Dodaj do ulubionych

sierpniowe ICSI/IVF/IVM

06.08.08, 19:33
Tym razem ja sprobuje z nowym watkiem. Mam nadzieje, ze okaze sie
szczesliwy smile Ja juz jestem po antykach, w trakcie stymulacji do
ICSI. Za 2 tygodnie powinno byc juz po wszystkim smile
Obserwuj wątek
    • maggi1973 Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 06.08.08, 20:08
      Dołączam i ja! Z tym, że u mnie stymulacja będzie pod koniec
      sierpnia. Teraz czekam na @ i zaczynam zażyważ przez 21 dni regulon.
      Mala, a gdzie podchodzisz? Ja we Wrocławiu dr.Polak. Pozdrawiam smile)
      • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 07.08.08, 09:12
        Witaj smile pewnie cala procedura wypadnie Ci na wrzesien, ale czas
        szybko leci smile Ja podchodze w Invimedzie u dr Dworniaka, jest
        calkiem ok. Maz dzielnie robi mi zastrzyki, jednak sama chyba nie
        dalabym rady wbic sobie igly... choc jest malutka. Niestety mam juz
        pare siniakow od tych zastrzykow, z czego jeden od pielegniarki w
        Invimedzie... W sumie na razie nie widze jeszcze zadnego dzialania,
        typu puchniecie itp. Oby jak najszybciej to bylo za nami!
        • dziejba2 Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 07.08.08, 23:44
          hej Mala - chciałam tylko napisać, że trzymam kciuki. Zastrzyki
          teraz wydają się trudne,ale szybko się o tym zapomina. Wszytko
          będzie dobrze. Trzymajcie się wink
          • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 08.08.08, 12:06
            Hej Dziejba! Dzieki za kciuki smile Ja tez caly czas trzymalam za Was
            kciuki i teraz tez trzymam, zeby Wam pieknie te 9 mc minelo! I
            przede wszystkim spokojnie. No i jeszcze raz serdecznie gratuluje
            fasolki smile
    • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 07.08.08, 23:56
      witajcie dziewczynki,
      ja też u dr D w invimedzie smile, 19 dzień antyków, od @ gonal +
      decapeptyl. Jakie bierzesz leki mala?
      • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 08.08.08, 12:10
        Widze, ze mam ta sama droge co Ty Thusday. Po antykach, od 1 dc
        decapeptyl 0,1 rano, a od 3 dc doszedl do tego po poludniu 150 gonal
        f. W sobote mam wizyte, to zobaczymy jak sie stymuluje. Mam
        nadzieje, ze wszysko ok smile
        Troche sie tylko martwie, bo to chyba jest krotki protokol, a
        wyczytalam, ze przy krotkim protokole jest mniejszy odsetek
        uzyskanych ciaz... Ale generalnie to ja jestem straszna optymistka w
        tej kwestii smile
        • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 08.08.08, 16:25
          właśnie wczoraj zaczęłam myśleć że to chyba krótki protokół -
          piewszy raz podchodze i nie mam jeszcze rozeznania. wydawało mi się
          że z antykami jest długi, ale to chyba nie od tego zależy.
          Także mamy tak samo, tylko ja jestem jakieś 1,5 tygodnia później smile
          1 podląganko pewnie będę miała za jakieś 10-12 dni. Jaką masz dawkę
          Gonalu? Trochę przeszkadza mi to że dali mi 225 i zero informacji
          jak ją sobie przygotować, a mój 3 dc może wypaść 15 -17 sierpnia i
          wtedy nikt mi zastrzyku nie zrobi...
          Będzie dobrze smile Też jestem optymistką smile
          • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 08.08.08, 16:26
            w sensie jestem 1,5 tygodnia wcześniej smile
            • biedronka.online Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 08.08.08, 16:45
              Dziewczyny Nie wiem co jest przyczyna w waszych zabiegach ale jesli
              wiecie to prosze odpowiedzcie mi na pytanie na moim dzisiejszym
              watku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=83153890
              Powodzenia
              • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 08.08.08, 17:32
                Ja niestety nie potrafie odpowiedziec na Twoje pytania... Moze
                sprobuj u eksperta na forum bociana..?
          • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 08.08.08, 17:37
            Gonal mam w dawce 150 (2 x 75). Tez oczywiscie nie dostalam zadnej
            informacji, @ wypadla mi w niedziele, wiec pojechalam do Limu i tam
            bardzo mila pielegniarka wszystko wyjasnila mi i mojemu mezowi. A 3
            dc wypadl mi w tygodniu wiec pojechalismy do Invimedu. Tam juz mniej
            mila pielegniarka tez wszystko nam wyjsnila. To wszytsko jest potem
            bardzo proste smile W razie czego sluze rada wink Ja to sie boje ze mi
            punkcja wypadnie 15 - 17 sierpnia... Ciekawe co wtedy...? Ale jutro
            pewnie wszystko bede juz wiedziala, przynajmniej mniej wiecej...
            • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 08.08.08, 20:01
              no to napisz koniecznie smile
              ciekawe czemu mam większą dawkę smile? może większa jestem ;p
              ja mam medicovera - ciekawe czy tam potrafią wstrzykiwać gonal -
              czynni są też w niedziele więc może sprawdzę.. albo powiesz mi jak
              tą drugą i trzecią w moim przypadku dawkę połączyć z pierwszą i sama
              sobie zrobię smile
              pielęgniarki w invimedzie naprawdę nie są pierwszej klasy uncertain
              • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 09.08.08, 13:35
                Jestem juz po podgladanku. Chyba wszystko ok (jakos nie trafiam na
                zbyt rozmownych lekarzy...). W 5 dniu stymulacji gonalem mam ok 10
                pecherzykow. To chyba nienajgorzej. Prawdopodobnie punkcja bedzie po
                dlugim weekendzie smile
                • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 10.08.08, 23:58
                  to fajnie, kiedy kolejna wizyta? smile
                  mam do Ciebei pytanko teoretyczne - czy w razie gdybyś miała jakieś
                  wątpliwości, źle się czuła itd. dr D pozwolił Ci do siebie dzwonić?
                  Albo powiedział żeby gdzieś dzwonić, do invimedu czy gdziekolwiek?
                  bo się trochę zaniedbana czuję z tymi zastrzykami i
                  doinformowaniem...
                  • biedronka.online prosze przeczytajcie 11.08.08, 09:14
                    dziewczyny jesli ktoras ma taki problem przy jakich wynikach
                    nasienia (morfologia, jak wysoka patologia) kazali wam dac spokoj
                    sobie z IUI tylko ISCI lub IMSI lub przy jakich probach IUI same
                    zdecydowalyscie, ze inseminacja to szkoda czasu...
                    • thursday.next Re: prosze przeczytajcie 11.08.08, 12:37
                      niestety, nie pomogę w podjęciu decyzji, u mnie sprawa była
                      oczywicsta - tylko ICSI/PESA,TESA
                      życzę powodzenia w poszukiwaniu swojej drogi smile
                      • biedronka.online Re: prosze przeczytajcie 11.08.08, 12:54
                        dziekuje za chec pomocy powodzenia zycze
                    • m-a-la Re: prosze przeczytajcie 11.08.08, 12:53
                      Ja tez niestety nie pomoge. U nas morfologia i ruch nienajgorzej,
                      ale liczba plemnikow w 1 ml to od 500 tys do 2 mln, a przy takiej
                      liczbie o niczym innym poza ICSI nie ma mowy...
                      Czytalam, ze po spreparowaniu nasienia powinno byc przynajmniej ok 3
                      mln plemnikow do IUI. Moze sporoboj sobie to jakos obliczyc, albo
                      zapytaj lekarza.
                      Znalazlam cos takiego: "W nasieniu po „wypłukaniu” powinno być
                      minimum 1-3 mln ruchomych plemników. Jest jednakże wiele danych
                      wskazujących na to, że rozsądny odsetek ciąż (tzn. taki dla którego
                      stosunek skuteczności do poniesionych kosztów dla inseminacji jest
                      bardziej korzystny niż dla zabiegu in vitro) uzyskuje się dopiero
                      przy 5-10 mln ruchomych plemników. Skuteczność wynosi wtedy 10-15 %".
                      www.emama.eu/index.php/leksykon-ciazy-a-z/inseminacja/
                      • biedronka.online Re: prosze przeczytajcie 11.08.08, 12:56
                        M mial w jednym badaniu nawet 93% patologii sad(( Ruchu A 5% sad(( Ale
                        dzieki za odpowiedz Moze jeszcze ktos sie odezwie...
                        • m-a-la Re: prosze przeczytajcie 11.08.08, 13:04
                          a probowalas o to zapytac eksperta na bocianie?
                          • biedronka.online Re: prosze przeczytajcie 11.08.08, 16:48
                            wole nie bo poki co to zadnego IMSI sobie nie wyobrazam nie obrazcie
                            sie ale w koncu cos tam moj M ma wiec i tak robie IUI zobacze po
                            ktorej dam spokoj tak tylko chcialam spytac przepraszam, ze weszlam
                            w watek
                            • m-a-la Re: prosze przeczytajcie 11.08.08, 21:10
                              Bardzo taktowna jestes... Z tego co sobie przypominam to zapytalam,
                              czy prosilas o rade eksperta na bocianie, ale dobrze wiedziec, ze
                              Twoj maz "w koncu cos tam ma", gratuluje...
                  • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 11.08.08, 12:47
                    U mnie teraz wizyty beda co 2-3 dni, przy kazdej badanie estradiolu.
                    Lekarz potem dzwoni i mowi czy zostajemy przy tej samej dawce
                    gonalu. U mnie na razie bez zmian. Tez szczerze mowiac nie wiem czym
                    jest podyktowana dawka... Informacja jest na marnym poziomie...
                    Niestety prawie wszedzie gdzie bylismy jest tak samo... Zawsze
                    trzeba lekarza ciagniac za jezyk... Tylko, ze to sie powoli staje
                    meczace.
                    Dr D dal nam swoja wizytowke na jednej z pierwszych wizyt (z dwoma
                    nr kom), ale nie wspominal nigdy nic o dzwonieniu do niego. Na jedej
                    z ostatnich wizyt, jak mialam sie umowic na kolejna w 1 dc, kazal
                    zadzwonic do siebie, a nie do recepcji. Natomiast nigdy nie bylo
                    mowy o telefonach w razie naglych sytuacji... Ale czytalam, ze
                    dziewczyny do niego dzwonia z roznymi pytaniami i generalnie nie ma
                    z tym problemu. Mam nadzieje, ze nam sie nie przytrafi zadna nagla
                    sytuacja....
                    • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 11.08.08, 14:00
                      też mam taką nadzieję smile, ale wolę wiedzieć co w razie czego robić,
                      żeby nie panikować wink ja też mam wizytówkę, ale własnie nigdy nie
                      powiedział że mogę gdzieś zadzwonić, gdybym się czymś niepokoiła, no
                      cóż, nie będę się na zapas przejmować ;p
                      W novum informacja była lepsza wg mnie..no ale mają na
                      przykład "przerwe wakacyjną" co mnie rozwala zupełnie - bo ja
                      właśnie w wakacje mam czas na takie rzeczy smile
                      • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 11.08.08, 15:17
                        Gonal F - instrukcja dla blondynek (zanim ktos sie obrazi - ja tez
                        jestem blondynka wink)

www.fertilitylifelines.com/serono/products/gonalf/vial/instructions.jsp
                        • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 11.08.08, 16:25
                          1 dawke to prosto, problem jest jak mam zmiksować 3
                          czy używam nową wodę ? czy tylko nowy proszek?
                          • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 11.08.08, 21:03
                            Uzywasz jednej wody, powtarzasz 3 razy ta sama czynnosc jedynie
                            zmieniajac proszek.
                            • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 11.08.08, 21:13
                              czyli z następnych opakowań zużywam tylko proszek? A różową igłę
                              biorę tą samą czy nową?
                            • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 11.08.08, 21:14
                              I jeszcze - decapeptyl - w to samo miejsce mniej więcej co gonal
                              wstrzykujesz?
                              • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 11.08.08, 21:26
                                Dokladnie, z kolejnych opakowan tylko proszek, duzej igly nie
                                zmieniasz, uzywasz caly czas tej samej. Ja pierwszy raz jak
                                zobaczylam ta duza igle o malo nie padlam... Na szczescie do wklucia
                                jest malutka wink Plus tego jest taki, ze mimo kilku dawek gonalu,
                                zastrzyk jest jeden.
                                Pielegniarka powiedziala mi, ze zastrzyki nalezy robic ponizej
                                pepka, na obszarze przypominajacym usmiech wink Wiec wszystkie
                                zastrzyki robimy obok siebie ponizej pepka, moj brzuch zaczyna
                                przypominac sitko wink
                                • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 12.08.08, 00:19
                                  to jeszcze dla pewności: do drugiej fiolki z proszkiem wstrzykuje
                                  roztwór wody+proszku z 1-szej dawki i pobieram podwójny proszek z
                                  pojedynczą wodą - czyli tak jakby większe stężenie, tak?
                                  • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 12.08.08, 09:14
                                    Dokładnie smile
                                    • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 12.08.08, 20:01
                                      Czesc dziewczyny! Chciałabym do Was dołączyć, to będziemójdrugi raz,
                                      pierwszy niestety nieudany. Teraz czekam na @, a już ją czuje w
                                      kościach i mam nadzieje, że najpozniej w czwartek będzie i zaczynam
                                      zastrzyki. Tez jestemu Dr D, też protokół krótki. Poprzednim razem
                                      bardzo źle się stymulowałam, teraz zmieniliśmy dawkę leków. Naszym
                                      problemem jest nasienie męża - 40% nieruchomych, obniżona liczebność
                                      i duża ilość patologicznych plemników. Mam nadzieję, że drugi raz
                                      będzie szczęśliwy wink Nigdy nie miałam problemów z dzwonieniem do Dr.
                                      Myślę, żeon tak nie mówi, żeby go też nie zasypywac tysiącem pytań
                                      okażdej porze dnia i nocy, ale telefon daje i można dzwonić, zawsze
                                      oddzwania jeśli wcześniej nie odbierze. Pozdrawiam Was serdecznie
                                      • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 12.08.08, 21:02
                                        witaj ulala,
                                        ja dzisiaj dostałam @, jutro zaczynam więc zastrzyki ... pojadę do
                                        invimedu, żeby 1-szy mi pokazali i poproszę o instrukcje jak robić
                                        gonal, bo 1-dzy gonal wypadnie mi w piątek a to święto i nomen omen
                                        moje 30 urodziny smile. Mam nadzieję że dostanę na nie wymarzony
                                        prezent!
                                        • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 12.08.08, 21:22
                                          hej, zastrzyki to tak na prawde, mały pikuś. Dodam, że całe zycie
                                          bałam i boje się igieł a przy poprzednim INV sama wszystkie
                                          zastrzyki strzelałam i właściwie powinnam dostać medal wink jakby
                                          zastrzyki miały mi zapewnić sukces mogę robić i 10 dziennie w
                                          dowolne miejsce wink zazdroszcze już @, ja coś czuję, że powitam już
                                          jutro rano.... milych snów
                                          • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 12.08.08, 21:30
                                            zastrzyki również mogę sobie sama robić o ile wiem jak smile po prostu
                                            ktoś mi powinien pokazać, ja się z lekka cykam narkozy, bo nigdy nie
                                            miałam, jeśli można by to przejść bez narkozy to mogę sobie zrobić
                                            zastrzyk w oko wink, no ale nie można, więc nie ma co się cykać smile.
                                            pozdr.
                                            thurs
                                      • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 13.08.08, 09:54
                                        Witaj Ulaula smile
                                        Wy tak Dziewczyny nie szalejcie z tymi zastrzykami wink Chociaz i ja
                                        bym sie dala cala pokluc za pozytywny efekt smile Mam juz za soba kilka
                                        samodzielnych zastrzykow, bo meza akurat nie bylo i rzeczywiscie to
                                        nic strasznego.
                                        Fajnie Thursday, ze juz zaczynasz zastrzyki. Teraz bedzie z gorki smile
                                        A ja mam zmniejszona dawke gonalu do 1 ampulki i jutro pewnie dowiem
                                        sie juz co i kiedy. Jednoczesnie nie moge sie doczekac i bardzo sie
                                        boje smile No i postanowilismy (cztaj ja postanowilam) skorzystac z
                                        akupunktury. Pewnie to wywalone pieniadze, ale...
                                        • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 13.08.08, 10:32
                                          fajnie, że finiszujesz smile
                                          a ile tych pieniędzy na akupunkturę trzeba wywalić ?
                                          I gdzie ją robią w invi?
                                          Ja miałam lekką pokrzywkę po 1-szym zastrzyku, ale widzę że już
                                          znikła smile. Mąż mi zrobił, nie chciało się nam jechać...
                                          • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 13.08.08, 16:19
                                            Gratuluje pierwszego zastrzyku smile
                                            Na akupunkture zdecydowalismy sie u Hanny Kowalczyk, znalazlam ja na bocianie.
                                            Moim zdaniem drogo, pierwsza wizyta 120 zl, kolejne po 70. Chyba, ze podala cene
                                            za nas dwoje (jade z mezem)... Jesli nie to nawet w Novum jest taniej (niestety
                                            urlop...).
                                            Ale nie zamierzamy brac duzo tych zabiegow, zaledwie kilka, wiec mysle ze nie
                                            wydamy wiecej jak ok 500 zl. Duzo sie naczytalam o tej akupunkturze i moze warto
                                            sprobowac...
                                            • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 13.08.08, 23:51
                                              no to 3mam kciuki żeby pomogła. A który już masz dzień stymulacji?
                                              Ja sobie poczytałam na noc o protokołach i coraz bardziej nie wiem
                                              czemu mam krótki protokół... to moje 1-sze podejście, mam 29 lat (do
                                              piątku wink), problemem u nas jest brak plemników, fsh w porządku... -
                                              leo why? nie to że mam coś przeciwko, w sumie fajnie że to już...
                                              ale skoro 80% to protokół długi, krótki jest w wyjątkowych
                                              przypadkach a lekarze są niechętni - to czemu ja smile? Ja rozumiem że
                                              jestem wyjątkowa, ale czy to tak od razu widać wink Zaczynam gadać
                                              głupoty, idę spać... do jutra.
                                              • anitaja Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 14.08.08, 16:11
                                                mogę się przyłączyć?
                                                jestem już po antykach, aktualnie wyciszacze - diphereline (długi
                                                protokół)
                                                II podejście sad
                                                • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 14.08.08, 19:56
                                                  ja tez podchodze na krotkim, więc next - obie jestesmy wyjatkowe wink
                                                  tez w sumie nie wiem czemu, ze mna ok, maz malo plemnikow. Jakis
                                                  czas temu czytalam sobie duzo na ten temat i wydedukowalam, ze dlugi
                                                  proptokol stosuje sie, gdy istnieje ryzyko hiperstymulacji, np przy
                                                  PCO lub przy end. Ale moze sie nie znam, chyba zapytam lekarza.
                                                  A u mnie cisza - @ nie ma, a tak liczylam ze dzisiaj... czuje sie
                                                  ewidentnie jak na @ i nie chce zeby mnie tak przetrzymywała.... mam
                                                  nadzieje na jutro. Tymczasem zycze spokojnego dlugiego weekendu
                                              • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 15.08.08, 13:32
                                                Po pierwsze - WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI URODZIN THURSDAY! Pogoda
                                                nieciekawa, ale zycze zeby to byl dla Ciebie piekny dzien i zebys niedlugo
                                                dostala cudowny prezent smile
                                                Witaj Anita smile Mam nadzieje, ze tym razem wszystko sie uda!
                                                Dziewczyny, a u mnie same rewelacje! Wczoraj mielismy wizyte u dr D i... koniec
                                                stymulacji!!! Wieczorem byl zastrzyk na pekniecie pecherzykow i jutro rano
                                                punkcja! Mega szybko smile W sumie 10 dni stymulacji gonalem... Mam ok 10
                                                pecherzykow, wiec mysle, ze w sam raz smile W poniedzialek transfer! Nie
                                                spodziewalam sie, ze to tak szybko sie potoczy smile To teraz trzymajcie kciuki za
                                                mnie i za moje jajeczka smile a ja trzymam kciuki za Wasza stymulacje!
                                                Cala jestem w skowronkach smile)
                                                Milego dlugiego weekendu!!!
                                                • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 15.08.08, 14:02
                                                  mala bardzo dziękuję! smile
                                                  I się b. cieszę że już jutro punkcja - o której godzinie? Z Twojego
                                                  posta bija taka radość że aż mam uśmiech na twarzy i mocno trzymam
                                                  kciuki za udany transferek!!!
                                                  • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 16.08.08, 11:43
                                                    Dziekuje za kciuki smile Punkcje mialam rano, bylam naprawde zestresowana, ale
                                                    zupelnie niepotrzebnie. Przyjechalismy sporo wczesniej wiec mogam wziac czynny
                                                    udzial w sprawach mezowskich wink Potem zostalam zaprowadzona do przebieralni
                                                    (dobrze miec swoja koszulke mimo ze na miejscu wszystko jest), nastepnie do
                                                    pokoju z lozkami i musialam wypelnic ankiete dla anestezjologa. Potem welfron i
                                                    na duzy fotel ginekologiczny. Doslownie po paru sekundach od podania usypiacza
                                                    zasnelam i obudzilam sie juz na lozku, po ok pol godz. Troszke jestem jeszcze
                                                    kolowata i pobolewa mnie podbrzusze, ale generalnie nic strasznego smile Pobrano mi
                                                    8 pecherzykow, wiec w sumie nie za duzo, ale mam nadzieje, ze to wystarczy. W
                                                    poniedzialek wszystkiego dowiemy sie przed transferem, szkoda troche ze nie
                                                    dzwonia z informacjami wczesniej...
                                                    A jak u Was klucie?
                                                  • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 16.08.08, 13:46
                                                    no to super że już po!! i dobrze że mi mówisz że to nic strasznego..
                                                    A jaki jest anestezjolog? Bo ja bym chciała jakiegoś troskliwego co
                                                    zrozumie że się cykam narkozy i mnie uspokoi - narkoza jest tylko
                                                    przy anestezjologu? Czy lekarz też jest obecny?
                                                    Kłucie idzie świetnie, igła Gonalowa jest wg mnie dużo milsza wink no
                                                    i po Gonalu nie mam pokrzywki a po Decapeptylu zawsze przez godzinkę
                                                    od zastrzyku...
                                                  • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 17.08.08, 12:26
                                                    Musze przyznac, ze caly wczorajszy dzien po punkcji bylam troche
                                                    obolala, wiec planujcie ten dzien tak zeby caly moc wypoczywac.
                                                    Z kliniki na razie nie dzwoniac, wiec mam nadzieje, ze to oznacza
                                                    tylko dobre rzeczy smile
                                                    Anestezjolog byla w moim przypadku kobieta i dosc sympatyczna, ale
                                                    bez przesady, pielegniarka byla za to super mila i bardzo
                                                    uspokajajaca. Jak mi zalozyli welfron, to musialam czekac az
                                                    przyjdzie lekarz i jak przyszedl to na fotel i usypianko, wszystko
                                                    bardzo szybko.
    • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 17.08.08, 11:24
      ulala jak @? Przyszła wreszcie?
      mala - już juto trasnfer smile - mocno zaciskam kciuki, za przecudne
      zarodeczki!
      • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 17.08.08, 20:05
        hej dziewczyny! Mela - trzymam kciuki za jutrzejszy transfer,
        zobaczysz jakie tocudowne uczucie wiedziec ze zaroki sa juz w
        domu wink na pewno bedzie dobrze. Next -nie wiedzialam,ze masz
        urodziny - WSZYSTIEGO DOBREGO wink u mnie @ od wczoraj, dzisiaj byl
        pierwszy zastrzyk, jutro dzwonie do leakrza i ustalamy co dalej,
        pewnie czwartek - piatek wizyta i dalej juz z gorki wink
        Pozdrawiam serdecznie
        • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 17.08.08, 21:02
          dzięki za życzenia smile!
          z tego co widze to dr D zleca wizytę na krótkim protokole w 7 dniu
          brania zastrzyków smile, ale może będziesz miała wcześniej. Napisz jaką
          dawkę Ci dr zalecił smile.
          Jutro przewozimy bioptat męża z novum do invimedu, a we wtorek mam 1-
          sze podglądanie pęcherzyków, ciekawa jestem ile ich będzie.. to mój
          1-szy raz i zupełnie nie mam pojęcia ile jestem w stanie
          naprodukować smile. Póki co nic nie czuję - z jednej strony bardzo się
          cieszę, a z drugiej zaczynam myśleć czy tam się coś w ogóle dzieję.
          Choć myślę, że tak - mój organizm zazwyczaj grzecznie reaguje na
          leki - szybko i bez efektów ubocznych. Oby było i tak tym razem.
    • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 18.08.08, 14:45
      mala jak tam? nie trzymaj nas w napieciu.. ile sie zapłodniło,
      jakie, ile podali, jak było, i w ogóle smile?
      ja rano przewiozłam nasze bioptaty i aspiraty smile, może się
      minęłyśmy smile? Trochę mnie rozwaliło, że Pani na recepcji nie ma
      pojecia co to jest bioptat i na co to ma być pojemnik i nic nie
      wiadomo, że miał być w ogóle sad - na szczęście w labie wiedzieli
      więcej, ale do profesjonalnego onsługiwania to jeszcze daleko...
      • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 18.08.08, 16:56
        Mela - caly czas trzymamy kciuki - napisz jak poszlo i jak sie
        czujesz. Next - umowilam sie na wizyte z Dr napiatek, to bedzie po 5
        zastrzykach w 7 dniu cyklu - na wieczor w piateknie mam juz lekow i
        dr dpiero mi da na wizycie. Biore teraz Menopur 1x dziennie 3
        ampulki. Pewnie w piatek okaze sie co i jak i kiedy. Juz nie moge
        się doczekać. Ciekawa jestem ile Ty wychodowalas jajeczek - bede
        wypatrywac wiesci od Ciebie wink
        • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 19.08.08, 13:20
          kurcze, już się zaczynam martwić czy u małej wszystko ok sad
          ja jestem po 1-szym podglądanku, dr stwierdził ze jak na 4 dawki
          gonalu jest wszystko jak powinno być, endometrium też ok. W czwartek
          kolejna wizyta.
          Pęcherzyków jest coś ok.8 w kazdym jajniku, ale ile z tego podrośnie
          i co dalej, to jeszcze nie wiadomo. Może w czwartek będzie wiadomo
          więcej smile.
          • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 19.08.08, 16:59
            Czesc Dziewczyny smile Przepraszam, ze trzymalam Was w takim napieciu, ale nie
            bylam w najlepszej formie.... Bardzo dziekuje za Wasze kciuki smile Generalnie
            wszystko ok, ale moglo byc lepiej...
            Transfer mielismy po poludniu, po pierwsze bylo opoznienie, ale niech tam...
            Potem zostalismy poproszeni do gabinetu dr D. I tu pierwszy wielki minus dla
            kliniki, za to ze nie dzwonia wczesniej z informacja... gdyby to robili
            mielibysmy czas na przemyslenie, a tak, musielismy podjac decyzje w ciagu 1
            minuty. Dr poiformowal nas o efektach - z pobranych 8 komorek do zaplodnienia
            nadawalo sie 6 z czego zaplodnilo sie 5 albo 4 z czego uzyskano 3 prawidlowe
            zarodki (pozostale nie dzielily sie). Dr stwierdzil, ze 2 zarodki sa dobre, a 1
            raczej slaby. Gdy zapytalam o klase zaczal cos tlumaczyc i w efekcie nie
            powiedzial jakiej sa klasy, ani ilu komorkowe. Sama sobie wydedukowalam, ze 2
            zarodki sa klasy B, a ten jeden bidulek klasy C (nie wiem czy slusznie). Dr
            zasugerowal podanie 3 zarodkow! Bo ten jeden taki slabiutki, 2 nie najlepsze,
            wiec to zwiekszy szanse... No i zdecydowalismy sie na 3 smile Mam nadzieje, ze
            chociaz jeden z nami zostanie... Na koniec dr zapytal, czy nie mamy jeszcze
            jakis pytan, ale w takiej sytuacji ciezko myslec trzezwo i niestety caly czas
            czuje sie kiepsko doinformowana (tak ogolnie, biorac pod uwage wszystkie
            wizyty)... Np. myslalam, ze wazne jest moje endometrium... a lekarz sprawdzil je
            tylko raz podczas wszystkich wizyt i to na samym poczatku... Rozumiem, ze
            hipotetycznie sie nie pogarsza....
            Sam transfer to znowu nic strasznego. Kompletnie nie boli, prawie w ogole nic
            nie czuc i trwa 5 minut smile Potem lezenie pol godzinki i do domku juz z babelkami smile
            Staram sie myslec pozytywnie, ale jakos ta rozmowa z lekarzem przed transferem
            nie nastawila mnie pozytywnie... Nie mamy zadnych mrozaczkow, wiec jakby poszlo
            zle tfu tfu tfu to cala procedura rusza od nowa. Dr zrzucil to na karby
            kiepskiego nasienia (bylo 300 tys w 1 ml), ale mysle, ze wina lezy tez po
            stronie krotkiego protokolu. Z jednej strony to oszczednosc pieniedzy dla nas i
            ja sie bardzo martwilam co zrobic z wieksza iloscia zarodkow, ale dobrze by bylo
            miec jakiegos mrozaczka, chocby dlatego, ze nie wiem, czy za pare lat beda
            jeszcze jakies plemniczki...
            Tak czy siak teraz nie martwie sie czy beda trojaczki (chciaz bardzo balam sie
            nawet blizniat), tylko zeby choc jeden babelek ze mna zostal. Mam straszny
            metlik w glowie, ale powoli zaczynam sobie wszystko ukladac. Oby teraz wytrzymac
            2 tyg do testowania smile
            Widze Thursday, ze u Ciebie bardzo ladny wynik smile 16 pecherzykow to calkiem
            sporo! Pewnie w czwartek juz dowiesz sie kiedy powinna wypasc punkcja smile
            Teraz ja trzymam kciuki za Was smile
            • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 19.08.08, 21:53
              m-al-a - w Twojej sytuacji tez bym się zdecydowała na 3 sztuki,
              zreszta jesli mi sie uda wyprodukowac wiecej jajeczek niz ostatnio
              (2 szt) to prosze o podanie 3 szt o razu. Najwyzej beda trojaczki wink
              a szanse są większe. 3mam mocno kciuki za Ciebie.
              Next- wyprodukowalas pikenie - zazdroszcze, ja dowiem sie w piatek
              ile u mnie jest, pobolewaja mnie jajniki - mysle ze to dobry znak,
              poprzednio nie mialam zadnych objawow i efekt byl mocno mierny.
              3majcie sie cieplutko
            • moja-muza Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 19.08.08, 21:56
              Hej dziewczyny. Piszecie o krótkich protokołach wyjaśnijcie mi na czym to polega
              i ile kaski można zaoszczędzić biorąc pod uwagę, że wszystko się uda za
              pierwszym razem?
              Wszystkim wam po transferach życzę spokoju i cierpliwości, a tym przed
              powodzenia to wcale nie takie straszne jak by się mogło wydawać.
              Ja po ostatnim transferze (5) z mrożaczków zaciążyłam ale teraz się martwię czy
              wszystko będzie dobrze. Życzę powodzenia.
            • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 19.08.08, 23:07
              m-a-l-a gdzie Twój optymizm? Będzie ok, nie potrzebnie po jednej nie
              udanej rozmowie masz jakieś wątpliwości, zwłaszcza że przecież nic
              takiego się nie stało - masz podane 2 dobre zarodki i jeszcze 1
              extra. Też bym wzieła wszystkie. Nie martw się tylko myśli o swoich
              bąblach w brzuszku - są już z Tobą i oby tam zostały!!
              Trochę mnie zdołowała mnie myśl, że mogłam dostać krótki protokół ze
              względu na kasę ... kurczę mam nadzieję, że dr wziął pod uwagę
              jakieś wzgledy medyczne, bo chwała Bogu nie mam problemu z płaceniem
              za ivf i nigdy nie rozmawiałam z nim podczas tych 3 wizyt o kasie..
              więc chyba to nie to zdecydowąło??? Chyba bym się wściekła gdyby
              lekarz w ten sposób chciał mi "oszczędzić" bo wole oszczędzać
              zdrowie a nie kase... No i odpowiadając na pytanie pod spodem - nie
              mam bladego pojęcia ile i czy w ogóle jest to jakaś oszczędność -
              nigdy nie rozmawiałam ile by to kosztowało na jakim protokole - po
              prostu doktor zapisał Decapepty; i Gonal i rozpoczęliśmy procedurę..
              Nawet wydawało mi się że skoro brałam antyki to jestem na długim,
              ale zorientowałam się że to jednak krótki smile. A dlaczego nadal
              pozostaje dla mnie zagadką i mam nadzieję że jest dla mnie
              korzystniejszy...
              Bardzo szkoda że dr nie znał klasy zarodków - dla nas to arcy
              ciekawe, a ich to jakby nie obchodzi. Trochę tak samo było dzisiaj u
              mnie z pęcherzykami - własciwie to nie wiem czy jest ich dokładnie
              16, bo dr nie powiedział sam, ja się dopytałam i usłuszalam no w
              jednym 8 i w drugim, "gdzieś tak też z 8" więc może 6 a może 10
              pewnei.. oj, nie ma co się przejmować ile bedzie tyle będzie i tak
              tego przecież nie kontroluje smile
              M-a-l-a a powiedz testowanie dopiero za 14 dni? W novum wiem że każą
              po 11 dniach..? I co jak będzie wynik dodatni smile? Idzie się jeszcze
              do invimedu, mówią coś o tym? A co jak wynik ujemny? Też coś mówią?
              • ulaula Jestem totalną debilką............. 20.08.08, 08:32
                Dziewczyny, nie wiem, mam zaćmę umysłową, nie wiem jak to się stało,
                ale okazało się, że źle biore leki. Zamiast 3 ampułki leku i 1
                rozpuszczalnik to ja na dowrót. Jestem taka wkur.... na siebie i na
                wszystko, nie wiem co teraz, lekarz powiedzial, ze jest szansa,
                przemowilismy sie na sobote, ale mam ochote walic glowa w sciane.
                Czemu jak debilka tak bralam??????????????????????????? czy jest
                jeszcze szansa na wyprodukowanie kolejnych pecherzykow jak zaczynam
                brac wlasciwa dawke pozniej?????????????????? nie moge znalezc
                miejsca sobie - doradzcie cos, proszę bo zaraz zwariuje
                • m-a-la Re: Jestem totalną debilką............. 20.08.08, 09:12
                  Ula, ja sie tak dobrze nie znam, ale na logike to wydaje mi sie, ze po prostu
                  stymulacja potrwa dluzej i moze zwieksza Ci dawke, ale wydaje mi sie, ze tylko
                  tyle i to nic straconego... Tak to czesto bywa.... Ja czesto z gabinetu
                  wychodzilam otumaniona, bo tak przezywalam wszystko i potem liczylam, ze moj maz
                  wszystko zapamietal i zrozumial smile Trzymam kciuki zeby poszlo dobrze!
                  • ulaula Re: Jestem totalną debilką............. 20.08.08, 10:06
                    dzieki m-a-la za pocieszenie. mi sie wydawalo ze rozumiem, ale widac
                    niekoniecznie. Taka jestem zla na siebie, no ale teraz pozostaje mi
                    tylko czekac do soboty...... pozdrawiam
                    • thursday.next Re: Jestem totalną debilką............. 20.08.08, 10:58
                      ula, ważne że się zorientowałaś! ile tych niskich dawek wzięłaś?
                      Szanse myślę że jeszcze są - trzymam kciuki za sobotę. Ja Ci się
                      jakoś nie dziwię - sama miałam wielki problem co do czego itd. I nie
                      zdziwiłabym się jakby się okazało że źle biorę bo od samego początku
                      robimy sobie zastrzyki sami - nikt niczego nie pokazał a dla mojego
                      męża to pierwsze zastrzyki w życiu, choć przyznaję że ma talent -
                      zero siniaków, niczego - brzuszek taki sam jak przedtem.
                      • ulaula Re: Jestem totalną debilką............. 20.08.08, 11:23
                        w sumie wziełam 3 dawki zbyt małe - zamiast 225 jednostek - brałam
                        75j. Sama juz nie wiem jak to sie stalo, jestem skołowana. Zupelnie
                        nie. Znaczy wiem - ale to totalne zidiocenie. Nie wiem jak wytrzymam
                        do soboty z nerwów. Mam nadzieje, ze jeszcze nic straconego. Jednak
                        jak to trzeba sie dowiadywac łopatologicznie wszystkiego. Zaczyna
                        mnie to przerastac
                        • thursday.next Re: Jestem totalną debilką............. 20.08.08, 11:51
                          niestety, z tym dowiadywaniem to świeta racja, nie ma co liczyć że
                          ktoś sam z siebie powie smile
                          ale ula, myslę że jakby nie było szans to dr by powiedział - po co
                          miałabyś sie dalej kłuć i się narażać i do tego tak stresować -
                          skoro dr kazał kontynuować to nadzieje są - bierz leki i się nie
                          stresuj - przecież dawki się modyfikuje w trakcie protokołu ..
              • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 20.08.08, 09:49
                Dzieki Dziewczyny za pocieszenie smile juz mi lepiej smile Odpoczywam i dbam o moje
                babelki smile Poprosilam dr o zwolnienie na 2 tyg, bo mam beznadziejna prace i mega
                stresujaca. Nie byl tym pomyslem zachwycony, stwierdzil, ze to nic nie zmieni,
                ale dal to zwolnienie... A dla mnie nie ma teraz nic wazniejszego. I w nosie mam
                prace.
                Co do krotkiego protokolu, to na 100% dr nie zleca go ze wzgledu na kase. U
                mnie, wydaje mi sie, chodzilo o zaoszczedzenie czasu. Mialam podchodzic w lipcu
                i gdy poszlismy na wizyte zeby ustalic leki, okazalo sie, ze mam
                torbiel...Gdybym dostala dlugi protokol, skonczyloby sie to we wrzesniu. Chociaz
                dr nigdy nie zapytal, czy nam sie spieszy... No i u mnie byla bardzo mala dawka
                gonalu
                (najpierw 2 ampulki, potem 1 amp) i to tez moze byc powod malej ilosci
                pecherzykow... Teraz to juz niewazne, trzeba patrzec do przodu smile
                A co do oszczednosci - przy dlugim protokole leki potrafia wyniesc do 5 tys,
                mnie przy krotkim protokole i malej dawce gonalu wyniosly 2 tys... Ale tu
                naprawde nie o oszczednosc chodzi, ale o jak najwieksza skutecznosc...
                Thursday, dr znal klase zarodkow, wszystko mial przed soba rozpisane, na pewno
                tez z ilu komorek sie skladaja, ale ja nie moglam tego rozczytac wink a on tak
                zamotal odpowiedz, ze w koncu niewiele powiedzial konkretnie... Nie wiem
                dlaczego.... Widzisz, tak jest u nich z informacja... i ta sama sytuacja z tym
                co dalej po testowaniu.... Mam jechac do Invimedu na bete w sobote (13 dpt), nie
                ma wczesniej zadnych weryfikacji. I to tyle co wiem... Nie wiem, czy sa dalej
                jakies wizyty, jesli tak to pewnie juz odplatne... Kiepsko z ta informacja, ale
                majac na uwadze ilosc pacjentow, to nie bardzo mozna sie dziwic....
                • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 20.08.08, 10:55
                  no to jak znal to już lepiej smile, nie ma co się przejmować - dla nas
                  po prostu nasz przypadek jest najwazniejszy smile a dla nich jak każdy
                  inny - nie ma co się dziwić, chyba zawsze będziemy miały niedosyt.
                  No ale dobrze że ten krótki chociaż nie ze względu na kasę - ja
                  miałam identycznie jak Ty i też mi się wydaje że chodziło bardziej o
                  czas. Pojechaliśmy w lipcu i powiedzielismy co nam dolega. Dr się
                  pyta ok - to kiedy Państwo chcą spróbować, a ja na to : teraz smile. No
                  i się okazało że mam torbiel - musialam brac primolut, potem antyki
                  i dopiero po antykach dał mi ten krótki. Więc pewnie też dlatego że
                  chciałam : już.
                  Dobrze że odpoczywasz, robotą sie nie przejmuj, najważniejsze są
                  bąble.
    • alinaa30 Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 19.08.08, 17:13
      Hej dziewczyny czy możecie mi powiedzieć jakiej wielkości powinno być
      endometrium aby wziżść pirwszy zastrzyk Puregon i którego to dnia miesiączki u
      Was było
    • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 21.08.08, 16:38
      m-a-l-a jak tam? Jak się czujesz?
      ula, ja też mam kolejną wizytę w sobotę - punkcja pewnie w pon.-wt.
      Dr mówi że stymulacja przebiega prawidłowo, dzisiaj powiedział że
      pęcherzyków jest "tak po 6 w kazdym" więc ile ich jest naprawdę to
      chyba zostanie tajemnicą smile, no nic coś ok.12 pewnie... choć
      ostatnio było ok.16.. tak czy inaczej cieszę się że wszystko
      przebiega prawidłowo i że już finiszuje. Choć ta narkoza... brrr -
      ale staram sie myślec o niej pozytywnie, w końcu to chyba nawet
      mneijszy zabiej niż usunięcie ósemki rosnącej w bok, który
      przeszłam, co prawda bez narkozy, ale trwał godzinę...a tu 20-30
      minut i po wszystkim, PRAWDA smile?
      • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 21.08.08, 17:16
        zazdroszcze ilosci pecherzykow, ja niestety boje sie ze bedzie
        znowumaloi nie wiem czy w ogole podchodzic w tym cyklu, zobacze co
        bedzie w sobote. Starsznie sie boje i i nie moge doczekac, bo dla
        mnie oczekiwanie jest najgorsze.
        A narkozy sie nie boj, ja sie straszliwie bałam, ale po fakcie
        stwierdzam, ze nie bylo czego sie bac. Zastrzyk nie boli, potem
        zasypiasz, nie ma krecenia w glowie czy cos, tylko bach i spisz a
        potem sie po prostu budzisz. Takze glowa do gory!
        M-al-a - co u Ciebie??
        • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 21.08.08, 17:19
          ula, dzięki to miła że nie tylko ja się boję wink
          a ile miałaś pęcherzyków poprzednio? I ile udało się zapłodnić?
          • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 21.08.08, 17:21
            miłam tylko dwa pęcherzyki, więc wyobrażasz sobie mój stres....
            zapłodniły się oba, ale niestety żaden ze mną nie został crying
            Niestety podejrzewam, że poprzednio teżmogłam te dawki leków źle
            przyjmować. Nie mogę powiedzieć na sto procent, bo miałam inny
            zestaw, ale jestem prawie pewna, że menopur brałam źle.......
            beznadziejny ze mnie przypadk
            • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 21.08.08, 17:41
              o kurcze i myślisz że się do konca nie zorientowałaś? Dobrze że już
              teraz bierzesz ok (!). 2 komorki to rzecyzwiście b. mało jak na
              stymulacje - jeśli teraz bierzesz prawidłowo to pewnie będzie
              więcej !!
              pozdr.
              thurs
              • sonik-790 chlamydia 22.08.08, 09:18
                Witam wszyskie staraczki i trzymam kciuki aby się udało. Mam
                pytanko do dziewczyn które podchodza w INVIMED w Warszawie do
                ICSI.Dziewczynki napiszcie proszę czy zlecono wam badanka na
                obecność chlamydii przed zabiegiem. Ja byłam w tym tygodniu u dr bo
                równiez bede podchodziła do ICSI,ale dopiero we wrześniu a w między
                czasie kopie na bocianie i wyczytałam ze ta chlamydia jest bardzo
                niebezpieczna, ja poki co nie dostałam skierowania na badanie może
                jeszcze dostanę ale prosze o odpowiedź czy wy robiłyście to badanie
                z góry dziękuję
    • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 22.08.08, 10:03
      Hej smile To czekanie jest naprawde okropne.. ale jakos staram sie nie wariowac wink
      Objawow ciezko sie na razie doszukac, piersi bola coraz mniej po stymulacji,
      czasem mam lekkie bole troche jak na okres, ale mysle ze to wszystko dzialanie
      lekow. Jeszcze tylko tydzien smile
      Nie jestem pewna jak sie liczy dni po transferze... Czy jesli transfer mialam w
      poniedzialek to dzis (piatek) jest 5 dpt, czy poniedzialku nie wliczam i jest 4
      dpt...? Pogubilam sie...
      Thursday, jeszcze chwila i u Ciebie tez bedzie po wszystkim smile Powyzej 10
      pecherzykow to naprawde niezly wynik smile A narkozy, tak jak napisala Ula, w ogole
      nie ma sie co bac. Zasypiasz w ciagu ulamka sekundy i wybudzenie jest bardzo
      lagodne. Wyrywanie zebow to przy tym horror wink
      Ula, staraj sie nie martwic (jak to latwo doradzac wink) iloscia pecherzykow. U
      mnie tez nie bylo za wiele, ale goraco mam nadzieje, ze te 3 babelki w
      zupelnosci wystarcza!
      Co do badan, to oboje mielismy zlecone infekcje, w tym chlamydie. Badania chyba
      sa wazne 1 mc (lub max 3, nie pamietam juz).
      • sonik-790 do ma-l-a 22.08.08, 10:14
        sorki że pytam czy to badanie robiliście z krwi czy posiew? bo ja
        chodze do dr R i w związku z tym że moje pierwsze ICSI było nieudane
        w innej klinice to miałam większość badań ale tego akurat nie i
        doktor póki co nic nie mówił że mam je wykonac kazal zrobic narazie
        tarczycowe badanka może jak juz dojdzie do konkretów to zleci?
        • m-a-la Re: do ma-l-a 22.08.08, 10:20
          Robilismy badania z krwi. Dr D zlecil te badania jakos na poczatku, jak
          zdecydowalismy sie na ICSI. Pamietam, ze dosc dlugo czekalismy na wyniki (Lim i
          Luxmed).
          • sonik-790 Re: do ma-l-a 22.08.08, 10:28
            dzięki za odpowiedź powodzenia życzę
            • ulaula Re: do ma-l-a 22.08.08, 15:46
              ja nie mialam nigdy zleconych tych badan , miama toxo, rozyczke,
              tarczyce, prolaktyne i jakies inne hormony. Dr D invimed
      • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 23.08.08, 12:53
        Czesc dziewczyny! Udalo sie - mam 6 pecherzykow i jestem calaw
        skowronkach, wszystkoidzie zgodnie z planem. Pytalam tezlekarza o
        naciecie otoczki (AH) - powiedzial, ze oni badaja grubosc otoczki
        zawsze przed podaniem i jesli jest taka potrzeba to nacinaja. Takze
        jest ze tak powiem w standardzie. Kolejna wizyta we wtorek i wtedy
        juz rozpiszemy kiedy bedzie TEN dzieńwink
        M-al-a -jak sie czujesz? pewnie weekendowo odpoczywasz - to
        odpoczywaj spokojnie, rozpieszczaj się ile się da/
        Next -co u Ciebie?
        Pozdrawiam serdecznie
        • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 23.08.08, 19:11
          ula to rewelacja, sedecznie gratuluję!
          u mnie ok, dzisiaj był w invi taki rozgardiasz i doktor taki
          zalatany, że w sumie nie chciało mi się nawet pytać ile mam tych
          pęcherzyków w końcu, ile mam tyle mam. Dr zapomniał że mój mąż ma
          mieć biopsje i w ogóle chaos na maksa. Naczekałam się, doktor
          wyznaczył punkcje pon.-wt. w zależności od popołudniowego
          estradiolu, potem zadzwonił i dzisaj kazał wziąć 2 gonale zamiast 3
          (wiec chyba estradiol nie taki zły, bo by mi skrócił stymulację do
          dzisiaj), jutro pregnyl o 22:15 - też słabo że nie podpowiadają
          gdzie w niedziele o 22:15 zrobią mi zastrzyk, bo pregnylu zabronili
          mi samej robić, ale na szczeście w medicoverze jest dyżur i mi
          zrobią. No i we wtorek, 9:45 jest moja chwila smile. Cieszę się że to
          już, bo troszkę jestem już tym zmęczona i lekko mnie już pobolewa
          brzuch i plecy i chyba zaczynam mieć dość ;/.
          • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 23.08.08, 19:19
            Rozgardiasz był na maksa, czekałam godzinę, cała w nerwach wink wydaje
            mi sie ze to przez to ze jakas laska przyszla na punkcje po
            sniadaniu, a nie mozna przeciez nic jesc prez 6 godzin bo jest
            znieczulenie... no ale coz, pewnie nie doczytala, jak ja z tymi
            zastrzykami.
            Ciesze sie ze juz we wtorek bedziesz miala punkcje, ja we wtorek mam
            wizyte kontrolna wiec pewnie znowu sie gdzies miniemy na
            korytarzu wink Transfer pewnie bedziesz miala w czwartek, 3 mam mocno
            kciukasy!
            • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 23.08.08, 19:27
              naprawdę przyszła po śniadaniu? to chyba jej nie dali narkozy smile?
              kurcze, a jakbym tak coś we wtorek zjadła... ;p
              tak tak, mijamy się pewnie wink
              • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 25.08.08, 17:29
                Hej dziewczyny, a co tu taka cisza? Next jak tam nastroj przed
                jutrzejszym wielkim dniem? Zazdroszcze Ci ze to juz, choc imoja
                punkcja lada moment. Ale tak chcialabym już miec to za sobą.....
                M-al-a - jak sie czujesz?
                3mam za Nas wszystkie mocno kciuki
                • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 25.08.08, 17:47
                  To ja sie zglaszam smile U mnie 8 dpt (chyba... czy moglybyscie zerknac na moj post
                  wyzej i mi podpowiedziec?) Na razie cisza... Brzuch mnie czasem pobolewa jak na
                  @, czasem cos zakuje w jajnikach, bol piersi prawie ustapil... Sama nie wiem co
                  to bedzie... Szczerze mowiac to bardzo sie boje... Nie potrafie wypatrzec
                  zadnych objawow. Ciezkie to czekanie....
                  Thursday, trzymam kciuki za wazny dzien smile
                  Ula, calkiem ladnie z pecherzykami, niepotrzebnie sie martwilas wink
                  Pozdrawiam Was cieplutko!
                  • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 25.08.08, 17:56
                    na mój gust to u Ciebie 7 dpt - transfer miałaś 18 -sprawdziłam wink w
                    poniedziałek - a to przecież dzień 0.Kiedy testujesz?
                    • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 25.08.08, 18:30
                      dziekuje Ula smile Caly czas nie moglam dojsc, czy wlicza sie ten dzien transferu,
                      czy nie... Czyli 7 dpt. W takim razie testuje 12 dpt, czyli w sobote. Chociaz
                      pewnie nie wytrzymam... moze sprobuje ok czwartku... wink
                  • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 25.08.08, 18:12
                    dziewczyny, mam ogromna ochotę wyjechać po transferze (kilka dni po)
                    na wakacje, na tydzien do Grecji, spokoj, lenistwo - bez szarzowania
                    sie, myslicie, ze to nie zaszkodzi?
                    • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 25.08.08, 18:34
                      Mi sie zawsze wydawalo, ze ciaza to nie choroba... Ale teraz to sama nie wiem...
                      Chyba bym nie zaryzykowala. Chyba teraz wole chuchac na zimne... Tak na zdrowy
                      rozsadek, to spokojnie mozna robic wszystko co dotychczas, tylko, ze ja w tej
                      kwestii zdrowy rozsadek stracilam pare mc temu... Musisz postapic zgodnie ze
                      swoja intuicja wink
                      • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 25.08.08, 19:02
                        ula, ja nadal myśle że to nie choroba i nie przypuszczam żeby wyjazd
                        na tak wczesnym etapie mogł mieć jakikolwiek wpływ, ale najlepiej
                        zapytaj lekarza.
                        m-a-l-a zazdroszcze smile ja na pewno nie wytrzymam do 12 dpt, 9 dnia
                        juz sobie zaplanowałam gdzie pojde na betę wink
                        a ja... staram się być dzielna smile "narkoza jest bardzo miła,
                        uspokajająca i tak w ogóle to aż nie mogę się doczekać aż ją
                        dostanę wink"
                        • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 25.08.08, 19:06
                          dziewczyny i jeszcze jedno - czy przed punkcją lub tranferem mierzą
                          jeszcze estradiol?
                          • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 25.08.08, 19:41
                            mi z tego co pamietam nie badali, bylam na badaniu przed decyzja
                            kiedy ma byc punkcja i wtedy mialam badany, potem juz nie. Jutro
                            bede miala badany, i pewniepunkcja czwartek, piatek. Ale tez nigdy
                            nie mialam probemow ze zlyi wynikami badan
                          • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 26.08.08, 09:47
                            Ja ostatni estradiol mialam w dniu, w ktorym dr zdecydowal o zastrzyku z pregnylu.
                            Thursday, bardzo mi sie podoba Twoje podejscie do znieczulenia wink
                            Dziewczyny.... Straszne to czekanie... Chyba jajko zniose... I martwi mnie coraz
                            mocniejszy bol jak na @.......
                            • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 26.08.08, 13:30
                              dziewczyny możecie być ze mnie dumne ;o) Pobrali mi 18 komórek, w
                              tym 17 dojrzałych - dr dopiero teraz przyznał że to była dość silna
                              stymulacja, mam nadzieję że nie będę miała z tego powodu problemów..
                              No ale nie to teraz najważniejsze. Narkoza to sekunda - zdążyłam
                              powiedzieć że jakąś siarkę czuję w gardle Pani spytała "tak?" I
                              więcej nic nie pamiętam smile. Trwało to do 5 sekund smile. Obudziłam się
                              nagle i wszystko było ok, nie było jakiegoś wybudzania po prostu
                              otworzyłam oczy i już. Mężowi zrobili biopsje w obu jądrach, bo
                              plemniki z 1-szego jądra nie były zadowalające dla embriologa, ale z
                              drugiego podobno znacznie lepsze , choć ogólnie są leniwe podobno,
                              mam nadzieję że przy icsi to nie ma znaczenia. Jutro mogę zadzwonić
                              do dr zapytać się ile zapłodniło. Cieszę się że już po wszystkim smile.
                              Trzymam teraz kciuki za Was za pobieranie i testowanko smile.
                              • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 26.08.08, 14:18
                                Gratuluje Thursday! Mozesz byc dumna z takiej ilosci jajeczek smile Trzymam kciuki
                                zeby wszystkie pieknie sie zaplodnily!
                              • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 26.08.08, 14:56
                                next - BRAWO - 17 dojrzałych to spora gromadka, taka z Ciebie
                                nioska! Kiedy transfer Cię czeka? 3mam kciuki bardzo mocno już za
                                Was obie.
                                Ja dołącze się na sam koniec bo punkcje mam dopiero w piątek a
                                transfer w poniedziałek.
                                • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 26.08.08, 16:17
                                  dzięki dziewczyny smile. Transfer w czwartek, ale już jutro dowiem się
                                  jak idzie ;o). Oby te plemniczki wiedziały co mają robić wink.
                                  Mnie nawet prawie nic nie boli, nie brałam jeszcze żadnego leku -
                                  troszkę pobolewa może ale tak naprawdę to się z lekka nudzę tym
                                  odpoczywaniem smile.
                                  • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 27.08.08, 11:32
                                    Dziewczyny, musze dzisiaj miec zastrzyk z pregnulu o 21:30 - troche
                                    sobie nie wyobrazam zrobic go sama/ z mezem, bo dali mi do tego
                                    starsznie wielka igłe - co mam robic? gdzie moge poprosic o
                                    zrobienie zatsrzyku o takiej godzinie?????
                                    • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 27.08.08, 11:44
                                      mi nawet zabronili robić go samej/ przez męża a wypadało mi w
                                      niedziele o 22:15 - dr powiedział żeby poszukać, żadnej wskazówki :
                                      (, na szczęście mi się udało w medikoverze na bitwy warszawskiej,
                                      masz jakis abonament? Jeśli nie to powinni ci zrobić odpładnie i bez
                                      abonamentu ale lepiej zadzwonić, zapytać gdzie jest dyżur i czy
                                      można.
                                    • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 27.08.08, 12:33
                                      Tego zastrzyku nie mozna robic samodzielnie, bo podobno wazne jest precyzyjne
                                      podanie... Ja mam abonament w Limie i tam mi zrobili ten zastrzyk. Na
                                      Domaniewskiej jest dyzur calodbowy. Zaczyna byc z gorki smile
                                      A ja czekam... Chyba jutro skusze sie na bete...
                                      • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 27.08.08, 14:20
                                        m-a-l-a to trzymam kciuki, Ty testujesz ja mam transfer smile
                                        Mam 11 dzieciaczków smile To chyba ok?
                                        Bałam się, bo te plemniki przy azoo nie wiadomo do czego są
                                        zdolne wink, ale okazało się że wiedzą co robić.
                                        Uffffffffffff!!!!!!!!!
                                        • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 27.08.08, 15:23
                                          hej dziewczyny
                                          next - no to pieknie z tymi dzieciaczkami, imponujacy wynik! Bede z
                                          calych sil trzymala kciuki za Ciebie jutro wink
                                          M-al-a - za Ciebie tez trzymam kciuki, choc nie wiem czy ta beta nie
                                          za wczesnie, szczegolnie po pregnylu, ale doskonale rozumiem Twopja
                                          niecierpliwosc wink jak sie czujesz?
                                          Umówiłam się na zastrzyk w medicoverze na Ochocie - nie wiedzialam,
                                          ze tak dluga tam sa czynni. Poprzednio mialam inny lek i zapodalismy
                                          go sami w domu, ale nie mial taaaaaaaakiej igly wink
                                          • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 27.08.08, 18:17
                                            Thursday, piekny wynik! Nie moze sie nie udac smile Teraz zeby dzieciaczki pieknie
                                            rosly!
                                            Jutro 10 dpt wiec juz powinno byc wiadomo... Tylko ten bol jak na @, chociaz
                                            dzis bardziej to klucie prawego jajnika.... Coz.. Teraz wszystko w rekach Boga...
                                            • misia322 Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 27.08.08, 22:18
                                              mala trzymam mocno za ciebie kciukasy smile)))i za reszte babek starających sie
                                              smile)daj znac jutro jaka beta smile)
                                              • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 28.08.08, 09:22
                                                Misia, wielkie dzieki! A co u Ciebie? Jak sie czujesz?
                                                Ja nie wiem czy dzis robic ta bete... Zrobilam sikanca i oczywiscie nie
                                                wyszedl... co bylo do przewidzenia... ale tak czy siak nie potrafie zbyt
                                                pozytywnie myslec.... A bylam naladowana pozytywna energia az chyba za nadto wink
                                                do wizyty w gabinecie dr D przed transferem... cala energia ze mnie uleciala...
                                                • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 28.08.08, 15:57
                                                  Nie robie bety... W moim miescie nie ma nawet jednego punktu, gdzie wynik podaja
                                                  tego samego dnia... Tam gdzie mam abonament wynik jest po 4 dniach roboczych...
                                                  Absurd. Ale zrobilam estradiol i progesteron, wynik jutro popoludniu. Dzis bole
                                                  @ nie przyszly... Caly dzien cisza. A co u Was?
                                                  • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 28.08.08, 16:08
                                                    m-a-l-a nie przejmuj się na zapas ! W sobote idz na betę i wszystko
                                                    w rękach Boga smile.
                                                    Jestem po transferze, podano mi 2 śliczne zarodki. Dr mówił że jest
                                                    b.dobrze, że mamy 8 zarodków, pozostałe 6 są klasy 1/2 a te 2 są
                                                    klasy 1. Powiedział też że gdyby były klasy 3 lub 4 to w invimedzie
                                                    nawet takich nie mrożą. Są jeszcze 3, ale ich los stoi pod znakiem
                                                    zapytania, dają im szanse do jutra. Więc będę miała 6 - 9
                                                    mrozaczków. No ale najważniejsze są bąble w brzuchu smile.
                                                  • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 28.08.08, 16:30
                                                    Thursday, ciesze sie, ze juz po wszytskim! Teraz najdluzsze 2 tygodnie w Twoim
                                                    zyciu wink zycze Ci zeby szybko zlecialy. Teraz zaciskam kciuki za zarodeczki,
                                                    zeby pieknie sie wgryzaly! No i fantastyczny wynik z mrozaczkami! Trzymaj sie
                                                    cieplutko!
                                                  • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 28.08.08, 17:11
                                                    Next - pieknie się spisałać, teraz pozostaje czekanie - z
                                                    doswiadczenia wiem,ze pierwszy tydzien to maly pikus, aledrugi
                                                    ciaaaaaagnie sie w nieskonczonosc. Mimo wszystko zazdroszcze juz
                                                    tego etapu, ja dopiero jutro mam punkcje. Juz nie moge sie doczekac,
                                                    no i nie ukrywam, ze nerwy tez sa.
                                                    M-ala-a - koniecznie zrob bete,no trudno czeka sie 1 dzien,alezdaje
                                                    sie ze nie masz wyjsca,musisz poczekc. 3mam z calych sil kciuki i
                                                    czekam na wyniki!
                                                  • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 28.08.08, 17:16
                                                    Ula, kciuki za punkcje!
                                                    W sobote mam bete w Invimedzie i wynik od razu tego samego dnia, wiec bez sensu
                                                    robic gdzie indziej. Poczekam smile
                                                  • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 28.08.08, 20:45
                                                    ula, jutro jest Twój dzień! Trzymam mocno kciuki i bez nerwów - ja
                                                    przeżyłam narkozę to Ty nie masz co się bać smile. Fajnie, że to już
                                                    jutro smile. Napisz koniecznie jak było.
                                                  • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 28.08.08, 20:47
                                                    dziewczyny zadam jedno głupie pytanie, ale muszę - czy Wam też
                                                    pozwolili 10 minut po transferze robić siku? Sorry że wyjeżdżam z
                                                    takim tematem, ale nie daje mi spokoju czy nie było to za wcześnie
                                                    (poczekałam 15 minut, WC, potem 30 minut leżenia). Niby pielegniarka
                                                    powiedziała 10 minut poleżeć, potem siku, potem jeszcze 15 minut, no
                                                    ale... zrozumcie wink
                                                  • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 29.08.08, 08:13
                                                    Thursday, dokladnie tak. Ja tez lezalam dluzej wink
                                                    Ula, zaciskam kciuki smile
                                                  • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 29.08.08, 12:54
                                                    hej, hej - juz jestem wink nie bylo zle, usmialam sie tylko, bo spiac
                                                    jeszcze, juz po punkcji oswiadczylam pielegniarce, ze snilo mi sie,
                                                    ze spie w pracy wink mam 4 komórki, nie za duz, ale i tak 2x wiecej
                                                    niz poprzednio. Mam nadzieje, ze wszystkie sie pieknie zaplodnia.
                                                    Teraz leze sobie na kanapie, zjadlam ciacho, pije herbatke i mam
                                                    zamiar leniuchowac wink i czekam na poniedzialek.
                                                    nie pamietam jak bylo po trasferze u mnie, ale chyba dlug czekalam
                                                    na pierwsze siku bo myslalam ze mi pecherz peknie wink ale juz nie
                                                    pamietam, za duzo to nerwy i przezycia, zeby potem takie drobiazgi
                                                    pamiatac. 3majcie sie dziewczyny! M-ala- bede czekala w sobote na
                                                    wiesci, 3mam mocno kciuki. Bedzie dobrze!
                                                  • dorottis Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 29.08.08, 21:30
                                                    Witajcie dziewczyny.No to i ja się dopiszę do waszego wątku.W lipcu miałam moje
                                                    pierwsze ICSI byłam w ciąży, ale biochemicznej.Jutro mam tranfer 2 zarodków
                                                    (mrożaczków).Mam nadzieję, że przetrwają rozmrażanie. Leczymy się w warszawskim
                                                    Invimedzie. Trzymam za was kciuki
                                                  • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 30.08.08, 10:25
                                                    Ula, trzymam kciuki za randke! fajnie ci wypadła te punkcja i
                                                    transfer, masz gratisowy długi weekend smile.
                                                    m-a-l-a jak tam? Mam nadzieje, ze ta sobota będzie dla Ciebie
                                                    szczęśliwa!
                                                    Dorottis witaj, powodzenia smile!
                                                  • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 30.08.08, 17:42
                                                    Niestety nie udalo sie... Za duzo szczescia w zyciu chyba szkodzi... Bo nam do
                                                    szczescia brakuje tylko dziecka... Los jak dotad byl dla nas bardzo hojny, ale
                                                    to by bylo chyba na tyle... Mam nadzieje, ze w koncu nam sie uda i ze nie bedzie
                                                    to trwalo zbyt dlugo. Na razie podnosimy sie, otrzepujemy z kurzu i idziemy
                                                    dalej... Moze za dwa cykle...
                                                    Ula, zaciskam kciuki za poniedzialek smile
                                                    Thursday, badz cierpliwa, nie testuj za wczesnie wink Mocno kibicuje smile
                                                    Dorottis, znowu sie spotykamy na chwile smile Mam nadzieje, ze tym razem Wam sie
                                                    uda. Mocno zaciskam kciuki!
                                                    Tak informacyjnie napisze tylko, ze nie mialam zadnych objawow, ok 6 dpt
                                                    przestaly zupelnie bolec piersi, przez caly czas odczuwalam lekkie bole jak na
                                                    @, a 8 i 9 dpt bole @ przez prawie caly dzien bardzo mocne, od 10 dpt zupelna
                                                    cisza... Temperatura przez caly czas po trasferze 37-37,2.
                                                    Nie mam zadnych mrozaczkow, wiec wszystko rusza od nowa... Za ok 3 tyg wizyta u
                                                    dr D. Ula, Dorottis, jesli macie jakies pomysly co by zbadac, sprawdzic, zrobic
                                                    przed tym drugim razem, bede Wam bardzo wdzieczna... smile
                                                    Pozdrawiam Was cieplutko i trzymam za Was kciuki!
                                                  • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 30.08.08, 18:12
                                                    m-a-l-a bardzo mi przykro sad mam nadzieję że następnym razem los
                                                    będzie łaskawszy i bardzo się cieszę że już macie plany! Nie jest
                                                    nam łatwo, ale nie możemy się poddawać, w końcu nastanie nasza
                                                    chwila.
                                                    Co do testowania - przecież to nie ma wpływu na ciążę smile jeśli jej
                                                    nie ma to i tak nie będzie - nie pojawi się nagle po 12 dniach, a
                                                    jak jest to i tak będzie, więc myślę że mogę testowac wcześniej,
                                                    żeby zobaczyć czy jest jakaś nadzieja i na co się nastawić, ale
                                                    zrobie tylko beta hcg, na sikańce rzeczywiście szkoda nerwów.
                                                    Sciskam Cie mocno!!!
                                                  • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 30.08.08, 18:19
                                                    Thursday, chodzilo mi tylko o to, ze 9 dpt moze jeszcze wyjsc zerowa beta i
                                                    niepotrzebnie sie zestresujesz... wink Ja zaluje, ze zrobilam sikanca... ale
                                                    licze, ze ja wyczerpalam zla passe na ten watek, bo i tak nas malo wink
                                                  • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 30.08.08, 19:25
                                                    m-a-l-a z tego co się orientuję jak w 9dpt zobacze zerową betę to
                                                    niestety w 12 dpt nie mam na co liczyć smile ... co innego jak zobaczę
                                                    wysoką - wówczas mogę się jeszcze rozczarować, ale trudno - wg mnie
                                                    robienie testów jest fajne dla ciekawości, zdaje sobie sprawę że
                                                    może być różnie smile. Przecież jak będę w ciąży to będę niezależnie od
                                                    tego ile zrobię testów przez ten czas, nie smile? A przynajmniej będę
                                                    wiedziała na co się przygotowywać, wolę aby dopadła mnie ta
                                                    wiadomość w domu, niż w klinice... jakakolwiek by nie była..
                                                  • dorottis Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 30.08.08, 20:50
                                                    Malu strasznie mi przykro.Wiem co teraz czujesz.Musimy wierzyć, ze kiedyś się
                                                    uda. Dziś miałam transfer 2 mrożaczków.Ty leczysz się u dr D w Invimedzie a ja u
                                                    dr K.Chodziłam kiedyś do dr D, nawet był ok.Koleznka namówila mnie na dr K.
                                                    Wiesz pytałam czy powinnam zrobić jakieś dodatkowe badania, ale dr nic nie
                                                    kazała.Pewnie dlatego, ze u mnie już dużo wykryto tj. wysokie FSH, wrogi śluz,
                                                    przeciwciała jądrowe i tarczycowe no i podwyższoną homocysteinę.Ja wiem, ze w
                                                    związku z powyższym mam ryzyko poronień nawykowych.
                                                    A teraz znów najdłuższe 2 tygodnie oczekiwania.Z
                                                    Pozdrawiam wszystkie dziewczyny
                                                  • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 31.08.08, 09:56
                                                    m-al-a- bardzo mi przykro! Nie poddawaj się i walcz dalej -bardzo
                                                    wierze ze w koncu sie uda - Tobie i wszystkim innym!
                                                    Muszę Ci powiedzieć,że przy poprednim nieudanym INV mialam takie
                                                    same objawy jak Ty - glownie chodzi mi o te dwa dni silnego bolu jak
                                                    na @ -mi nic nie pomagalo, wzielam cale opakowanie nosy,apap i nic,
                                                    myslalam, ze zwariuje. Wlasciwie wtedy juz stwierdzilam, że nic z
                                                    tego. Ostatnio pytalam o ten bol lekarza, ale powiedzial, ze to nie
                                                    ma znaczenia. Niestety w tym wzgledzie dokoncamu nie wierze wink
                                                    M-al-a - 3maj sie cieplutko i walcz dalej! Pozdrawiam
                                                  • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 01.09.08, 11:52
                                                    Dziekuje za Wasze wsparcie smile Probujemy wyciagnac z tego jakies wnioski, juz
                                                    zapisalam nas na badania genetyczne, pojde tez tak na wszelki wypadek do dr
                                                    Jerzak, moze zleci jakies badania. Nie wiem tylko czemu dr D kazal przyjsc nam
                                                    dopiero za 3 tyg. Ja nie chcialabym czekac... No ale trudno, przeznaczymy ten
                                                    czas na badania.
                                                    Ula, juz po transferku? Spokojnych 2 tygodni... smile
                                                  • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 01.09.08, 14:32
                                                    czesc, ja juz mam swoje dwa dzieciazki ze soba, zaplodnily sie 3
                                                    komorki, wszystkie idealnie sie dziela i lekarz nie polecal zabrania
                                                    ze soba 3, wiec jedna kruszynke zamrozilismy. jestem wjatkowo
                                                    spokojna jak na siebie, dlatego poleniuchuje sobie chwile i gotuje
                                                    pyszny obiadek z nostwem zelaza wink zdecydowalisy sie jednak
                                                    wyjechac, wylatujemy 5tego, wracamy 12tego akurat na testowanie wink
                                                    m-al-a - mysle, ze dr chce abys przysza w drugiej fazie cyklu zeby
                                                    zobaczyc czy wszystko ok. mysle, ze m-c przerwy dobrze Wam zrobi.
                                                    next - a Ty jak sie czujesz?
                                                  • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 01.09.08, 15:16
                                                    Ula, super smile Ja też myślę, że kolejny raz podejdę do tematu dużo spokojniej...
                                                    Urlop na pewno dobrze Wam zrobi smile Życzę miłego leniuchowania!
                                                  • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 01.09.08, 19:09
                                                    ula gratuluję! super smile!!
                                                    u mnie nuda, nic się nie dzieje smile. A czuje się dobrze, dziękuję wink.
                                                    Mam nadzieję, że jak wrócisz będziesz mogła przeczytać, że będę
                                                    mamą smile. Pierwszą betę pewnie zrobię w sobotę - koniec 9 dpt. Myślę
                                                    że da mi wskazówkę. Oficjalnie mam zrobić 9., ale to jeszcze kupa
                                                    czasu, na szczęście moja praca jest tak absorbująca że czas mknie aż
                                                    sie nie obejrzę smile.
                                                  • misia322 Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 01.09.08, 23:12
                                                    witajcie babkismile) mala przykro mi ze sie nie powiodło..i dokładnie wiem co
                                                    czujeszsad(ja jestem po czterech porazkach i wiem jak to boli....dziewczyny zycze
                                                    powodzenia i wytrwałosci smile)dorotis trzymam kciuki i napisz prosze gdzie
                                                    robiłas pzreciwciała i reszte badan,bo sama sie zastanawiam czy nie powinnam
                                                    jeszcze zrobic dodatkowych badan...w sumie hsg ok histeroskopia tez z immunologi
                                                    tez nie najgorzej no tylko prolaktyna podwyzszona i powracające
                                                    bakterie,....dorotis napisz gdzie je robiłas i ile cie to kosztowało jak masz
                                                    ochote to napisz na gg 3881984 pozdrawiam was wszystkie paaa
                                                  • dorottis Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 02.09.08, 11:27
                                                    Witaj misiu. Jeśli chodzi o przeciwciała to robiłam w laboratorium
                                                    na ul. Wilczej w W-wie. Koszt to ok. 100zł za jedno przeciwciało.Ja
                                                    robiłam jądrowe, tarczycowe, jajnikowe i chyba kardiolipidowe no i
                                                    homocysteinę. A poza tym to miałam HSG, test na wrogość śluzu i
                                                    badania hormonalne.
                                                    Mi wyszły przeciwciała jądrowe i tarczycowe i podwyższona
                                                    homocysteina.Dlatego przed i po transferze biore steryd, clexane i
                                                    acard.
                                                    W sobotę miałam transfer 2 mrożaczków w Invimedzie, zostały mi
                                                    jeszcze 2.
                                                    Teraz najgorszy czas czyli czekanie, ale już jakoś spokojniej
                                                    pochodzę.Tym razem normalnie pracuję.Staram się nie przemeczać.
                                                    Mogę się odezwać wieczorkiem na gg.Pozdrawiam
                                                  • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 02.09.08, 13:39
                                                    Hej Dziewczyny smile Ja się wzięłam za działanie pełną parą smile To mnie trzyma w
                                                    pionie. Jestem mocno skupiona na zrobieniu badań i to mi pozwala nie myśleć o
                                                    porażce... Chociaż są i trudne chwile... Moja przyjaciółka jest w 3 mc ciąży i
                                                    dziś mi opowiadała o tym jak oglądała swoją dzidzię na usg fikającą koziołki...
                                                    Serce wtedy pęka... Miałam wielką nadzieję, że będziemy razem chodzić z wielkimi
                                                    brzuchami... Ale potrafię się cieszyć jej szczęściem, więc nie jest ze mną tak
                                                    źle.. wink
                                                    Postanowiłam zrobić histeroskopię, bo kiedyś lekarz wspomniał mi coś o dwurożnej
                                                    macicy, a mam możliwość wykonania jej na nfz w szpitalu bródnowskim. Wiecie coś
                                                    może? I mam pytanko: czy robienie testu PTC w przypadku ICSI ma jakikolwiek sens...?
                                                    Misia, witaj, kiedy ruszasz? Jesteś bardzo dzielna, mam nadzieję, że już więcej
                                                    nie będziesz musiała przezywać tego bólu...
                                                    Ula, Dorottis, Thursday, cały czas zaciskam kciuki za pozytywny wynik testowania!
                                                  • margolcia84r pytanie do wszystkich 02.09.08, 12:36
                                                    Hej dziewczyny. Cxy ktoras z was podchodzila do ivm??? Ja jestem juz
                                                    po, podali mi 2 zarodki wv invimedzie i w poniedzialek mam zrobic
                                                    betke. Czy mialyscie moze kucia w podbrzuszu????? i jakies objawy
                                                    ciazowe??? pozdrawiam. Trzymajcie sie cieplutko i za wszystkie
                                                    trzymam kciuki.
                                                  • thursday.next Re: pytanie do wszystkich 02.09.08, 18:27
                                                    m-a-l-a bardzo dziękuję i cieszę się z Twojej siły, jest naprawdę
                                                    budująca smile!
                                                    margolciu, ja mam robić we wtorek, ale nie wytrzymam ;p. Objawów nie
                                                    szukam, nie widzę, nie wierzę smile. Na tak wczesnym etapie wszystkie
                                                    objawy są urojone smile. (to oczywiście tylko opinia).
                                                  • margolcia84r Re: pytanie do wszystkich 02.09.08, 19:54
                                                    No hej thursday. Dziekuje Ci slicznie za odp. Lekarz powiedzial
                                                    mi,ze w przypadku ivm, objawy ciazowe moga wczesnie wystapic, a to
                                                    dlatego gdyz organizm dostaje szoku hormonalnego, a w przypadku pco
                                                    typowym czyli wtrorny brak miesiaczki wystepuje duzy niedobor
                                                    hormonow.( i wlasnie ja to mam). U mnie wystepuja kucia w podbrzuszu
                                                    i dzis mialam zawroty glowy wiec nie wiem juz sama. Trzymam za
                                                    ciebie i wszystkie kciuki.
                                                  • thursday.next Re: pytanie do wszystkich 02.09.08, 23:28
                                                    no to trzymam kciuki aby objawy były ciążowe smile!
                                                  • thursday.next Re: pytanie do wszystkich 04.09.08, 12:35
                                                    witajcie,
                                                    jak Wam leci smile? Ja przyznaję że to chyba prawda, że 1 tydzień to
                                                    luzik, bo z każdym dniem tego nic nie robienia więcej myślę i mniej
                                                    wierzę ... Minął dokładnie tydzień. W sobotę spróbuję zrobić betę.
                                                    Ula a Tobie życzę wspaniałych wakacji!!
                                                    pozdr.
                                                    thurs
                                                  • ulaula Re: pytanie do wszystkich 04.09.08, 13:08
                                                    hej next,my z mezem wlasnie jestesmy w ferworze , prasowania i
                                                    wyjadania wszytkiego z lodowki wink zeby sie nie zmarnowalo. Niestety
                                                    te zaczyam miec czarnemysli, znowu sie akis glupot naczytalam i
                                                    teraz sie denerwuje. Szzegolnie ze dzisiaj 3dpt (mam wrażenie jakby
                                                    minal tydzień) i zaczal mnie bolec brzuch jak na @. Sama nie wiem
                                                    czy to dobrze, czy zle, ale mnie to troche martwi. Bede trzymala za
                                                    Ciebie kciuki z całych sił. Na pewno jak uda mi się gdzieśdorwać
                                                    internet to zajrze na forum z gratulacjami!!! 3majcie się cieplutko
                                                  • m-a-la Re: pytanie do wszystkich 04.09.08, 13:08
                                                    Hej Thursday! Teraz to się dopiero będzie dłużyło... wink Rzeczywiście drugi
                                                    tydzień jest chyba trudniejszy... Już się człowiek doczekać nie może smile Mam
                                                    nadzieję, że Ci się to oczekiwanie skróci do soboty smile Czekamy na dobre wieści!
                                                  • thursday.next Re: pytanie do wszystkich 04.09.08, 14:56
                                                    dzięki dziewczyny smile!
                                                    ula w ciepłych krajach czas szybciej zleci! gdzie lecisz?
                                                  • ulaula Re: pytanie do wszystkich 04.09.08, 15:06
                                                    m-al-a - widze ze juz robisz kolejne plany - bardzo się cieszę, że
                                                    już coś postanowiłaś.
                                                    Next - jade do Grecji, na Krete. Jakos szybko mi poszlo to
                                                    pakowanie wink
                                                  • thursday.next Re: pytanie do wszystkich 04.09.08, 15:54
                                                    ja z malej tez jestem dumna smile! grunt to nie dać się załamać - mam
                                                    nadzieję że stać by mnie było na to samo! Ale tak działają
                                                    optymistki, jeszcze tego samego dnia mają nowy plan smile.
                                                    Ula, poproszę relacje z powrotu! Słonca, spokoju i zasłużonego
                                                    wypoczynku życzę.
                                                  • m-a-la Re: pytanie do wszystkich 04.09.08, 16:15
                                                    Nawet nie wiedziałam, że może być tak miło jak się przeczyta o sobie takie
                                                    pozytywy smile Dobrze się dowiedzieć, że jestem optymistką smile Ale to trochę też
                                                    takie działanie obronne. Pozwala skupić się na przyszłości i nie beczeć nad
                                                    rozlanym mlekiem... A ciężko jest czasami, chyba to jakiś dowcip losu, bo PO
                                                    PROSTU WSZĘDZIE widzę ciężarne, albo małe dzieci... wink
                                                    Ula, wypoczywaj! Też bym poleniuchowała na jakiejś ciepłej plaży...
                                                    Thursday, kciuki zaciśnięte!
                                                    Dorottis, a co u Ciebie?
                                                  • margolcia84r Re: pytanie do wszystkich 04.09.08, 18:11
                                                    hej dziewczyny. U nmnie 10 dpt. Zrobilam dwa testy ciazowe
                                                    i...........wyszly dwie kreseczki smile)))Sama w to nie wierze. W
                                                    poniedzialek betka.
                                                    Thursday jak samopoczucie i reszta dziewczyn??????
                                                    Mala, jesli widzisz same ciezarne to dobrze wrozy smile)).
                                                    Pozdrawiam
                                                  • thursday.next Re: pytanie do wszystkich 04.09.08, 18:30
                                                    margolciu, super smile))) bravvooooooo!!!!!!!! GRATULUIJĘ !!!
                                                    cudowna wiadomość!
                                                    m-a-l-a to jest właśnie optymizm - zamiast beczeć szukać nowych
                                                    rozwiązań, optymizm i odwaga.
                                                  • thursday.next Re: pytanie do wszystkich 04.09.08, 19:40
                                                    margolciu, a powiedz skąd decyzja u Was o ivm i czym się to różniło?
                                                  • margolcia84r Re: pytanie do wszystkich 05.09.08, 00:07
                                                    U nas przyczyna podejscia do ivm jest pco zaawansowane tzn brak
                                                    miesiaczki i co za tym idzie brak owulacji. Poszlismy do Dr
                                                    Rokickiego z polecenia z karowej, przedstawilismy wszystkie badania,
                                                    on mnie zbadal i stwierdzil,ze nie ma co mnie meczyc psychicznie i
                                                    fizycznie hormobami i nnymi metodami by zajsc w ciaze gdyz moze to
                                                    pogorszyc moj stan zdrowia i stwierdzil ze najwieksza szanse na
                                                    dzidzie daje nam ivm, wiec z mezem postanowilismy nie czekac i od
                                                    razu podeszlismy do tego i jak widac chyba z sukcesem. Zobaczymy w
                                                    poniedzialek. Thursday pytasz sie czym to sie rozni ale od
                                                    czego??????
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • thursday.next Re: pytanie do wszystkich 05.09.08, 00:23
                                                    hej, no od icsi, albo standardowegi ivf smile i dlaczego nie zlecają
                                                    tego każdemu smile skoro można się mniej męczyć...
                                                  • margolcia84r Re: pytanie do wszystkich 05.09.08, 01:15
                                                    Po 1 - przy zwyklym ivf jestes faszerowana hormonami przez dlugi
                                                    czas,a przy ivm nie jedynie trzy dniowe branie hormonu gonalu w
                                                    zastrzyku na stworzenie pecherzykow.
                                                    po 2- przy ifv masz wieksze prawdopodobienstwo zajscia w ciaze niz
                                                    przy ivm, z powodu braku protokolu hormonalnego.
                                                    po 3 - kobiety majace pco nie moga podchodzic do zwyklego ivf, gdyz
                                                    moga sie przestymlowac przez hormony
                                                    po 4 - ivm jest dla pacjentek z pco czyli zestpol policystycznych
                                                    (wielotorbielowatych)jajnikow, co za tym idzie na jajnikach sa
                                                    nierozwiniete pecherzyki i dzieki ivm pecherzyki te sa pobierane i
                                                    dojrzewaja w labolatorium i sa zapaldniane,a nastepnie powstale
                                                    zarodki wstrzykiwane sa do macicy tak jak z reszta przy zwyklym ivf.
                                                    Ale najwieksza roznica od innych sposobow zajscia w ciaze jest brak
                                                    hormonow, ktore moga bardzo zle wplynac na kobieye z pco, grozi jej
                                                    hiperstymulacja!!!!!!!
                                                    Duzo jest o tym w interncie i na stronie kliniki invimed.
                                                    Mam nadziej,ze co nie co wytlumaczylam smile))))
                                                  • margolcia84r Re: pytanie do wszystkich 05.09.08, 01:19
                                                    a IVM nie zalecaj kazdemu, gdyz sie nie uda. Jedynie kobiety majace
                                                    pco lub kture slabo sie stymuluja, gdyz na jajnikach maja duze
                                                    ilosci pecherzykow nierozwinietych, ktore podczas owulacji nie moga
                                                    peknac i one sie zbieraja i zbieraj i zbieraja..... W moim przypadku
                                                    to nawet nie mialam miesiaczki i oczywiscie owulacji, lecz jajniki
                                                    tworzyly te pecherzyki,lecz one biedne sie nie rozwijaly i nie
                                                    pekaly. Dzieki ivm mozna pobrac te pecherzyki, doprowadzic do
                                                    dojzewania i zaplodnienia w labolatorium...
                                                  • m-a-la Re: pytanie do wszystkich 05.09.08, 09:39
                                                    Margolcia, GRATULACJE!!! No w końcu dobra wiadomość na naszym wątku smile) Oby
                                                    takich więcej! Thursday wink
                                                  • m-a-la Re: pytanie do wszystkich 05.09.08, 17:38
                                                    Zmykam na weekendzik smile Będę odcięta od świata, więc mam nadzieję, że w
                                                    poniedziałek będę czytała same dobre wieści Thursday!
    • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 06.09.08, 13:35
      hej,
      jest chyba nieźle w 9 dpt beta 11,44. normy:
      poza ciążą: do 5,3
      3 tydzień: 5,6-71,2
      4 tydzień: 9,5-750
      żeby tylko rosła smile
      • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 08.09.08, 11:27
        Wygląda obiecująco! Po cichutku gratuluję smile) Kiedy powtórka bety? Trzymam
        kciuki żeby pięknie przyrastała!
        • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 08.09.08, 12:17
          oficlajnie jutro, ale jestem pełna nadziei, bo wczoraj becia była
          24,6, a dzisiaj widziałam bardzo bardzo bardzo słabą kreskę, prawie
          jej nie było ale jednak jak się mocno wpatrzeć to jej cień był wink.
          • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 08.09.08, 12:39
            No to wygląda na bardzo ładny przyrost smile Gratuluję coraz śmielej smile
            • anitaja Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 08.09.08, 13:19
              gratuluję, najwazniejsze, ze nie spada!!!
              ja do testu mam jeszcze tydzień, chociaz tez zastanawiam się nad
              9dpt, jan nie wytrzymam to zrobię smile
      • margolcia84r Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 08.09.08, 15:43
        No hej dziewczyny, wlasnie dzwonil do mnie lekarz z wynikami, a
        wiec............... w 14 dpt betka 281!!!!!!!!!!!!! Nie wierze!!!!!
        Udalo sie smile)))))))))))). Lekarz powiedzial,ze beda prawdopodobnie
        blizniaki.
        Thursday wyglada na to,ze dolaczysz do mnie smile Traymam kciuki!!!!!!
        Mala za ciebie tez trzymam kciuki, zycze ci z calego serca bys miala
        mala fasolke w sobie smile))i zobaczysz nastepnym razem sie uda, trzeba
        wierzyc!!!!!!!
        • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 09.09.08, 15:53
          Margolcia, piękna betka! Gratuluję!
          Thursday, jak tam przyrastanie bety? No i jak Twoje samopoczucie? Jak objawy?
          Dorottis, chyba lada dzień testujesz?
          Nie ukrywać się Dziewczyny smile proszę mi tu z dobrymi wieściami jak najszybciej!
          A ja, dla porównania, zapisałam się z mężem do nowo otwartej w Wawie placówki
          gdańskiej Invicty. Zresztą bardzo chciałabym już porozmawiać o tym z jakimś
          lekarzem, a dr D kazał nam przyjść najwcześniej za 3 tyg po testowaniu...
          • maggi1973 Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 09.09.08, 18:00
            Margolcia i Thursday, gratuluję! Margolcia, nawet podwójnie smile) Mam
            do wszystkich pytanie, które od wczoraj mnie męczy. Czy jak
            zaczynałyście stymulcję, któraś miała torbiel? Ja miałam zacząć
            wczoraj, hormony były ok ale na jajniku urosła ok.20mmm torbiel.
            Doktor kazał mi brać jeszcze do piątku decapeptyl i zrobi kolejne
            usg. Powiedział, że torbiel powinna się wchłonąć a jesli nie to i
            tak zaczynamy. Dziewczyny, nie wiem czy to dobrze, czy nie będzie to
            niebezpieczne i czy nie wpłynie na efekty inv. Proszę napiszcie jak
            było u Was.
            • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 09.09.08, 18:53
              m-a-l-a chyba się udało : 9dpt 11,44 11dpt 24,6 12dpt 71,1 smile
              Jeszcze to do mnie nie dociera, nie wiem kiedy dotrze, czuję się tak
              normalnie, i choć bardzo się powinnam cieszyć to ... chyba się
              jeszcze boję...
              maggi1973 - teraz jak i w lutym jak chcialam startować miałam
              torbiele... W lutym i tak nie wystartowałam z innych przyczyn, a
              teraz najpierw dr dał mi Primolut Nor na wchłoniecie, potem niestety
              antyki żeby się żadna torbiel nie zrobiła i dopiero protokół. Nie
              wiem czy jest taka koniecznosć, ale u mnie tak po prostu zalecił
              lekarz.
              • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 09.09.08, 19:01
                poprawka nie 11 dpt a 10 dpt - 24,6
                w 11 nie robiłam bety smile
                • malutka1939 Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 10.09.08, 15:21
                  mała ja się wtrące choć nie pisze z Wami ale przyznam ze podczytuje, ja miałam
                  torbiel ale dostałam ovitrel na pęknięcie, moze był to pęcherzyk cięzko
                  powiedziec, pękł i mogłam kontunuowac prygotowania, kiedys tez podchodziłam z
                  torbielą mój gin mówił ze ona nam przy ICSI nie przeszkadza. A teraz jestem w
                  ciąży, to początki bo dopiero 16 dpt ale zaczynam w to wierzyc!!
                  • malutka1939 Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 10.09.08, 15:22
                    a jeszcze jedmno, do dnia dziesiejszego nie mam objawów, a moja beta w 10 dpt
                    260, tak chyba to ciąża wieloracza smile
                    • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 11.09.08, 11:19
                      Szalejecie Dziewczyny z ta beta smile Niech rośnie!
                      Ja już nie mogę się doczekać wizyty u lekarza... tak bardzo chcę żeby ktoś choć
                      trochę mi coś wytłumaczył... W tym tygodniu Invicta, a w przyszłym Invimed. Będę
                      miała porównanie smile
                      Dorottis, Invicta otworzyła placówkę na Złotej, przyjmuje tam prof. Łukaszuk. Po
                      wizycie zdam relację.
                      Co do torbieli, ja też ją miałam przed rozpoczęciem stymulacji i dr przepisał mi
                      duphaston, potem antyki i dopiero kolejny cykl stymulacja. Mam nadzieję, że przy
                      drugim podejściu nic nam nie stanie na przeszkodzie...
                      • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 11.09.08, 11:20
                        Dorottis, zaciskam kciuki i czekam na wieści!
            • dorottis Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 09.09.08, 18:54
              Margolcia, Thursday moje gratulacje smile) Oby Wam beta ładnie rosła.
              Malu a gdzie jest ta nowa klinika Invicta w Warszawie i jak ceny?
              Ja testuję w czwartek, ale jakoś mam złe przeczucia.Nic mnie nie boli, piersi
              troszkę powiększone.Brzuch mam cały posiniaczony od clexane.
              Pozdrawiam
              • dorottis Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 11.09.08, 15:38
                CZeść dziewczyny.No i niestety moje złe przeczucia sprawdziły
                się.Dziś robiłam betę i niestety nie udało sięsad(
                Malu ty też leczysz sie w invimedzie?Ja chodzę do
                Karwackiej.Zastanawiam się czy powinnam zrobić badania genetyczne?
                Sama nie wiem...U mnie problemem są przeciwciała jądrowe,
                tarczycowe, wysokie FSH i wrogi śluz.Czy tobie proponował dr D te
                badania genetyczne czy sama chcesz je zrobić.Mi nawet steryd i
                clexane nie pomagają.Malu a byłaś u dr Jerzak?Zastanawiam się czy
                sie do niej wybrać?
                • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 11.09.08, 16:07
                  Dorottis, jest mi bardzo bardzo przykro... Ściskam Cię mocno i życzę żebyś miała
                  dużo siły! W końcu nam się kiedyś uda... Naprawdę zasmuciła mnie Twoja
                  wiadomość... ale musimy wierzyć, że będzie dobrze smile
                  Nasze pierwsze podejście było w Invimedzie, drugie raczej też będzie u dr
                  Dworniaka, ale zastanawiam się nad Invicta, która teraz otworzyła placówkę w
                  Wawie. W tym tygodniu mamy wizytę w Invikcie, pod koniec przyszłego w
                  Invimedzie. Chcę porównać.
                  Jeśli chodzi o badania to dr D nie kazał robić prawie żadnych badań przed 1
                  podejściem (poza hormonami i infekcjami), a teraz ja wszystko planuję na własną
                  rękę smile Jesteśmy już z mężem zapisani na badania genetyczne w Łodzi (na nfz), ja
                  kariotyp, mąż CTFR, AZF i kariotyp. Próbuję też wkręcić się na histeroskopię na
                  nfz, może się uda (kiedyś lekarz wspomniał mi o dwurożnej macicy...). Zapisałam
                  się też na koniec września do dr Jerzak, może coś podpowie. I jak już porobimy
                  te wszystkie badania (swoją drogą jestem ciekawa czy dr D coś zleci), to w
                  listopadzie/grudniu chcielibyśmy próbować drugie podejście.

• thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 11.09.08, 16:15
                  dorottis , bardzo mi przykro sad.
                  Ja bym podpowiedziała novum - w invimedzie nie zlecają żadnych
                  badań, jak nie ma problemów za dużych to się udaje - jak mi, jak są
                  nie wierzę żeby się w nie zaangażowali. Mimo że to klinika, dzięki
                  której osiągnęłam swój cel, to wiem że osiagnełam go w dużej mierze
                  dzięki novum, które zaangażowało się we wszystkie badania. Do
                  invomedu poszłam z informacją co nam jest i czego potrzebuje -
                  wykonali to i jestem w ciąży smile.
                  • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 13.09.08, 14:05
                    Witajcie dziewczyny! Next-ogromne gratulacje - baaaaardzo sie ciesze
                    z Twojego sukcesu!!!!!!!!!!!!!
                    U mnie niestety porażka crying(( jest mi bardzo ciezko, przed chwila
                    rozmawialam z dr i on chce probowac do skutku, badania - po co
                    badania, zastanawiam sie nad zmianą kliniki. Mysle o Novum, ale
                    przerażająmnie dojazdy - mieszkam na Białołęce - i dojazdy na
                    Puławska - a jest ich kilka to masakra. Sama nie wiem, na razie
                    wypłakuje swoje żale w rękaw i czekam aż przyjdąnowe siły do walki.
                    Pozdrawiam
                    • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 13.09.08, 17:19
                      ula sad przykro mi. Mam nadzieję, że siły szybko wrócą !!! Trzymaj
                      się cieplutko!
                      • anitaja Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 13.09.08, 18:59
                        niestety, mnie też się nie udało 11dpt, beta>0,1
                        • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 16.09.08, 14:22
                          Przykro mi Dziewczyny... Och, coś jednak nie za szczęśliwy ten nasz wątek... Nie
                          pozostaje nam jednak nic innego jak wierzyć... Pozdrawiam Was cieplutko!
                          • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 16.09.08, 15:56
                            next - czy Ty mozeszmi polecic jakiegolekarza na pierwsza wizyte w
                            Novum? Jakies badania sobie przygotowac, czy juz ten lekazr mnie
                            pokieruje? zaczynam myslec co dalej..
                            • margolcia84r Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 16.09.08, 17:40
                              Dziewczynki glowy do gory !!!!!!!!!!!!!!!!!! smile))))))) Trzeba
                              wierzyc i byc slinym. Nie wolno sie poddawac. Pozdrawiam was goraco.
                              Ja jutro mam pierwsze usg i zobaczymy czy niunkisie pieknie
                              rozwijaja. Buziaki
                              • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 17.09.08, 14:09
                                Ula, a może spróbuj Invikte i prof. Łukaszuka? Ja odniosłam bardzo pozytywne
                                wrażenie. Są w centrum na Złotej.
                                • dorottis Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 17.09.08, 15:37
                                  Malu rozumiem, ze jesteś już po wizycie w Invictie?Napisz proszę co
                                  Ci powiedzieli, czy zalecali jakieś dodatkowe badania.Sama jestem
                                  przed dylematem co dalej robić.Miałam 2 nieudane transfery i czekają
                                  na mnie ostatnie 2 mrożaki.Nie wiem czy powinnam zrobić np badania
                                  genetyczne czy moze histeoskopie itp.Pozdrawiam
                                  • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 17.09.08, 18:40
                                    margolciu napisz koniecznie co było na wizycie smile! Ja mam za 2 dni
                                    pierwszą. Który to Twój dzień po transferze jest?

ula - mogę na pewno polecić androloga, co do ginów - tam nie ma
                                    prowadzącego trafia się do różnych, złą opinię ma dr Cz - facet.
                                    Dobrą ma np.Starosławska
                                    • margolcia84r Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 17.09.08, 21:02
                                      no hej next. Niedwano co wrocilam od lekarza, a wiec nie jest to
                                      ciaza blizniacza, niestety jest jedna fasolka, ktora sie pieknie
                                      rozwiaja.Bylam nastawiona na blizniaki, po tym co dr powiedzial, no
                                      ale coz, dobrze ze jest jedno szczescie te wyczekane. To jest cos
                                      pieknego, widzisz na monitorze swoje najukochansze malenstwo....smile))
                                      Cos niesamowitego, sama zobaczysz!!!
                                      Dr Rokicki, powiedzial,ze jest to 5 tydzien ciazy. Bylam zdziwiona,
                                      gdyz transfer maluszkow mialam 25 sierpnia. Ale dr uswaidomil
                                      mnie,ze zupelnie inaczej sie liczy ciaze po ivm nizeli w naturalnej
                                      ciazy.
                                      A jak tam sie czujesz koachana?????????
                                      U mnie o dziwo widac juz maly brzuszek, mam mdlosci, piersi mi rosna
                                      ja oszalale, no i oczywiscie mam zachcianki w szczegolnosci na
                                      rzeczy kwasne, slone i ostre smile))))))
                                      Pozdrawiam Cie cieplutko.

• thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 17.09.08, 21:06
                                        zazdroszczę widoków smile!!! Muszą być wspaniałe. A czy widać już może
                                        serduszko? Czy to za wcześnie?
                                        Ten 5 tydzień to ciekawe, nie wiesz czy dotyczy to też icsi? Nie
                                        słyszałam o tym wcześniej.
                                        Czuję się wyjątkowo normalnie - może jestem bardziej śpiąca, ale
                                        zwalam to na końskie dawki progesteronu raczej. Nic więcej się nie
                                        zmieniło..
                                        Powiedz mi jeszcze co dr dalej zalecił - kolejną wizytę? Jeśli tak
                                        to kiedy? A jakieś badania może?
                                        pozdr.
                                        thurs
                                        • margolcia84r Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 17.09.08, 21:34
                                          Nie wiem czy to dotyczy icsi. Nie mam zielonego pojecia. Nastepne
                                          usg mam 29 wrzesnia. Caly czas musze brac luteine, estofem i
                                          duphaston no i oczywiscie witaminke b i kwas foliowy.
                                          Juz widac serduszko na usg smile)))) cos pieknego.
                                          Widzisz kazda kobiwta inaczej przezywa ciaze, roznimy sie.....
                                          Nie ma reguly n przebieg ciazy.
                                          To daj znac jak u ciebie wizyta.
                                • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 18.09.08, 18:09
                                  hej Mala - myslalam o Ivikcie, ale tam na stronie jest napisane zeby
                                  przyjsc juz z cala masa badan, a ja chcialabym najpierw porozmawiac
                                  a nie badac sie, chcialabym zeby mi lekarz wytlumaczyl co i jak.
                                  Myslisz ze to ma sens? My wlasciwie nie mamy zadnych atualnych
                                  badan, bo robilismy je przed pierwsza IUI (tez nie za duzo) a to
                                  bylo w lutym. W przyszlym tygodniu bede jeszcze kontaktowala sie z
                                  lekarzem z Poznania, poleconego przez brata mojego meza, ktory u
                                  niego robil INV i udalo sie. Zobaczymy. A Tobie co dr mowil? zalecil
                                  dodatkowe badania?
                                  • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 18.09.08, 19:06
                                    Hej! Obiecuję jutro opiszę co i jak w Invikcie. Ogólnie ja jestem zadowolona,
                                    mąż jest bardzo zadowolony, ja chyba bardziej sceptycznie do wszystkiego
                                    podchodzę wink Bardzo mocno skłaniamy się ku zmianie, ale jeszcze czeka nas wizyta
                                    u dr D. I na szybciutko: badania dopiero nam tam zlecono, tez niewiele mieliśmy.
                                    Thus, trzymam kciuki za jutrzejsze usg smile
                                    • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 18.09.08, 19:13
                                      hej Mala - to w takim razie czekam na informacje do jutroa wink napisz
                                      mi jeszcze czy poszliscie tylko wlasnie pogadac czy juz do przodu, w
                                      torym dniu cyklu poszlas?
                                      Next - 3mam kciki wink
    • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 18.09.08, 20:04
      ula, m-a-l-a bardzo Wam dziękuję smile!
      Przyznaję że mam stresa przed wizytą na której mam zobaczyć po raz
      pierwszy maluszka.
      Boże, żeby wszystko było dobrze...
      • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 19.09.08, 13:52
        Obiecałam, więc proszę bardzo smile
        Nasza pierwsza wizyta w Invikcie. Poszliśmy, bo słyszeliśmy dobre opinie i
        chcieliśmy mieć porównanie do poprzednich naszych wizyt w innych placówkach.
        Poszliśmy tak po prostu pogadać, w środku cyklu, na właściwą wizytę trzeba
        przyjść w 1-3 dc (mimo to miałam zrobione usg). Na pierwszy rzut bałagan w
        recepcji... tzn. pielęgniarki wszystkiego się dopiero uczą, ze wszystkim się
        strasznie wloką... ale rozumiemy, że się dopiero rozkręcają, więc jesteśmy
        cierpliwi. Wizyta u prof Łukaszuka. Dość sympatyczny lekarz, który wzbudził
        nasze zaufanie. Różnica nr 1: wizyta nie trwa 5 min tylko ok pół godziny,
        pierwszy raz nam się coś takiego zdarza. Różnica nr 2: lekarz nie kartkuje
        naszych wyników (hormony i badania nasienia), tylko uważnie je czyta. To główne
        różnice. Poza tym lekarz pyta o moją @ i na wiadomość, że trwa bardzo krótko i
        są plamienia przed i po, zleca badanie rezerwy jajnikowej. Zleca mi też jakieś
        dodatkowe badanie z krwi(nie pamiętam jakie), za które plus za wizytę płacimy ok
        300 zł. Po raz pierwszy też w końcu ktoś wyjaśnia nam co oznacza wysokie FSH u
        męża i nie pyta, tylko wręcz każe zamrozić nasienie, bo niedługo może go nie być
        w ogóle. Jest zdziwiony, że nie mamy badań genetycznych. Każe zrobić mi
        kariotyp, u męża AZF, CFTR i kariotyp plus defragmentację DNA plemników i
        wyjaśnia dlaczego. Mówi, że jeśli defragmentacja wyjdzie kiepsko, trzeba będzie
        zrobić biopsję przed kolejnym ICSI, bo tak znajdziemy zdrowe plemniki. W życiu
        nikt nam nie przedstawiał takiego scenariusza, nas to przekonuje. Odpowiada na
        wszystkie pytania i nie czujemy się jak głupole, które zadają dziecinne pytania,
        a niestety to się zdarzało w innych placówkach. Lekarz był też zdziwiony, że nie
        mam zdjęć podanych przy pierwszym ICSI zarodków, ani nie wiem ilu były komórkowe
        i jakiej klasy. Ogólnie jesteśmy pozytywnie nastawieni, chociaż rozumiemy, że
        przecież muszą jakoś zdobyć nowych klientów, ale przynajmniej się starają. Mam
        wrażenie, że tam się lepiej nami zajmą i chyba zaryzykujemy zmianę.
        • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 19.09.08, 18:14
          m-a-l-a z tego co piszesz, to poziom novum, w invimedzie na pewno
          tego nie ujrzałam smile.
          Ja jestem po wizycie, widać było tylko i aż pęcherzyk ciążowy - 5,8
          mm. Dr kazał się zapisać na wizytę za 2 tygodnie i wtedy powinno być
          widać serducho, dzisiaj dla mojej ciąży było za wcześnie. Także
          jeszcze 2 tygodnie zanim poczuję się 100% ciężarną. W każdym razie
          dr powiedział, że obraz jest prawidłowy, ale chyba i ja i on wiemy
          że mogłoby być już coś widać więcej.. Cóż poczekamy 2 tygodnie smile.
        • ulaula Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 20.09.08, 12:05
          hej Mala, dzieki za szczegolowa odpowiedz. Zaskoczylo mnie, ze mozna
          zbadac rezerwe jajeczkowa, dr D jak sie pytalam (zle sie stymuluje i
          powiedzial, ze byc moze mam obnizona rezerwe) powiedzial, ze nie ma
          jak........... dodatkowo dodam, zejak teraz sobie mysle, to my
          wlasciwie nie mamy zadnych badan hormonalnych, moje sprzed roku (i
          cholercia nie moge ich nigdzie znalezc)a maz nie mial zleconych
          zadnych badan...... wlasciwie decyzje o zmianie kliniki juz
          podjelam, zobacze jeszcze co powie poleconynam lekarz z Poznania
          (mamy dzwonic w poniedzialek) i chyba przejde sie do Invikty.
          Next - nie badz taka niecierpliwa - jeszcze przed Toba kilka ladnych
          miesiecy ciazy - wiec dwa tygodnie nie robia roznicy - wierze ze
          bedzie OK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 23.09.08, 13:40
            Decyzja podjęta. Następne i mam nadzieję ostatnie ICSI w Invikcie. W podjęciu
            decyzji bardzo pomógł nam dr Dworniak... Przyznam szczerze, że myślałam, że jego
            podejście sprawi, że być może nie będziemy chcieli zmieniać kliniki, albo że
            przynajmniej będziemy mieli poważne wątpliwości... Niestety wizyta u dr D
            okazała się totalną porażką, a ja jestem strasznie rozczarowana... Nie
            spodziewałam się takiego podejścia... To była nasza pierwsza wizyta po porażce i
            liczyłam chociaż na odrobinę wyjaśnień, wniosków, pomysłów na kolejny raz...
            Zawiodłam się bardzo... Wizyta trwała 10 min i to raczej ze względu na to, że
            zadawaliśmy pytania. Dr nie miał NIC kompletnie do powiedzenia... Jego wypowiedź
            można podsumować jednym jego stwierdzeniem, że ich zadanie ogranicza się do
            połączenia komórki jajowej z plemnikiem i do umieszczenia zarodka w macicy...
            poza tym to na nic nie mają wpływu... Przerażające... Na moje pytanie co może
            być odpowiedzialne za niepowodzenie, stwierdził, że może to być wiele czynników
            i ciężko to stwierdzić, np. to że się słabo stymulowałam, może mam obniżoną
            rezerwę jajnikową. Nie przyszło mu jednak do głowy żeby zlecić badanie...
            Chociaż w sumie i po co, skoro musiałby mnie odesłać do konkurencji, bo oni tego
            badania nie wykonują. Zapytałam też co można zmienić w stymulacji, odpowiedział
            coś wymigująco, a na moje pytanie jaka jest różnica między krótkim, a długim
            protokołem, kazał mi się w to nie zagłębiać... DRAMAT. Nie zlecił też żadnych
            badań (poza FSH, prolaktyną i TSH u mnie), ale i tu znowu po co, skoro jeśli na
            przykład mamy jakieś wady genetyczne, to oni nie wykonują badań
            preimplantacyjnych, wobec czego nic by to nie zmieniło, albo ja bym musiała
            odejść do konkurencji. Chociaż Novum postępuje uczciwie i mimo że nie wykonują
            badań preimplantacyjnych to chyba prawie zawsze zlecają genetykę. Wczoraj przy
            okazji badań genetycznych w Łodzi, pani genetyk nam to świetnie wyjaśniła: jeśli
            mamy wady, które nam pozwalają normalnie funkcjonować, a są jedynie przeszkodą
            przy poczęciu, to każde in vitro jest jak loteria, bo komórka jajowa i plemnik
            albo będą prawidłowe i będzie piękna ciąża, albo nie (i tu poronienie bądź brak
            implantacji). I tak by można w nieskończoność powtarzać zabieg, aż może się uda.
            A mając wiedzę o tych wadach możemy np. wykonać badania preimplantacyjne i
            zwiększyć swoją szansę na ciążę. Tym samym zmniejszyć liczbę zabiegów in vitro,
            zmniejszyć koszty, ból i rozczarowanie.
            Konkluzja nasuwa mi się jedna. Invimed polecono mi jako klinikę, w której szybko
            i bez zbędnych ceregieli wykonają in vitro. I tak się też stało, tylko że chyba
            mają tam w nosie efekty, to już mój problem, a oni w każdej chwili są gotowi
            wykonać kolejne in vitro. Novum natomiast przedstawiono mi jako naciągaczy
            (niepotrzebne koszty związane z badaniami, a przez to i długi czas oczekiwania
            na zabieg). Jak się jednak okazuje te zbędne ceregiele mogą się okazać dość
            ważne, a naciąganie na badania może się okazać niczym w porównaniu z kosztami
            kolejnych zabiegów in vitro. Może się uda za pierwszym razem, a może za trzecim.
            Nie lepiej jednak od razu wiedzieć na czym się stoi, przed czym się bronić i na
            co zwrócić uwagę....? Teraz wolałabym poczekać chwilę, wydać troszkę więcej
            pieniędzy (choć np. genetykę zrobiliśmy na nfz) i wykonać badania typu genetyka,
            ocena rezerwy jajnikowej, defragmentacja DNA plemników. Cieszę się, że mam
            trzeci wybór poza tymi dwiema klinikami, choć po wizycie u dr D jestem
            przekonana, że gdyby nie było Invicty, poszlibyśmy do Novum.

• m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 23.09.08, 13:47
              To było trochę off topic... do tego strasznie się rozpisałam, ale mam nadzieję,
              że komuś pomoże wink Teraz pewnie trochę odpocznę, a w grudniu kolejne starania.
              Trzymam za Was Dziewczyny kciuki, Thursday nie stresuj się, musisz być teraz
              pełną optymizmu mamą smile
              • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 23.09.08, 15:37
                m-a-l-a ja się w zupełności z Tobą zgadzam. W invimedzie po prostu
                połaczyli komórkę i plemnik, na nic więcej nie można liczyć, w ciąży
                jestem (mam nadzieję ;p) zdecydowanie dzięki novum. Nie chce myśleć
                co by było gdybym od razu poszła do invimedu. Oni jednak się nie
                znają lub b. mało angażują.
                Moja beta rośnie, ale nie wytrzymam do wizyty za 2 tygodnie...
                jednak za bardzo się stresuje smile, odwiedzę gina w medicover, może mi
                to pomoże, a może zrobi wcześniej usg... ? Tak bym chciała widzieć
                że moja kruszynka sie rozwija
                • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 23.09.08, 16:30
                  Thursday, jeśli beta ładnie przyrasta, to naprawdę nie powinnaś się zamartwiać.
                  Stres jest Ci teraz zupełnie niepotrzebny... Oczywiście łatwo mówić, ale musisz
                  się postarać wyciszyć smile a skoro tak się denerwujesz to rzeczywiście
                  wcześniejsza wizyta jest wskazana, tylko nie daj się zwariować! Trzymam kciuki smile
                  • duda102 do ma-l-a 23.09.08, 19:29
                    czy mozesz mi powedziec cos wiecejo badaniach zleconych przez
                    lekarza w invikcie...ja planuje podejscie do ivf w invimedzie ale
                    przerazilas mnie swoim postem...mozesz cos wiecej powiedziec o
                    warszawskiej invikcie
                    • m-a-la Re: do ma-l-a 24.09.08, 10:22
                      Duda, niewiele więcej mogę póki co napisać, bo jesteśmy po jednej wizycie w
                      Invikcie. Jednak lekarz nas przekonał, mamy do niego większe zaufanie niż do dr
                      D. Tak jak pisałam, Invimed działa szybko i bez zbędnych ceregieli. Novum i jak
                      się okazuje również Invicta są nastawieni bardziej na diagnostykę, a potem na
                      działanie. Przed pierwszym podejściem, kiedy myślałam, że u mnie jest wszystko
                      ok, byliśmy pewni że się uda i chcieliśmy jak najszybciej mieć zabieg. Invimed
                      nam to umożliwił. Teraz widzę, że jednak warto uzbroić się w cierpliwość i
                      zrobić badania. Kosztuje to trochę więcej pieniędzy i czasu, ale mam nadzieję
                      pomoże i nam i lekarzowi lepiej przygotować się do zabiegu. Invimed to taka
                      fabryka, raz dwa i masz zabieg, nie udało się to zaraz masz następny i tak
                      pewnie do skutku, albo do załamania psychicznego lub bankructwa... Nikt się nie
                      zainteresuje dlaczego się udało i co by sprawdzić, poprawić, żeby następnym
                      razem się udało.
                      A badania, które teraz zlecił nam dr Łukaszuk w Invikcie to:
                      ja - kariotyp, anty-Műllerian hormon (AMH) i Inhibina B (te dwa ostatnie to
                      badanie rezerwy jajnikowej, bo słabo odpowiedziałam na tymulację)
                      mąż - kariotyp, AZF, CFTR, test SCSA (fragmentacja DNA plemników)
            • cannel Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 24.09.08, 10:02
              witajcie dziewczyny;
              wspolczujé wam wszystkim ,to straszne co my przechodzimy ,ja czekam
              na wynik 6 IUI ostatniej i prawdopodobnie wkrotce dolàcze na stale
              do was ... tak bardzo mam dosc ,ale za daleko zaszlam zeby sié teraz
              wycofac... bojé sié podejscia do in vitro i moze kolejnej
              porazki,trzymam za was wszystkie kciuki wink
              • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 26.09.08, 13:04
                Kochane no w końcu. Doczekałam się - widziałam dzisiaj przepiękne
                serducho mojego maleństtwa. Jest śliczne. Wszystkim Wam życzę,
                abyście i Wy wkrótce je zobaczyły!!! Naprawdę warto o to powalczyć smile
                przeszczęśliwa,
                thurs
                • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 26.09.08, 14:20
                  Thursday, gratulacjony smile Teraz już będzie z górki, pięknej i spokojnej ciąży Ci
                  życzę smile
                  A u nas lekka masakra... Mam fatalne wyniki Inhibiny i AMH, bardzo obniżona
                  rezerwa jajnikowa... Ale dobrze, że mam te wyniki, bo teraz będzie można lepiej
                  dobrać stymulację.
                  • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 26.09.08, 17:36
                    hej, cóż to znaczy z tą inhibiną i amh? Co się wtedy robi, inna
                    stymulacja?
                    • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 26.09.08, 17:46
                      Dają obraz rezerwy jajnikowej, niski wynik oznacza niską rezerwę. Na razie wiem
                      tyle, że będę mieć problemy ze stymulacją i uzyskaniem komórek jajowych...
                      • thursday.next Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 26.09.08, 17:59
                        pewnie wieksze dawki przyjmiesz, mnie tak wystumulowali że mam
                        jeszcze 10 czekajacych dzieciaczków smile
                        • dorottis Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 26.09.08, 18:25
                          Malu mam pytanko.Możesz mi napisać ile kosztowały Cię te 2 badania na ocenę
                          rezerwy jajnikowej i czy długo czeka się na wynik.Pytam, bo mam wysokie FSH co
                          już daje obraz, ze jest obniżona rezerwa jajnikowa FSH 12-16 sad(.Z tym, ze
                          podczas mojego in vitro udało się uzyskać 14 komórek.Miałam 6
                          zarodków.Chciałabym się przebadać, zeby sprawdzić czy faktycznie ta rezerwa jest
                          obniżona.A ty jakie miałaś FSH?
                          Thursday moje gratulacje, mam nadziej ę, ze teraz będziesz miała z górki.Pozdrawiam
                          • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 27.09.08, 11:49
                            Dorottis, te dwa badania (AMH i Inhibina B) kosztowały coś ok. 200
                            złotych. Wynik był po niecałych dwóch tygodniach. Moje FSH jest w
                            normie, ogólnie hormony mam w normie. Wydaje mi się, że lekarz
                            zlecił to badanie po obrazie moich @ i kiepskiej stymulacji. A co u
                            Ciebie? Jakie plany?
                            • dorottis Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 29.09.08, 12:12
                              Dzięki Malu za odpowiedź.Zapisałam się na wizytę do Invicty na
                              niedzielę.Mają teraz bezpłatne konsultacje, więc pódę i wypytam o
                              wszystko.A co do moich planów, to zdecydowałam, ze podchodzę w tym
                              cyklu do moich ostatnich 2 mrożaczków.Rozmawiałam z dr K i
                              stwierdziła, ze skoro już i tak wiadomo dlaczego u mnie sie nie
                              udaje (wysokie FSH, przeciwciała, podwyższona homocysteina), to nie
                              ma co szukać dalej.Może ma racje, sama nie wiem.Dziś idę na wizytę i
                              pewnie za 2,3 dni będę miała transfer.Pozdrawiam
                              • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 29.09.08, 12:42
                                Dorottis, po pierwsze to trzymam kciuki za transfer smile Skup się na razie na
                                pozytywnym myśleniu i nie zawracaj sobie głowy badaniami i innymi klinikami, bo
                                mogą się okazać niepotrzebne smile
                                Co do Invicty to wyczytałam, że raczej jest sens iść tylko do dr Łukaszuka, mam
                                nadzieję, że konsultację masz u niego.
                                Zaciskam kciuki!
                                • dorottis Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 29.09.08, 17:40
                                  Czesć Malu.Byłam na wizycie u dr K i musimy przełożyć transfer bo okazało się,
                                  ze dr za późno kazała mi przyjść na monitoring i jestem juz po owulacji.Mogłam
                                  ją mieć wczoraj, dokładnie nie wiem kiedy pęcherzyk pękł.Dr woli nie ryzykowac,
                                  bo podobno najlepiej zrobić transfer 2 dni po owulacji.Trochę jestem na nią zła,
                                  bo ostatnio też tak było kazała mi przyjść za 6 dni no i byłam juz po owulacji,
                                  ale wtedy chciałam podejść do transferu no i klapa.
                                  A co do Invicty to idę do prof. Łukaszuka.Może lepiej, że tak się
                                  złożyło.Posłucham jego opinii, może zleci jakieś badania.Pozdrawiam
                                  • m-a-la Re: sierpniowe ICSI/IVF/IVM 30.09.08, 09:45
                                    Dorottis, też bym była zła... Mocno to nieprofesjonalne... Ale nie ma tego
                                    złego... wink Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka