maria252 01.02.08, 20:38 Właśnie odebrałam wyniki męża ijak w tytule liczba w 1ml to 2 milion.Napiszcie prosze jak to rozumieć i co z tym można zrobić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martucha90 normy nasienia 01.02.08, 20:46 Parametry nasienia : Objętość: Normospermia 2-6 ml Aspermia 0-0,5 ml Hipospermia 0,5-2,0 ml Hiperspermia > 6,0 ml Ph 7,2-7,8 (w chwili ejakulacji czasem do 8,2-8,5) Czas upłynnienia do 30 min Kolor białawy Koncentracja (Liczba plemników /ml ) Normospermia 20-250 mln / ml Oligospermia < 20 mln / ml Oligozoospermia ekstremalna pojedyńcze plemniki Oligozoospermia bardzo ciężka 1-5 mln / ml Oligozoospermia ciężka 5-10 mln / ml Oligozoospermia lekka 10-20 mln / ml Oligospermia gravis 1-10 mln / ml Kryptozoospermia poniżej 1 mln / ml Azoospermia brak plemników Polizoospermia powyżej 250 mln / ml Całkowita liczba plemników w ejakulacie > 40 milionów Ruchomość (60 min po ejakulacji) klasy A* > 25% klasy A i B** > 50% Asthenozoospermia < 50% plemników wykazuje ruch postępowy lub < 25% ruch liniowy Morfologia Normospermia > 30 % o prawidłowej budowie Teratozoosperma < 30 % prawidłowych Żywotność > 75 % żywych Leukocyty (WBCs) < 1,0 miliona / ml Przeciwciała przeciwplemnikowe IBT - Immunobead test < 20% ulegających związaniu w przebiegu testu Aglutynacja < 10% plemników opłaszczonych przeciwciałami Cynk (całkowity) > 2,4 mikromola Fruktoza (całkowita) > 13 mikromoli alfa-glukozydaza > 20 mU Karinityna 0.8-2.9 mmola Kwas cytrynowy > 52 mmoli kwaśna fosfataza > 200 U *Plemniki klasy A - plemniki o ruchu postępowym szybkim (liniowo- postępowy szybki) ** Plemniki klasy B - plemniki o ruchu postępowym wolnym Odpowiedz Link Zgłoś
martucha90 Re: ocena nasienia 2miliony w mililitrze 01.02.08, 20:48 > Właśnie odebrałam wyniki męża ijak w tytule liczba w 1ml to 2 > milion.Napiszcie prosze jak to rozumieć i co z tym można zrobić Normospermia 20-250 mln / ml Oligospermia gravis 1-10 mln / ml Wygląda na to, że ma ową "Oligospermia gravis" - a co to, to już mu lekarz powie. Zapewne trzeba będzie powtórzyć badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
maria252 Re: ocena nasienia 2miliony w mililitrze 01.02.08, 21:02 Dzięki za nazwę ale bardziej niż nazwa interesują mnie konsekwecje jak to sie może skończyć, czy mamy szansę na naturalne poczęcie bo jestem trochę załamana a mój lekarz jest chwilowo nie obecny. Proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
martucha90 Re: ocena nasienia 2miliony w mililitrze 01.02.08, 21:09 maria252 napisała: > Dzięki za nazwę ale bardziej niż nazwa interesują mnie konsekwecje Norma jest 20-250 mln, wy macie 1 mln - czy tu naprawdę jest potrzebna jakaś kropka nad i? > czy mamy szansę na naturalne poczęcie Na naturalne absolutnie nie. > jak to sie może skończyć, Napisałam Ci - badanie trzeba powtórzyć. > bo jestem trochę załamana a mój lekarz jest chwilowo nie obecny. > Proszę o pomoc Pomagam jak umiem choć mogłabyś sama pogooglać Ale powiedzmy, że się chwilowo nudzę Skończy się to wszystko in vitro - o ile oczywiście tak zdecydujecie. Trzymaj się Mario, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zamieszkaniec Re: ocena nasienia 2miliony w mililitrze 01.02.08, 21:38 mój mąż przy pierwszym badaniu też miał taki wynik. przy drugim 4 mln, czyli praktycznie to samo. niestety nie jest dobrze. przyczyny mogą być różne. mój mąż najprawdopodbniej ma mechanicznie uszkodzone jądra i nic nie da się z tym zrobić. musicie brać pod uwagę in vitro. chociaż w życiu róznie bywa i cuda sie zdarzają. na forum było wiele dziewczyn, którym po długich latach staran udawało się zachodzić naturalnie w ciąże. tylko czy masz siłę na to żeby czekac na cud. my nie mieliśmy i zdecydowaliśmy się na in vitro. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maria252 Re: ocena nasienia 2miliony w mililitrze 01.02.08, 22:34 Jestem załamana i zapłakana. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: ocena nasienia 2miliony w mililitrze 01.02.08, 23:24 U nas po odebraniu takiego samego wyniku,lekarz od razu zaczął rozmowę o adopcji (moim zdaniem przesadził) ale i tak byłam w szoku.Nawet na inseminacje było za mało. Obecnie podchodzę do trzeciego ISCI. Odpowiedz Link Zgłoś
maria252 Re: ocena nasienia 2miliony w mililitrze 02.02.08, 04:53 Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Mam nadzieję że mnie nie wykasujecie jak teraz wam tu trochę pożalę. Mam 27 lat wyniki męża odebraliśmy wczoraj na początku myślałam że taki wynik 2mln na ml to całkiem całkiem. Ale szybko się zorientowaliśmy że to są fatalne parametry. I tak świat zawalił mi się na głowę. Jestem zapłakana nie wyspana i nie mogę znaleźć sobie miejsca, w jednym momencie wszystkie moje plany marzenia szlag wziął i trafił. Jest mi tak cholernie smutno i nic mi się nie chce ....... Odpowiedz Link Zgłoś
pawlakjo Re: ocena nasienia 2miliony w mililitrze 02.02.08, 10:00 Mario kochana tylko proszę nie załamuj sie!Wiem doskonale co przeżywasz u mojego męza w zeszłym roku pierwsze badanie 3,2mln/1ml, drugie po leczeniu PREGNYMLEM 5,8mln/1ml i dalej załamka, za to 3 badanie po zmianie lekarza 43,2mln.Także wszystko jest możliwe.Ja już dawno przestałam wierzyć do końca lekarzom,tzn.wierze tym co nam pomogli oczywiście.Proponuje zajrzeć do mojego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=60915412&a=60915412 Poza tym jeszcze warto skorzystać z akupunktury i medycyny chińskiej,to naprawde pomaga na męskie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
iw80 Re: ocena nasienia 2miliony w mililitrze 02.02.08, 10:30 maria doskonale Cię rozumiem. ja jeszcze niedawno przeżywałam to samo. ja jestem zdrowa i jak usłyszałam, że tylko in vitro może spełnić nasze marzenia o dziecku ryczałam jak bóbr. rozpłakałam się w gabinecie lekarskim i nie mogłam przestać. później mnóstwo nieprzespanych nocy i wkońcu decyzja o in vitro. na początku było to dla mnie coś strasznego ale teraz z perspektywy czasu oswoiłam się z tą myślą i cieszę się, że w ogóle mamy szanse na ICSI, bo mogłoby być przecież gorzej. póki jest nadzieja na własne dziecko nie wolno Ci się załamywac. na pewno nie będzie łatwo i będziesz jeszcze długo zadawała sobie pytanie dlaczego własnie my ale wierzę, że kiedyś doczekasz się dzidziusia tak samo jak ja wierzę, ze mi też się uda. a co do męża to musicie iść do urologa i androloga, zrobić badania hormonalne. mogą to być żylaki powrózka nasiennego lub jakieś zaburzenia hormonalne. ale nie zddiw się też jak lekarz Ci powie, że nic nie da się z tym zrobić. mój mąż miał taką diagnozę. aha i akupunktura rzeczywiście pomaga. mój m. chodzi 3 miesiące liczebność poprawiła się z 2mln na 4,5. wprawdzie to niewiele ale nie skończył jeszcze sesji. natomiast bardzo poprawiła się ruchliwośc plemników, z 10% na 25% a to już w granicach normy. maria głowa do góry!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pawlakjo do iwo80 02.02.08, 10:41 Powiedz mi jak często mąz chodzi na akupunkturę? tj.raz w tygodniu czy dwa razy w tygodniu? Odpowiedz Link Zgłoś
iw80 Re: do iwo80 02.02.08, 17:12 na poczatku chodził 2 razy w tygodniu ale to za mało. teraz będzie chodził 4 raz w tygodniu i to jest minimum. najlepiej chodzić codziennie wtedy szybciej doczekacie się efektów ale my niestety nie mamy na to czasu. trzeba się nastawić na to, że w przypadku akupuntury nie należy spodziewać się efektów od razu. zwykle to długotrwały proces. jeśli choroba jest poważna trzeba wybrać nawet do 40 zabiegów. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
thursday.next Re: ocena nasienia 2miliony w mililitrze 02.02.08, 15:18 maria, weź się w garść - macie 2 mln plemników!! i duże szanse na in vitro/icsi... na wyniku mojego męza było napisane azoospermia = całkowity brak plemników .. gdyby były 2 miliony... Odpowiedz Link Zgłoś
urzednik.ilawa weź się w garść dziewczyno !!!!!!!!!!!!!! 04.02.08, 09:05 2 mln to mało nawet bardzo mało ale przyczyn może być kilka 1. badanie wykonano w złym terminie 2. mąż był ostatnio chory i brał antybiotyki 3. za dużo kawy i innych używek i chyba najbardziej prawdopodobny, taki który wystepuje w 75% STAN ZAPALNY !!!! po prostu ma stan zapalny - dostanie antybiotyk i za dwa miesiące kuracji będzie ok. Badania trzeba powtarzać regularnie (co miesiąc lub dwa) tylko się nie załam jak następny wynik bredzie 0,5 mln - BO TAK DZIAŁA ANTYBIOTYK i mniejszy wynik będzie tylko potwierdzeniem, że bierze leki. Poza tym ja miałem pierwszy wynik 1 mln - TO NIE JEST WYROK!!! jest wiele czynników które maja wpływ na liczbę plemników grunt to nie panikować Odpowiedz Link Zgłoś
maria252 Re: weź się w garść dziewczyno !!!!!!!!!!!!!! 04.02.08, 12:10 Dzięki wszystkim za odpowiedź. Wziełam sobie wasze słowa do serca głowa do góry i do przodu. Mam pytanie do urzednika.ilawy bo napisałeś 1mln to nie wyrok czy w związku z tym po leczeniu ten wynik się zmienił jeśli tak to jak byś mi mógł mi pare słów o tym napisać będe wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
urzednik.ilawa Re: weź się w garść dziewczyno !!!!!!!!!!!!!! 04.02.08, 13:56 maria252 napisała: > Mam pytanie do urzednika.ilawy bo > napisałeś 1mln to nie wyrok czy w związku z tym po leczeniu ten > wynik się zmienił jeśli tak to jak byś mi mógł mi pare słów o tym > napisać będe wdzięczna. zmieniał się sprawdź pocztę Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: weź się w garść dziewczyno !!!!!!!!!!!!!! 04.02.08, 15:33 > i chyba najbardziej prawdopodobny, taki który wystepuje w 75% > STAN ZAPALNY !!!! To rzeczywiście najbardziej prawdopodobna opcja ale nie jedyna. Warto przebadać mężowskie hormony.Jeżeli tu coś jest nie tak to żaden antybiotyk nie pomoże. U mojego męża właśnie tak jest.Jego FSH jest bardzo wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś