01.02.04, 22:40
Osoby, które były w RPA proszę o podzielenie się uwagami, doświadczeniami.
Wybieram się służbowo do Kapsztadu, gdzie spędzę tydzień, ale chciałbym
zostać w RPA jeszcze dodatkowo i "urlopowo" 1-2 tygodnie. Czy można czuć się
tam bezpiecznie, jakie są ceny, na co warto uważać i na co zwrócić uwagę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Grzegorz Re: RPA IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.04, 18:08
      Bylem na przelomie grudnia i stycznia w Cape Town wraz z rodzina.Miasto jest
      piekne nie czulem sie niebezpiecznie zwiedzilismy okolice cape of good hope ,
      stellenbosch.W stellenbosch mozesz bardzo dobrze zjesc i pic wino ,danie glowne
      kosztuje okolo 6 Euro,koniecznie jedz na plaze w Llandudno jest wspaniala ,choc
      woda jest zimna.w samym Cape Town to centrum Waterfront jest
      przereklamowane ,restauracje drogie i ceny w sklepach nie specjane.Ogolnie
      South Afica nie jest droga i jest bezpiecznie.
      Zazdoszcze wyjazdu.
      • wari Re: RPA 11.02.04, 00:00
        Dziękuję Grzegorzowi. Cóż, zbyt licznych postów nie ma. Zaglądałem na różne
        wycieczki do RPA i chyba Polaków odstraszają ceny (co najmniej 10-15 tysięcy),
        w porównaniu z Tanzanią czy Kenią to dużo. Ale może odezwą się indywidualni
        turyści. Zastanawiam się nad wynajęciem samochodu i powędrowaniem bardziej na
        północny wschód od Kapsztadu, tylko ile to będzie kosztować. Jak z noclegami,
        czy lepiej wziąć namiot (czy jest dużo campingów) czy tanie i względnie
        dostępne są hotele/motele/schroniska ?
        • Gość: Grzegorz Re: RPA IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.04, 08:41
          Wynajac mozesz Golfa jedynke one sa tam jeszcze do dzis produkowane,z noclegami
          nie ma problmow wszedzie sa Guest House ktore nie sa drogie a ludzie ktorzy tam
          pracuja sa bardzo mili.Sa tez schroniska dla backpackers .O ceny wyprzyczalini
          samochodow popatrz w internecie ,ja korzystalem z www.kapstadt.de,jesli znasz
          niemiecki ale sa oczywiscie strony po angielsku,Sama South Africa nie jest
          droga.Przepraszam ale ja nie uzywam RPA do to mnie sie kojazy z
          apartheidem.Jesli masz jakies pytania to pisz.Jaka droba lecisz ,od marca lata
          South African Airlines z FRA nonstop.Tanio jest tez na
          www.thomascookairlines.com, nonstop z FRA bylym Condorm.
          • Gość: Bartek Re: Grzegorz IP: *.client.comcast.net 11.02.04, 16:34
            Ty smierdzacy komuchu.
            Dzieki temu ze byl apartheid moglem tam w nocy chodzic po calym miescie i nikt
            mnie nie tknal a sproboj to teraz zrobic.
            Dzieki temu ze maja teraz "demokracje" kraj schodzi na psy i skonczy tak jak
            reszta Afryki bo biali ludzie uciekaja gdzie tylko sie da aby dalej od tego
            raju jaki im miedzynarodowa lewizna stworzyla
            • Gość: Grzegorz Re: Grzegorz IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.04, 17:26
              Uwazam ze europa schodzi na psy,a South Africa sie rozwija,wielu europejczkow
              kupuje domy tam.
              • Gość: Bartek Re: Grzegorz IP: *.client.comcast.net 12.02.04, 05:41
                Zgadzam sie z toba co do Europy, ktora sie wali pod ciezarem swiadczen
                socjalnych dla swoich obywateli ale to samo czeka RPA ale z innego powodu.
                Popatrz na to co stalo sie z Rodezja obecnie Zimbabwe kraj kiedys pod rzadami
                bialych gnebicieli byl miodem i mlekiem plynacy a po przejeciu wladzy przez
                czarnych obywateli doprowadzony zostal do nedzy i glodu.
                To samo stanie sie w RPA to tylko kwestia czasu
                • wari Re: Grzegorz 13.02.04, 00:04
                  Nie po to założyłem ten wątek, zeby sobie różni ludzie z problemami wylewali tu
                  własne frustracje. Bardzo proszę pana Bartka o przeniesienie się na
                  forum: "Społeczeństwo", ewentualnie w forum "Zdrowie" jest kategoria "Psychika"
                  lub jakiekolwiek inne. Osoby uzywające epitetów i obrażające innych powinny być
                  od razu wyrzucane z forum i żałuję, ze administratorzy tego nie robią.

Bardzo dziękuję Grzegorzowi, w tej chwili studiuję strony internetowe, trochę
                  tego jest. Chociaż ciekawsze są osobiste relacje niż te oficjalne infromacje z
                  internetu. A takich nie ma zbyt wiele. Jeszcze nie wiem czym polecę, mam czas
                  bo wyjazd dopiero jesienią.
                  • starypierdola Re: Grzegorz 13.02.04, 05:36
                    A co to kolego Wari, zaplaciles za prawo do tego watku? Masz kolo niego plotek?
                    Psy go pilnuja??
                    W razie jesli tego nie zauwazyles to jest foum publiczne i kazdy ma prawo pisac
                    co mu sie podoba. Twoje prawo to nie czytac tego co Cie nie intersuje. Nic
                    mniej i nic wiecej.
                    SP
                    • wari Re: Grzegorz 13.02.04, 11:01
                      Nie każdy ma prawo pisać co mu się podoba. Toczy się kilka spraw o obrażanie w
                      internecie. Przecież dojcie kto skąd mailuje nie jest szczególnie trudne. Stara
                      Perdoło Ciebie i p. Rasistę UPRZEJMIE PROSZĘ o zejście z tego wątku.
                      • wari Re: Grzegorz 13.02.04, 13:32
                        Grzegorzu, jaką linią leciałeś, jak długo, ile Cię to kosztowało. Czy jesteś
                        zadowolony z samej podróży ?
                        • Gość: grzegorz Re: Grzegorz IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.04, 14:02
                          Ja lecialem KLM przez Amsterdam,obsluguja to polaczenie nowym Boeingiem
                          777,dobra obsluga,kazdy ma swoj monitor przed soba i moze sam wybierac filmy
                          lub gry.Nie plecam Air Namibia przez Windhoek ,maja czesto opoznienia poza tym
                          mozesz czekac w Windhoek 2 lub 3 godziny a lotnisko jest beznadziejne ,jeden
                          sklep,jedna knajpa i jeden pas startowy a dookola tylko pustynia.South African
                          Airlines jeszcze nie lecialem, ale pewnie sa nie zli.Ja placilem ale to bylo na
                          Boze Narodzenie a wiec drozszy sezon 900,- euro.Pamietaj tez ze jak robisz
                          wieksze zakupy to dostaniesz zwrot vatu na lotnisku w Cape Town, to jest dosc
                          nie skomplikowane ,jesli jestes zaineresowany to moge ci to dokladnie opisac
                      • starypierdola Re: Grzegorz 13.02.04, 15:27
                        >>Nie każdy ma prawo pisać co mu się podoba. Toczy się kilka spraw o obrażanie
                        w internecie.<<

Cos Ci sie podupcylo, Synu! Nawet w S.A. Apartheid juz zniesiony. Wiec nie
                        musisz sie tam spieszyc?
                        SP
                      • starypierdola S.A. 13.02.04, 19:45
                        Ok. Poniewaz jestes taki wazny, a mimo to szukasz rady (NALEZY CI SIE!!??)radze
                        Ci co nastepuje:

1. Morze, gory i winnice mozesz zobaczyc wszedzie; koncentruj sie na rzecazch
                        unikalnych
                        2. Polec do jakiejs Game Reserve. Polecam np. Sabi-Sabi (bo blisko do 3.). Dwa
                        dni.
                        3. Prosto z Sabi-Sabi przejedz przez park Krugera do Palaborwa. Niezapomniane
                        wrazenia.
                        4. Wskocz w samolot i lec do Maun w Botswanie. Stamtad malym samolocikiem na
                        dwa-trzy dni do dleta rzeki Okawango. Niezapomniane wrazenia.
                        5. Spowrotem do Maun; stantad samolotem do Victoria Falls w Zimbabwe. Jednen -
                        dwa dni. Voctoria Falls na rzece Zambezi sa wspaniale.
                        6. Odskok samochodem spowrotem do Botswany do Chobe river. To bije wszystko!
                        Dwa dni.
                        7 .... Niestety wszyskie dni juz wybrales wiec hops w samolot i do domu ....

No, moze jeszcze zatrzymaj sie na dzien w Sun City (to jak bys musial, z powodu
                        polaczen samolotowych, jechac samochodem z Gaborone do Johanesburga).
                        No i przezyjesz; nie tak jak w Cape Town czy Joburgu gdzie Cie oblupia i
                        zamorduja prawie ze na 100%.

Have fun! Wolnoc Tomku w swoim domku.
                        SP
    • Gość: Annette Re: RPA IP: 212.85.12.* 13.02.04, 19:48
      Spedzilam w RPA miesiac, grudzien/styczen i absolutnie uwielbiam ten kraj.
      Bylam w Cape Town, i bardzo mi sie podobalo. Waterfront, Table Mountain, Cape
      Point i Cape of Good Hope sa to miejsca ktore trzeba zobaczyc. Wjazd na Table
      Mountain kosztuje ok 110 Randow, ale radze byc tam wczesnie rano, po pozniej
      trzeba czekac w dlugiej kolejce na wjazd.
      Oprocz tego watro wybrac sie do Stellenbosch i parku botanicznego Kirstenbosch.
      Przepieknie jest na Hout Bay. Jesli masz chwilke to mozesz wybrac sie do
      Hermanus albo Knysna. Poludniowe wybrzeze jest niesamowite, bardzo bezpieczne,
      i w wiekszosci zamieszkane przez Afrikaans. Na polnoc od Cape Town jest
      naprawde bardzo ladnie, plaze i urocze male nadmorskie miejscowosci z
      restauracjai offerujacymi naprawde pyszne poludniowoafrykanskie dania! :)
      RPA to tani kraj, ja wydalam za wszystko tylko ok £300 za 30 dni!! (mieszkam w
      Anglii). Jest bezpiecznie (ja bylam za swoim chlopakiem ktory jest afrikaans),
      i nie wierz tym co tylko mowia o napdach i innych formach przestepczosci.
      Owszem trzeba uwazac, ale jak ma sie oczy szeroko otwarte to nic Ci sie nie
      stanie.
      Jestem naprawde urzeczona tym krajem do takiego stopnia ze wracam do RPA za 6
      tygondni. Juz nie moge sie doczekac, i wtedy wybieram sie do Durbanu i
      Drakensberg Mountains :) Jak chcesz jakies info to pisz na
      annette@webmail.co.za.
      Pozdr.
      • starypierdola Re: RPA 14.02.04, 03:44
        Annette, przyznaj sie, bylas caly czas zalana i wszystko widzialas na rozowo!!
        Tym tanim bialym winem ze Stellenbosch? Cheap SA brandy? Czy piwem Castle??
        Nic dziwnego ze Cie tam ciagnie spowrotem.
        SP

ps. po Polsku to afrykanerzy albo burowie, nie Afrikaans. Chyba ze mowisz o
        gibbons?? Jak o burach to nie problem: niedlugo ich czarni wybija alo umra na
        Aids wiec nie bedzie problemu z nazewnictwem.

SP
        • Gość: Annette Re: RPA IP: *.quarksltd.adsl.gxn.net 14.02.04, 17:46
          twoj nick mowi wszystko...pier***** jak stary dziad. A jak nie masz co robic,
          tylko snuc teorie kto co robi w RPA, to znajdz sobie problem i go rozwiaz.
          • Gość: Bartek Re: Stary...a IP: *.client.comcast.net 14.02.04, 18:45
            Mam szacunek do ciebie za to ze masz odwage prawde pisac a cala reszta to
            oglupiale lewactwo ktore widzi tylko to co chce widziec i dla ktorych terrorysta
            Mandela jest prawie swietym czlowiekiem.
            Ciekawe ze bin Laden ktory osobiscie nikogo nie zabil jest terrorysta
            poszukiwanym przez armie zolnierzy a Mandela ktory ma rece skrwawione zbrodnia
            jest bohaterem i zrobili z niego nawet prezydenta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka