Dodaj do ulubionych

Ciąża po Danazolu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.03, 17:08
Proszę o szczerą odpowiedź,czy któreś z Was udało się zajść w ciążę po
leczeniu endometriozy Danazolem? Jak długo brałyście ten lek i kiedy pojawiła
się miesiączka? Mocno pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • dominigag1 Re: Ciąża po Danazolu 26.12.03, 21:08
      Tak, udało mi się zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko, biorąc uprzednio
      przez ok 3 mies. Danazol. Ogniska (niewielkie) endometriozy wykryto u mnie
      podczas laparoskopii, nie miałam jednak żadnych objawów somatycznych. Dostałam
      danazol (1 op, 100 tbl), które brałam przez ok. 3 mies. Po odstawieniu okres
      pojawił się po ok. 4 tygodniach, a ciąża w czwartym cyklu. Zresztą na
      endometriozę podobno najlepsza jest właśnie ciąża
      • Gość: marika Re: Ciąża po Danazolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 12:50
        To najlepsza wiadomośc jaka ostatnio slyszalam. Kamien spadl mi z serca. Moze
        nam tez sie uda. U mnie wygladalo to nastepujaco. Bardzo dobrze znosilam
        miesiaczke i nagle zaczely sie straszne bolesci. Poszlam oczywiscie zaraz do
        ginekologa. Dostalam tabletki przeciwbolowe Aulin i jakis antybiotyk. Przez ok.
        6 miesiecy mialam spokoj i zaczelo sie od poczalku. Mdlalam z bolu. Zmienilam
        lekarza. I to byla sluszna decyzja, stwierdzil powiekszony jajnik, a po badaniu
        USG zaczal podejrzewac endo. Leczyl mnie przez 3 miesiace Provera, a gdy cysta
        zmniejszyla sie zaledwie o 1 cm. zalecil zabieg. Nie wiem dlaczego wybral
        tradycyjna operacje zamiast laparoskopii. No coz, jego decyzja. Diagnoza sie
        potwierdzila, mialam torbiel czekoladowa na jajniku. Moj ginekolog nie
        stwierdzil zadnych innych zmian, drugi jajnik jest w porzadku, na jajowodach
        tez podobno nic nie ma. Profilaktycznie zalecil mi brac Danazol. Podobno
        ogniska endo nie zawsze sa widzialne golym okiem i lepiej po zabiegu przez pare
        miesiecy lykac to lekarstwo, zeby w razie czego je zniszczyc. Biore Danazol juz
        2 miesiace, a docelowo przez 6 miesiecy. Nie wiem, czy to nie za dlugo. Moze
        zasugeruje krotszy okres leczenia. CZy to dobry pomysl? Tak chcialabym juz
        przynajmnuiej zaczac myslec o dziecku. Teraz to nie ma przeciez sensu.
        Nie mam zadnych reakcji ubocznych, nie mam napadow goraca, nie tyje, nie
        wpadlam w depresje. Moze Danazol nie dziala.Mozna to jakos sprawdzic. Goraco
        pozdrawiam!!
        • dominigag1 Re: Ciąża po Danazolu 29.12.03, 18:47
          Życzę szybciutkiego zaciążenia. Zapomniałam dodać, że danazol, blokując na
          jakiś czas cykle, zmusza potem organizm do "odreagowania" straty i zwiększa
          szansę na ciążę. Zapomniałam dodać, że u mnie też była torbiel czekoladowa,
          choć nie miałam żadnych negatywnych oznak i cała sprawa wyszła dopiero na
          lapo, które zresztą było robione z zupełnie innego powodu ... Ja po prostu
          byłam chodzącą antykoncepcją smile))
          • Gość: marika Re: Ciąża po Danazolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.03, 21:41
            Dziękuję za slowa otuchy, bardzo teraz tego potrzebuję. W połowie lutego ide do
            lekarza po nową porcję Danazolu. Przedyskutuje z nim wtedy wszystkie aspekty
            tak długiego leczenia. Dla mnie 6 miesięcy to wieczność. Nie trace nadziei.
            Mocno Cię całuję.
            • dominigag1 Re: Ciąża po Danazolu 29.12.03, 23:20
              coś Ci powiem: jeżeli nawet ja doczekałam dzidziusia i śpiewająco zdałam
              egzamin z ciąży, to Tobie też się uda. U mnie lekarze nie dawali żadnej szansy
              na naturkę: już miałam kupione leki na stymulację przed in vitro, a tu
              trach... ciąża siłami natury. Życie jest jedną wielką niespodzianką, tylko
              trzeba uwierzyć w jego magię. Jeśli potrzebujesz wsparcia, czy masz jakieś
              pytania pisz na mój adres emaliowy: dominigag@poczta.onet.pl. Chętnie na duchu
              podtrzymam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka