Dodaj do ulubionych

agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w recepcji

IP: 89.174.214.* 15.12.11, 18:24
Bardzo proszę o pomoc, bo z pewnością wiele osób zaglądających na to forum ma spore doświadczenie z agodą i innymi pośrednikami w bukowaniu hotelu.
Chodzi o to, że jak rezerwuję hotel, dokonuję płatności kartą kredytową i oczywiście kasa jest ściągnięta z kąta, to po co mam pokazywać tą samą kartę kredytową w recepcji hotelu. Pytając wprost - jaką mam pewność, że płatność nie zostanie pobrana jeszcze raz?
Rozumiem, że z booking czy agodą to bezpieczne transakcje, ale jak to działa faktycznie? Czy nie wystarczy pokazać dowodu rezerwacji z nr?

Może dla wielu z Was to rzecz oczywista, ale ja nie wiem jak to działa, a chciałabym uniknąć płacenia po dwa razy za hotele.
Obserwuj wątek
    • amused.to.death Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec 15.12.11, 19:43
      kiedy ja rezerwują na booking.com to z karty pobierają tylko zaliczkę- w uwagach jest że jeśli się nie pojawię to pobierają tylko za pierwszą noc.
      Płacę dopiero w hotelu.
    • untochables Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec 15.12.11, 22:11
      rezerwowałem przez Agodę w wielu krajach, np. w Birmie ;) i nigdy nie miałem problemów ;) stukam w niemalowane by nie zapeszyć, faktycznie tym sie agoda różni od bookingu że ściąga środki odrazu, ale na bookingu jak jest cena promocyjna to też trzeba płacić odrazu całość (miałem tak w Berlinie) moi znajomi płacili na HotelClub punktami za nocleg a w hotelu była rezerwacja tylko nie opłacona ;) taka karma co zrobiś tak bywa,
      reasumując - nigdy nie zostałem poproszony o pokazanie karty, którą rezerwowałem ;) wystarczył wydruk rezerwacji, którą otrzymałem mailem i paszport
      • oriental_phuket Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec 16.12.11, 05:30
        Zależy od serwisu. Są takie, gdzie nie trzeba pokazywać karty, a czasami zawsze wymagają, np. latestays.com - wszystkie robione przez nich rezerwacjie wymagały okazania karty w recepcji (widocznie takie mają umowy).
        jest jeszcze serwis www.asiarooms.com gdzie nie obciążają karty w ogóle (dopiero w razie nie pojawienia się) i całość płaci się na miejscu w hotelu - można gotówką.
        • Gość: magda Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: 89.174.214.* 16.12.11, 07:32
          Ślicznie Wam dziękuję za odpowiedzi!
          Zarezerwowałam już kilka noclegów (część z nich bezpośrednio ze strony hotelu, wiec tu płatność będzie po przybyciu na miejsce), zazwyczaj to jedna lub diw noce, więc chyba zbyt mało na pobieranie zaliczek?, nie wiem. Rezerwowany za pośrednictwem agoda hotel w SaPa został również opłacony w całości, kasa została ściągnięta z konta, a na wydruku nie jest jasno napisane, że zostało w całości opłacone. Poprosiłam o przesłanie rachunku (to działa automatycznie) i tu piszą "Dla potwierdzenia dołączamy potwierdzenie". Potwierdzenia czego? Dlaczego nie jest napisane "dla potwierdzenia całkowitej opłaty za rezerwacje"? Nie wiem, może faktycznie nie potrzebnie się martwię, bo to solidny portal, a Wy to potwierdzacie swoim doświadczeniem. Nie chcę jednak denerwować się na miejscu. Czy w takim razie jak poproszą o kartę, to mam ją dać, czy nie i "wykłócać" się, że mam opłacone?

Mam jeszcze kilka noclegów do zarezerwowania i dlatego nieco się martwię. Gdyby tak przyszło mi płacić podwójnie...hmm

Bardzo dziękuję za wszystkie głosy
          • Gość: fanny Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: *.netvigator.com 17.12.11, 07:22
            Jak rezerwowalas przez agode i sciagnieto Ci z karty pieniadze to nocleg jest juz oplacony i hotel nie policzy Ci drugi raz :)
            Nie zmienia to faktu, ze recepcja hotelowa przy check-in moze poprosic Cie o karte w celu zarejestrowania jej w systemie, zebys mogl sie poruszac sie po hotelu bezgotowkowo (podpisujac rachunek w restauracji np., tudziez korzystac z minibaru). Wiec sie nie wyklocaj ;) tylko im daj.

f.
            • Gość: magda Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: 89.174.214.* 20.12.11, 22:01
              Ok:-), czyli skoro wpadnę do danego hotelu jedynie po to, aby się odświeżyć i przespać i nie mam w planie korzystać z ich baru, restauracji, czy innych usług, to teoretycznie podawanie im mojej karty nie ma sensownego podłoża?;), ok, wykłócać się nie będę, ale...
      • Gość: hulio23 Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: *.wszmijo.edu.pl 22.05.12, 06:50
        problem w tym że minęło 15 godzin a ja wydruku rezerwacji nie dostałem..a kasa ściągnieta z konta:( odpowiedzi od AGODA tez nie uzyskałem żadnej :( ktoś tak miał??????
    • Gość: Miro Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: *.pool.hdsnet.hu 16.12.11, 18:53
      O ile pamiętam, to w Agodzie (i bodaj w hotels.com też) jest tak, że kartę trzeba pokazać w hotelu jako dowód, że płatność została wykonana tą samą kartą i wszystko jest ok. Nic nie będą ściągać. Zresztą hotele chyba czasem o tym zapominają i wystarcza im sam voucher. A tam jest napisane, że Agoda dokonała płatności. Ja nigdy nie miałem problemów, w hotelu wiedzieli co i jak. Gdyby a nuż Ci się trafił ktoś bardzo niekumaty na recepcji, to każ mu dzwonić do Agody i tyle:)
      Faktycznie, na Agodzie (chyba zawsze) płacisz za całość z góry, ale w wielu miejscach w Azji imho jest to bezpieczniejszym rozwiązaniem, niż płacenie kartą na miejscu.
      • Gość: magda Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: 89.174.214.* 20.12.11, 22:09
        Czyli, że jestem zmuszona zabrać ze sobą w podróż właśnie tą kartę. To jest dla m,nie mało logiczne, ale najważniejsze dla mnie są Wasze doświadczenia i zapewnienia, że wszystko jest ok. Niemniej od momentu rezerwacji do podróży upływa zwykle kilka miesięcy i wiele się może wydarzyć, np. mogłabym zmienić bank i kartę kredytową. Wiem, że to byłaby wyjątkowa sytuacja, ale musicie przyznać, że realna.
        Mam voucher z agody, ale nigdzie tam nie jest napisane, że "Agoda dokonała płatność", stąd moje wątpliwości.
        Płacenie z góry nie jest problemem, zwłaszcza, że zazwyczaj jest to 1-3 nocy w hotelu i dalej. Nie chcę jednak płacić dwukrotnie.

• Gość: A. Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.11, 00:21
      Wrocilismy wlasnie z Azji (Kambodza, Tajlandia, Indonezja) i zawsze mielismy vouchery z agoda.com. Nie bylo zadnych problemow. Na wydruku jest informacja ze calosc jest oplacona przez agode, wiec nie masz sie co martwic. Hotel podpisujac umowe z agoda wie na jakich warunkach dziala. Milej pozdrozy!
      • Gość: magda Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: 89.174.214.* 20.12.11, 22:28
        Kurcze, wczytałam się w ten voucher i faktycznie jest tam napisane:
        "Zarezerwowane i płatne poprzez: Agoda Company...." Ok, to mnie uspokaja:)

Jest również info:
        "Jeśli opłaty dokonano za pomocą karty kredytowej, należy ją przynieść wraz z ważnym dokumentem tożsamości. Muszą one zostać przedstawione podczas zameldowania. W przeciwnym wypadku rezerwacja nie zostanie uznana."

Dziękuję Wam bardzo za wszystkie głosy.
        Muszę dokonać jeszcze kilku rezerwacji i chciałabym być spokojna o wydane pieniądze:)
      • Gość: gość Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: 195.216.102.* 06.03.13, 15:11
        nazbierałem trochę punktów AGODY tylko nie mam pojęcia jak je wykorzystać. Co robie nową rezerwację szukam jak mógłbym je wykorzystać , jakiegos linku "zapłać punktami" ale nie znajduję. Ktoś może mi wskazać jak to zrobić krok po kroku?
        • untochables Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec 06.03.13, 18:50
          kiedy przechodzisz do płatności musisz być już zalogowany - po prawej stronie u góry masz okienko gdzie są twoje punty klikasz i w zależności czy masz 25 USD czy chyba 50 to tyle możesz wykorzystać przy kolejnej rezerwacji - chyba nie ma opcji żeby całą rezerwacje wziąść za punkty
          ale jak hotel jest tani to wychodzą fajne akcje ja w laosie rezerwowałem hotele za 25 pln ;) dzięki punktom ;)
    • Gość: matti Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: 217.153.71.* 21.08.12, 13:13
      hotel przy check-in nie prosi od Ciebie karty w celu sciagniecia oplaty za juz oplacony nocleg, w systemie hotelowym widnieje informacja, ze nocleg jest juz oplacony.
      Karte od goscia bierze sie w celu zabezpieczenia przyszlych kosztow/strat. Czesto sieci hotelowe prosza o karte kredytowa zeby zrobic na niej depozyt lub po prostu sprawdzic czy masz pokrycie na wydatki dodatkowe (mini barek, room service, internet) lub ewentualne zniszczenia.

Pracowalem w hotelu i wiem ze zdarzaja sie ludzie, ktorzy mysla ze jak opuszcza pokoj to hotel nie skasuje ich za uslugi dodatkowe, dewastacje, jedzenie zamawiane do pokoju :)
      Jesli taka sytuacja ma miejsce to od razu hotel sciaga wlasnie koszty z tej karty kredytowej, ktora dajesz w recepcji na poczatku :)
      • Gość: katka Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: 31.187.12.* 21.08.12, 16:25
        Matti - napisz proszę coś więcej. Jestem zdziwiona tym wątkiem, bo nigdy mnie nie pytano o kartę w hotelu , a robię rezerwacje przez booking.com.
        Czy tę kartę biorą tylko na chwilę i mówią w jakim celu ? Można mieć pewność, że trzymają numer karty tylko na wszelki wypadek ?
        • davidoff_pce Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec 23.08.12, 22:14
          Również pracuję w hotelu, więc zgłaszam się do odpowiedzi. Hotel dokonuje tzw. preautoryzacji. Nie wiąże się ona z pobraniem środków z Twojego konta, a tylko z zabezpieczeniem ich na poczet przyszłych należności. Jeśli nie będziesz korzystać z dodatkowych usług i niczego nie zdewastujesz, to hotel na pewno Cię za nic nie obciąży. Teoretycznie, przynajmniej w moim hotelu, gość może odmówić pokazania karty, ale wtedy za wszystkie dodatkowe usługi typu kolacja w restauracji musi płacić na bieżąco.
          • davidoff_pce Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec 23.08.12, 22:22
            Karty takiej się nie zatrzymuje, tylko bierze na chwilę i oczywiście mówi gościowi po co. A nawet jeśli się nie mówi, bo się zapomniało lub bo jest się ciapą, to jeśli gość ma jakieś pytania i wątpliwości, to mu się je rozwiewa.
            • Gość: katka Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: 31.187.12.* 24.08.12, 07:53
              Dziękuję bardzo za wyjaśnienia. Jak pisałam nigdy nie proszono mnie o pokazanie karty, ale teraz nie będę zaskoczona.
              Choć logicznie biorąc hotel powinien posiadać numer karty, bo otrzymał go w czasie rezerwacji od booking.com. A z paszportu sprawdzić może tożsamość gościa-właściciela karty.
              • bur.bot Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec 01.12.12, 17:07
                Jest opcja płatności dla Agoda Company przez Paypal i wtedy nie musimy posiadać karty, jeżeli wcześniej doładujemy konto PayPal. W takim przypadku żądanie pokazania karty w recepcji wydaje się bezzasadne
                • jakanu Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec 10.12.12, 11:48
                  Korzystałem z Agody wielokrotnie...ale warto sprawdzać ceny, bo zdarzyło mi się, że na stronie danego hotelu można było zarezerwować taniej niż poprzez Agodę.
          • Gość: RS Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.12, 23:22
            A co w przypadku jeśli karta kredytowa nie jest moja tylko mojej siostry? Mi też kazali przedstawić kartę w recepcji z dowodem os, ale karta nie jest moja (płaciła siostra i nie jest podróżującym, tylko opłaciła z karty, bo ja nie mam, suma cała od razu ściągnięta). Miał ktoś taki przypadek? Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam :)
            • Gość: kk Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: *.ey.nl 07.02.13, 15:37
              ja mam identyczną sytuację - płaciłam przy użyciu karty przyjaciółki. Również zdziwiłam się tym zapisem na "Potwierdzeniu rezerwacji" odnosnie konieczności pokazania karty w recepcji (co będzie niemozliwe bo przyjaciółka ze mną nie jedzie). Zadzwoniłam do Agoda pod podany numer i pani zapewniła mnie że nie będzie problemów. poprosiła tylko o numer bezpośrednio do przyjaciółki i poinformowała, że mogą do niej zadzwonić aby potwierdzić transakcję.
              • untochables Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec 07.02.13, 15:49
                rezerwowałem hotel 2 dni temu na Agodzie, trochę zmieniał się strona rezerwacyjna i widziałem że jest teraz wprowadzona opcja "rezerwuje nie dla siebie" - czy coś takiego - także widać, ze Agoda zaczyna też przewidywać takie sytuacjie, iż to ktoś inny może rezerwować a ktoś inny przybyc do hotelu ;)
                • caesar_pl Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec 06.03.13, 19:21
                  w przypadku Booking karte podajesz jako zabezpieczenie.Placisz w hotelu karta albo gotowka.Sie ciebie pytaja jak chcesz..Lepiej placic karta bo kurs oficjalny.W hotelu moga kurs ustalic jak chca.Spytalem sie kiedys w hotelu co lepsze a oni powiedzieli ze im to obojetne gdyz kasuja w swojej walucie a dla mnie lepiej jak prze karte po oficjalnym kursie.Wyjatek stanowia buchungen gdzie pisze ze musisz zaplacic pierwsza noc natychmiast.W tym przypadku musisz sie zastanowic..Ja do dzis nie dostalem forsy z hotelu ktory zamowilem i pierwsza noc musialem zaraz zaplacic a potem stornowalem.W Booking mozesz stornowac zamowienie do ostatniego dnia za darmo.To jest dobre jak znajdziesz tanszy hotel pare dni przed wyjazdem.
    • Gość: Dorota Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: *.intkomp.net 27.07.13, 21:39
      Zarezerwowałam hotel na Węgrzech przez Agoda, płatnośc została ściągnięta z mojego konta, po przyjeździe do hotelu okazało się, że nic nie jest zarezerwowane ania zaplacone, okazałam paszport i kartę. Musiałam jeszcze raz zapłacic za hotel. Mam nadzieje, że Agoda odda mi pieniadze(prześle zwrotnie na konto). do tej pory rezerwowałam z bockim com i wszystko było ok. Czy ktos miał podobne problemy
      • Gość: Jarek Re: agoda -płatnośc przy rezerwacji i karta w rec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.13, 00:52
        Miałaś ściągniete z konta czy tylko blokadę na karcie w równowartości ceny ? Czy cena , która płaciłaś w hotelu była taka sama jak na rezerwacji czy inna ? Czy na voucherze miałas napisane :

"Booked and Payable By Agoda ?
        (tak jest na wszystkich voucherach agody)"

Ja z agodą nigdy nie miałem problemu ale zdarzało się, że miałem blokade na karcie (do 2-ch tygodni po realizacji rezerwacji) a płaciłem w hotelu - wtedy wydaje się, że masz podwójne obciążenie ale tylko płatność w hotelu jest "płatnością" a blokada ulega po czasie odblokowaniu
    • Gość: Ewelina agoda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.14, 10:05
      A ja miałam i nadal mam akcję, że hostel nie zaakceptował płatności z agody (bo stwierdzili, że nie wpłacili kasy) i mąż musiał zapłacić jeszcze raz ;/;/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka