Dodaj do ulubionych

CLO! Bardzo proszę o odpowiedz

29.10.03, 13:56
Witam,
Wczoraj lekarz przepisał mi CLO od 5 do 9 d.c. Bede brac pierwszy raz i w
zwiazku z tym mam kilka pytan. Kiedy mniejwiecej wystepuje owulacja po CLO,
czyli kiedy najlepiej wspolzyc? POza CLO zadnych innych srodkow nie dostalam,
czy CLO wystarczy, czy powinnam brac potem luteine np, czy moze cos innego?
Jakie sa szanse na zajscie po CLO?
Moj lekarz kazal mi tylko obserwiwac co bedzie sie dzialo za pomoca pomiaru
temperatury, czy to wystarczy. Dziewczymy pisaly cos o monitorowaniu.
Bardzo prosze o odp., bardzo pragne zajsc w ciaze i juz nie wiem co mam
robic.
Mam pecha do ginekologow, ale mam nadzieje ze moze w koncu trafilam na
kompetentnego.
Pozdrawiam
Onaa
Obserwuj wątek
    • kinia251 Re: CLO! Bardzo proszę o odpowiedz 29.10.03, 14:03
      Witam
      ja w tym cyklu też brałam CLO, owulacje miałam jak zwykle. Żadnych wachań nie
      zaobserwowałam. Najlepiej by było gdzybyś miał monitorowany cykl (ja miałam)
      wtedy można ustalić czy jest pęcherzyk dominujący, jeden czy więcej, wielkość i
      datę przypuszczalnej owulacji (żeby ewentualnie podać pregnyl na pęknięcie.
      Pozdrawiam
    • martaglowacka Re: CLO! Bardzo proszę o odpowiedz 29.10.03, 14:03
      Chyba niewiele pomogę. Ja właśnie wczoraj skończyłam brać Clo (też poraz
      pierwszy). Staramy się z Mężem o drugie Maleństwo od półtora roku, ostatnio
      miałam robione badania na prolaktyne i progesteron (okazała się bardzo niski) a
      także USG ginekologiczne. I właśnie na tej podstawie dostałam Clo (miałam brać
      5 dc a potem 7-10 dc przy 31-dniowych cyklach). Wczoraj wzięłam ostatnią
      tabletkę, ale też nie będę miała monitoringu (ewentualnie przy kolejnych
      cyklach). Dosyć mocno czuję jednak, że coś się dzieje w jajnikach - pobolewają
      i to całkiem mocno. Według lekarki teraz 3-4 dni "przestoju" a potem mamy wziąć
      się "do roboty" smile
    • Gość: kaśka Re: CLO! Bardzo proszę o odpowiedz IP: *.finemedia.pl 29.10.03, 14:05
      U mnie owulacja nastąpiła ok 20/21 dnia cyklu. Mam Pco, lekarz powiedział ze u
      mnie może być trochę póżniej. Też przyjmowałam Clo od 5-9dc, a pęcherzyk w 11
      dc miał dopiero 10mm. Myślę że u każdego inaczej.
      Powodzeniasmile
    • oczy_otwarte Re: CLO! Bardzo proszę o odpowiedz 29.10.03, 16:45
      Czesc :o)
      W ulotce clo podaja, ze powinna wystapic pomiedzy 11 a 15 dc.
      Ja tez bralam clo od 5 do 9 dc, i mialam cykl monitorowany. Dzieki
      monitoringowi wiedzialam, ze w 13 dc mialam pecherzyk 23mm, dostalam wtedy
      Pregnyl (zastrzyk), ktory pomaga pecherzykowi w peknieciu. Owulacje mialam w
      15dc. W 17dc wiedzialam, ze pecherzyk pekl, bylo cialko zolte, wlasciwie
      endometrium, dostalam Duphaston (mam go brac do @, badz do czasu gdy bede miala
      pewnosc, ze nie jestem w ciazy. Jesli ciaza - to brac dalej).
      Moim zdaniem, warto zdecydowac sie na monitoring. Daje Ci wiedze, co dzieje sie
      z Toba podczas takiej stymulacji. Chocby taka, czy wlasciwie reagujesz na leki,
      w koncu po to je bierzesz.
      Jesli nie masz pewnosc co do lekarza, popytaj tutaj, dziewczyny pewnie
      podpowiedza. Dobry lekarz to podobno polowa sukcesu.
      Wszystkiego dobrego,
      Ania

• Gość: Sassima Re: CLO! Bardzo proszę o odpowiedz IP: 80.51.74.* 29.10.03, 21:17
        Hejsmile
        u mnie jest tak, ze na poczatku dawka 1 tabletka nie pomogla, ani dwie. Bralam
        w 3-7dc. Clo nie wywolalo u mnie owulacji. W zeszlym cyklu ginekolog dolaczyl
        mi Bromergon na obnizenie prolaktyny i w 11dc USG wykazalo obecnosc wiodacego
        pecherzyka o wymiarze 16mm. W 13dc pecherzyk mial juz 22,8mm i dostalam
        Pregnyl na pekniecie. Kolejna kontrola USG wykazala, ze pecherzyk pekl i
        owulacja sie odbyla. Biore non stop Bromergon, 3 razy dziennie po 1/2
        tabletki, a do tego Clo w dawce 2 tabletki na dobe od 3 do 7dc. W poprzednim
        cyklu nie udalo mi sie zajsc w ciaze, a w tym niestety, mimo lekow, nie mam
        owulacji. Podejrzewam, ze to wina stresu, bo przeciez leki przyjmuje te same,
        co w zeszlym cyklu, a jednak zadnego pecherzyka wiodacego nie ma. Dziewczyny
        maja racje - monitorowanie owulacji przy lekach jest konieczne. Moj lekarz nie
        chcial nawet slyszec o tym, zebym przyjmowala Clo kiedy on byl w sierpniu na
        urlopie. Po prostu latwo jest przestymulowac jajniki i doprowadzic do
        torbieli, wiec trzeba regularnie kontrolowac dzialanie lekow i w razie czego
        dzialac, chocby Pregnylem.
      • Gość: Ewa Re: CLO! Bardzo proszę o odpowiedz IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.11.03, 16:15
        Aniu mam pytanie do ciebie,kiedy lekarz kazal ci zazywac duphaston i w jakich
        dawkach.
        Prosze o odp. Ewa
    • Gość: hanuś Re: CLO! Bardzo proszę o odpowiedz IP: *.toya.net.pl 31.10.03, 22:06
      Mnie też lekarz przepisał tylko Clo w 5-9 dc. Zacznę od następnego cyklu bo
      teraz już za późno. Ale monitoring będzie i tobie też by się przydał bo nie
      będziesz wiedzieć czy Clo działa czy nie i kiedy ewentualnie pękł pęcherzyk.
      Pozdrawiam
      hanuś
    • Gość: Edyta Re: CLO! Bardzo proszę o odpowiedz IP: *.piotrkow.sdi.tpnet.pl 03.11.03, 14:14
      Mam ten sam problem.Zaniepokoiłam się bo mi lekarz kazał brać CLO od 3 dnia
      cyklu (wiem,że w ulotce sugerują od 5). Boję się,że pomylił się i coś może być
      nie tak a ja tak chcę DZIDZIUSIA!!!!
      • Gość: brush Re: CLO! Bardzo proszę o odpowiedz IP: *.icpnet.pl 05.11.03, 00:12
        Clo bierze się różnie. Przeważnie w dniach 5-9, a le też w 3-7 a czasem nawet
        inaczej.
    • Gość: brush Re: CLO! Bardzo proszę o odpowiedz IP: *.icpnet.pl 05.11.03, 00:12
      U mnie przez pół roku brania nie wystapiła w ogóle owulacja. uncertain
      • Gość: 30-latka Re: CLO! Bardzo proszę o odpowiedz IP: 217.153.60.* 05.11.03, 13:26
        Juz wpisałam się dziś do innego tematu ale ponowie moje pytanie
        i wątpliwości

U mnie prawdopodobnie niektóre cykle są owulacyjne, ale na pewno nie wszystkie –
        tak przynajmniej wynika z badań i wykresów.
        Brałam przez niedługi czas Bromergon i Duphason – wyniki się poprawiły, wykresy
        też
        Lekarz zalecił odstawienie leków – i zdanie się na naturę.
        Jednak ostatni cykl nie był znowu ciekawy – znów bez owulacji (prawdopodobnie)
        Więc przepisał mi CLO – ale teraz po lekturze Waszych listów – zaczynam się
        zastanawiać czy nie za wcześnie z takim lekiem – jest on chyba trochę
        niebezpieczny
        Jeżeli czasami u mnie są cykle ok – to nie chcę tego popsuć jeszcze bardziej
        przez CLO.
        Co sądzicie – czy jak jeszcze nie jestem mocna zdesperowana – to poczekać jakiś
        czas i pozwolić działać naturze
        Dzięki za każde info
        Pozdrawiam

• Gość: Paola Re: CLO! Bardzo proszę o odpowiedz IP: *.daminet.pl 05.11.03, 20:14
          No wiesz zawsze natura to lepsze wyjście, ale gożej gdy zawodzi. Myślę, że clo
          nie powinno ci zaszkodzić, choć nie mówię tego na 100% bo czasem robią się
          torbiele. Mówię tylko ze swojego doświadczenia. U mnie zawsze po clo pojawia
          się owulacja, nawet samoistnie przychodzi miesiączka bez wywoływania, wykresik
          wypiękniał, torbiele się nie porobiły. Wszystko ok, poza tym, że w ciążę nie
          zaszłam. Zaczynam się bać o nasienie męża, ale wyniki dopiero w piątek.
          Tak więc trudno coś doradzić ponieważ każda z nas ma inne doświadczenia z clo:
          jednym pomaga a innym może zaszkodzić.
          • Gość: hanuś Re: CLO! Bardzo proszę o odpowiedz IP: *.toya.net.pl 05.11.03, 20:22
            A czy macie jakieś skutki uboczne po Clo, chodzi mi o mdłości, zawroty głowy i
            tym podobne?
            Pozdrawiam
            hanuś
            • Gość: Paola Re: CLO! Bardzo proszę o odpowiedz IP: *.daminet.pl 05.11.03, 20:31
              Nie ja nie mam żadnychskutków ubocznych, a biorę 2 tabl przez 5 dni. Nawet nie
              kłują mnie jajniki....za to w dzień owu jeden kłuje ... oj kłuje. Ale ja się
              nie gniewam.
              • Gość: hanuś Re: CLO! Bardzo proszę o odpowiedz IP: *.toya.net.pl 05.11.03, 22:20
                Oj ja też się nie będę gniewać na jajniczki. smile)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka