bejatek Re: Mam pytanie. 10.08.07, 15:30 Teraz kończę: czy to prawda, że nieleczona długotrwała (kilkuletnia)endometrioza powoduje, że nawet zwykłe standardowe badanie na fotelu ginek. boli tak, że pacjentka nie da się dokładnie zbadać lekarzowi? Z góry dzięki za info. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka28 Re: Mam pytanie. 10.08.07, 16:06 tego nie wiem dokładnie, ale mój lekarz wspominał coś że kobiece przydatki przy zaawansowanej endometrozie przy badaniu ginekologicznym "zachowuja sie" nietypowo (mówił o ich ruchu). Co to dokładnie oznacza - nie wiem, nie dopytałam Odpowiedz Link Zgłoś
bejatek Re: Mam pytanie. 10.08.07, 16:19 Hm. Ja dałam się bez problemu zbadać lekarzowi, który to powiedział (badanie nic mnie nie bolało). Zastanawiam się jak duże jest prawdopodobieństwo, ze względu na to badanie, że endometriozy faktycznie nie ma. Ale i tak czeka mnie laparoskopia, ze względu na podejrzenie zrostów przy ujściu jajowodów z macicy (zdjęcia HSG). Ale to mniejsze zło - tak powiedział lekarz. Może któraś z koleżanek ze stwierdzoną endometriozą wie, jak to jest z tym badaniem. Napiszcie proszę - czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
sun32 Re: Mam pytanie. 10.08.07, 16:46 Ja mam endometriozę, nic mnie nie boli przy badaniu. Przy laparo zrostów nie znaleźli tylko torbiel i ognisko na otrzewnej. Odpowiedz Link Zgłoś
yasmin27 Re: Mam pytanie. 10.08.07, 16:48 bejatek ja mam endometriozę a w lipcu miałam laparoskopie. Zabieg jest w narkozie i jest całkowicie bezbolesny i nie masz się co bać Jeśli chodzi o dolegliwości tej choroby, to gdyby nie pobyt w szpitalu pewnie do tej pory bym się o tym nie dowiedziała (miesiączki miałam zawsze regularne i bezbolesne), a do gin chodziłam bardzo często, bo staraliśmy się z mężem o dzidziusia. Jedynie czego żałuję, że straciłam kilka lat na lekarzy, którzy nie mieli zielonego pojęcia o leczeniu i nie mogli znaleźć przyczyny mojej bezpłodności. poczytaj o laparoskopii na tym wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=65578278&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka28 Re: Mam pytanie. 10.08.07, 16:55 ja też mam endometrioze ale średniozaawansowaną I/II. Nic mnie nie boli przy badaniu, a o chorobie dowiedziałam się dopiero po laparoskopii. Wydaje mi sie że wykrywanie endometriozy za pomocą badania ginekologicznego to wróżenie z fusów-najlepiej zrobic laparo i po niej wszystko powinno się wyjaśnić. A oznaczałaś marker CA 125???? Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: Mam pytanie. 10.08.07, 18:23 A może miałaś wtedy zapalenie błony śluzowej macicy i przydatków bo wtedy faktycznie bad. ginek. boli jak diabli-miałam 3razy zapalenie i za każdym piekielnie bolało. Odpowiedz Link Zgłoś
bejatek Re: Mam pytanie. 10.08.07, 18:57 Kalinka, a co to za badanie: marker CA 125 i czego się robi? Czeka mnie laparoskopia na 100%.Za długo to trwa, żeby nie zaglądnąć do mojego brzuszka. Mam wolne - wakacje, ale nie mogę się doczekać końca września bo wtedy mam termin zabiegu, ale we wrześniu koniec laby. Tak chcę mieć to za sobą, bo wiążę z tym pewne nadzieje, chociaż wiem,że może być nieciekawie: mam ciągłe (od kilku lat) bóle podbrzusza, jakby okresowe, nasilające się lub słabnące, a to może być objawem endometriozy. Innych objawów nie mam. Mam nadzieję ,że jeśli jest tak jak przypuszczam, to po zabiegu leczniczym uda mi się zajść w upragnioną ciążę. Czego sobie i wszystkim Wam życzę Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka28 Re: Mam pytanie. 10.08.07, 20:24 CA - 125 robi sie z krwi. Generalnie jest to badanie pozwalajace wykryć raka jajnika (wynik jest wtedy conajmniej trzycyfrowy U/ml.) Natomiast jest taka prawidłowość (nie daje to 100% pewności ale jest wyznacznikiem) że jeśli CA 125 jest podwyższony (dwucyfrowy w górnej grznicy normy lub ponad normę) istnieje prwdopodobieństwo endometriozy. Np. norma z mojego laboratorium to 0- 21, ja miałam 15,9 i lekarz uznał że może świadczyć o endometriozie i nie pomylił się. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka28 Re: Mam pytanie. 10.08.07, 20:49 Chciałam jeszcze dodać, że to dobrze, że zdecydowłas się na laparo - bo to badanie wiele wyjaśni i do tego czasu naprawdę niewiele da Ci gdybanie nad tym czy endometrioza jest czy jej ie ma...lepiej przeczekać ten okres niepewności nie snując czarnych wizji. Życze Ci z całego serca aby tego paskudztwa u Ciebie nie było!! Trzymaj się Odpowiedz Link Zgłoś
siedzibabanaulu Re: Mam pytanie. 10.08.07, 22:58 też mam endo. podczas badania "podchodziłam wyżej"/"cofałam sie"--- Odpowiedz Link Zgłoś
jula1232 Re: Mam pytanie. 10.08.07, 20:36 Ja mam endometriozę. Miałam zrosty na maciciy po lewej stronie i jajniku. Zawsze przy badaniu ginekologicznym odczuwałam ból w tej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś