doris48 16.07.03, 11:22 Po czym rozpoznać PCO? Badanie krwi? Podwyższony któryś hormon? Bardzo proszę o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: małgosia Re: objawy PCO IP: 217.17.32.* 16.07.03, 11:34 Teraz ja odpowiem na Twoje pytanie. U mnie dr. stwierdziła tylko na podstawie USG dopochwowego. Czytałam na Forum,że trzeba zrobił jeszcze inne badania, że nie można tylko opierać się na usg. Narazie leki mam odstawione ( dostałam Clo i duphaston), bo wyniki mężą są nie takie jak trzeba. Tak zdecydowała lekarka. Też nie wiem czy dobrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agul1 Re: objawy PCO 16.07.03, 11:59 1. Nieregularne cykle miesiączkowe - czasami okres w ogole sie nie pojawia. Najczesciej bardzo dlugie cykle - nawet do 80 dni. Trzeba okres wywolywac progesteronem. 2. Nadmierne owlosienie 3. otylosc 4. Powiekszenie jajnikow 5. Nie pekanie pecharzykow i osadzanie sie ich na jajnikach, co powoduje torbielowatosc. w zaawansowanym stadium jajniki sa cale pokryte torbielami. 6.Wzmozone wydzielanie LH i jego stosunek do FSH - 2:1. 7. Czesto hyperestrogenizm i podwyzszony poziom testosteronu. To najczestsze objawy - ale mozesz miec tylko jeden z nich i tez miec pco. A mozesz tez miec kilka a pco nie miec, pco jest dosc trudne do rozpoznania i zdiagnozowania, teraz chyba lekarze zbyt szafuja ta nazwa. Na pewno do stwierdzenia nie wystarczy tylko obraz usg - musisz zrobic sobie poziomy hormonow, to jest najwazniejsze. I potem myslec co dalej, jesli okaze sie ze faktycznie mozesz miec pco. Odpowiedz Link Zgłoś
so-nia Re: objawy PCO 16.07.03, 12:01 aby stwierdzić pcos, muszą występować co najmniej trzy objawy kliniczne, np. obwodowo ułożone na jajnikach, nie pęknięte pęcherzyki w tej samej fazie wzrostu (przyjmuje się chyba, ze jak jest tych pęcherzyków więcej niż 5 czy 8, nie pamiętam, na jednym jajniku to juz jest objaw pco), cykle bezowulacyjne, zły stosunek LH do FSH (co najmniej 2:1, a powinno być 1:1), pierwotny lub wtórny brak samoistnej miesiączki, przedłużające się cykle, skąpe lub zbyt obfite krwawienia, nadmierne owłosienie typu męskiego (hirsutyzm), problemy skórne (trądzik, łojotok), otyłość (głównie typu męskiego, np. oponka na brzuchu)... na usg można stwierdzić tylko, czy są nie pękające pęcherzyki; nie zawsze nie pęknięte pęcherzyki to już pcos, jeśli nie ma innych objawów, a pęcherzyków jest niewiele to jeszcze nie zespół policystycznych jajników, a tylko policystyczne jajniki - o ile mi wiadomo, rozróżnia się to na pco (policystic ovary) i pcos (policystic ovary syndrome - to jest to gorsze, z wieloma objawami), ale zazwyczaj wszyscy, nawet lekarze mówią pco [trochę zamotałam, sorry] u mnie stwierdzono pcos na podst. obrazu usg, braku owulacji i cykli przedłużających się nawet do 100 i więcej dni, badań hormonalnych, teraz doszły do tego włoski nie tam gdzie trzeba, z cera ostatnio jakby trochę lepiej pcos nie leczy się, można tylko łagodzić skutki - tabletkami anty jeśli nie stara się o dziecko lub stymulując owulację gdy chce się ciąży przejrzyjcie, dziewczyny, wcześniejsze wątki, tam jest bardzo dużo informacji, bardzo dobre i wyczerpujące info jest na stronie www.starania.gery.pl w ogóle wiele dziewczyn na to cierpi, mam wrażenie, że większość tych z problemami z zaciążeniem - sądząc po postach tu i na bocianie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
doris48 Re: objawy PCO 16.07.03, 13:38 Dziekuję za bardzo wyczerpujące odpowiedzi, okazuje się że jesteście lepsze w udzielaniu informacji niż mój ginekolog, która na podstawie jednego USG (14 dizeń cyklu) i badań hormonów (pobranie krwi) stwierdziła że wszystko jest ok. A ja przeczulona na tym punkcie, bo od roku nie mogę zaciązyć, niepokoje się gdyż mam ciągle nieregularne cykle (70, 50, 40 dni), problemy ze skórą, nadmierne owłosienie. Ale cóż w sierpniu idę do Novum i zobaczymy co z tego wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś