jessie7 Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce 10.08.02, 16:30 Ludzie , a ta Moszna to gdzie jest? Tyle zachytów nad tym zamkiem ,że chcę się wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yorick Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.02, 18:25 ...pewnie w okolicach Krocza... przepraszam, już nie mogłem się powstrzymać - co za nazwa! pzdrv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aal Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.02, 01:22 kolo Opola www.moszna-zamek.pl/html/frame.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aal Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.02, 01:30 freepages.genealogy.rootsweb.com/~herbylison/schlos.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: 195.117.159.* 12.08.02, 08:59 Zachwyty są całkiem uzasadnione, bo jak już tych nerwowych wyleczą i znajdzie się worek szmalu na odnowienie tego cacka, to będą tam ciągnąć tłumy, także skośnookich... Ale póki co, warto sobie spokojnie obejrzeć ten przepiękny poniemiecki pałac w formie zamku, z 99 wieżami i rozległym parkiem... Moszna, wbrew nazwie, leży przy drodze Krapkowice - Prudnik. Na stronie internetowej C.T.N. Moszna są liczne zdjęcia i informacje, ale wtedy miły szok będzie mniejszy i nie będziesz szukać Królewny Śnieżki, która tu powinna mieć swą polską rezydencję... Napisz, po powrocie, jak Ci się podobało. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dolby2 Baranów, Wiśnicz i Lidzbark Warmiński 12.08.02, 15:20 To moje typy. Baranów - prawdziwe cacko architektury epoki renesansu (Tylman z Gameren) o niezwykłej lekkości i idealnych proporcjach. Niedoceniany, bo nieco z boku głównych tras turystycznych. Ładny park, zadbany. Przy okazji doskonałe jedzenie, dobry hotel. Wiśnicz - imponująca twierdza Kmitów i Lubomirskich, z oryginalnymi hełmami na wieżach. Mówi się, że w Wiśniczu otruto Barbarę Radziwiłłównę. Ocalał w czasie potopu, bo Lubomirski poddał zamek bez jednego wystrzału. Historycy o tym nie mówią, bo nie ma się czym chwalić. Dziś jego potomkowie skaczą sobie do oczu o spadek. Zamek ciągle stoi. Ekspozycję można sobie darować. Lidzbark Warmiński - gotycka siedziba biskupów warmińskich. Piękne proporcje, niezły stan, uroczy, arkadowy dziedziniec. Oczywiście nie sposób pominąć twierdzy w Malborku, zamku w Kórniku oraz pałaców w Nieborowie koło Warszawy i Gołuchowa w Wielkopolsce. Z ruin największe wrażenie robi Krzyżtopór w Ujeździe i Ogrodzieniec, zwłaszcza jeśli mieliście okazję zobaczyć je z lotu ptaka. Stanowczo przerekamowany jest Krasiczyn - brak mu proporcji, tak jakby twórcy zabrakło cegieł i zbudował tylko jedną trzecią wież i murów. Moszna? Toż to bezwartościowy wugłup nawiedzonego księcia, a nie zamek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: 195.187.102.* 12.08.02, 16:13 Z wymienionych już mój ranking to Krzyżtopór, Wiśnicz i Janowiec. Poza tym z dzieciństwa mam sentyment do Chęcin, były to chyba pierwsze "prawdziwe" ruiny zamku jakie zobaczyłam. Z mniej znanych, gdyby ktoś zabłądził w tamte okolice, to polecam Suchą Beskidzką (ładny i efektowny arkadowy dziedziniec, ale we wnętrzu niezbyt wiele do oglądania), Chwarszczany (komandoria templariuszy, uchowała się tylko kaplica, niewielka, ale robi wrażenie!). Ładne, niewielkie ruiny są w Drzewicy, kilkanaście km od Opoczna. Moszna - dla mnie to "sen cukiernika" (prawie jak te bawarskie "cudeńka" szalonego Ludwika), ale warto zobaczyć jako ciekawostkę, wokół jest ładny park. Z dolnośląskich większe wrażenie zrobił na mnie Bolków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herod Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 14.08.02, 22:07 Gość portalu: Lobelia napisał(a): > Z wymienionych już mój ranking to Krzyżtopór, Wiśnicz i > Janowiec. Poza tym z dzieciństwa mam sentyment do Chęcin, > były to chyba pierwsze "prawdziwe" ruiny zamku jakie > zobaczyłam. Z mniej znanych, gdyby ktoś zabłądził w tamte > okolice, to polecam Suchą Beskidzką (ładny i efektowny > arkadowy dziedziniec, ale we wnętrzu niezbyt wiele do > oglądania), Chwarszczany (komandoria templariuszy, > uchowała się tylko kaplica, niewielka, ale robi > wrażenie!). Ładne, niewielkie ruiny są w Drzewicy, > kilkanaście km od Opoczna. > Moszna - dla mnie to "sen cukiernika" (prawie jak te > bawarskie "cudeńka" szalonego Ludwika), ale warto > zobaczyć jako ciekawostkę, wokół jest ładny park. Z > dolnośląskich większe wrażenie zrobił na mnie Bolków. Masz racje; www.ga.com.pl/krzyzto1.htmlWisnicz www.worldisround.com/articles/4311/photo19.htmlJanowiec www.man.pulawy.pl/~ajurzyst/janowiec.htmlBolkow www.newpoland.com/photo_castles_Dolnoslakie_bolkow1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: 212.69.76.* 27.09.02, 09:54 Z wielkopolskich pałaców pojawił się Kórnik i Rogalin, a jest przecież jeszcze pałac w Rydzynie ze świetną (przynjamniej z 5-6 lat temu) restauracją czy pałac w Czerniejewie z przejażdżkami bryczką po okolicy. A czy widzieliście pałac w Jabłonkach na Lubelszczyżnie(mam nadzieję, że nie przekręcm nazwy - pałacu a nie regionu)? Jeden z tych obiektów zaadaptowanych na PGR czy coś takiego, zniszczony niemiłosiernie, ale po jakims remoncie... Do tego dodałbym jeszcze ruiny zamku w Czersku - niby niewiele tych kamieni zostało - dwie wieże i trochę murów, ale naprawdę warto tam pojechać - i dla tych ruin, i dla widoku na dolinę Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomaszek Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 13:34 Hej :o) Jak ruiny - to słynne Chęciny k/Kielc lub Czersk k/Warszawy sprawny pokrzyżacki - Reszel, można nawet zanocować (spałem tam chyba w 1997) a jeszcze Pułtusk !! Zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce 03.10.02, 10:58 PROMNICE pałacyk nad jeziorem na południe od Katowic przy trasie szybkiegu ruchu w kierunku na Bielsko-Białą www.promnice.com.pl/podstrony/galeriahotelzzewnatrz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk POSADOWO IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.01.03, 09:00 W wielkopolsce zwiedziłam piękny pałac zbudowany na wzór wersalu (tak czytałam w opisach) 40 km. na zachód od Poznania , POsadowo koło Lwówka - 217.98.207.130/lokalne/szkola/geografia/zamki/posa.htm Kiedy tam byłam - kilka lat temu był zaniedbany choć piękny otaczaał go równie piękny park z posągami lwów , magnoliami i sadzawkami. W Posadowie jest też stadnina koni a latem pokazy i jakieś zawody. Blisko Posadowa w Brodach również piękny pałac von Pflugów - wcześniej Szczanieckich 217.98.207.130/lokalne/szkola/geografia/zamki/brody.htm W Brodach jest też . Tereny na zachód od Poznania - mają piękne dwory: Michorzewo (tam chyba również jest jakiś pałac Szczanieckich), Rudniki, Niegolewo (zaniedbany pałac Niegolewskich - walczących w wojnach napoleońskich),Kuślin - pałacyk , kawiarni i hotel w pobliskim Porażynie koło Opalenicy jest świetną bazą wypadową do zwiedzenia tych (mało docenianych turystycznie) terenów - www.wczasy.ta.pl/_wczasy/_wielkopolskie/porazyn/porazyn/index.html . Można zatrzymać się też w Wąsowie - tam dopiero jest pięknie - odnowiony park i pałac - www.man.poznan.pl/~marcinp/pages/polska/nowytomysl4.html - chyba w pałacu znajduje się hotel. Wybieram się tam latem i polecam!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce 24.01.03, 10:35 Trudne pytanie... Krzyżtopór - bo ma atmosferę - a i ducha ma życzliwego, dbającego o bezpieczeństwo gości. Ogrodzieniec, Pszczyna... Oj, już sama nie wiem. Czochę widziałam wyłącznie na zdjęciu :(( Łańcut zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce 26.01.03, 23:02 Mój typ to Kończyce Małe, między Cieszynem, a Jastrzębiem Zdrojem, renesansowy raczej zamek niz pałac, z ciekawym muzeum regionalnym (gratka dla etnologów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 16.10.03, 20:19 Zdecydowana czołówka to Łańcut, Nieborów, Krasiczyn, Pszczyna i Baranów Sandomierski. Wszystkie te rezydencje magnackie warto zobaczyć. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś