olimisia06
13.08.09, 17:33
witam!
lekarz na podstawie wyników badań krwi - estradiol 59 pg/ml, progesteron- 15,6 mg/ml i prolaktyna - 11 pg/ml wykonanych 18 dnia cyklu ( u mnie cykle są zwykle krótsze 25-27 dni) stwierdził że nie mam owulacji - niski estradiol i progesteron. Staram się o dziecko i bardzo mnie to zmartwilo.Przepisał mi clostilbegyt - 1 tabl od 1-5 dnia cyklu i Duphaston od 16-26 dnia.W pierwszym cyklu nie kazał przyjeżdzać na monitoring usg bo stwierdził ze i tak jeszcze owulacja nie wystąpi, ze względu na taki poziom hormonu. PYTANIE 1: czy rzeczywiście mogę opuścic monitoring w 1 cyklu? czy to nie zaszkodzi? Mam pojechać dopiero w drugim cyklu brania w 12 dniu na usg. Clo zaczęłam i biorę już drugi dzień, dzięki Bogu nie zauważam jak na razie żadnych skutków ubocznych. PYTANIE 2: czy lekarz słusznie przepisal mi ten lek patrząc na wyniki badań? wprawdzie robił usg w 13 dniu cyklu i nie było pecherzyka ale owulacja mogła być wcześniej ( np. 9-11 dnia- wtedy to zauważyłam u siebie pewne cechy owulacji: ból brzucha, temperatura się podniosla z 36,6 na 36,8 a nawet 37,05 i tak trwała 13 dni, ból piersi, śluz).A może jednak była ta owulacja? Lekarz twierdzi że przy takich wynikach na pewno nie.PYTANIE 3: w praktyce biorąc clo po jakim czasie udawało się zajść w ciążę????? Dużo tych pytań ale proszę o odp!!!!!!!!!!!!!!