Dodaj do ulubionych

Ko Lipe czy Krabi

01.10.10, 09:46
Witam, bardzo prosze o porade, sugestie..
Wybieram sie do Kuala Lumpur, Bangkoku i na ok 8 dni na wypoczynek. Wybralam dwie opcje Krabi - Railay Beach lub Ko Lipe z Langkawi ( 4 dni + 4 dni). Za druga opcja przemawia dobre polaczenie lotnice, poniewaz wylatuje do domu z KUL.
Jakie sa Wasze prywatne opnie, co wybralibyscie, dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: hej Re: Ko Lipe czy Krabi IP: 109.243.217.* 02.10.10, 06:52
      ja połączyłem Ko Lipe z Krabi - traktując Krabi jako bazę wypadkową i zwiedzanie okolicy.

Krabi ( 6 dni)- 3 dni wycieczki - 1 dzień Phi Phi ( organizator Barracuda's- polecam), 1 dzień 5 Island tour ( 250 zł za łódkę - wycieczka całodniowa), 1 dzień świątynia budy, pozostałe wypoczynek.

Ko Lipe 3 dni

zakładam, że wracasz z AirAsia. Jeśli będziesz kupowała bilet do KL z Lankawi lub Krabi to koniecznie wykup AirAsia Insurance - miałem ostanio przygodę, że mój lot z Londynu się opóźnił o 6 godzin i przez to spóźniłem się na lot na Bali. Dzięki temu że miałem Air Asia Insurance na lot KL- Bali to nie dość że przebukowali mi za darmo lot to jeszcze noc w hotelu w KL otrzymałem. To tak jakbyś Ryanem leciała z przesiadką w Londynie i w zamian za spóźniony lot dają ci bezpłatny hotel i nowy lot - niemożliwe w przypadku tanich europejskich linii :)
      • Gość: a Re: Ko Lipe czy Krabi IP: 85.211.45.* 02.10.10, 23:12
        dziekuje bardzo za rady, mam samolot powrotny z KUL do LON o 15.30 i myslalam ze wylece z Langkawi o 7 rano i zdążę na samolot do LON, z Krabi nie ma takiej opcji bo jest tylko jeden samolot o ok 15.00, wiec musialabym nocowac w KUL (strata dnia) czy Langkawi jest ok jako miejsce na troche rozrywki? Czy Krabi i PHi PHi bardziej warte odiwedzin nic Ko Lipe?Langkawi?
        • Gość: olek Re: Ko Lipe czy Krabi IP: 109.243.250.* 03.10.10, 10:08
          a ile dokładnie czasu będziesz przebywać w Tajlandii ?

rozumiem, że wylot i przylot masz z Kuala Lumpur
          • Gość: a Re: Ko Lipe czy Krabi IP: 85.211.45.* 03.10.10, 12:47
            tak, przylot i wylot z KUL, myslałam o 1 pełnym dniu w KUL, potem przelot do BKK na trzy pełne dni (w tym Ayutthaya), a potem wypoczynek, co radzisz?
            • Gość: a Re: Ko Lipe czy Krabi IP: 85.211.45.* 03.10.10, 12:48
              a, lecimy na 14 dni
              • Gość: olek Re: Ko Lipe czy Krabi IP: 188.33.116.* 03.10.10, 13:33
                jeśli 14 dni macie na miejscu to mogę coś doradzić bo robiłem identyczną trasę.

Przylot do KL a następnie:

Lot KL - Krabi:
                Krabi - 6 dni

busem Krabi - Ko Lipe ( koszt 800 batów)

Ko Lipe - 3 pełne dni na miejscu

busem Ko - Lipe - Phuket:

Phuket- 2 pełne dni na miejscu

Wylot z Phuket do KL.

Dlaczego odrzuciłem Bangkok ? bo wszystkiego naraz i tak się nie zobaczy więc skupiłem południu Tajlandii.

zakwaterowanie:
                Krabi - Klong Muang Sunset
                www.hotels2thailand.com/krabi-hotels/klong-muang-sunset-hotel-krabi.asp
                wybrałem najtańszą opcję z uwagi na charakter pobytu- zwiedzanie a więc na miejscu tylko nocowałem.
                1 dzień aklimatyzacja, 1 dzień całodniowa wycieczka z Barracudy na Phihi ( 100 zł od osoby), 1 dzień całodniowa wycieczka 5 Island Tour ( 250 zł za łódź ), 1 dzień całodniowa wycieczka na świątyni w mieście Krabi ( to część najbardziej utkwiła w pamięci - aby zobaczyć posąd buddy trzeba pokonać 1270 schodów :), 1 dzień plażowanie

Ko Lipe - wypoczynek

Phuket - co kto woli :)

jeśli chodzi o Kuala Lumpur:
                to akurat zwiedzałem w sierpniu br przy okazji innej wycieczki. W każdym bądź razie wystarczy 1 nocleg ( rezerwacja przez hostelworld). Przylot do KL miałem o 8 rano, o 10 byłem w hostelu, wylot dnia następnego o 22.00 do Londynu. W pierwszym dniu zwiedzałem centrum w drugim Twin Towers i wieżę telewizyjną - na Twin Towers są ograniczone bilety, ja załapałem się na ostatnie 2 a byłem około 9.30 rano ( za mną osoby już nie dostały).
                Najładniejsze widoki na KL są z parku który jest za Twinn Towers.

jeśli masz jeszcze jakieś pytania to postaram się pomóc :)

spałem w Klong Muan Sunset www.hotels2thailand.com/krabi-hotels/klong-muang-sunset-hotel-krabi.asp

wybrałem możliwie najtańsze miejsce do nocowania ze względu iż na Krabi skupiłem się głównie na zwiedzaniu ( na kwaterze byłem tylko wieczorami)

• Gość: a Re: Ko Lipe czy Krabi IP: 85.211.45.* 03.10.10, 14:28
                  dzięki wielkie, a cos takiego jak KUL (nota bene mam nocleg w Chinatown, jest OK?)- BKK - Ko lipe (3 dni) i Phuket (4dni), rano wylot w Phuket na popłudniowy lot do Londynu? Mysle, ze Phuket będzie ciekawsze niż Langkawi, mam rację?

• Gość: olek Re: Ko Lipe czy Krabi IP: 109.243.139.* 03.10.10, 20:13
                    w Kuala Lumpur China Town jest ok ale aby dojść do centrum musisz liczyć z 30 minut piechotą - oczywiście jest też metro- jednorazowy bilet 2 zł. Ja nocowałem w Red Palm Hostel - polecam konkretnie tą i równoległą ulicę na której jest hostel - ścisłe centrum, na jednej są tylko hostele a na równoległej tylko tanie knajpy z jedzeniem. 15 minut do China Town, 15 minut do Twin Towers i wieży telewizyjnej.

Phuket mi się najmniej podobało - zabetonowane miasto, najgorsze jedzenie i najbrzydsze plaże. Krabi podobało mi się za to, iż nie jest tak skomercjalizowane ( ale spałem nie przy Ao Nang).

wybierz jedno - albo Bangkok albo Phuket.
                    A resztę zaplanuj pod siebie :) bez problemu rano możesz lecieć do KL aby zdążyć na popołudniowy lot do Londynu ( na wszelki wypadek miej 3 godziny pomiędzy lotami) - wykup AirAsia Insurance na lot do KL - jak się opóźni to ci przebukują za free lot do Londynu.

proszę niech się inni forumowicze wypowiedzą bo jest sporo osób aktywnych na tym forum, które niejednokrotnie były w tych okolicach :)
                    • Gość: a Re: Ko Lipe czy Krabi IP: 85.211.45.* 03.10.10, 20:33
                      dziękuję bardzo, tak, Phuket odpada, gdzie spałes na Krabi?
                      • Gość: olek Re: Ko Lipe czy Krabi IP: 109.243.139.* 03.10.10, 21:06
                        spałem w Klong Muang Sunset:

kwaterę prowadzi Amerykanin wraz ze swoją żoną tajką :) kierowałem się opiniami w internecie i bliskością do plaży .

apropo kwatery:
                        - koszt 120 zł za pokój z widokiem na morze ( pokoje bez widoku są przeciętne)
                        - ich główna strona internetowa nie działa ale co roku jest tak samo - właściciel nie zdążył zapłacić za kolejny rok :) o dostępność możesz zapytać mailowo poprzez
                        wyocarl małpa hotmail kropka com , poproś o bezpłatny odbiór z lotniska
                        - plaża przy hotelu jest średnia ( załamałem się po pierwszych godzinach) ale okolica cudowna.
                        - idąc plażą w lewo w odleglości 300 metrów jest Sheraton Hotel, a tuż przed nim bardzo klimatyczna tajska restauracja ( ceny normalne), na końcu plaży jest wioska rybacka ( rewelacja!)
                        - na miejscu wystarczy 5 dni i zwiedzisz wszystko. 2 dni poświęcasz na zorganizowane wycieczki a w pozostałe wypożyczacie skutery i zwiedzacie okolicę.
                        - do głównej plaży AoNang jedzie się 15 minut skuterkiem - i to tak naprawdę jest najlepsza atrakcja bo widzisz typową tajską ludność- ich domy, to jak żyją itp - tego nie ma na Phuket. Codziennie na skuterkach zapuszczaliśmy się w nowe miejsca
                        - jeśli chodzi o plażę AoNang - sama plaża funkcjonuje głównie jako przystań dla motorówek, ale na jej końcu jest kilkanaście restauracji na plaży, wśród palm i wielu małpek skaczących wokół ciebie :)

podsumowując, na Krabi musisz zobaczyć:
                        - zorganizowany tour na Phi Phi ( organizator Barracudas)
                        - całodniowa wycieczka 5 Island Tour
                        - świątynia z siedzącym Buddą Wat Tham Seua ( dojedziesz skuterkiem) :

www.google.pl/images?um=1&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&biw=922&bih=362&tbs=isch:1&aq=f&aqi=&oq=&gs_rfai=&q=krabi%20Wat%20Tham%20Seua
                        - restauracje na plaży AoNang ( głównie ze względu na małpki)
                        - wioska rybacka oraz restauracja na plaży przy Klong Muang Sunset
                        - wszystko co zobaczysz jadąc skuterkiem
                        pozostałe kwatery na asiarooms.com ( tylko jak będziesz szukał Krabi to nie zabukuj hotelu w mieście Krabi :)

dostępność kwater na miejscu bez wcześniejszej rezerwacji:
                        - są- ceny od 490 batów za dobę ( przełom stycznień/luty), aczkolwiek będąc tam po raz pierwszy wiem, że bym ich nie znalazł już w pierwszym dniu pobytu - brak znajomości obszaru itp
                        • Gość: a Re: Ko Lipe czy Krabi IP: 85.211.45.* 03.10.10, 21:34
                          slicznie dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka