Gość: B IP: 62.233.181.* 25.04.04, 11:06 Wybieram sie tam na początku maja. Czy możecie podzielić się informacjami na kazdy temat dotyczący tego miasta, jego zabytków, bezpieczeństwa, pogody? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewa Re: Mexico City IP: *.w217-128.abo.wanadoo.fr 26.04.04, 16:42 Jak Ci zapewne wiadomo jest to jedno z najwiekszych miast na swiecie, a to z powodu rozciagajacych sie na pobliskie wzgorza biednych dzielnic. W centrum miasta wiele atrakcji-najwazniejsze Muzeum Antropologiczne o ciekawej architekturze i zawierajace eksponaty znalezione w okolicach piramid. Do zwiedzenia takze koscol Matki Boskiej z Gwatemali ( stary i nowoczesny) oraz katedra na Placu Konstytucji i palac prezydencki z freskami Diego Riwera. Wybrac sie trzeba wieczorem do dzielnicy Zona Rosa , zobaczyc budynek poczty w stylu kolonialnym i piekne kolonialne domy idac w kierunku pl. Konst.Koniecznie trzeba zobaczyc plywajacy targ na resztkach jeziora, ktore kiedys zajmowalo obszar obecnego Mexico.Jesli interesujesz sie sztuka to masz jeszcze Muzeum Sztuki Nowoczesnej, muzeum Diego Riwera i Frida Kahlo. Reszta atrakcji poza obszarem miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequent flyer Re: Mexico City IP: 80.241.130.* 27.04.04, 13:46 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Do > zwiedzenia takze koscol Matki Boskiej z Gwatemali Olaboga! Wygryzła tę z Gwadelupy? Cwana gapa! ..Koniecznie > trzeba zobaczyc plywajacy targ na resztkach jeziora, ktore kiedys zajmowalo > obszar obecnego Mexico.Jesli interesujesz sie sztuka to masz jeszcze Muzeum > Sztuki Nowoczesnej, muzeum Diego Riwera i Frida Kahlo. Xochimilco (te pływające ogrody) i museum Fridy to akurat jedna wyprawa na południowowschodni róg Dystryktu Federalnego. w ogrodzie otaczającym muzeum Fridy nie przeocz psin zupełnie pozbawionych sierści (Xoloitzcuintles, descendants of Aztec royal dogs) Odpowiedz Link Zgłoś
jetlag1 Re: Mexico City 27.04.04, 03:11 Miasto moloch,wiekszosc rzeczy wartych zobaczenie w Centro Historico w okolicy Zacolo (stara katedra i palac prezydencki). Zona Rosa okolo 4km od centro.W inne dzielnice nie radze sie wybierac.Zwlaszcza wieczorem. Nie jest to bezpieczne miasto.Zwlaszcza dla "gringo" bialego turysty. Za miastem oczywiscie piramidy, dzienna wycieczka$35. Bardzo polecam tez dzienny wyjazd do Taxco, stare miasteczko,piekne,stolica srebra. Z MEX city $40 za wycieczke 12 godzinna. W maju pogoda bedzie juz upalna, hotel tylko z airconditioning polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Mexico City IP: *.compower.pl 28.04.04, 15:53 Zgadzam sie z Jetlag - Taxo naprawde warto zobaczyc - mysle jednak, ze nie warto kupowac zadnych wycieczek tylko poprostu wsiaść w autobus i pojechac - a w Ciudad de Mexico warto poprostu sie poszwedac - ja nie czulam sie tam niebezpiecznie (moze dlatego, ze mam szczescie w podrózach - nawet jak w nocy zgubiłam z moim chlopakiem droge to nikt nas nie zaczepial a nawet nam pomagano trafic do zocalo)- ciekawe sa rózne targi, popróbuj tam własnie jedzenia - mnie zona rosa sie nie podobala - dla gringos wlasnie .... A jak dlugo tam bedziesz? pozdrawiam i zycze udanej podróży a zawsze mow, ze nie jestes z USA tylko z Polski - wtedy odrazu zjednasz sobie znajomych a na pewno zapytaja Cie o Grzegorza Lato - oni wciąż go uwielbiaja podobnie jak i Papieża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Mexico City IP: 62.233.181.* 28.04.04, 18:05 Dzięki -będę ok. 10 dni od 10 maja i martwię się o pogodę, bo na yahoo ciągle showers a dzis nawet smoke! Czy wiecie jak tam jest z ta porą deszczową-czy jest nadzieja na odrobinę słońca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S.Wawelski Re: Mexico City IP: *.awb.us 28.04.04, 19:04 Spedzilem caly lipiec w CM i noce byly wrecz chlodne. Nie tylko, ze nie potrzebna byla klimatyzacja to przydala sie ciepla kolderka. Goraco bylo tylko w dzien. Na razie. S.W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Mexico City IP: 62.233.181.* 27.04.04, 12:51 Dzięki Wam,a jak pogoda w I połowie maja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Mexico City IP: 201.129.251.* 29.04.04, 22:36 Witam! Mozna powiedziec, ze juz sie zaczela pora deszczowa, gdyz praktycznie codziennie popoludniami pada. Przewaznie sa to krotkie deszcze, zaczynajace sie okolo godz. 17 i trwajace 2-3 godziny. Maj to tutaj najgoretszy miesiac, w Mexico City, ze wzgledu na wysokosc npm temperatura dochodzi do 30°. Na wybrzezu jest znacznie cieplej, okolo 35°. Co do atrakcji turystycznych w Ciudad de Mexico, to wlasciwie poprzednicy wszystko juz opisali, ja dodalbym do tego Muzeum Antropologiczne i palac Chapultepec, moim zdaniem warte zwiedzenie. Przy okazji, bazylika o ktorej pisze Ewa jest Matki Boskiej z Gwadelupy, nie Gwatemali :)) Pozdrawiam! Arek arek_chmielowski@yahoo.com.mx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mena Re: Mexico City IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 01.05.04, 21:36 Byłam co prawda w lipcu , ale faktycznie w nocy było bardzo zimno , a w hotelu byłtylko cienki kocyk. Mieszkałam w hotelu przy paseo de reforma na przeciwko Konika (el cabalito). NAzwy nie pamiętam, nie był to jakiś ekskluzyw , ale w miarę. Pewnegio wieczoru wybraliśmy się grupą na Zocalo (główny plac).w pewnym momencie nagle z nieba zaczął padać grad wielkości "kurzych jaj". Ja razem z córką schroniłyśmy się u przydrożnej kramarki pod plandeką. To było przeżycie!!! Spływając wodą po ok. 15 minutach wróciłyśmy do hotelu. Niestety do rana nie zdążyło nic wyschnąć, a to była ostatnia noc w tym miejscu.Nasze adidasy przez kilka dni wydzielały zapach kanapek z serem szwajcarskim.Radzę zatem zabrać coś na deszcz i koniecznie buty na zmianę. Przyłączam się do opinii moich poprzedników. Miasto Taxco- miasto srebra , przystanek obowiązkowy!!! Pozdrawiam i życzę niezapomnianych przeżyć meksykańskich - Mena Odpowiedz Link Zgłoś