Gość: mm IP: 195.94.201.* 30.06.04, 16:45 Z jakim biurem i do jakiego hotelu na Kube??????? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dtm2 Re: Kuba- z kim na KUBE????? 30.06.04, 19:47 Biuro najlepiej Neckermann ,TUI jesli masz mozliwosc to FTI,Alltours A co do hoteli to nie schodzic ponizej 4* i trzymac sie hoteli znanych sieci: Sol,Melia,Iberostar,Maritim (wyjatek stanowi Iberostar Barlovento w Varadero, tego hotelu nie polecam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Kuba- z kim na KUBE????? IP: *.los-angeles-26-28rs.ca.dial-access.att.net 01.07.04, 03:34 Jak Kuba Bogu, tak Bog Kubie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Re: Kuba- z kim na KUBE????? IP: 81.21.195.* 01.07.04, 08:09 ja polecam Tui i hotel Riu Turquesa, na Kubie jest uroczy rezydent polskojęzyczny Everardo, a w hotelu jest fantastycznie, przemiła obsługa, zwłaszcza Mario, Jorge i George na plaży. Jestem bardzo zadowolona, mimo problemów zdrowotnych, które zmusiły nas do wizyty w kubańskim szpitalu, było fantastycznie, a i Tui bardzo nam pomogło :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yskyerka najlepiej indywidualnie 02.07.04, 23:30 Jeżeli chcesz pozwiedzać i poznać prawdziwą Kubę, kup gdzieś bilet (tam, gdzie będą najtańsze), na miejscu wynajmij samochód, a mieszkaj prywatnie u rodzin. W każdej miejscowości możesz zatrzymać się w prywatnym domu. Na drzwiach domów, których właściciele mają prawo wynajmować pokoje cudzoziemcom, są niebieskie trójkąty, więc znajdziesz bez problemu. A sama wyspa jest piękna i bardzo bezpieczna, ludzie gościnni i chętnie rozmawiają z turystami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: najlepiej indywidualnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.07.04, 15:23 Czy musimy robic sobie wizy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yskyerka wizy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 15:04 Wizy nie są potrzebne, bo to przecież nasz dawny "zaprzyjaźniony kraj komunistyczny". ;) Na lotnisku w Havanie (czy w mieście, do którego lecisz), dostaniesz karteczkę wjazdową, którą trzeba będzie oddać przy wylocie. Nie dają żadnych stempli w paszporcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anet Re: wizy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.04, 15:37 Na Kubie byłam rok temu. Indywidulanie. Wizy załatwiasz w ambasadzie, kosztuje to chyba 10 $ od głowy. Musisz to mieć. Jesli jedziesz indywidulanie musisz miec przygotowany jakikoliwk adres gdzie sie udajesz, bo o to Cie zapytaja na lotnisku. Polecam zdecydowanie indywidulany wyjaz przynajmiej zwiedzisz prawdziwa Kube i poznasz zycie Kubańczykow, którzy sa super. Na kwaterach prywatnych za nocleg za dwie osoby zapalcisz 10-15$ + 3-5$ za sniadanie od osoby. Obiady serwuja okolo 10$ za osobe. Obiady pyszne i duzo. Zawsze dostaniesz sok ze swiezych owocow. Przypalisz cygaro z wynajmujacym itd. Jak nie znasz Hiszpanskiego to spoko zawsze mozna sie dogadac na migi. Przejachalam cala Kube wzdłuż: Havana, Trinidad, St. de Cuba, Baracoa. Czad. Kursuja super klimatyzowane autokary tylko dla turystow z wygodnymi siedzeniami. Przejazdy nie sa az tak drogie. Wszytsko o czasie, nie spoźniaja sie, wiec podróz mozna zaplanowac bez pudła. Dobrze wziac ze soba jakieś dobrne gadżety:koszulki, breloki, drobne kosmetyki - oni chetnie to przyjmują jako miły gest. Na uliacach zaczepiaja Cie ludzie zawsze chetni pomocy, ale uwaga czasmi chcę kasę w razie czego jak zaczynaja byc niemili to sie straszy Policją. Generalnie tacy sa tylko w duzych miastach zwłaszacza w Havanie. Varadero to miejsce na turystów którzy chca poleżeć na leżakach i drogo. Starszna nuda. Ale jak kto woli. Kube polecam bardzo bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: wizy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.07.04, 12:50 To jak w koncu z tymi wizami?Lece na sylwestra na 10 dni bede w Varadero,samolot mam do Havanny wiec musze wypozyczyc samochod aby dojechac do Varadero. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: wizy IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 19.07.04, 15:26 A mozesz mi udzielic wiecej info na ten temat? Pozdro doubleu@go2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: wizy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.07.04, 17:42 Lece przez Paryz Air France,aktualnie najtaniej,z Havanny do Varadero jest jakies 140 km,czyli w 2 godziny powiniem sie zmiescic,Hotelu jeszcze nie wybralem ale to nie problem w Varadero,oczywiscie zamowie wczesniej przez TUI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: Kuba- z kim na KUBE????? IP: 2.1.* / 217.115.74.* 19.07.04, 18:13 Czy ktoś coś wie o możliwości kupna na Kubie karty prepaid do komórki? Co z dostępem do internetu (kafejki, internet w hotelach). Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia proszę o informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yskyerka komórki i Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 20:19 Na Kubie oficjalnie nie ma komórek, jak masz telefon trójzakresowy, będziesz łapał fale z Florydy. Mozna kupić karty do automatów i dzwonić do Polski, ale rozmowy są koszmarnie drogie. Z Internetem też jest kiepsko. W Hawanie jest jedna duża kafejka w budynku Kapitolu. W hotelach - nie wiem, w naszym nie było, a potem już w czasie objazdu po wyspie nocowałyśmy prywatnie. Może więcej będzie ich w Varadero, bo to rejon turystyczny. Jak zamierzasz jeździć po całej wyspie, raczej nie nastawiaj się ani na Internet, ani na komórki. Odpowiedz Link Zgłoś
dtm2 Re: komórki i Internet 19.07.04, 22:27 komorki dzialaja w regionie Varadero koszt to okolo 5$ za min. W lepszych hotelach jest internet ,mozna kupic tez karte telefoniczna do automatu koszt okolo 4-5$ za minute, co do fal z Florydy to mam trojzakresowa komorke ale z Florydy nic nie lapalem :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yskyerka Re: komórki i Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 18:51 Komórki działają też na pewno w okolicach Santiago. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo303 Re: komórki i Internet 21.07.04, 14:49 Moja komórka w Erze działała na lotnisku w Havanie no i praktycznie w Havanie i na północnym wybrzeżu - Santa Maria del Mar, Guanabo, im dalej na południe tym większy problem - nie ma przekaźników - tylko w większych miastach. polecam indywidualny wyjazd na Kubę - tylko tak można poznać ten kraj. Pzdr p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Kuba- z kim na KUBE????? IP: 81.21.195.* 22.07.04, 14:59 Polecam bez biura, zaoszczędzisz i zobaczysz prawdziwą Kubę, a nie tą dla turystów. W każdym mieście znajdziesz kwaterę(na drzwiach oznaczone są niebieskimi trójkątami), a przy okazji zobaczysz jak żyją Kubańczycy. Polecam Trinidad - super atmosfera, salsa, morze, góry oraz o ile nurkujesz, zachodni koniec wyspy Maria la Gorada - pod wodą jest raj! Mam nadzieję, że nie wybierasz się teraz, bo temperatury są zabójcze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camyk Re: Kuba- z kim na KUBE????? IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.07.04, 22:35 "Bez biura, zaoszczędzisz..", a co z przelotem? Która linia lotnicza przebije cenę biletu na charter TUI np. z Dusseldorfu, bo z Warszawy raczej nic leci do Havany?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pidżej Re: Kuba- z kim na KUBE????? IP: *.acn.waw.pl 27.07.04, 00:01 podaj cenę tego czarteru, może się zdziwisz Odpowiedz Link Zgłoś