jurogor 22.09.10, 15:52 to najpiękniejsze miejsce, jaki widziałem w życiu. szczególnie od strony argentyńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: airwire Cuda świata: Wodospady Iguaçu IP: 192.100.108.* 22.09.10, 15:58 Te tlumy turystow to jednak troche przeszkadzaja, szczegolnie jak musisz sie wloczyc za taka grupa autobusowa, a jak ja wyprzedzisz to z przodu czeka nastepna. Moze w ciagu tygonia jest lepiej... ale mimo wszystko niesamowite miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek.kaminski Re: Cuda świata: Wodospady Iguaçu 22.09.10, 17:05 Dla mnie podróż do Argentyny, to przede wszystkim Iguaçu - czegoś tak wspaniałego dawno nie wiedziałem. Przejażdzka motorówką to było coś... niby turystyczna atrakcja lecz mimo wszystko polecam. No i zjadłbym argentyńskiego steka...nigdzie na świecie nie jadłem tak pysznych mięs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruba Re: Cuda świata: Wodospady Iguaçu IP: 91.123.169.* 22.09.10, 17:15 Sam byłeś takim turystą, który przeszkadzał innym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martag Cuda świata: Wodospady Iguaçu IP: *.migfx.com 22.09.10, 17:25 Z Iguacu wrocilam przed kilkoma dniami, nie przypomninam sobie zeby ktorykolwiek inne miejsce na swiecie wywarlo na mnie tak silnie emocjonalnie wrazenie piekna.. polecam populodniowe zwiedzenie, tuz przed zachodem slonca jest niewielu turystow (szczegolnie w miesiacach zimowych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Cuda świata: Wodospady Iguaçu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 17:29 Kiedy zobaczyłem Waszą informację o wodospadzie Iquacu przypomniałem sobie jedne z najpiękniejszych chwil w czasie wyjazdów zagranicznych. Są miejsca na świecie takie jak Wielki Kanion w USA i właśnie wodospady Iguacu , które dostarczają mnóstwo wspaniałych przeżyć i wrażeń. Warto poświęcić troche więcej czasu na oglądanie,gdyż inaczej wygląda o świcie,pełnym słońcu i pod wieczór.Zgadzam się,że lepsze widoki są od strony argentyńskiej.W czasie oglądania niezbędna jest dobra peleryna,chociażby dla osłonięcia sprzętu fotograficznego.Tutaj najlepszy sprzęt cyfrowy może wysiąść;miałem sporą satysfakcję z trochę już leciwej kamery analogowej SVHS jako że bez obaw filmowałem w miejscach w których wszyscy chowali swoje "cyfrówki".Na koniec dodam,że jak już ktoś zdobędzie się na wyjazd do Brazylii no to warto jeszcze inne miejsca w niej zobaczyć jak chociażby amazonię i oczywiście Rio de Janeiro z wszystkimi atrakcjami. Zwracam uwagę na kwestie bezpieczeństwa,nie należy się afiszować z biżuterią i przebywać w miejscach omijanych przez turystów.Dla lubiących kolorowe cenne kamyki inormacja,że w okolicach Bellohorizonte można w dobrych cenach kupić to i owo.Pozdrawiam ,życzę miłego wypadu. Odpowiedz Link Zgłoś
granjapit Re: Cuda świata: Wodospady Iguaçu 20.11.16, 13:16 zgadzam sę w pełni, wodospady Foz do Iguacu to cud świata, zawsze jak tam jeździmy robi na mnie niesamowite wrażenie cos wspanałego, warto na nie poświęcić więcej czasu :) Pozdrawiamy z Paragwaju gdzie już od 14-stu lat żyjemy Gosia i Zbyszek - Granja Pt Polaco ParagwajNocleg.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tryk Cuda świata: Wodospady Iguaçu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 22:14 1 peso argentyńskie = ok. 0,75 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeden Cuda świata: Wodospady Iguaçu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 22:24 coś pięknego, ale jednak widzieć na żywo a ze zdjęć to różnica, gratuluje wyjazdu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martinez Cuda świata: Wodospady Iguaçu IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.10, 23:01 Hmm, dzięki że poruszyliście moje wspomnienia, byłem tam w 2006 i rzeczywiście jest to jedno z tych miejsc, których się nie zapomina. Podobno po stronie brazylijskiej były kręcone sceny do słynnego filmu "Misja"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Cuda świata: Wodospady Iguaçu IP: *.lsanca.fios.verizon.net 23.09.10, 00:29 Bylem z zona w grudniu 2008 od strony argentynskiej, mielismy swojego przewodnika, hotel byl dosyc kiepski, Mysle ze taniej poleciec do Buenos Aires i z tam samolotem chyba 250 dol w obie strony do Iguacu. Absloutnym przezyciem jest jazda pod wodospady na pontonach, podjezdza sie do okolo metra od spadku wody , wiry sa tak ogromne ze tylko doswiadczeni moga prowadzic lodz,wszyscy sa mokrzy(sa peleryny i worki na camery zegarki itp)warto pozniej wziac jazde ciezarowka przez dzungle. Malpy sa wszedzie oraz tukany. Bylismy w Buenos Aires dwa tygodnie oraz jeden dzien w Cristobal w Urugwaju (tylko promem przez Parane).Radze juz tam bedac zwiedzic Buenos Aires. Mozna je porownac tylko do dwoch miast w Europie Paryza i Rzymu. Fascynujace i wibrujace miasto,magiczne .Hiszpanski jezyk sie przydaje Oddzielny wyjazd jest do Patagonii kora podobno jest spektakularna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: machy Re: Cuda świata: Wodospady Iguaçu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.09.10, 07:11 mysmy byli w maju, no i zwiedzilismy w koncu tylko ze strony argentynskiej ze wzgledow finansowych. piekne miejsce, niesamowity jest widok garganta del diablo. i po pochmurnym dniu rozchmurzenie sie bylo pieknym akcentem, tyle ze lecielismy wszedzie jeszcze raz ... :) tutaj nasz opis i link do zdjec pelikanochomik.blogspot.com/2010/05/wielkie-iguazu.html pozdrawiam Machy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAASIA Cuda świata: Wodospady Iguaçu IP: 212.109.137.* 24.09.10, 15:14 Byłam tam. Naprawdę piękne miejsce i zachwycające jest ta moc i siła jaka prezentuja re wodospady. Niesamowita jest tez wycieczka pontonem pod wodospady od strony Brazylijskiej. Polecam również przepiękny hotel rowniez od tej str. Natomiast widok na same wodospady jest piekniejszy od str argentynskiej. POLECAM wycieczke w te rejony:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
lidie Re: Cuda świata: Wodospady Iguaçu 27.10.10, 14:22 Witajcie Spedze w Iguazu 4 dni - planuje zwiedzanie strony brazylijskiej i argentynskiej. Jakie rady - jak zwiedzac - indywidulanie czy z grupa. jakie ceny? Ponton- jaka cena? gdzie rezerwowac? Bede wdzieczna za wszystkie rady? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maju info praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 22:18 po stronie brazylijskiej pomiędzy miastem a lotniskiem i wejściem do parku Iguacu jest odpowiednik naszego schroniska młodzieżowego - ceny noclegów ok, jest basen i przybasenowa knajpa, zawsze sporo studentów, plywanie pontonem odbywa sie po stronie argentyńskiej - my wykupiliśmy calodzienną wycieczkę w schronisku( ocena +++), dzień wcześniej chodziliśmy po stronie brazylijskiej w połączeniu ze spływem kajakowym i wycieczką po okolicznej dżungli ( ocena +/-) ...niedaleko Iguazu po stronie argentyńskiej jest najbardziej zapolszczony region Argentyny z polskimi miejscowościami np. Wanda i pozostałościami misji jezuickich ( niestety nie mieliśmy na to czasu- lecieliśmy via Paragwaj do Buenos i Patagonii) Odpowiedz Link Zgłoś
granjapit Re: info praktyczne 26.02.15, 12:00 Wodospady Foz de Iguazu są przepiekne, byłem tam już kilkanaście razy ponieważ mieszkamy w Paragwaju, a więc po sąsiedzku. On nas to ok. 250 km droga dobra więc nie ma problemów. Zachwycam się za każdym razem tą wspaniałą naturą, naprawdę warto poswięcić na ten zakątek trochę więcej czasu. W samym parku po stronie brazylijskiej mozna spędzić sporo czasu, jest też wiele rozrywek. W razie zapytań, chętnie odpowiemy na pytania. Możecie nas odwiedzać na Paragwaj Noclegi lub bezpośrednio pisać na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: info praktyczne 20.11.16, 14:10 granjapit napisał: > Wodospady Foz de Iguazu są przepiekne, byłem tam już kilkanaście razy ponieważ > mieszkamy w Paragwaju, Paragwaj dość powszechnie jest uważany za najmniej ciekawy w Ameryce Południowej. Podzielacie tę opinię? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
elaryszard Cuda świata: Wodospady Iguaçu 25.10.10, 12:14 To jest naprawdę wspaniałe miejsce, przeżycia są ogromne. Byliśmy z żoną najpierw na karnawale w Rio, po czym polecieliśmy do Iguaçu i oglądaliśmy wodospady zarówno od strony brazylijskiej, jak i argentyńskiej. Wydaje się, że po stronie brazylijskiej są lepsze hotele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sven Cuda świata: Wodospady Iguaçu IP: *.adsl.alicedsl.de 01.01.11, 16:20 Bylem i od serca POLECAM raz w zyciu trzeba to zobaczyc :) oto moje zdjecia... picasaweb.google.com/worzechowski/FOZDEIQUAZU# Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisława Cuda świata: Wodospady Iguaçu IP: *.static.ip.netia.com.pl 28.12.15, 00:22 Byłam tam dwa lata temu. Wielkość i moc natury olśniło mój wzrok a szum wody jak zamknę oczy słyszę do dziś. Zadziwiająca moc i piękno pozostaną zemną na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Cuda świata: Wodospady Iguaçu 28.12.15, 11:11 Skoro już ten stary wątek został wyciągnięty, to skomentuję fragment z artykułu: "Z bazaltowego progu w kształcie podkowy spada w ciągu godziny (w porze deszczowej) 140 milionów ton wody! To siedem razy więcej niż przelewa się przez wodospad Niagara!" Otóż, porównanie jest nieprawdziwe i mało sensowne. Średni przepływ przez Wdp. Iguazu wynosi 6.3 mln m3/h (1756 m3/s) , zaś przez Niagarę przelewa się średnio 8.6 mln m3/h (2400 m3/s) - czyli więcej. W porze deszczowej te wartości wynoszą 46 mln m3/h (12750 m3/s) dla Iguazu Falls i 23 mln m3/h (6400 m3/s) dla Niagary, czyli tylko 2 razy mniej. Nie zmienia to oceny, że wodospad Iguazu jest ładny. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
granjapit Re: Cuda świata: Wodospady Iguaçu 02.10.17, 13:53 zgadza się, byliśmy tam wielokrotnie ponieważ mieszkamy po sąsiedzku w Paragwaju :) Cudowne miejsce, szczerze polecamy. Odpowiedz Link Zgłoś