Dodaj do ulubionych

Program in-vitro , krok po kroku !

28.06.07, 18:19
Witam !
Najprawdopodobniej podejde niedługo do inv. Bardzo prosze napiszcie mi krok
po kroku jak ten cały program rozkłada sie w czasie , bardzo mi zalezy na
szczegółowych informacjach ,ponieważ musze sie z tym wszystkim w miare dobrze
zorganizowac . Chodzi mi o informacje : kiedy sie zaczyna tzn. w jakim dniu
cyklu , z jaka częstotliwoscią przyjezdza sie na wizytę i na jak długo , na
jakie badania itp. ).Prosze podzielcie sie ze mną swoja wiedzą i
doświadczeniem na ten temat. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • agnieszka769 Re: Program in-vitro , krok po kroku ! 28.06.07, 20:39
      Witam
      1. od pierwszego dnia cyklu brałam tabletki antykoncepcyjne,
      2. w 21 dniu cyklu dostałam zastrzyk Diphereline,
      3. 14 dni po zastrzyku pojechałam na kontrolę i dostałam receptę na gonal (zastrzyki które robi się
      samemu w brzuch)
      4. od tego momentu trzeba stawiać się na kontrolę mniej więcej co dwa dni, a nawet codziennie, lekarz
      sprawdza jak rosną pęcherzyki (ja jeździłam ok. 4 razy). Wizyty miałam ok. 9 rano.
      5. lekarz wyznacza dzień punkcji, stawiłam się rano i miałam pobranie komórek (mąż w tym czasie
      oddał nasienie),
      6. kazali mi się stawić za 3 dni na transfer (wypadło mi w czwartek, więc piątek wzięłam sobie jeszcze
      wolny)
      7. i teraz czekam z niecierpliwością na efekty
      nie jest tak żle, wyobrażałam sobie cały ten proces jako bardziej czasochłonny. Dojeżdżałam z
      Warszawy samochodem do Białegostoku, często sama bo mąż pracował i jakoś dałam radę.
      Pozdrawiam
      • lena_34 Re: Program in-vitro , krok po kroku ! 28.06.07, 20:57
        Ogromne dzięki Agnieszko . Czyli rozumien ze w trakcie branie zastrzyków w
        brzuch, jednoczesnie jest kontrol czy rosną pęcherzyki ? A jak wyglada sprawa z
        badaniami na bakterie itp. kiedy to sie robi i konkretnie jakie badania( przed
        rozpoczeciem czegokolwiek czy w trakcie). Rozumiem ze to jest ten tzw. protokól
        długi ? Czy zawsze zaczyna sie od brania antykonc. ? Może jeszcze któś
        odpisze . Pozdrawiam .
        • gosia1705 Re: Program in-vitro , krok po kroku ! 28.06.07, 21:02
          Badania tak trzeba zrobic ale to wszystko zalezy jakie już miałas zrobione. Ja
          nie musialam powtarzac tych które miałam. Ja i maz musielismy zrobic Hiv, Wr,
          nie pamietam nazwy tego badania ale chodzi o przeciwciała antyzółtaczkowe.
          Wczesniej miałam robiona toksoplazmoze, rózyczkę, cytomegalie, grupe krwi,
          cytologoe - wazna rok i hormony. morfologie i mocz zrobiłam sobie sama tak dla
          swietego spokoju. Nie robiłą posiewy ale wiem ze w niektórych klinikach jest to
          konieczne - posiew musi byc jałowy.
          Pozdrawiam
      • lena_34 Re: Program in-vitro , krok po kroku ! 28.06.07, 21:12
        Agnieszko efekty będą cudowne !!!- tego Ci zyczę zresztą, mam nadzieje że dasz
        znać smile.U którego lekarza jesteś ?
      • lena_34 agnieszko769 28.06.07, 21:18
        U jakiego lekarza w białymstoku robiłać inv ?
    • gosia1705 Re: Program in-vitro , krok po kroku ! 28.06.07, 20:51
      Witaj Leno
      Długosc całego procesu zalezy od tego na jakim bedziesz protokole długim czy
      krótkim. O tym zadecyduje twój lekarz prowadzacy. Ja byłam na krótkim protokole
      wiec dziele się swoim doswiadczeniem. W 21 lub 22 dniu cyklu lekarz kazał
      przyjsc mi na wizyte i wtedy dostałam zastrzyk diphereline na wyciszenie
      przysadki. Potem normalnie dostałą @. Po dwóch tygodniach od tego zastrzyku
      znów wizyta u lekarza i to był mój 8 dzien cyklu zaczełam stymulację. Zastrzyki
      menopur - dawke ustala lekarz pod kontrolą USG. Te zastrzyki brałam przez 16
      dni - słabo reagowałam na stymulacje. Wiec jest to sprawa indywidualna ile dni
      bedziesz je brała i jakie. W tym czasie byłam 5 razy na USG podgladac jak rosna
      pecherzyki. Nastepnie po tych zastrzykach kolejnego dnia dostałam zastrzyk
      ovitrelle ( nie jestem pewna czy dobrze napisałam). Za dwa dni od zastrzyku
      miałam punkcję i za kolejne dwa dni transfer. W dniu punkcji trzeba miec dzien
      wolny bo jest to zabieg pod narkoza wiec nie wiadomo jak bedziesz sie czuła. Ja
      cały dzień przespałam. W sumie poprosiłam lekarza i od punkcji przez tydzien
      jestem na L4. Teraz jest mój 3 dzien po transferze i do 7 lipca niepewnośc czy
      sie udało.
      Pozdrawiam
      • lena_34 Re: Program in-vitro , krok po kroku ! 28.06.07, 21:03
        Gosiu dzieki - Musi sie Udać życzę Ci tego z całego serca !!! A gdzie robiłaś
        to inv ?
        • gosia1705 Re: Program in-vitro , krok po kroku ! 28.06.07, 21:07
          Dziekuje smile))
          W Warszawskim Invimedzie.A Ty Leno gdzie zamierzasz podchodzic?
          • lena_34 Re: Program in-vitro , krok po kroku ! 28.06.07, 21:13
            AM w Białymstoku smile
            • agnieszka769 Re: Program in-vitro , krok po kroku ! 28.06.07, 21:52
              ja jeżdziłam do docenta Szamatowicza, invitro miałam w Bocianie. Nie wiem w sumie nawet czemu,
              myślałam że będę miała w AM, ale kazał mi się stawić na punkcję do Bociana (prywatna klinika obok AM).
              A, i nie wspomniałam wcześniej że po transferze bałam się wracać do W-wy i wynajęłam sobie pokój w
              Akademiku. Wracałam następnego dnia rano.
              • lena_34 Dziewczyny ....? 29.06.07, 17:08
                Czy zarówno punkcja jak i transfer są pod narkozą ?
                Nie wyobrazam sobie tego u siebie poniewaz paskudnie reaguje na tego typu
                znieczulenia -mam wymioty ze cały brzuch mi wywraca do góry nogami sad
    • agnieszka769 Re: Program in-vitro , krok po kroku ! 28.06.07, 21:59
      Gosiu jaki jest koszt invitro w Invimedzie? Trochę się tam leczyłam u dr Karwackiej (miałam 2
      inseminacje). W Białymstoku cały ten proces kosztował nas 6000 zł + dojazdy ok. 500 zł.
      • gosia1705 Re: Program in-vitro , krok po kroku ! 29.06.07, 11:25
        Witaj Agnieszko.
        Ja bardzo słabo sie stymulowałam wiec samych leków wybrałam za 5.622,zł do tego
        6.500,00 zł zabieg plus badania to wszystko wyniosło mnie około 13.000 tys. Ja
        lecze sie u Dr Dworniaka.
        Pozdrawiam
        • agnieszka769 Re: Program in-vitro , krok po kroku ! 29.06.07, 17:16
          przed punkcją dostałam zastrzyk znieczulający, ale i tak mnie bardzo bolało. Jak mi nakłuwał pęcherzyki
          najbardziej (a miałam ich 13). Potem trochę mnie mdliło i 2 razy zwymiotowałam.
          Transfer natomiast nic nie boli.Dostaje się relanium i zastrzyk rozluźniający i trwa to dosłownie chwilkę.
          Największe katusze są jednak teraz kiedy czekam na wynik. Nie mogę już wytrzymać. Najgorsze jest to
          że ciągle już od 4 dni boli mnie brzuch, tak jakbym miała dostać okres.
          A ty leno u kogo się leczysz i skąd jesteś?
          • lena_34 Re: Program in-vitro , krok po kroku ! 29.06.07, 17:56
            Agnieszko wszystko bedzie ok, brzuch Cię boli bo moze tam teraz wszystko się
            układa tak zeby maleństwu było wygodnie ! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka