Dodaj do ulubionych

Zemsta Wajdy i moja :D

17.01.05, 11:03
Uwaga,
w ostatniej Turystyce w artykule o Krosnie i okolicach jest razacy blad. Przy
fragmencie na temat zamku Kamieniec w Odrzykoniu, autorka pisze, ze tam
wlasnie krecil "Zemste" Andrzej Wajda. To bzdura, film krecony byl w zamku
Ogrodzieniec, o czym wiedza nawet dzieci, bo tak to bylo naglosnione, takze w
GW :D Zabraklo za to ciekawostki, ze zamek Kamieniec, w dalszym jest
podzielony, tym razem miedzy dwie wsie.
Obserwuj wątek
    • slonkoq Re: Zemsta Wajdy i moja :D 17.01.05, 12:38
      Odrzykoń ma jednak związek z "Zemstą". Aleksander Fredro napisał swoje
      wiekopomne dzieło zainspirowany właśnie zamkiem w Odrzykoniu. Ponoć nawet tam
      pomieszkiwał.....
      • smokmigus Re: Zemsta Wajdy i moja :D 17.01.05, 12:45
        Oczywiscie, ze ma wiele wspolnego z Fredra, o czym autorka napisala. Fredro
        otrzymal polowe zamku wraz z posagiem zony i grzebiac w starych dokumentach
        odnalazl historie sporow o zamek na czym oparl swoja "Zemste". Natomiast film
        krecony byl w Ogrodziencu, a nie w Odrzykoniu :D
        • benia30 Re: Zemsta Wajdy i moja :D 20.01.05, 23:27
          Żeniąc się z Zofią z Jabłonowskich, Fredro zyskał, wraz z posagiem małżonki,
          prawo do użytkowania zachodniej części zamczyska Kamieniec. Myszkując w
          archiwach teściów i parafialnych kronikach natrafił na dokumenty związane ze
          sporem między mieszkańcami dolnej i górnej części zamku.

Podobno mieszkańcy Odrzykonia mają żal do reżysera "Zemsty", o to że na ekranie
          nie wspomniał nawet słowa, że film oparto na prawdziwych wydarzeniach w zamku
          Kamieniec w miejscowości Odrzykoń...
          Wydaje mi się, że niewiele osób wie gdzie rzeczywiście toczyła się akcja
          "Zemsty" i że po dziś dzień stoją tam ruiny zamku...
          • smokmigus Re: Zemsta Wajdy i moja :D 21.01.05, 09:22
            I to jakie ruiny, potezne, wspaniale. Co ciekawe bylem tam trzy razy i za
            kazdym razem albo byla mgla albo lalo, jakies fatum, ktore nie pozwala mi
            zrobic porzadnej fotki :D Podobna sytuacje mam w Tumie pod Leczyca. Jak jade
            tam bez aparatu (zwykle na msze rycerska) to jest piekna pogoda. Jak jade z
            aparatem i mysla o sesji, to zwykle pare kilometrow przed nagle zaczyna lac,
            grzmiec i nic z fotek. Mysle, ze to Rokita (diabel nie Jan Maria) mi
            przeszkadza :D Ciekawe czy Wy tez macie takie problemy z jakimis zamkami albo
            zabytkami?
            • hanyszka Re: Zemsta Wajdy i moja :D 29.03.05, 10:41
              Ten zamek to jeden z elementow mojej wciaz jeszcze nie dokończonej pracy
              magisterskiej - to nie tylko bohater "Zemsty" Fredry, ale również jeszcze
              innego utworu literackiego, "Król zamczyska" Seweryna niejakiego Goszczyńskiego.
              Przyznam, ze jeszcze nigdy tam nie bylam, choc powinnam i bardzo jestem
              ciekawa....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka