Dodaj do ulubionych

pierwsze wyniki hormonów

22.06.07, 10:10
Witajcie dziewczyny,
ostatnio tak bardzo mi pomogłyście, że chcę jeszcze raz pozawracać Wam głowę.
Właśnie odebrałam wyniki hormonów robione w 13 dniu cykl (moje pierwsze
badanie). Do lekarza mam iść dopiero w 12 dniu następnego cyklu a boję się
czy wszytsko jest ok więc prosze Was o interpretację. Oto co mam napisane:
Estradiol:708,0 (kurcze mam napisane, że norma w czasie owulacji do 498,o -
chyba coś jest nie tak), FSH: 8,58 , LH: 53,43 , Prolaktyna: 35,3 ,
Testosteron: 0,50. Powiedzcie co myśleicie.
Obserwuj wątek
    • dziejba2 Re: pierwsze wyniki hormonów 22.06.07, 10:22
      aha - nie napisałam poprzednio estradiol mierzony w pg/ml, FSH i LH w mlU/ml
      polaktyna i testosteron ng/ml
      • eszforcik Re: pierwsze wyniki hormonów 22.06.07, 10:28
        Z tego co ja się orientuję to FSH i LH powinno robić się na początku cyklu, czyli 2-4 dc.
    • dobdob0106 Re: pierwsze wyniki hormonów 22.06.07, 10:58
      Ja tez zawsze te badania robiłam w pierwszych trzech dniach cyllu , szczególnie
      FSH , LH przed IUI w połowie cyklu, prolaktynę w 21 dc.
      • dziejba2 Re: pierwsze wyniki hormonów 22.06.07, 11:14
        już w poprzednim wątku pisałam, że moja lekarka do najlepszych nie należy i
        następną wizytę mam już u innego lekarza. Oto kolejne potwierdzenie: zrobiłam
        takie badania jak mi kazała i okazuje się, ze przynajmniej część bez sensu. A
        co sądzicie o wynikach?
        • beti1977 Re: pierwsze wyniki hormonów 22.06.07, 11:22
          FSH i LH w ogóle nie można interpretować bo przydałoby się zrobić, tak jak piszą
          dziewczyny w 2 - 4 dc. Prolaktyna jeśli norma do 29 to jednak za wysoka i pewnie
          przydałoby się ją trochę zbić bo może upośledzać owulację.
    • tymonka30 Re: pierwsze wyniki hormonów 22.06.07, 11:35
      A jeśli chodzi o estradiol to jest to norma na 1 pęcherzyk. Ok. 2 doby przed
      owu E2 jest większe od 200 pg/ml. Dopiero bezpośrednio przed owu spada. Pow.
      2000 można byłoby się martwić. Jest okej.
    • dobdob0106 Re: pierwsze wyniki hormonów 22.06.07, 11:37
      Przed każdą inseminacją lekarz kazał mi badać LH czasem to był 12 dc, czasem
      później ,ale jak było takie duze jak u Ciebie to była owulacja ( wg lekarza )i
      inseminacja , a jeśli małe to czekalismy. Chciałam powiedzieć że skoro duże LH
      w 13 dc to chyba dobrze, chociaż pewnie bez pozostałych badań to nic na pewno
      nie można stwierdzić. Nie martw się na zapas i idź do dobrego lekarza bo szkoda
      kasy i Twoich nerwów na metody prób i błędów. Trzymaj się , będzie dobrze.
    • audrey2 Re: pierwsze wyniki hormonów 22.06.07, 11:45
      Witaj, nie mam takiej wiedzy, jak dziewczyny na tym forum, ale pozwole sobie
      wtracic swoje trzy grosze. Mam watpliwosci, czy robilas badania we wlasciwym
      dniu cyklu.Mnie ginka kazala sie przebadac na samym poczatku i efekcie trafilam
      do laboratorium w 3 dc. Zwrocil natomiast moja uwage poziom prolaktyny (tez
      mam ten problem). Wydaje mi sie, ze jest jednak za wysoki (choc moge sie
      mylic). Wg mojego laboratorium norma to 1,39-24,20. Ja mialam 17,10 i jem
      bromek.Tak czy inaczej prolaktyne mozna zbic.

pozdrawiam
      • dziejba2 Re: pierwsze wyniki hormonów 22.06.07, 12:22
        dzięki serdeczne - histeryczka ze mnie - wiem wink, jakoś przeraziły mnie te
        wartości, ale jeśli prolaktynę można regulować lekami a estradiol do 2000 to
        norma już jestem spokojniejsza (to by się nawet zgadzało na USG robionym w dniu
        badania był pęcherzyk - choć podobno nie wyglądał standartowo tj. za
        gruba "otoczka" - robiłam po 4 dniach drugie USG i już go nie było). Pozdrawiam
        • agnieszka.krak Re: pierwsze wyniki hormonów 22.06.07, 12:27
          PRL brzydka, reszta raczej ok, az dziwne ze dochodzi do owulacji przy takiej
          prolaktynie
          • aaaaaaa37 Re: pierwsze wyniki hormonów 22.06.07, 12:29
            fsh Lah oznacza sie na poczatku cyklu. pozostale badania ok. prolaktyna rowniez
            ok, norma jest do 30 wiec taka wartoscia sie zupelnie nie przejmuj, jest ok
            • agnieszka.krak Re: pierwsze wyniki hormonów 22.06.07, 12:52
              jesli prl badana w ng to norma jest do 25
              • tymonka30 Re: pierwsze wyniki hormonów 22.06.07, 13:31
                Da radę Aga, koleżanka bliska z cyklami 40 dniowymi i PRL ponad normę zaszła w
                ciążę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka