edzia16051983 05.02.09, 09:28 witam mam takie pytanie inseminacje mialam 29.01 od kilku dni boli mnie bardzo lewy jajnik i dzis mierzyłam temperature i jest 37.5 czy to jest normalne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stokrotka.op Re: temperatura 05.02.09, 09:42 W momencie kiedy jesteś w ciąży temperatura powinna być wyższa nawet do 39. Od momentu owulacji do końca ewentualnej ciąży...jeśli masz taką temperature to serdecznie gratuluje chociaż to jeszcze nic pewnego. Najlepszym badaniem jest badanie krwi na beta ale on z koleji wiarygodne jest dopiero po conajmniej 2 tygodniach od IUI...póki co musimy czekać. Ja jestem po IUI (3.02.09) i też czekam na wynik chociaż jestem ciekawa już dziś... Serdecznie pozdrawiam,oczywiście czekam na info co tam u Ciebie wyszło Buziaki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
m-a-la Re: temperatura 05.02.09, 10:06 Z tą temperaturą to niezupełnie tak wygląda. Co do ciąży, to zacytuję z innego forum: "w ciąży jest wyższa temperatura niż przed owulacją (co najmniej o 0,2 - najczęściej 0,5 stopnia) a utrzymuje się taka do min. 100u dni i jest to związane z łożyskiem, które wtedy zaczyna podtrzymywać ciążę (bo wcześniej właśnie była to rola progesteronu w wyniku którego tempka jest wyższa)" Temperatura 39 stopni w ciąży byłaby już niebezpieczna... Co do temperatury po IUI lub IVF, to ja już kilka razy pisałam, że szkoda tym sobie zawracać głowę, bo przecież przyjmujemy wtedy mnóstwo leków, a przede wszystkim końskie dawki progesteronu, który jest odpowiedzialny za tą podwyższoną temperaturę. Beta w dniu wyznaczonym przez lekarza będzie najlepszym pomysłem Trzymam kciuki za Wasz wysoki wynik! Odpowiedz Link Zgłoś
belissima4 Re: temperatura 05.02.09, 21:26 widac każda szkoła jest inna.Staram się 2 lata i nic do dziś. Spoznia mi się@ 4 dni więc wczoraj zrobilam test plytkowy - o dziwo po raz pierwszy na robionym tescie zobaczylam blada kreske.No ale z radosci zrobilo mi sie smutno, bo przeciez mam pco, zrosty, niewyregulowane hormony.Pobieglam dzis na badanie do labor.Wlasnie odebralam wynik.Moja bhcg wynosi 300. Jestem b. szczesliwa choc nadal sie boje.@ powinnam dostac 31.01. Dodam tylko, ze wczoraj moja temp. ciala wynosila 37.Normalnie mam książkowo 36,6. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejka333 Re: temperatura 14.08.09, 22:32 witam.my tez się staramy troche czasu,i nic.teraz@mam co 24dni jak narazie niedostałam,rano zrobimy tescik,ale jak narazie to sie boję ze to znów nic ztego.poprzedni@ miałam plamienia i jeden dzien mocniej,a teraz sie spuznia.bolą mnie piersi ibrzuch.mam tylko nadzieje ze sie udało.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: temperatura 05.02.09, 11:55 Wyższa temperatura świadczy o owulacji,niekoniecznie o ciąży. A już zwłaszcza po progesteronie nie ma sensu jej wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tesa32 Re: temperatura 05.02.09, 18:54 zgadzam sie ze 39 to juz by byla przesada od dnia owulacji do 1 dnia @ jest podwyzszona tem. wlanie nawet do 37,5, jednak jesli nie bedzie ciazy to w dniu miesiaczki jak zmierzysz rano powinna spasc, jesli bedzie ciaza to i tem bedzie powyze 37, ale i tak o tym zadecyduja testy, ktory zrob w 14 dniu nie wczesniej bo nie ma sensu zycze cierpliwosci i spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
edzia16051983 Re: temperatura 07.02.09, 19:48 witam dzisaj mam9 dzien po inseminacj temperatura sie utrzymuje po wyzej37 i zrobilam test i jest dwie kreski Odpowiedz Link Zgłoś
diabelka1 Re: temperatura 08.02.09, 16:21 Gratuluje Tak wczesnie i juz test pokazał dwie kreski, jaki test robiłaś?? A brałas lek na peknięcie , np. pregnyl? Odpowiedz Link Zgłoś
edzia16051983 Re: temperatura 08.02.09, 20:39 tak ale 6 dnia tez zrobiłam i była jedna juz a teraz mam 10 dzien i jest dobrze a robiłam test pro test 9 dzia po inseminacji a tem teraz mam 37.8 Odpowiedz Link Zgłoś
edzia16051983 Re: temperatura 09.02.09, 10:55 a dzis jest 11 dzien i znowu jedna kreska a tem caly cza po wyzej 37 Odpowiedz Link Zgłoś
m-a-la Re: temperatura 09.02.09, 11:12 Edzia, litości... Uzbrój się w cierpliwość i przestań mierzyć tą nieszczęsną temperaturę... Jak już tak bardzo jesteś niecierpliwa, to idź zrób betę, ale nie testy sikane....! Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
green-koala111 Re: temperatura 06.08.09, 09:59 Witajcie Ja dzis jestem 9 dni po IUI. Tak dla ciekawosci zmierzylam sobie temperature i wczoraj mialam 37.3, dzis 37.4. Biorę luteine, czy ona ma jakis wplyw na temperaturkę? No i podstwowe pytanie , czy takie wyrywkowe mierzenie ma jakis sens??? Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: temperatura 06.08.09, 10:13 Luteina podobno nie wplywa na temp. Takie wyrywkowe mierzenie nie ma sensu. Trzeba mmierzyc rano o tej samej porze przed wstaniem z lozka. Jesli temp nie zacznie spadac po 14 dniach mozna testowac Odpowiedz Link Zgłoś
kaprysnykorn Re: temperatura 15.08.09, 01:14 Sporo tu nieścisłości. 1.Polecam lekturę jakiejś metody npr, jeśli w ogóle chcecie cokolwiek wyczytać z temperatury i innych objawów.Ja nie jestem ekspertem, ale na tyle ile wiem mogę napisać: - Wyrywkowe mierzenie nie ma najmniejszego sensu. Chodzi o różnicę temperatur w poszczególnych fazach cyklu, a nie o konkretną jej wartość. - Temperatura w ciągu dnia się zmienia. To czy wystąpiła owulacja (lub ciąża, po 16 dniach wyższych temperatur można już raczej mówić, że jest, chyba, że wystąpią jakieś anomalie cyklu i okaże się, że jednak nie ma)można "sprawdzić" regularnie mierząc temperaturę, najpóźniej o ile dobrze pamiętam od 7-dmego dnia cyklu, tuż przed wstaniem z łóżka, rano, najlepiej do godziny 7.30 i po minimum 3 h snu (albo 4-ech - nie pamiętam dokładnie, a na ogół śpię dłużej ) 2. Co do wpływu leków na domniemanie ciąży: - Z tego co się orientuję luteina podwyższa podstawową temperaturę ciała. Nie podwyższa duphaston. Oba leki mogą i często przedłużają cykl. - Pregnyl. Nie zaleca się wykonywania testów ciążowych przed 12tym dniem po zastrzyku. Stężenie hcg w moczu jest zmienne. Jednego dnia kreska może nie wyjść, kolejnego wyjść, a następnego nie wyjść. Przetestowałam na sobie. Widziałam już kreski, a w ciąży do dziś nie jestem. Do Założycielki wątku. Sama jestem maniaczką testowania (nie przeszło mi mimo, że się długo staram), ale niepotrzebnie szarpiesz sobie nerwy wyrywkowymi obserwacjami i robieniem testów przed wyznaczonym terminem. Po lekach na pękanie, naprawdę dobrze jest się wstrzymać te minimum 12cie dni (niektórzy nawet twierdzą, że 14cie). Skoro miałaś IUI, to lekarz na pewno dał Ci wskazówkę za ile dni zrobić betę. Postaraj się dostosować,a oszczędzisz sobie stresu.Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kaprysnykorn Re: temperatura 15.08.09, 01:17 ech... przepraszam, nie zauważyłam daty Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: temperatura 19.08.09, 14:04 Ale za to jakie wazne informacje napisalas )) Odpowiedz Link Zgłoś