spiryna 21.08.08, 20:24 Stwierdzilam, że jeszcze nie mam zbadaniego tego harmon. W jakim celu go badać, bo rozumiem, że nie jest to zwykły progesteron. Czy każde laboratorium robi takie badanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
delfinem Re: 17-on progesteron 21.08.08, 21:21 Chodzi Ci chyba o 17 OH progesteron. To badanie robi się w przypadku podejrzenia choroby - wrodzony przerost nadnerczy. Nie robi go każde laboratorium, ale większość pobiera krew i wysyła próbki i badania faktycznie robione chyba są w dwóch miejscach w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
spiryna Re: 17-on progesteron 21.08.08, 21:32 Dzieki, czyli nie jest to standardowe badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Re: 17-on progesteron 22.08.08, 09:26 To nie jest prawda 17 OH progesteron robi sie na poczatku cyklu max 5dc i na wynik czeka sie kilka dni Progesteron robi sie po owu np. 21dc wyniki w ciagu kilku godzin Jak lab robi hormony to i te To sa dwa rozne badania I w standardowej procedurze kazdy lekarz powinien to zlecic. Odpowiedz Link Zgłoś
spiryna Re: 17-on progesteron 22.08.08, 10:51 Czyli jednak muszę porozmawiać z lekarzem na temat tego badania. Dzieki, nie zaszkodzi zapytać Odpowiedz Link Zgłoś
delfinem Re: 17-on progesteron 29.08.08, 23:09 Powinni, ale wcale nie robią tego. Gdyby tak było, zaoszczędziłabym mnóstwo pieniędzy i jakieś 2 lata starań niestety... Trzeba trafić na specjalistę żeby podejrzewał i zlecił to badanie... Odpowiedz Link Zgłoś
spiryna Re: 17-on progesteron 29.08.08, 23:46 Serio?? To co, porozmawiać na ten temat z lekarzem? A są jakieś niepokojące objawy? Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: 17-on progesteron 30.08.08, 07:02 delfinem mi to badanie zlecił gin wcale nie specjalista od niepłodności ale fakt mało który pewnie to zlecea.Niestety u mnie wyszedł podwyższony no i biorę steryd na to.Mówi ten hormon o pracy nadnerczy. Odpowiedz Link Zgłoś
delfinem Re: 17-on progesteron 30.08.08, 17:56 anulka59 - o ile podwyższony Ci wyszedł wynik? Bierzesz dexamethason? Odpowiedz Link Zgłoś
delfinem Re: 17-on progesteron 30.08.08, 17:58 Porozmawiać nigdy nie zaszkodzi. Zanim trafiłam do tego lekarza, wszyscy poprzedni mówili, że mam pco. A ten lekarz zaczął diagnozowanie od razu zrobienia tego wyniku. Objawy są podobne do pco, ale leczenie musi iść w kierunku nadnerczy, bo przy wpn to one dodatkowo hamują owulację. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: 17-on progesteron 30.08.08, 18:23 Ja mam pco stwierdzone już dawno a problem z nadnerczami określił mi ten sam gin co pco.wynik miałam podwyższony o 2,4 przy normie w labolatorium w którym robiłam do 2,3.Tak biorę dexametazon pół tabl dziennie.Niestety masz rację ze nadnercza dają takie objawy jak pco i u mnie to one nie pozwalały na owulację.Teraz choć z jakimś lekiem ale zaczynam powoli mieć nadzieję ze jeszcze będę miała szczęście być w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś