Dodaj do ulubionych

pytanie o FSH

28.11.08, 05:51
Czy ktoś wie czy jest istotne kiedy się robi to badanie - tzn.wiem ,że 6-12
dzień cyklu,ale rano?na czczo?czy to nie ma znaczenia?
Obserwuj wątek
    • maja45 Re: pytanie o FSH 28.11.08, 09:00
      unoduetres napisała:

> Czy ktoś wie czy jest istotne kiedy się robi to badanie -
      tzn.wiem ,że 6-12
      > dzień cyklu,ale rano?na czczo?czy to nie ma znaczenia?

Żle wieszsad
      To badanie wykonuje się na początku cyklu,podczas tzw.ciszy
      hormonalnej w 2-3 dniu cyklu.
      Dobrze być na czczo.
      • magda010 Re: pytanie o FSH 28.11.08, 11:48
        potwierdzam, ze 2-3 dzien cyklu, czy na czczo to nawet nie wiem
        • tekla12 Re: pytanie o FSH 28.11.08, 12:15
          Jeśli badanie zlecił lekarz to go słuchaj, najlepiej oznaczyć poziom FSH w 9-10
          dc, o dowolnej porze dnia i nie musisz być na czczo.
          • maksimini Re: pytanie o FSH 28.11.08, 12:37
            Według kogo najlepiej w 9-10 dniu? Mój gin twierdzi że FSH NAJLEPIEJ
            w 3dc, no ewentualnie w 2dc lub w 4 dc.
            • tekla12 Re: pytanie o FSH 28.11.08, 13:04
              maksimini napisała:

> Według kogo najlepiej w 9-10 dniu?
              "Niepłodność i rozród wspomagany", rozdział "Ocena płodności kobiety"
              Mój gin twierdzi że FSH NAJLEPIEJ
              > w 3dc, no ewentualnie w 2dc lub w 4 dc.
              toteż napisałam żeby słuchała tego, co mówi jej lekarz
              • maksimini Re: pytanie o FSH 28.11.08, 13:14
                wiki.28dni.pl/normy_laboratoryjne_dla_kobiet_oraz_interpretacja_wynikow_badan_hormonalnych
                • tekla12 Re: pytanie o FSH 28.11.08, 13:34
                  I co z tego wynika? Może normy są inne i inaczej się je interpretuje? Może
                  badanie (zwykle lh, fsh i estradiolu) na początku cyklu jest lepszą prognozą dla
                  konkretnego cyklu (zwykle poprzedza monitoring cyklu) a badanie fsh w 9-10
                  lepiej określa płodność? Może lekarz, który zleca badanie ma większe zaufanie do
                  takiego badania, jakie zlecił? Nie wiem ale według mnie informacje zamieszczone
                  w książce napisanej przez najlepszych w Polsce specjalistów od niepłodności są
                  bardziej wiarygodne niż tabele zawieszone w internecie.
                  • maksimini Re: pytanie o FSH 28.11.08, 14:14
                    Szkoda że nie zajrzałaś na koniec artykułu... to nie są jakieś tam
                    tabele zawieszone w internecie.
                    • tekla12 Re: pytanie o FSH 28.11.08, 14:36
                      Znam te informacje, widziałam je na niejednej stronie, jeśli mnie rzut oka nie
                      zawodzi to autorką części tekstu, do której się odwołujesz jest dr Ilona Królak,
                      która nie jest lekarzem. Ale nie chodzi o to, kto jest bardziej wiarygodny tylko
                      o to, że te różne dane nie muszą się wzajemnie wykluczać. Zauważ, że autorka
                      wątku pyta nie o to, w którym dniu badać FSH tylko jak ma to zrobić. Daj szansę
                      lekarzowi postępować według swojego uznania. Jeden zleca badanie prg raz w
                      cyklu, inny trzy razy. Jeden daje suplementację prg po owu, inny od początku
                      cyklu i każdy z nich ma rację, bo leczy inne problemy.
                      • maksimini Re: pytanie o FSH 28.11.08, 15:28
                        Zauważ że autorka wątku nie pisze że lekarz jej polecił zbadać fsh
                        między 6 a 12 dc. Pisze tylko że wie że w tych dniach ma zrobić ale
                        z postu nie wynika skąd to wie - czy od swojego lekarza czy może
                        skądinąd. Jeżeli takie było zalecenie lekarza to ok. Absolutnie nie
                        neguję zaleceń profesjonalisty (jeżeli takie w ogóle były) i jestem
                        daleka badania się i leczenia "na własną rękę". To jednak Ty
                        autorytatywnie napisałaś że NAJLEPIEJ to badanie zrobić między 9-10
                        dc.
                        • unoduetres Re: pytanie o FSH 28.11.08, 15:40
                          Lekarka powiedziała,że mam zrobic badanie w drugiej fazie cyklu,czyli - wg tego
                          co ja wiem 6 - 14 dzień,ale nie mówiła o jakiej pore dnia,chciałam się upewnić
                          • maksimini Re: pytanie o FSH 28.11.08, 15:53
                            W takim razie słuchaj lekarza i według mnie zrób rano na czczo.
                            • unoduetres Re: pytanie o FSH 28.11.08, 15:55
                              OK,dzięki za radę.
                        • tekla12 Re: pytanie o FSH 28.11.08, 15:53
                          maksimini napisała:

To jednak Ty
                          > autorytatywnie napisałaś że NAJLEPIEJ to badanie zrobić między 9-10
                          > dc.
                          Ja, autorytatywnie, broń bożewink to Sokalska i Pawelczyk tak napisali.
                          • monia448 Re: pytanie o FSH 02.12.08, 20:12
                            ja miałam robione FSH w 8 dniu cyklu i wcale nie musiałam być na czczo,pora
                            badania też się nie liczysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka