02.05.07, 08:23
Jak pęcherzyk?
Obserwuj wątek
    • edytka45 Re: Miss30 02.05.07, 09:44
      No właśnie Miss gdzie jestes?? Ja miałam dziś monitoring i mam pęcherzyk
      21mm!!! Wzięłam Pregnyl 10000 j i czekam na cud!
      • miss30 Re: Miss30 02.05.07, 16:31
        Jestem dopiero teraz. U mnie HM... w poniedziałek w prawym jajniku miałam
        pęcherzyk 2cm x 1,2 cm (taki podłużny), lekarz stwierdził, że z niego coś
        będzie. W lewym jajniku miałam pęcherzyk 1cm x 1cm (dziwna wielkość) i wyglądał
        na wzrastający. Ale jestem wściekła, bo mam wrażenie, że dzisiaj mam śluz płodny
        a mój M idzie do pracy na noc. Ponieważ mamy 6 letnią już córkę, więc w ciągu
        dnia niestety nic zrobić nie można. Robię testy owu od poniedziałku rano i
        wieczorem, cały czas wychodzi mi 1 krecha, czyli brak skoku LH. W piątek mam iść
        znowu na USG. Dziewczyny jak to jest z tym śluzem? mam taki przeźroczysty, jak
        białko kurze rozciągliwy. Czy jest szansa, że się utrzyma jak owu będzie np w
        piątek?
        Edytka wiedziałam, że coś tam wyhodujesz, trzymam kciuki, oby tym razem się
        udała. Mi jak na razie wszystko pod górkę.
        • miss30 Re: Miss30 02.05.07, 16:55
          Aha jeszcze lekko mnie zaniepokoił, bo powiedział, że mam macicę lekko
          przesuniętą w lewą stronę i jajnik prawy schowany tak trochę pod nią. Nie wiem
          co mam o tym myśleć?
        • ivinka275 Re: Miss30 02.05.07, 17:05
          Miss, przepraszam, że się wtrącę, ale jeśli śluz przypomina białko kurze to
          trzeba łapać moment, ten śluz jest wysoce płodny, szkoda, że nie mierzysz
          temperatury, bo wtedy byłoby łatwiej o wyłapanie skoku. Taki śluz utrzymuje się
          kilka dni, u niektórych zaledwie jeden dzień, więc do piątku może być po
          wszystkim... Owulacja odbyta, progesteron w górę i tym samym tempka, która
          utrzymuje się wysoko w fazie lutealnej.
          Może jednak uda się dziś. Powodzenia, trzymam kciuki i pozdrawiam cieplutko.
          • miss30 Re: Miss30 02.05.07, 17:12
            Ale pytanie jest takie: dlaczego nie było skoku LH (robię testy owu od
            poniedziałku rano i wieczorem)? Dzisiaj niestety dzień stracony, łudzę się tym,
            że jednak ta owu będzie jutro w 14dc i śluz jeszcze będzie. Jutro przytulanko
            będzie z samego rana, jak M wróci z pracy i wieczorem, jak dziecko pójdzie spać.
            Czy testy mogą się aż tak mylić, cały czas pokazują 1 kreske, wiem, że mylą się
            często pokazując błędnie 2?
            • ivinka275 Re: Miss30 02.05.07, 17:27
              W testach owu Ci niestety nie pomogę, nie ufam im za grosz, ale jeśli mówisz,
              że już jutro z rana mąż będzie to jest nadzieja. Odnosiłam się do Twojej
              wypowiedzi, że mąż będzie w piatek, chyba nie doczytałam smile
              Jak długie masz cykle?
              • ivinka275 Re: Miss30 02.05.07, 17:32
                Aha, śluz naturalnie może występować nawet kilka dni przed owulacją i powinnaś
                go obserwować do samej owulacji. Potem już zamienia się w kremowy, co ma
                związek ze wzrastającym progesteronem.
                A może i testy niedługo wychwycą pik, wszystko jest na dobrej drodze.
            • edytka45 Re: Miss30 02.05.07, 17:31
              No nie wiem co sadzic o tych testach - bo jak ja robilam kiedys przed
              domniemana owu caly czas mialam 2 krechy i to przez np 4 dni więc w ogóle
              zgłupiałam o co w nich chodzi wink)) Ale wynika z tego,że nie ma wystarczająco
              dużo hormonu LH - który odpowiada za pękanie pęcherzyków.Nawet bladej kreski
              nie masz??? Tak jakby w ogole tego hormonu nie było albo zbyt mało żeby test
              wykazał. A pytałaś się lekarza o to??
              • miss30 Re: Miss30 02.05.07, 17:40
                No właśnie Edytka, zbyt mało tego hormonu żeby test to wychwycił. Nie mam nawet
                bladziuteńkiej kreseczki, więc albo owu będzie później (w marcu miałam
                stwierdzoną naturalną owu po kuracji antykami w 15 dc wieczorem lub 16 dc rano),
                albo zrobią mi się torbiele. Z lekarzem rozmawiałam, ale powiedział, że nie ma w
                nich doświadczenia i uważa, że się bardzo mylą ich skuteczność określił na 25% a
                nie na 99%, jak się chwalą producenci.
                Zresztą Edytka dziwne wielkości tych moich pęcherzyków, to był 11dc - jeden za
                duży a drugi za mały?
                • miss30 Ivinka 02.05.07, 17:45
                  Cykle mam bardzo krótkie, mam skróconą II fazę cykle. Ostatni mój cykl to 25
                  dni. W tym cyklu brałam Clo od 3dc do 7dc 2 tabl. dziennie, więc mam nadzieję,
                  że ten cykl będzie w miarę normalny. Jak miałam stwierdzoną owu w marcu to II
                  faza cyklu nie trwała nawet 10 dni (8dni). Dlatego lekarz stwierdził, że
                  najlepszym wyjściem będzie Clo.
                  • ivinka275 Re: Ivinka 02.05.07, 18:15
                    No to owu u Ciebie już tuż tuż. Niepokoi tylko ta krótka 2 faza. Niestety nie
                    śledzę wątków i może zapytam o coś, o czym już była mowa, ale czy na tę krótką
                    lutealną bierzesz progesteron? Pewnie tak, lekarz powinien go przepisać. A na
                    testy owulacyjne popatrzyłabym raczej z dużym dystansem, to moje zdanie, nie
                    sugeruj się proszę nimi zbytnio, ja raczej poleciłabym mierzenie temperatury i
                    obserwację śluzu, zaraziłam się tym sposobem poznawania siebie, choć wiele
                    wątpliwości jeszcze mam w tym temacie nierozwianych.
                    Wczoraj miałam podobny kłopot do Twojego, Mąż daleko od niedzieli a ja właśnie
                    od niedzieli mam dużo śluzu, ale po temperaturze widzę, że skoku jeszcze nie
                    było więc mam nadzieję, że dziś wieczorem zdążymy.
                    • miss30 Re: Ivinka 02.05.07, 19:07
                      Brałam Duphaston sporo czasu, jakiś rok w II fazie cyklu. On sztucznie wydłużał
                      mi tę fazę, bo zaraz po odstawieniu na drugi dzień dostawałam @. Już długi czas
                      borykam się z plamieniami właśnie w II fazie cyklu - 3 lekarzy orzekło
                      zaburzenia fazy lutealnej.
                      Czuję moje pęcherzyki, czuję że jeszcze tam są, ale boję się że nie pękną albo
                      jak pękną to nie będzie śluzu. No ale zobaczymy, a testy wykończę, bo jeszcze
                      mam chociażby nawet po to żeby je przetestować.
                      • ivinka275 Re: Ivinka 02.05.07, 19:44
                        Wykończ je dla sprawdzenia, a skoro staracie się o dziecko to w zaburzeniach
                        drugiej fazy bez duphastonu się raczej nie obejdzie. Może zabezpiecz się w tej
                        kwestii już teraz, żeby ewentualny zarodek miał czas i szansę na zadomowienie
                        się.
                        Teraz pozostaje tylko spokojnie czekać na męża, i nie stresuj się proszę, stres
                        hamuje owulację. Dopóki jest śluz - jest dobrze!
                        Trzymam mocno kciuki.
                        • miss30 Re: Ivinka 02.05.07, 19:55
                          Ivinka duphaston mam zawsze w szafce, tak jak lek przeciwbólowy. Przez rok nie
                          potrafiłam funkcjonować bez niego. Na szczęście Clo ma wpływ również na jakość
                          II fazy cyklu, więc o tą II fazę na razie się nie martwię. Pocieszające jest to
                          co piszesz, że śluz może występować przed owu, więc cichutko na nią poczekam. O
                          stresie też dosyć dużo wiem, mam stresującą pracę, ale łykam Bromergon, więc
                          Prolaktyna mnie raczej nie zaskoczy. Mój M jest już w pracy, czekam na niego
                          jutro z samego świtu. pozdrawiam
                          • ivinka275 Re: Ivinka 03.05.07, 14:04
                            Miss, piszesz o dobrym wpływie clo na drugą fazę cyklu. Co to oznacza? Mogłabyś
                            mi przybliżyć? Bo do tej pory wiedziałam o dobrym wpływie tego leku na wzrost
                            pęcherzyków, oraz niezbyt dobrym wpływie na przyrost endometrium oraz śluz
                            (często kobiety stosujące clo skarżyły się na suchość i pomagały sobie
                            wesiołkiem lub castagnusem). Będę wdzięczna za każdą informację. Pozdrawiam
                            cieplutko.
                            • miss30 Re: Ivinka 05.05.07, 21:59
                              Dokładnie nie wiem w jaki sposób medyczny Clo może poprawić fazę lutealną.Taką
                              informację uzyskałam od 2 dżinów. Moją sytuację przedstawiłam na forum Bociana
                              i dostałam taką odpowiedź, jak również przez mojego aktualnego dżina. Nie ma
                              co, co 2 głowy to nie jedna.
                          • tymonka30 Miss30 04.05.07, 09:15
                            O co daliście czadu? big_grin
                            • miss30 Re: Miss30 05.05.07, 22:14
                              Tymonka pokićkane to wszystko u mnie. 2 maja rano było ostro, ale co z tego w
                              piątek 15dc rano byłam na USG i okazało się, że ten cudowny pęcherzyk nie pękł.
                              Dostałam recepte na Biogonadyl 2000(to jest to samo co Pregnyl), w całym
                              mieście nie mogłam tego kupić, bo firma produkująca ten lek już go nie
                              produkuje. Ale Udało mi się i o godz. 11,00 lekarz zrobił mi zastrzyk. Nie
                              przypuszczam żeby w tym cyklu coś z tego wyszło,jest już trochę późno, ale
                              zgodziłam się na zastrzyk, bo może uda mi się uniknąć torbiela. Mam LUF i teraz
                              to już wiem. W poniedziałek idę na USG żeby sprawdzić, czy coś tam zostało.
                              Przetestowałam testy owu, nie wykazały skoku LH, także raczej u mnie mówią
                              prawdę.
                              • tymonka30 Re: Miss30 07.05.07, 08:00
                                Mam nadzieję, że jednak pęknie. Koniecnzie napisz po wizycie.
                                • miss30 Re: Miss30 08.05.07, 07:34
                                  No więc pęcherzyk pekł, jak to lekarz stwierdził wszystko jest tak jak powinno.
                                  Ale nie wiem czy coś z tego będzie i nie wiem czy chcę, aby w tym cyklu coś
                                  było. Nie wiem czy coś będzie, bo przytulaliśmy się w piątek w nocy a w sobotę
                                  już nie, bo mieliśmy impreze i mój M tak się upił, że tylko, jak zdołał
                                  doczłapać się do łóżka zasnął (byłam na niego wkurzona, ale co miałam zrobić).
                                  Poza tym właśnie od soboty jestem strasznie przeziębiona i boję się, że nawet
                                  jeżeli uda się po tym piątku, to coś może być nie tak. Także nie wiem, mam
                                  mieszane uczucia co by było najlepsze. Mam teraz brać przez 14 dni Duphaston,
                                  po 14 dniach zrobić test no i przyjść do niego, ale zastanawiam się czy to nie
                                  za długo, dzisiaj jest 19dc i jak będę brać 14 dni to ten mój cykl będzie trwał
                                  31 dni, nigdy takich cykli nie miałam, więc nie wiem. Co myslisz zastosować się
                                  do jego zaleceń? Jeżeli okaże się, że się nie udało to po co przedłużać ten
                                  cykl? Co mi radzisz?
                                  • tymonka30 Re: Miss30 08.05.07, 08:07
                                    Miss zrób tak jak gin Ci karze. Ja jak była owu też miałam brać duph. 2 dni
                                    dłużej niż jeśli nie było. Potem i tak czekałam jeszcze na @ kilka dni. To Ci w
                                    niczym nie przeszkodzi. A te kilka dni przedłużenia, to nie ma znaczenia tak
                                    naprawdę przy całokształcie starań big_grin Fajnie, że masz swoją szansę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka