Dodaj do ulubionych

hiperprolaktynemia

29.04.07, 09:45
Dziewczyny mam pytanie, czy robiłyście USG piersi? Ja mam hiperprolaktynemię
czynnościow, wczoraj 9 dc robiłam USG piersi i wyszła mi zmiana 6 mm podobno
coś torbielowato-włokniakowego. Bromergon odstawiłam 3 tygodnie temu, nie
robiłam badań PRL. Trochę się przestraszyłam, czy to może być zmiana związana
z cyklem(mam długie, ibfite miesiączki-teraz plamiłam jeszcze do 8 dnia). Ta
lekarka powiedziała, że nie wygląda to na zmiany złośliwe i będziemy to
obserwować. Kazała przyjść za 4 miesiące, ale ja chcę zajść w ciążę.
Doradźcie co robić. Tak się cieszyłam na długi weekend, a tu problem.
Pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • remka1 Re: hiperprolaktynemia 29.04.07, 16:14
      Nie poddawaj się! Walcz o siebie, o swoje zdrowie! Przecież dzidziuś potrzebuje
      zdrowej mamy, więc najpierw trzeba sobie poradzić z tym problemem a potem
      wrócić do marzeń o ciąży. Trzymaj się dzielnie.
    • tekla12 Re: hiperprolaktynemia 29.04.07, 18:40
      Dlaczego odstawiłaś bromergon? Jeśli chcesz zajść w ciążę to wydaje mi się, że
      powinnaś się pozbyć tej zmiany. Obserwowanie do niczego nie prowadzi.
      • stokrotka246 Re: hiperprolaktynemia 29.04.07, 19:40
        Dzięki za odpowiedź. Już odpowiadam, zajmie mi to trochę, ale chcę wszystko
        przedstawić dokładnie, bo bardzo się martwię. Mam już jedno dziecko-córkę(4l.)
        Zaszłam w ciążę po leczeniu hiperprolaktynemii. Potam chodziłam na rutynowe
        kontrole co roku, ale nikt nie kazał mi robić żadnych badań, czasem plamiłam
        przed @, ale lekarze mówili, że to się może zdarzyć. Rok temu jeden gin.
        powiedział mi, że hiperprolaktynemia w niczym w życiu nie przeszkadza. W
        listopadzie trafiłam do gina, który mi zlecił badanie prolaktyny. Podstawowa
        wyszła super 11, a z MTC 433. Od lutego brałam bromergon(tak późno, bo to
        państwowy lekarz-zapisy raz w miesiącu, po drodze miałam operowaną nogę-
        złamania).Ostatnio byłam u lekarza na początku kwietnia-wtedy dał mi
        skierowanie na USG i PRL. Kazał na tydzień przed badaniem odstawić bromek i
        odstawiłam, tyle że badań nie zrobiłam, bo ciągle coś przeszkadza. Na USG
        lekarka była nieprzyjemna, powiedziała, że mam duże gruczoły, że ta zmiana jest
        okrągła i mała, żebym przyszła za 4 miesiące. Nie dała mi wyniku do ręki(ale
        oni tak robią). Zastanawiam się, czy to może być spowodowane zmianami
        hormonalnymi(wydaje mi się że mam krótką II fazę cyklu).Trochę poczytałam w
        necie i wychodzą mi torbiele albo włókniaki. Czy można je leczyć
        farmakologicznie? Wybieram się prywatnie do gina, ale chyba po długim
        weekendzie. Nie chcę się wykończyć do tego czasu, boję się, że nie będę mogła
        mieć dzieci, jeśli trzeba będzie ciąć. Przepraszam że tak długo, ale wariuję.
        • tekla12 Re: hiperprolaktynemia 29.04.07, 20:22
          Gin, prywatny czy funduszowy niewiele może poradzić bez zdjęć i opisu usg.
          Zafunduj sobie raczej usg u dobrego radiologa na początku kolejnego cyklu i
          poproś o opinię. Do tego czasu możesz spróbować rozmasować tę zmianę. Jeśli to
          torbiel może się sama wchłonąć. Takie zmiany się zdarzają bez względu na
          wysokość PRL i ewentualnej niedomogi fazy lutealnej. Niektórym pomaga mastodynon
          N.
          • stokrotka246 Re: hiperprolaktynemia 29.04.07, 20:29
            Dzięki za odpowiedź. Najgorsze jest to, że ja jej nie czuję, "macam" sobie tę
            pierś i nie mogę znależć. Na początku cyklu tzn.do 10 dnia? Czy mastodynon jest
            na receptę? Pozdrawiam. K.
            • tekla12 Re: hiperprolaktynemia 29.04.07, 20:41
              Mastodynon nie jest na receptę ale lepiej go nie brać na własną rękę. Jeśli nie
              potrafisz niczego wyczuć to zarejestruj się w jakiejś poradni chorób sutka,
              pielęgniarka nauczy cię samobadania a lekarz zadecyduje o dalszym leczeniu.
              Przede wszystkim nie wpadaj w panikę, bo takie zmiany ma większość kobiet tylko
              pozbądź się problemu przed planowaną ciążą.
              • stokrotka246 Re: hiperprolaktynemia 29.04.07, 20:55
                Dzięki wielkie. Uspokoiłaś mnie trochę, ale to tak trudno, ciągle mi coś
                przeszkadza w zajściu w ciążę, a to PRL, a to nogę złamię, teraz to.Chociaż
                zdaję sobie sprawę, że i tak mam dużo szczęścia, bo córkę już mam. Boję się, bo
                siostra mojej matki umarła na raka, ale wiem, że to krewna drugiego stopnia,
                więc mniejsze ryzyko. Poza tym nikt w rodzinie nie chorował. Pozdrawiam ciepło
                i życzę miłego weekendu. K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka