sun 02.04.07, 12:27
      a jaki Wy macie problem naczelny?
      • sun32 Re: Sun 02.04.07, 12:41
        Naszym głównym problemem jest słabe nasienie. U mnie przy okazji laparo wyszły
        2 małe ogniska endo na otrzewnej które skoagulowano i usunięto też torbiel
        endometrialną na jajniku. Jak do tej pory nie widać żadnych oznak tego
        świństwa. A u Was?
        • julia56 Re: Sun 02.04.07, 12:46
          ja Cię podziwiam z tym laparo.

U nas słabe też nasienie, do tego pozamaciczna w wywiadzie i podwyższone FSH.
          • majorka79 Re: 02.04.07, 12:55
            u nas właściwie nie ma problemu...
            tzn. są "drobne wahania hormonalne", podejrzenie LUF (niepękający pęcherzyk) i
            wrogość śluzu.
            ale takie pierdoły to dałoby się raczej obejść bez in vitro.
            dlatego boję się, żeby nie wyszło coś powązniejszegosad
            • sun32 Re: Majorka 02.04.07, 13:03
              Przerąbane jest jak nie wiadomo dlaczego się nie udaje uncertain Już chyba lepiej
              wiedzieć kogo ma się za wroga sad
              • julia56 Re: Majorka 02.04.07, 13:11
                A robiłyście wcześniej jakieś IUI?
                • majorka79 Re: Majorka 02.04.07, 13:32
                  ja miałam 4 IUI

a tak własciwie co się dzieje z szyszką? Halo, gdzie jesteś?smile
                  • julia56 Szyszka 02.04.07, 14:12
                    co u Ciebie?
                    • szyszka39 Czesc 02.04.07, 14:21
                      Własnie wrocilam od lekarza, mam juz leki, prawdopodobnie od czwartku zaczynam
                      zastrzykismile Jajkim mu sie podobal, podobno jajeczka ladne bo rownych wielkosci,
                      oby nadal rowno roslysmile Pozostaje tylko trzymac kciuki, pozdrowieniasmile
                      • szyszka39 Re: Czesc 02.04.07, 14:28
                        U mnie tez nie wiadomo do konca, bo niby nasionka slabe ale jak mielisci ICSI
                        to powiedzieli nam ze nie sa takie zle. HSG -ok, hormony-ok, pecherzyki pekaja,
                        ten jeden zadodek co byl transportowany mial gruba otoczke wiec moze to to? Bo
                        byla nacinana, ale i tak nie wyszlosad
                        • julia56 Re: Czesc 02.04.07, 14:37
                          Szyszka kochanie, a Ty gdzie podchodzisz. Przypomnij.
                          • sun32 Re: Czesc 02.04.07, 14:38
                            Ja miałam 3 IUI.
                      • julia56 Re: Czesc 02.04.07, 14:37
                        Szyszka, Ty masz dużo mrozaków? Bo teraz zabierzesz mrozaki, tak?
                        • szyszka39 Re: Czesc 02.04.07, 17:12
                          Zapomnialam napisac ze mialam 4IUI
                          Ja nie mam i nie mialam mrozaków, po 1 stymulacji mialam tylko 3 jajeczka z
                          czego 2 sie zaplodnily a do transferu zostal 1 ten drugi sie rozpadl. Teraz
                          podchodze 2 raz do stymulacjisad
                          Potwornie sie boje ze bedzie to samosad
                          • lusiasia Re: Czesc 02.04.07, 17:19
                            nie boj sie szyszka
                            kiedys czytalam ze kazda stymulacja jest inna i chyba lekarz tez juz wie ze cos
                            bylo nie tak
                            trzymam kciuki !!
                          • julia56 Szyszka 02.04.07, 23:26
                            Nic nie będzie to samo. Wszystko będzie inaczej. I tylko tak proszę mi tu
                            myśleć. smile))
                            • julia56 Re: Szyszka 02.04.07, 23:26
                              O, i słuchaj, co mówi Lusiasia. smile
                            • julia56 Kobitki 02.04.07, 23:27
                              ja po 3 zastrzyku. Dziś mnie bolało trochę. ale da się przezyć.
                              Mam już tylko troche dupkę pokłutą, nie wiem jak to będzie przez kolejne kilka
                              dni. smile)
                              Śpijcie dobrze.
                              • lilyan Re: Kobitki 03.04.07, 08:38
                                a ja wczoraj wzięłam ostatni zastrzyk. zestresowałam się, bo był inny niż te
                                poprzednie i był w gotowej strzykawko-ampułce, a ja nie mogłam się wbić tak jak
                                wcześniej, miałam wrażenie, że igła jest tępa... pewnie wszystko przez stres.
                                ale jakie wyjście, musimy być przecież twarde i dzielnie znosić to wszystko smile
                                mam nadzieję że żegnam się z zastrzykami na dobre smile

jutro punkcja... może odeśpię niedawną zmianę czasu wink hihi
                                • julia56 Lilyan, o której punkcja? 03.04.07, 08:42
                                  Trzymam bardzo mocno kciuki za punkcję. Napisz koniecznie, jak było.

P.S.najważniejsze, że z zastrzykiem się udało. Dzielna jesteś.
                                  • lilyan Re: Lilyan, o której punkcja? 03.04.07, 08:48
                                    Widze, że nie tylko ze mnie taki ranny ptaszek smile
                                    Jutro też muszę wcześnie wstać, bo musze być w klinice 8:30. A potem cały dzień
                                    będę się byczyć w domu.
                                    • julia56 Lilyan 03.04.07, 09:17
                                      to od rana ściskam kciuki. smile
                                  • sun32 Dzień dobry :)) 03.04.07, 09:09
                                    Lilyan tej godzinki to nie odeśpisz ale jakieś 10min wink Trzymamy kciuki za
                                    Ciebie jutro.
                                    Julia ja też miałam dupkę obolałą wink A najgorzej że po punkcji nadal miałam
                                    zastrzyki: tym razem fraxiparynę w brzuch i kaprogest w tyłek uncertain
                                    • julia56 Re: Dzień dobry :)) 03.04.07, 09:16
                                      Sun, a po punkcji to te zastrzyki na co są?
                                      Dzień dobry w ogóle. smile
                                      O której wizytka?
                                      • sun32 Re: Dzień dobry :)) 03.04.07, 09:30
                                        Juluś Lilyan to chyba jutro ma punkcję nie? O 8:30 ma być w klinice.
                                        Fraxiparynę dają na rozrzedzenie krwi, ma to niby pomóc ukrwić lepiej macicę.
                                        Kaprogest jest na utrzymanie ciąży. To taki oleisty płyn który boli jak jasna
                                        cholera wink Na szczęście bierze się go co kilka dni bo to silny lek.
                                        • julia56 Sunuś 03.04.07, 09:38
                                          ale ja o Twoją wizytkę pytam. Bo we wtorek miała być, tak?
                                          • sun32 Re: Sunuś 03.04.07, 10:13
                                            Tak Juluś, dzisiaj ale o 21:30. Mój M stwierdził że jak pan dr dziś powita nas
                                            na stojąco to będzie dobrze wink Jeszcze nigdy tak późno nie miałam wizyty.
                                            • majorka79 Re: Sunuś 03.04.07, 10:27
                                              Dzień dobry!
                                              sun, a może w związku z tymi twoimi skurczami powinnaś zrobić histeroskopię??

dziewczyny, czy wy bierzecie zwolnienie po transferze? bo ja tym razem mam
                                              zamiar kilka dni zostać w domu / ostatnio normalnie pracowałam.
                                              • sun32 Re: Sunuś 03.04.07, 10:37
                                                Majorko rok temu miałam laparo. Nie chce iść znów na zabieg sad Te skurcze są od
                                                czasu grudniowej porażki. Porozmawiam dziś o tym z lekarzem.
                                                Ostatnio siedziałam w domku na L4 całe 2tyg. Teraz planuje tylko ze 2,3 dni
                                                urlopu.
                                                • julia56 Re: Sunuś 03.04.07, 11:15
                                                  No późno, rzeczywiście, ale za to na spokojnie, bo pewnie ostatnia będziesz. smile
                                              • julia56 Majorka 03.04.07, 11:16
                                                ja ze dwa, trzy dni tez wezmę. Pracę mam stresującą, więc wolę w domu
                                                posiedzieć.
                                                • lilyan Re: a ja... 03.04.07, 11:50
                                                  mam transfer w piątek, wiec będę odpoczywać przez święta u rodzinki smile a w lany
                                                  poniedziałek będę się ukrywać przed całym światem, żeby przypadkiem nie nabawić
                                                  się przeziębienia smile
                                                  we wtorek normalnie do pracy sad
    • tymonka30 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 03.04.07, 10:59
      Jak ja lubię takie długie wątki big_grin tongue_out
      • szyszka39 Re: IVF/ICSI - kwiecień, maj 03.04.07, 11:25
        dzieki dziewczyny za pocieszenie, naprawde dodnioslyscie mnie na
        duchu....stymulacje nie sa taki same...... ufff obyscie mialy racjesmile
        No i niech ten lewy jajnik ruszy w koncusmile
        Trzymam kciuki za jutrzejsza punkcje...tam sie nie wyspisz, ale w domku napewno
        sie zdrzemniesz bo po narkozie bedziesz spiacasmile
        Pare dni wolnego tez nie zaszkodzismile to taka nagroda na nasze cierpieniesmile
        Pozdrawiam goracosmile
        • sun32 Re: Lilyan 03.04.07, 12:28
          Będziemy trzymać kciuki i jutro rano i w piątek smile) Fajne będziesz mieć Święta,
          zobaczysz to takie cudne uczucie że maluszki są już z Tobą smile
          • lilyan Re: Lilyan 03.04.07, 12:49
            Dziękuję Wam wszystkim za kibicowanie jutro i w piątek smile

Sun, mam tylko nadzieję, że w święta rodzinka nie będzie pytać o nasze plany
            powiększenia rodziny, bo będę się czuła trochę jakbym ich okłamywała smile No ale
            cóż, może kłamstwo w dobrej wierze zostaniemi odpuszczone smile
            • szyszka39 Re: Lilyan 03.04.07, 13:11
              to powiedz ze sie staracie-przeciez nie sklamieszsmile
              • lilyan Re: Lilyan 03.04.07, 14:37
                szyszka39 napisała:

> to powiedz ze sie staracie-przeciez nie sklamieszsmile

no właśnie nie chcę mówić, że się staramy, bo to już mówiłam rok temu...
                przecież nie będę ich zanudzac wink ile się można starać...
                a poza tym ostatnio jak pytali "kiedy?" to ja się wykręcałam pracą, albo innymi
                życiowymi problemami, więc nie chcę nagle zacząć się starać, bo znów będą
                pytać, a jak się nie uda, to ja wolałabym żeby nie pytali.
                • populek Jak się czułyście? 03.04.07, 15:42
                  Witajcie! Pytam te dziewczyny, które miały punkcję. Jak się po niej czułyście?U
                  mnie było to wczoraj i czuję się okropnie. Wczoraj niesamowity ból jajników a
                  dziś boli mnie cały brzuch i jest strasznie duzy. Jak tak będzie jutro to chyba
                  z transferu nici bo ja się nie dam dotknąć. Napiszcie jak to u Was wyglądało,
                  martwię się czy nie doszło u mnie do hiperstymulacji i co wtedy? Pozdrawiam
                  • sun32 Re: Jak się czułyście? 03.04.07, 15:48
                    Populek zadzwoń koniecznie do lekarza sad( To wygląda jak hiperstymulacja sad Ile
                    Ci pobrali komórek?
                    Mnie nie bolało nic w dniu punkcji, lekko tylko dół brzucha czułam ale zaraz po
                    poszliśmy na zakupy bo tak dobrze to zniosłam.
                    Skonsultuj się z lekarzem.
                    • populek Re: Jak się czułyście? 03.04.07, 15:57
                      Dzieki za szybką odpowiedź, może wytrzymam do jutra?Komórek pobrali mi...26, to
                      chyba dużo?
                      • majorka79 Re: Jak się czułyście? 03.04.07, 16:18
                        popolek, radzę zadzwonić do lekarza, 26 to bardzo dużo, hiperstymulacja może
                        być groźna
                        ja czułam się super, poszłam nawet wieczorem w goścismile pobrano 6 kom.
                        • sun32 Re: Jak się czułyście? 03.04.07, 16:22
                          Popolek 26 to bardzo dużo. Ja miałam 5. Radzę jak Majorka zadzwonić do lekarza
                          i nie czekać na jutro.
                          • populek Re: Jak się czułyście? 03.04.07, 16:26
                            Dzięki za rady, tak zrobię, zadzwonię. Bo jak sobie troche poczytałam o tym w
                            necie to nawet duszno mi się zrobiło smileKurcze, miałam przeczucie że to nie
                            pójdzie tak gładko, dziękuję za rady i że w ogóle odpowiedziałyście mi smile
                            • majorka79 Re: Jak się czułyście? 03.04.07, 16:33
                              bo my takie miłe jesteśmysmile)
                              zapraszamy na nas wątek - razem raźniej!
                              • lilyan Re: Jak się czułyście? 03.04.07, 18:00
                                populek, majorka dobrze gada smile zostań z nami, razem raźniej.
                                i napisz co powiedział lekarz.
                  • lilyan Populek 04.04.07, 14:58
                    No to nie jesteś sama. Ja też mam ryzyko hiperstymulacji, dwa dni przed punkcją
                    już bardzo bolało mnie w dole brzucha jak chodziłam, teraz leżę włóżku i mam
                    nadzieję, ze do piątku wszystko się unormuje i będe mogla podejść do
                    transferu...
                    • julia56 lilyan 04.04.07, 15:14
                      byłam dziś w Invimedzide na 8.20. Przypomniało mi się, że Ty na 8.30 miałaś
                      punkcję.Może sie widziałyśmy? Jak wyglądasz? smile))
                      No i powiedz jak punkcja? Jak się czujesz, ile jajeczek?
                      Czytałam, że brzuszek troche boli...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka