Dodaj do ulubionych

cudze chwalicie swojego nie znacie

28.06.14, 07:36
Idąc tym tropem tegoroczne wakacje mają pomóc mi odkryć najpiękniejsze zakątki naszego kraju... trasa południowa wzdłuż granicy polsko-czeskiej, następnie trasa zachodnia wzdłuż granicy polsko-niemieckiej, kolejno linia brzegowa od Świnoujścia po Zalew Wiślany a na koniec perełka tzn szlak zamków krzyżackich... korzystając z waszego doświadczenia drodzy forumowicze proszę o sięgnięcie w pamięć i wskazanie miejsc urokliwych i godnych odwiedzenia... nie mam tutaj na myśli komercyjnych zabytków a raczej cudeńka wyłapane okiem turysty których nie ma w żadnych przewodnikach...
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: cudze chwalicie swojego nie znacie 02.07.14, 11:18
      Wymienione tematy są przynajmniej trochę w Polsce znane,ale kto zna Bug na odcinku granicznym i tereny przyległe?
      • Gość: Migo Re: cudze chwalicie swojego nie znacie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 21.07.14, 22:45
        Znam cały "Podlaski przełom Bugu" oraz jego dolny "nienazwany" odcinek. Często "spływam" kajakiem na trasie granicznej. Tam się po prostu wychowałem. Polecam.
        • horpyna4 Re: cudze chwalicie swojego nie znacie 22.07.14, 07:56
          Kilka lat temu łaziłam po terenach nadbużańskich między Jabłeczną a Drohiczynem. Tam jest taki... święty spokój. Najbardziej to odczuwałam na nadrzecznych łąkach w okolicach Niemirowa, polecam wszystkim zmęczonym miejskim życiem.

Niestety Bug jest bardzo zanieczyszczony, bo zbiera ścieki z Ukrainy i Białorusi. Widać to zwłaszcza w miejscu, gdzie do mętnego Bugu wpada przezroczysta Krzna.
          • Gość: aga 35 Re: cudze chwalicie swojego nie znacie IP: *.elk.mm.pl 09.11.14, 16:40
            Niemirów - wieś mojego dzieciństwo, chętnie tam teraz też zaglądam. Szkoda, że nie można swobodnie popływać w Bugu jak 20 lat temu...
          • andrzej.sawa Re: cudze chwalicie swojego nie znacie 09.11.14, 16:51
            Radzę pospacerować po bagnach na północ od Chełma.
    • jacek1400 Re: cudze chwalicie swojego nie znacie 02.07.14, 14:46
      A Żuławy? :) Apropo szlaku zamków. Warto zatrzymać się na dłużej w Gniewie. Świetne miasto- kręte uliczki, zabytkowe, dobrze opisane kamienice. Świetna panorama Wisły, Gniewu i Doliny Kwidzyńskiej z nowego mostu na Wiśle w Korzeniewie (k. Kwidzyna). A z Żuław: drewniane i murowane, unikatowe domy podcieniowe, cmentarze mennonickie, budowle hydrotechniczne na Wiśle, Nogacie i Szkarpawie, 2 drewniane, zabytkowe wiatraki, zabytkowe mosty zwodzone na Tudze, Szkarpawie i Wiśle Królewieckiej, w tym unikat na skalę krajową- kolejowy most obrotowy, gotyckie i z późniejszego okresu budowle sakralne, z największym żuławskim ceglanym kościołem gotyckim- kolegiatą żuławską, kolejka wąskotorowa :).
      • martaho8 Re: cudze chwalicie swojego nie znacie 13.07.14, 09:06
        Polecam zatrzymać sie w hotelu Europa (www.hoteleuropa.net.pl) w Polanicy Zdrój - kotlina kłodzka. Świetne miejsce jako baza wypadowa w pobliskie rejony, a jest co zwiedzac w tej kotlinie :)
        • Gość: michał Re: cudze chwalicie swojego nie znacie IP: *.inet.rev.km-net.pl 13.07.14, 15:07
          A może tereny południowej Polski mało znane ale ciekawe miejscowości
          Wynajem domku w cichej malowniczej okolicy z dala od miejskiego zgiełku. Obiekt zlokalizowany jest w obszarze Ciężkowicko-Rożnowskiego Parku Krajobrazowego w gminie Zakliczyn w miejscowości Borowa. Do dyspozycji oferujemy 2 pokoje (2, 3 osobowe) z kuchnią i łazienką.
          W pobliżu znajdują się liczne atrakcje turystyczne jak np.
          -Skamieniałe miasteczko w Ciężkowicach
          -Zalew Rożnowski, Czchowski, Gródek nad Dunajcem
          -Liczne zabytki (zamek w Tropiu, Czchowie,baszta w Melsztynie) oraz sakralne
          -Miejsca pamięci narodowej (Jamna, mogiła)
          -Drogi rowerowe, trasy turystyczne)
          25 zł os ,,tel 146654170
    • Gość: perełka nad morzem Re: cudze chwalicie swojego nie znacie IP: *.rev.pro-internet.pl 13.07.14, 21:23
      takim miejscem wyjątkowym jest Orzechowo Morskie - ze swoim wyjątkowo malowniczym klifem
    • pandiculation Polecam Olsztyn k/Częstochowy... 16.07.14, 19:38
      ...jako część Szlaku Orlich Gniazd: wielkimarsz.blogspot.com/p/zamek-w-olsztynie-reportaz-zdjeciowy.html
    • Gość: gari Re: cudze chwalicie swojego nie znacie IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.14, 20:45
      Jaki piękny wątek dla pozycjonerów. Zlecieli się jak ćmy do światła.
      • andrzej.sawa Re: cudze chwalicie swojego nie znacie 16.07.14, 20:51
        Tak czy inaczej - reklamujmy swoje,bo nikt za nas tego nie zrobi.
    • Gość: wejss Re: cudze chwalicie swojego nie znacie IP: *.megael.eu 18.07.14, 11:12
      TARNÓW-cudo
    • Gość: lizun9 Re: cudze chwalicie swojego nie znacie IP: 80.51.155.* 18.07.14, 12:32
      Zachodnia Polska? Geopark Łuku Mużakowskiego i Park Mużakowski, miasteczko Iłowa, Bory Dolnośląskie, a wyżej Bytom Odrzański i okolice.
      W Kotlinie Kłodzkiej okolice Nowej Rudy i zabite dechami wioseczki, pałace i piękne góry. Wambierzyce, Kłodzko z twierdzą, Kamieniec Ząbkowicki z pałacem..
      Ot co mi wpadło do głowy :)
    • Gość: Donata Re: cudze chwalicie swojego nie znacie IP: 194.24.238.* 18.07.14, 14:05
      W południowo - zachodniej Polsce polecam Bory Dolnośląskie a w nich Kliczków, polecam Lwówek Śląski z uroczym ratuszem, Bolesławiec z ceramiką i wiaduktem, Siedlęcin i wierzę rycerską, zamek Świecie, zamek Gryf, Park Krajobrazowy Doliny Bobru, Jezioro Złotnickie i Złotniki Lubańskie, Nowogrodziec. Miłego zwiedzania ;)
      • iryska2604 Re: cudze chwalicie swojego nie znacie 19.07.14, 19:36
        Dolina Pałaców i Ogrodów w Kotlinie Jeleniogórskiej. No i nowo odrestaurowany przepiękny pałac w Karpnikach -godny polecenia.
    • mid.week dolnośląskie 19.07.14, 20:05
      Kolorowe jeziorka k.Kamiennej Góry
      • horpyna4 Re: dolnośląskie 22.07.14, 08:21
        O, właśnie stamtąd wróciłam. Muszę coś napisać, bo to może się przydać.

Kwaterowałam w Kamiennej Górze. Jest to świetne miejsce również dla niezmotoryzowanych, bo ma dobrą komunikację - oddział PKS i prywatne busy, a jeden z hoteli jest przy samym dworcu. Linia kolejowa praktycznie padła, ale w okresie letnim w weekendy kursuje kilka pociągów dziennie na trasie Jelenia Góra - Kamienna Góra - Trutnov, co znakomicie uzupełnia osłabioną w te dni komunikację autobusową. Turystów jest bardzo mało i nigdzie nie ma tłoku, nie istnieje tam zjawisko "stonki".

Oprócz Rudaw Janowickich warto odwiedzić i inne pobliskie pasma górskie, choćby Góry Krucze. I co ważne, w tych wszystkich górach jest sporo szlaków niezbyt długich, można więc chodzić tam późną jesienią bez obawy, że noc zaskoczy. A widoki są niesamowite, myślę że warto tam wybrać się w porze jesiennego przebarwiania liści.

O zabytkach w okolicy pisać nie będę, bo byłoby za długo. Wspomnę tylko, że warto odwiedzić m.in. Jelenią Górę, Świdnicę, Książ, Krzeszów, Chełmsko Śląskie, Lubawkę, Raszów, Bolków, a zainteresowani mogą sobie wyguglać, co tam jest ciekawego.
    • Gość: Mallwa Re: cudze chwalicie swojego nie znacie IP: *.sprintdatacenter.net 24.07.14, 07:26
      Ja uwielbiam takie nasze Polskie perełki turystyczne. Wybieram się na Kaszuby - podobno jest tam pięknie i jeszcze "mało turystycznie".
      • horpyna4 Re: cudze chwalicie swojego nie znacie 24.07.14, 08:06
        A to zależy, gdzie. Kaszuby są dość rozległe; są tam zarówno miejsca bardziej oblegane, jak i prawie nieznane. Krajobraz też jest zróżnicowany: obok miejsc płaskich można trafić na mocno pagórkowate, a i lasy są tam różne. Bory sosnowe, lasy mieszane, lasy liściaste (bukowe) - dla każdego coś się znajdzie.
    • krakowianka00 Re: cudze chwalicie swojego nie znacie 28.07.14, 11:19
      polecam też zachodnią Małopolskę - jura, pustynia, zamki, ruiny - przepiękne okolice. Fajny jest też portal zachodniamalopolska.pl - wszystko w jednym miejscu, można też znaleźć sobie jakąś fajną trasę na rower albo spacer :)
    • mamalgosia Re: cudze chwalicie swojego nie znacie 03.08.14, 21:07
      Ale chodzi Ci o miejsca położone gdzieś niedaleko granic?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka