ladyrom 19.01.10, 07:00 W lutym wybieram sie do Dubaju, czy macie jakieś sugestie, co warto tam zobaczyć. Będę tam tydzień więc czas bardzo ograniczony. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abdoollah Nad piaszczystym Dubajem 19.01.10, 11:42 ladyrom napisała: > Będę tam tydzień więc czas bardzo ograniczony. < Nie bardzo. Tydzien wystarczy zupelnie. Zobaczysz wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betina751 Re: Dubaj co warto zobaczyć? IP: 213.17.152.* 19.01.10, 20:06 Dubaj to miasto wieżowców i nowoczesnych hoteli, które powstało w na przestrzeni ostatnich 30 lat... Jak kogoś to interesuje, to będzie się dobrze bawił. Warto wybrać się za to poza miasto - nieliczne, ale ciekawe oazy i zabytki (Al Ain, cytadela w Abu Zabi), cukiernie produkujące najróżniejsze słodycze z daktyli, hodowle chartów pustynnych, stajnie wielbłądów wyścigowych... Tyle, że dość trudno tam dotrzeć, miejscowi uważają, że ich największy skarb narodowy, to pięcioo- i -wyżej gwiazdkowe, kiczowate hotele, obklejone płytkami z iluś tam karatowego złota. Przykro to mówić, nie staram się dyskredtować nikogo z powodu innej kultury, wiary czy historii, ale to dzieciaki, które dostały mega-kieszonkowe i nie mają pomysłu, jak w mądry sposób je wydać i przepuszczają na głupoty. Zero głębszej kultury i poczucia własnej wartości. Np. mają jedne z najlepiej zachowanych raf koralowych na świecie - zamiast organizować ich nieinwazyjne badanie i zwiedzanie, budują osiedla, które je niszczą, a gdzie mało kto chce mieszkać... Jak kogoś bóg chce ukarać - odbiera mu rozum Odpowiedz Link Zgłoś
ladyrom Re: Dubaj co warto zobaczyć? 20.01.10, 07:33 Betina, masz 100% racje i ja też to wszystko wiem i potwierdzam to co piszesz. Ale poznawanie dla mnie swiata to zwiedzanie też tych dziwolągów! Nie tylko pięknej i bogatej azjatyckiej kultury, pieknych plaż i bogatych karaibskch hotelowych stolow albo urok afrykańskiego safarii bądź raf. Na tym świecie są różni ludzie i poznanie jak żyja, jak poukładali sobie w glowie swoje priorytety to też mnie interesuje. Dziekuje za informację co zobaczyć poza miastem może się uda coś. Przyznam szczerze, że o tym nie wiedziałam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia 1967 Re: Dubaj co warto zobaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 19:08 Warto (moim zdaniem, nie wiem, czy też innych)pojechać na śniadanie(lub lunch) do Burij al Arab(żagla), bo to ciekawy obiekt i tylko jeśli wybierzesz się tam na posiłek, to możesz go pozwiedzac, a wierz mi robi wrażenie zwłaszcza od środka.Jazda windą zewnętrzną, z wyskości pozwoli Ci zobaczyć palmę, bo tak jej nie zobaczysz, a jest ogromna i nawet jak się na nią wjedzie, to można nie zauważyć, że się na niej jest...Byliśmy też na nartach, przy ok 50 st na zewnątrz( byłam w lato)była to niezła frajda:)Cóż jak jest kasa, to zakupy polecam, bo taniocha ogólnie w sklepach taka,ze dochodzi się do wniosku,że w Polsce nie opłaca sie nic kupować.Targ złota-blue suk w Shariah tez warto zaliczyć,piękny obiekt, a co w środku, to już graniczy z oczopląsem.Tuż za nim jest piękna aleja palm z meczetem King Faisal. Koniecznie w Abu Dabi meczet Zajeda-rewelacja, moim zdaniem jest najpiękniejszy na świecie.Jak poprzednik mówił tydzień na Dubaj to dosyć czasu. Dobry filtr, bo lampa straszna poza tym...miłego... Odpowiedz Link Zgłoś
ladyrom Re: Dubaj co warto zobaczyć? 21.01.10, 08:35 Kicia dzięki serdecznie za super konkrety. Ja lecę w lutym więc nie nastawiam sie na wielkie upały wręcz zastanawiam sie nad sweterkiem na wieczory! No zobaczymy, bo róznica temperatur moze być spora. Mam jeszcze pytanie odnośnie Burj al arab, bo planuje tam kolację w zwiazku z tym, czy obowiązuje jakiś strój wieczorowy, bo nie wiem czy wystarczy coś eleganckiego, ale wakacyjnego (zwiewna sukienka) czy rzeczywiście jakieś małe czarne a mąż garnitur czy wystarczy koszula, bo nie wiem czy nas wpuszcza bardzie w stroju na luzie. Mam jeszcze jedno pytanko jak daleko jest i w jaki sposob dostać sie do wspomnianych przez Ciebie - targu złota w Shariah oraz do Abu Dabi. Proszę bardzo o podpowiedź Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia 1967 Re: Dubaj co warto zobaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 18:15 Jesli chodzi o Burij al Arab to byłam na śniadaniu w sukience, na lunch takze chodzi się niespecjalnie odświętnie, jeśli idzie o kolację to nie bywałam, ale jestem pewna, że spodnie długie plus koszuka dla pana i sukienka za kolano bez odkrytych pleców jest standardowym strojem i zwykle jest ok.Nawet my w 4* musieliśmy się tak do kolacji ubierać, więc tam nie moze być inaczej. Blue Suk jest w centrum Sharijah, nie wiem,gdzie bedziecie mieszkac, ale taksówki są tam dość tanie, mają taksometry i nie trzeba się targować.Z centrum Dubajki do Sharijah nie jest moze daleko, ale korki zabierają czas, więc trochę się jedzie(ok pół godz).Ja mieszkałam w hotelu w Sharijah a do centrum mielismy darmowego, hotelowego busa.W Abu Dabi byłam na zorganizowanej wycieczce i szczerze mówiąc zawieźli nas tylko do tego meczetu(ale jest niesamowity,na prawde warto go zwiedzić)i przejechaliśmy przez całe miasto, pełne jak zwykla kolosalnych wieżowców, brzegiem morza do centrum handlowego , gdzie z nudów zroblili sobie sztuczny deszcz i burzę, bo czego jak czego, ale tego tam nie doświadczysz.:) Odpowiedz Link Zgłoś
ladyrom Re: Dubaj co warto zobaczyć? 21.01.10, 18:46 Kicia dzieki za wyczerpujace odpowiedzi, ale z tą burzą i deszczem to numer absolutny. Po to właśnie tam jadę zobaczyć coś innego i głupotę ludzką też. Moze masz jeszcze jakieś uwagi czy wspomnienia które warto wiedzieć. Ja bedę mieszkała w Hilton Dubai Jumeriah hotel ponoć dobrze usytuowany. A jescze pytanko czy na lotnisku pobierają jakieś opłaty? Gdzie wykupywałąś wyczieczki czy w lokanych biurach? Ja zastanawiam sie gdzie będę mogła wykupić tę kolację w Burji i za ile? Proszę napisz coś jeszcze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia1967 Re: Dubaj co warto zobaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 21:31 Ja byłam dwa lata temu z Triadą i mieliśmy tę łatwość, że wycieczki mieliśmy także od rezydenta( śniadanie w Burij al Arab -100$ na osobe.Obiad czy kolacja 150. Tak z ulicy Cie raczej nie wpuszczą, no chyba,że się coś zmieniło)Jeśli lecicie z jakiegoś biura, to rezydent Wam poleci jakieś oferty. Na narty wybraliśmy się sami, dojechaliśmy do duzego centrum Mall of Emirates i tam to właśnie jest.Kupujesz bilet na 2h(koniecznie z rekawiczkami, bo bez łapki mi zmarzły), dostaniesz dechy, ocieplacz, buty narciarskie, czapki niesety nie, a tam prawdziwa zima, figurki wycięte w lodzie itp. Wiesz dla mnie to była frajda, a teraz jak widzę ten stoczek w TV, to się cieszę jak dziecko i mówie "O ja tam jeździłam z Arabami w galabijach na dechach".Lokalne biura mnie raczej nie interesowały bo byłam na objazdówce i troche przez ZEA przejechałam, potem byliśmy w Omanie, też ciekawy kraj.Klimat niestety jest tam b. ciężki, zwłaszcza w lato, sama ciekawa jestem jak jest w zimie,bo podobno teraz jest tam sezon.Na dokładkę morze w Zatoce Perskiej jest gorące , a w tej sytuacji na plaży chłodził już tylko prysznic...O opłatach na lotnisku nie pamietam,wiza jest ale czy płatna ,nie chciałabym Cie wprowadzać w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Dubai IP: 195.229.236.* 30.01.10, 19:06 A nie prościej kupić przewodnik i poczytać? Dzień pierwszy - Jumeirah Beach Park - przecież w lutym koniecznie trzeba iść na plażę - dzisiaj w ciągu dnia było 28 stopni i przyjemna bryza od zatoki, w lutym juz będzie koło 30 st.Niestety woda ma tylko 20 :( Dzień drugi - Dubai Creek i okoliczne souki ze złotem, przyprawami, perfumami(chyba jedyne warte obejżenia) Dzień trzeci - Dubai Mall - można się zgubić, wczoraj spędziłem 6 godzin, ale jest Festiwal Zakupów i były niezłe przeceny. Dzień czwarty - Mall of Emirates ze stokiem narciarski (tylko po co jeżdzić na nartach w Dubaju jak zima w Polsce?) Dzień piąty - Dubai Marina Mall (mały na 2 godziny) i Madinat Jumeirah Dzień szósty - odpoczynek po zakupach - plaża Palm Jumeirah (wyspa palma), aqua park w hotelu Atlantis, duże akwarium z rekinami i jak nie wydałaś wszystkiego na zakupy to możesz popływać z delfinami za 300$ Dzień siódmy - pakowanie zakupów i zwiedzanie lotniska ze ogromną strefą wolnocłową. Wszędzie dojedziesz komunikacją miejską (autobusy, kolejka nad i podziemna zwane tutaj metro) - musisz tylko wykupić kartę magnetyczną za 7$, którą doładowywujesz w automacie, taksówki to wydatek 10 - 30 $. Za 70$ możesz zwiedzić całe miasto odkrytym piętrusem, iformacje ptrzymasz w hotelu Jak nie lubisz zakupów i plażowania, to wyjazd będzie nieudany. Dodatkowe informacje - do Burj Al Arab można wjechać (limuzyną, taksówką, wypożyczonym samochodem) jako gość hotelu lub jednej z restauracji - konieczna wcześniejsza rezerwacja, w czasie kolacji obowiązuje strój wieczorowy, kolacja to wydatek kilkuset dolarów (za 100$ jak wspomniano powyżej to można się herbaty napić) Do Abu Dhabi co 20 min kursują autobusy (7$)- podróż 2 godziny, na miejscu taksówki zawiozą Cie wszędzie za mniej niż 10$, do Al Ain jest mniej autobusów, ale też w jeden dzień można objechać, najlepiej wynająć samochód (wymagane prawojazdy międzynarodowe) i można samemu pozwiedzać. Na lotnisku nie ma żadnych opłat, ale wizę musisz otrzymać przed wyjazdem z Polski - koszt ok. 600 PLN - jak jedziesz z biurem podróży to pewnie wszystko masz zorganizowane. Zyczę udanego wypoczynku i proponuję poczytać o obowiazującym prawie i zwyczajach, żeby potem nie było niespodzianek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dubaj co warto zobaczyć? IP: 195.229.236.* 30.01.10, 19:03 A nie prościej kupić przewodnik i poczytać? Dzień pierwszy - Jumeirah Beach Park - przecież w lutym koniecznie trzeba iść na plażę - dzisiaj w ciągu dnia było 28 stopni i przyjemna bryza od zatoki, w lutym juz będzie koło 30 st.Niestety woda ma tylko 20 :( Dzień drugi - Dubai Creek i okoliczne souki ze złotem, przyprawami, perfumami(chyba jedyne warte obejżenia) Dzień trzeci - Dubai Mall - można się zgubić, wczoraj spędziłem 6 godzin, ale jest Festiwal Zakupów i były niezłe przeceny. Dzień czwarty - Mall of Emirates ze stokiem narciarski (tylko po co jeżdzić na nartach w Dubaju jak zima w Polsce?) Dzień piąty - Dubai Marina Mall (mały na 2 godziny) i Madinat Jumeirah Dzień szósty - odpoczynek po zakupach - plaża Palm Jumeirah (wyspa palma), aqua park w hotelu Atlantis, duże akwarium z rekinami i jak nie wydałaś wszystkiego na zakupy to możesz popływać z delfinami za 300$ Dzień siódmy - pakowanie zakupów i zwiedzanie lotniska ze ogromną strefą wolnocłową. Wszędzie dojedziesz komunikacją miejską (autobusy, kolejka nad i podziemna zwane tutaj metro) - musisz tylko wykupić kartę magnetyczną za 7$, którą doładowywujesz w automacie, taksówki to wydatek 10 - 30 $. Za 70$ możesz zwiedzić całe miasto odkrytym piętrusem, iformacje ptrzymasz w hotelu Jak nie lubisz zakupów i plażowania, to wyjazd będzie nieudany. Dodatkowe informacje - do Burj Al Arab można wjechać (limuzyną, taksówką, wypożyczonym samochodem) jako gość hotelu lub jednej z restauracji - konieczna wcześniejsza rezerwacja, w czasie kolacji obowiązuje strój wieczorowy, kolacja to wydatek kilkuset dolarów (za 100$ jak wspomniano powyżej to można się herbaty napić) Do Abu Dhabi co 20 min kursują autobusy (7$)- podróż 2 godziny, na miejscu taksówki zawiozą Cie wszędzie za mniej niż 10$, do Al Ain jest mniej autobusów, ale też w jeden dzień można objechać, najlepiej wynająć samochód (wymagane prawojazdy międzynarodowe) i można samemu pozwiedzać. Na lotnisku nie ma żadnych opłat, ale wizę musisz otrzymać przed wyjazdem z Polski - koszt ok. 600 PLN - jak jedziesz z biurem podróży to pewnie wszystko masz zorganizowane. Zyczę udanego wypoczynku i proponuję poczytać o obowiazującym prawie i zwyczajach, żeby potem nie było niespodzianek Odpowiedz Link Zgłoś
ladyrom Re: Dubaj co warto zobaczyć? 30.01.10, 19:35 Hej GOSCIU wielkie ale to wielkie dzieki za bardzo wyczerpujacą i sensowna odpowiedź!:) Z pewnością do Twoich rad sie dostosuję! Jeśli chodzi o przewodniki to masz rację, choć ostatnio pytałam na forum jaki jest najlepszy przewodnik do pewnego kraju to mnie zjechano i odpowiedziano ze w internecie wszystko można wyczytać, więc już sama nie wiem co lepiej. Myślę, że Dubaj i okolice jest na tyle mały za za pomocą Waszych cennych rad najwiecej zwiedzę. A ... mam jeszcze jedno pytanko o jakich niespodziankach wspomniałaś? Bardzo proszę o choć malutką informację:) Odpowiedz Link Zgłoś
ladyrom Re: Dubaj co warto zobaczyć? 30.01.10, 19:47 Hej Gościu (tak Cię muszę nazywać, bo nie podałeś lub podałaś imienia)jeszcze bardzo istotna dla mnie informacja czy na strefie wolnocłowej na lotisku w Dubaju jest taniej niż w tych marketach w Dubaju, konkretnie chodzi mi o kosmetyki? Proszę odpowiedz :) Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Dubaj co warto zobaczyć? IP: 62.22.46.* 31.01.10, 05:58 Przewodnik - z tego co wiem to obecnie dostępny jest przewodnik Pascala - "Emiraty Arabskie i Oman" (to jak chcesz zwiedzić okolicę) oraz "Dubaj" - są to tłumaczenia anglojęzycznego Explorera, który możesz kupić na miejscu w każdej księgarni. Może stanowić fajną pamiątkę ma bo sporo zdjęć w przeciwieństwie do polskiego Pascala. Internet - niestety nie wszystko można wyczytać, a przynajmniej nie wszystko jest zweryfikowane Niespodzianki - Emiraty są krajem muzułmańskim, gdzie obowiązuje prawo shariatu i będąc gościem tego kraju należy się stosować do kilku miejscowych obyczajów - jak zakaz spożywania alkoholu w miejscach publicznych (w hotelowych restauracjach w Dubaju i Abu Dhabi nie ma problemu jednak nie należy przebywać na zewnątrz pod wpływem), zbyt wylewne okazywanie uczuć w miejscach publicznych, przed w wiezieniem lekarstw proponuje sprawdzić czy nie ma ich na liście zakazanych substancji i oczywiście najmniejsza ilość narkotyków może odbić się czkawką - warto poczytać o przygodzie brytyjskiej pary, oskarżonej o uprawianie pozamałżeńskiego seksu i picie alkoholu - sporo informacji na forum "Kraje arabskie". Oczywiście to jest tylko prawo i nie jest to Arabia Saudyjska, a życie toczy się swoją drogą, ale warto wiedzieć co może Cię tutaj spotkać. Kosmetyki - ceny w perfumeriach są wysokie, ale możesz trafić na dobre promocje i na pewno mają pełny asortyment. W strefie ceny podobne do tych na lotniskach w Niemczech czy w Anglii, ale może się trafić że nie mają danej linii zapachowej. Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
ladyrom Re: Dubaj co warto zobaczyć? 31.01.10, 16:51 Witaj Paweł dziękuje bardzo za wszelkie porady, rzeczywiście zaraz muszę zobaczyć listę leków, ponieważ zawsze w podróż zabieram reklamówkę leków. Kiedyś już obiło mi sie o uszy, że np nie wolno brać leków uspakajających i podobnych, teraz mam zadanie dotrzeć do tych wykazów. Jeśli chodzi o alkohol to problem mojej rodzny nie dotyczy, unaocznianie uczuć raczej też nie ,bo po ślubie minęło dość sporo lat, natomist miałam problem z ubraniami ale to już też sobie wyjaśniłam. Wprawdzie byłam już w wielu krajach muzułmańskich ale mam wrażenie , że Dubaj jest bardziej restrykcyjny. Zdaje sie również, z tego co piszesz, że tanie zakupy w Dubaju to tez mit. Ja nastawiałam sie na zakup perfum, kremów a tu klapa;)No nic biorę sie za czytanie. Serdecznie dziekuje. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś