Dodaj do ulubionych

Mexico City

IP: 62.233.181.* 25.04.04, 11:06
Wybieram sie tam na początku maja. Czy możecie podzielić się informacjami na
kazdy temat dotyczący tego miasta, jego zabytków, bezpieczeństwa, pogody? Z
góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: B Re: Mexico City IP: 80.51.47.* 26.04.04, 14:17
      ???
    • Gość: Ewa Re: Mexico City IP: *.w217-128.abo.wanadoo.fr 26.04.04, 16:42
      Jak Ci zapewne wiadomo jest to jedno z najwiekszych miast na swiecie, a to
      z powodu rozciagajacych sie na pobliskie wzgorza biednych dzielnic. W centrum
      miasta wiele atrakcji-najwazniejsze Muzeum Antropologiczne o ciekawej
      architekturze i zawierajace eksponaty znalezione w okolicach piramid. Do
      zwiedzenia takze koscol Matki Boskiej z Gwatemali ( stary i nowoczesny) oraz
      katedra na Placu Konstytucji i palac prezydencki z freskami Diego Riwera.
      Wybrac sie trzeba wieczorem do dzielnicy Zona Rosa , zobaczyc budynek poczty w
      stylu kolonialnym i piekne kolonialne domy idac w kierunku pl. Konst.Koniecznie
      trzeba zobaczyc plywajacy targ na resztkach jeziora, ktore kiedys zajmowalo
      obszar obecnego Mexico.Jesli interesujesz sie sztuka to masz jeszcze Muzeum
      Sztuki Nowoczesnej, muzeum Diego Riwera i Frida Kahlo. Reszta atrakcji poza
      obszarem miasta.
      • Gość: frequent flyer Re: Mexico City IP: 80.241.130.* 27.04.04, 13:46
        Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Do
        > zwiedzenia takze koscol Matki Boskiej z Gwatemali

Olaboga! Wygryzła tę z Gwadelupy? Cwana gapa!

..Koniecznie
        > trzeba zobaczyc plywajacy targ na resztkach jeziora, ktore kiedys zajmowalo
        > obszar obecnego Mexico.Jesli interesujesz sie sztuka to masz jeszcze Muzeum
        > Sztuki Nowoczesnej, muzeum Diego Riwera i Frida Kahlo.
        Xochimilco (te pływające ogrody) i museum Fridy to akurat jedna wyprawa na
        południowowschodni róg Dystryktu Federalnego. w ogrodzie otaczającym muzeum
        Fridy nie przeocz psin zupełnie pozbawionych sierści (Xoloitzcuintles,
        descendants of Aztec royal dogs)
    • jetlag1 Re: Mexico City 27.04.04, 03:11
      Miasto moloch,wiekszosc rzeczy wartych zobaczenie w Centro Historico w okolicy
      Zacolo (stara katedra i palac prezydencki). Zona Rosa okolo 4km od centro.W
      inne dzielnice nie radze sie wybierac.Zwlaszcza wieczorem. Nie jest to
      bezpieczne miasto.Zwlaszcza dla "gringo" bialego turysty. Za miastem oczywiscie
      piramidy, dzienna wycieczka$35. Bardzo polecam tez dzienny wyjazd do Taxco,
      stare miasteczko,piekne,stolica srebra. Z MEX city $40 za wycieczke 12
      godzinna. W maju pogoda bedzie juz upalna, hotel tylko z airconditioning
      polecam.
      • Gość: anka Re: Mexico City IP: *.compower.pl 28.04.04, 15:53
        Zgadzam sie z Jetlag - Taxo naprawde warto zobaczyc
        - mysle jednak, ze nie warto kupowac zadnych wycieczek tylko poprostu wsiaść w
        autobus i pojechac - a w Ciudad de Mexico warto poprostu sie poszwedac - ja nie
        czulam sie tam niebezpiecznie (moze dlatego, ze mam szczescie w podrózach -
        nawet jak w nocy zgubiłam z moim chlopakiem droge to nikt nas nie zaczepial a
        nawet nam pomagano trafic do zocalo)- ciekawe sa rózne targi, popróbuj tam
        własnie jedzenia - mnie zona rosa sie nie podobala - dla gringos wlasnie ....
        A jak dlugo tam bedziesz?
        pozdrawiam i zycze udanej podróży
        a zawsze mow, ze nie jestes z USA tylko z Polski - wtedy odrazu zjednasz sobie
        znajomych a na pewno zapytaja Cie o Grzegorza Lato - oni wciąż go uwielbiaja
        podobnie jak i Papieża
        • Gość: B Re: Mexico City IP: 62.233.181.* 28.04.04, 18:05
          Dzięki -będę ok. 10 dni od 10 maja i martwię się o pogodę, bo na yahoo ciągle
          showers a dzis nawet smoke! Czy wiecie jak tam jest z ta porą deszczową-czy
          jest nadzieja na odrobinę słońca?
      • Gość: S.Wawelski Re: Mexico City IP: *.awb.us 28.04.04, 19:04
        Spedzilem caly lipiec w CM i noce byly wrecz chlodne. Nie tylko, ze nie
        potrzebna byla klimatyzacja to przydala sie ciepla kolderka. Goraco bylo tylko w
        dzien.

Na razie.
        S.W.
    • Gość: B Re: Mexico City IP: 62.233.181.* 27.04.04, 12:51
      Dzięki Wam,a jak pogoda w I połowie maja?
      • Gość: Arek Re: Mexico City IP: 201.129.251.* 29.04.04, 22:36
        Witam!
        Mozna powiedziec, ze juz sie zaczela pora deszczowa, gdyz praktycznie
        codziennie popoludniami pada. Przewaznie sa to krotkie deszcze, zaczynajace sie
        okolo godz. 17 i trwajace 2-3 godziny.
        Maj to tutaj najgoretszy miesiac, w Mexico City, ze wzgledu na wysokosc npm
        temperatura dochodzi do 30°. Na wybrzezu jest znacznie cieplej, okolo 35°.
        Co do atrakcji turystycznych w Ciudad de Mexico, to wlasciwie poprzednicy
        wszystko juz opisali, ja dodalbym do tego Muzeum Antropologiczne i palac
        Chapultepec, moim zdaniem warte zwiedzenie. Przy okazji, bazylika o ktorej
        pisze Ewa jest Matki Boskiej z Gwadelupy, nie Gwatemali :))

Pozdrawiam!
        Arek
        arek_chmielowski@yahoo.com.mx
    • Gość: Mena Re: Mexico City IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 01.05.04, 21:36
      Byłam co prawda w lipcu , ale faktycznie w nocy było bardzo zimno , a w hotelu
      byłtylko cienki kocyk. Mieszkałam w hotelu przy paseo de reforma na przeciwko
      Konika (el cabalito). NAzwy nie pamiętam, nie był to jakiś ekskluzyw , ale w
      miarę. Pewnegio wieczoru wybraliśmy się grupą na Zocalo (główny plac).w pewnym
      momencie nagle z nieba zaczął padać grad wielkości "kurzych jaj". Ja razem z
      córką schroniłyśmy się u przydrożnej kramarki pod plandeką. To było
      przeżycie!!! Spływając wodą po ok. 15 minutach wróciłyśmy do hotelu. Niestety
      do rana nie zdążyło nic wyschnąć, a to była ostatnia noc w tym miejscu.Nasze
      adidasy przez kilka dni wydzielały zapach kanapek z serem szwajcarskim.Radzę
      zatem zabrać coś na deszcz i koniecznie buty na zmianę. Przyłączam się do
      opinii moich poprzedników. Miasto Taxco- miasto srebra , przystanek
      obowiązkowy!!! Pozdrawiam i życzę niezapomnianych przeżyć meksykańskich - Mena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka