Dodaj do ulubionych

Kto wrócił z CHIN ??????

IP: 213.206.148.* 20.08.04, 16:26
szukam osób, które własnie wróciły z Chin i podzieliłyby sie najświeższymi
informacjami:jakie ceny,gdzie najlepiej spac,czym najlepiej sie poruszać,
jakie jest oznakowanie hoteli,hosteli,schronisk itd,czy tylko po chińsku czy
mozna napotkac angielskie napisy,jak z pieniążkami,czekami podróżnymi i
bankomatami-czy sa jakieś problemy?
Będę wdzięczna za jakiekolwiek info i podane kontakty.

Kejti

Obserwuj wątek
    • Gość: zdenek Re: Kto wrócił z CHIN ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 17:14
      Mój kolega pojechał ale nie wrócił:(
    • mufka Re: Kto wrócił z CHIN ?????? 29.08.04, 23:58
      Kolega nie wrocil bo mu sie tak spodobalo........;)

Ja wrocilam, niestety na wiele z pytan nie moge odpowiedziec wyczerpujaco, bo
      wycieczka byla zorganizowana:)
      Ceny bardzo niskie, taksowki prawie darmowe ( niestety malo kto mowi po
      angielsku, wiec najlatwiej taksowka wrocic do hotelu z miasta bo pokazujesz
      karte hotelowa i Cie wiezie, podejrzewam ze gorzej wytlumaczyc gdzie chcesz
      jechac Z hotelu, ale zawsze mozesz poprosic kogos w recepcji zeby Ci napisal po
      chinsku, niestety oni tez nie za bardzo sa kumaci w angielskim;) Mieszkalilsmy
      w hotelu 1kl. w centrum Pekinu( w poblizu Zakazanego Miasta) i niestety nawet w
      takim hotelu w recepcji nie byli za bardzo kumaci, jesli sie rozmawialo na
      tematy inne niz zakwaterowanie;)))))) Jezeli chodzi o angielskie napisy to
      spotkasz sie owszem, glownie "McDonald's", "CocaCola", "hotel" itp ;P reszta w
      ich "pajaczkach";))))) pieniadze mozna bylo wymienic w naszym hotelu po takim
      samym kursie jak w miescie. W restauracjach menu jest rowniez po angielsku, ale
      nie wiem czy wszedzie. Ogolnie Chiny sa super!!!
      Pozdrawiam.
      • ela15 Re: Kto wrócił z CHIN ?????? 30.08.04, 13:30
        Bardzo prosze o informacje z jakim biurem podrozy zwiedzalas Chiny.Chce tam sie
        wybrac i ta informacja pomoze mi w podjeciu decyzji.
        • Gość: gośka Re: Kto wrócił z CHIN ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:29
          Zapraszam na stronę:

alpha.mini.pw.edu.pl/~buba/chiny2.html
          Chetnie odpowiemy na szczegolowe pytania :))

• mufka Re: Kto wrócił z CHIN ?????? 14.09.04, 23:52
          ela15 napisała:

> Bardzo prosze o informacje z jakim biurem podrozy zwiedzalas Chiny...

Ela, nie jechalam z Polski niestety.
          • Gość: andy Re: Kto wrócił z CHIN ?????? IP: *.imgw.pl 21.10.04, 11:25
            w hotelach mają wizytówki z najczęściej odwiedzanymi obiektami turystycznymi
            po angielsku i po chińsku - pokazujesz taksówkarzowi i no problem. Zresztą
            dobrze jest prosic obsluge hotelowa o zawolanie taksowki - maja swoje i wrazie
            czego mozna ich scignąć. Zawsze przed jazdą taksówką nalezy uzgodnić , że
            jedziemy na taksometr, lub uzgodnić cene nie jechać na slepo
            • Gość: Kejti Re: Kto wrócił z CHIN ?????? IP: 213.206.148.* 21.10.04, 18:58
              dzieki wielkie wszystkim za odpowiedzi. moje pytanie wyslalam ponad miesiac
              temu, w miedzy czasie bylam juz na moich wakacjach w wymarzonych chinach, tam
              jest naprawde super, po pierwsze wszystkim polecam, po drugie mozna spedzic
              extra wakacje za rozsadna cene, sami wszystko sobie organizowalismy, nie byl to
              wyjazd z biurem podrozy i mysle ze taki sposob jest o niebo lepszy, wtedy
              naprawde mozna poznac ludzi, ich obyczaje, kulture, jezyk - oczywiscie.
              zorganizowany wyjazd nie ma juz tego uroku.
              polecam wszystkim
              kasia
              • Gość: Ewa Re: Kto wrócił z CHIN ?????? IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 24.11.04, 18:29
                Kejti
                Proszę napisz - jakimi liniami lotniczymi leciałaś, ile kosztował bilet.
                Jak szukałaś noclegu - w internecie, czy też juz w Chinach ?

Pozdrawiam.
        • Gość: kogucik Re: Kto wrócił z CHIN ?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 18:10
          byłam w Chinach i własnie wróciłam z biurem Ecco Holiday, bardzo polecam
    • Gość: jan Re: Kto wrócił z CHIN ?????? IP: 61.173.116.* 25.11.04, 15:24
    • Gość: janusz Re: Kto wrócił z CHIN ?????? IP: 61.173.116.* 25.11.04, 15:46
      Hallo,
      (mam nadzieje, ze nie wyjszie po raz drugi bo mis sie dzieja dziwne rzeczy z
      chinskim internetem) Jestem wlasnie w szanghaju i bylem juz w chinach wiele
      razy i w roznych regionach, ale po kolei:
      1. Ceny: sa generalnie niskie- jedzenie chinskie (przepyszne) w chinskich
      restauracjach dla chinczykow - 10-20 RMB (1-2 euro) - nie dasz rady zjesc..
      hotele: od 100RMB do 500 $ za noc - z odpowiadajacym standardem. Najlepiej jak
      sie chce jechac samemu indywidualnie rezerwowac hotel przez internet-placisz do
      70% mniej niz oficjalna cen. mozesz juz na miejscu z internetowej kawiarni
      zarezerwowac sobie nastepny - ceny odpytywane w recepcji sa duzo nizsze. sa
      rowniez w wiekszxch miastach schroniska mlodziezowe (nie wiem w jakim jestes
      wieku i gdzie chcesz jechac) generalnie jest tak: hotele o lepszym standardzeie-
      odpowiadajacym europejskim 3* lub wyzej maja na pewno pesonel mowiacy a na
      pewno rozumiejacy angielski - na glebokiej prowincji moze byc z tym roznie..
      2. Pieniadze: wszedzie jest pelno automatoe ATM gdzie mozesz bez problemu
      pobrac karta bankowa(ze znaczkiem maestro) lub karta kredytowa bez zadnego
      problemu pieniadze, no chyba ze w niedziele wieczorem w duzym miescie, bo wtedy
      automaty sa najczesiej puste. ATM-y maja do wyboru chiski lub angielski jezyk
      obslugi... czeki podrozne sie absolutnie nie oplacaja, bo placisz dwa raza:
      przy kupnie i przy sprzedazy..
      3. komunikacja: jest bardzo tania: taxowka za pierwszy km 10 rmb, potem 3-5 w
      zaleznosci od miasta i taxowki (w szanghaju taxowki maja gwiazdki: od 0 do
      5*.!!) generalnie nie lich na znajomosc angielskiegom u normalnego taksowkarza
      zlapanego na ulicy, te spod lepszych hoteli maja czesto kierowcow znajacych
      kilka slow. Wazne: taksowkarz MUSI wlaczyc taxometr, jak tego nie zrobi to
      natychmiast go zatrzymuj i nie wdawaj sie w zadne dyskusje tylko wysiadaj nie
      placac.. Taksowka na caly dzien w pekinie np. kosztuje 400-500RMB niezaleznie
      od odleglosci-np. wypad z pekinu do badalong na wielki mur- 8 godzin w sumie:
      450 rmb.. da sie zyc.
      Autobusy: 1RMB za bilet, niezaleznie od odleglosci
      Metro: 2-3 RMB zaleznie od trasy

Generalnie z mojego doswiadczenia wynika ze jezeli jedziesz pierwszy raz do
      chin, chcesz duzo zobaczyc i naprawde cos zwiedzic i nie masz tam nikogo
      znajomego to lepiej ruszyc na wycieczke zorganizowana: masz odpowiedni standard
      hoteli, przwodnikow, zobaczysz naprawde to co warto itp. Za drugim razem mozna
      juz w ciemno samemu. Generalnie: nie pij nigdy wody z kranu, nigdy nie wchodz
      do chiskich toalet (no chyba, ze w dobrych hotelach czy restaurecjach i zawsze
      miej ze soba papier toaletowy..)
      Poza tym polecam ci poszperanie troche w internecie: np. w yahoo jest chinski
      chat po angielsku, jak sie tam zglosisz, ze masz zamiar sie wybrac do chin i
      chcesz kogos poznac, to nie opedzisz sie od ofert..
      jak masz konkretne pytania to pisz. A propos, jezeli chodzi o pekin to moge ci
      polecic znajome dziewczyny, mowiace dobrze po angielsku i znajace pekin i
      historie chin na wylot - za niewielkie pieniadze moga ci wszystko zorganizowac
      lacznie z hotelem , odebraniem z lotniska itp, itd.
      pozdrawiam
      janusz
    • Gość: janusz Re: Kto wrócił z CHIN ??????jeszcze raz IP: 61.173.116.* 25.11.04, 15:51
      przepraszam za bledy, ale pisze na chiskim komputerze "w ciemno" i czasami mi
      sie nie udaje znalezc wlasciwej litery
      wazne: mialo byc w moim poscie ze ceny odpytywane w recepcji sa duzo wyzsze niz
      przez internet lub biuro podrozy(druga mozliwosc) Za hotel oglaszajacy sie z
      normalna cena 120-160$ /noc mozesz zaplacic przrz internet 35-40..
      odwagi i duzo wrazen
      janusz
      • Gość: Ewa Re: Kto wrócił z CHIN ??????jeszcze raz IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 27.11.04, 17:51
        Dzięki Ci bardzo Janusz za cenne informacje.
        Ja planuję jechac kwiecien-maj, to chyba dobry termin na Pekin, Szanghaj.
        Chcialabym aby nie bylo ani zimno ani za goraco i mocno nie padalo.
        W Chinach nigdy nie bylam, ale generalnie sporo jezdze po roznych krajach.
        Sadze, ze poradzilabym sobie bez biura turystycznego
        Bylabym Ci bardzo wdzieczna za namiary (e-mail) do dziewczyn mowiacych po
        angielsku.
        Pozdrawiam
        Ewa
        • Gość: janusz Re: Kto wrócił z CHIN ??????jeszcze raz IP: 218.79.143.* 28.11.04, 10:00
          hallo ewa,
          nie ma problemu, ale tylko na skrzynke.. napisz do mnie na bird_man@gazeta.pl
          to podam ci adresy mailowe i ev. numery telefonow (po unzgodnieniu z nimi, ale
          nie powinno byc problemow bo juz to kilka razy robilem). Jezeli chodzi o
          pogode, to wybralas sobie najlepszy okres jaki mozna sobie wyobrazic-
          szczegolnie maj jest w chinach piekny i nie upierdliwy. Ja jestem pewny, ze i w
          chinach sobie poradzisz, chodzilo mi bardziej o to, ze w momencie gdy zaczniesz
          sie poruszac poza sciezkami typowo turystycznymi, to po prostu tylko z powodu
          braku znajomosci jezyka tracisz mnostwo czasu na zdobycie podstawowych
          informacji.. a czas dla turysty jest na wage zlota. poza tym dochodzi tu
          element chinskiej (azjatyskiej) mentalnosci -aby "nie utracic twarzy" nikt nie
          odmowi cie odpowiedzi czy po prostu powie: nie wiem... Odpowie ci wszystko co
          akurat mu do glowy wpadnie-generalnie nalezy sie pytac 10 osob i szacowac
          prawdopodobienstwo..
          pozdrawiam cie serdecznie i zycze przyjemnego wypadu - chiny to naprawde
          wspanialy kraj jak czlowiek nie jest malostkowy.. .
          janusz

• Gość: Ewa Re: Kto wrócił z CHIN ??????jeszcze raz IP: *.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 21:11
            Dziekuje Janusz za pomoc i cenne uwagi. Przeczytalam w miedzyczasie przewodnik
            Pascala i troche sie przerazilam. Ten brak biletow na przejazdy, hotele gdzie
            albo miejscowi albo turysci moga mieszkac.
            Jednak chyba wybiore sie z biurem podrozy.
            Serdecznie pozdrawiam.
            Ewa
            • ela15 Re: Kto wrócił z CHIN ??????jeszcze raz 19.12.04, 11:14
              Ewa ja tez mam zamiar wybrac sie w kwietniu maju i tez mysle ze z biurem
              podrozy na trase 16 dniowa.Orientowalam sie ,ze takie biura jak
              eccoholiday,CTpoland,logostour i jakies tam jeszcze to organizuja.Zadawalam juz
              kilkakrotnie pytanie na tym forum z jakim bp najlepiej sie tam wybrac zeby duzo
              zwiedzic miec w miare godziwe spanie ,jedzenie i kompetentnego nieobijajacego
              sie i nie lecacego po lebkach przewodnika.Nistety nie uzyskalam
              satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi.Moze polaczymy sily ?Pozdrawiam
              • Gość: kachna Re: Kto wrócił z CHIN ??????jeszcze raz IP: *.didasko.com.pl / 217.11.152.* 23.12.04, 12:41
                Byłam w listopadzie (ku mojemu zaskoczeniu była super pogoda, ok. 20 stopni i
                słonecznie) w Pekinie i Szanghaju (i jeszcze dwóch miejscach po drodze) na 9
                dniowym, arcyciekawym programie z Ecco Holiday. Na forum czytałam różne
                historie o Ecco, moje doświadczenia z CHin są bardzo pozytywne. Jedynym słabym
                punktem była przewodniczka - nie doświadczona, nie douczona, ale miła. Oprócz
                niej w każdym ze zwiedzanych miast towarzyszyły nam lokalne przewodniczki,
                mówiące oczywiście po angielsku. Oczywiście tak krótki program pozostawia
                niedosyt i pragnienie powrotu. Na stronie internetowej eccoworldtravel można
                przeczytać dokładny opis wycieczki. Radziłabym jednak wybrać się do Chin na
                dłużej, w proporcji do długości podrózy, która trwa przeciez kilkanascie
                godzin, 7 dni to za krótko.
                Fajnym biurem jest podobno Sigma Travel (tylko o słyszałam)- oni organizują
                kilkunastodniowe wyjazdy.
                Cudownych wrażeń życzę i zazdroszczę Kachna
            • Gość: janusz Re: wszystko jest mozliwe tylko za jaka cene? IP: 218.79.152.* 19.12.04, 13:07
              krotko jeszcze raz, mam spore doswiadczenia chinskie i azjatyckie i wiem co
              mowie: jasne , ze jest mozliwe dla ludzi z odwaga, odrobina doswiadczenia i
              zajomoscia jezykow poruszac sie po swiecie, nawet w kraju tak skomplikowanym
              jak chiny. jezeli sie ma do dyspozycji 6 miesiecy, nie ma problemu- jezeli masz
              tylko 2 albo 3 tygodnie to na pewno lepiej, wygodniej i przede wszyskim -
              bardziej interesujace jest wybranie sie do chin z biurem podrozy. masz
              zalatwione spanie ( nie w kazdym hotelu mozesz jako obcokrajowiec nocowac - co
              w duzym miescie nie musi byc problemem, ale poza i owszem) odpadaja sprawy
              bezpieczenstwa lub niebezpieczenstwa, bo zorganizowane wycieczki sa pod bardzo
              dyskretna opieka, masz zorganizowane jedzenie i co najwazniejsze masz
              zalatwione transfery i przewodnikow - to znaczy w efekcie koncowym widzisz
              wiecej, efektywniej i w krotszym czasie. ale kazdemu wg potrzeb i mozliwosci:
              dla jednych "no risk no fun" a dla tych co zawsze wiedza lepiej to krzyzyk na
              droge. smutne jest tylko, ze jak sie czasami z niektorymi obiezyswiatami po ich
              powrocie rozmawia, to okazuje sie 70-80% ciekawych miejsc w ogole nie
              zobaczyli..
              pozdrawiam
              janusz
              • Gość: peilin Re: wszystko jest mozliwe tylko za jaka cene? IP: 195.94.211.* 20.12.04, 12:02
                Odpusc tylko poczatek maja - w Chinach jest wtedy ok tygodnia wolnego i duzo
                osob planuje wyjazdy, co w Chinach oznacza tlok i korki do zabytkow. Kiedys
                spotkalam nawet ludzi, ktorym udalo sie przez to nie zobaczyc Chinskiego Muru.
                Zycze powodzenia!
                • Gość: janusz Re: miedzy bajki to wloze..... IP: 218.79.137.* 20.12.04, 16:24
                  chinski mur ma okolo 20.000 km udostepnionych do zwiedzania dla wszystkich..
                  ciekawe komu i gdzie sie nie udalo..
                  wymowka sie zawsze znajdzie, a w chinach jestes zawsze i wszedzie ( no moze poza
                  pustynia gobi i kilkoma gorskimi regionami) otoczony tysiacami innych ludzi...
                  maj jest badrzo dobra pora na zwiedzanie chin ze wzgledu na umiarkowane
                  temperatury panujace wlasciwie we wszystkich regionach
                  pozdrawiam
                  janusz
                  • Gość: peilin Re: miedzy bajki to wloze..... IP: 195.94.211.* 21.12.04, 11:40
                    No nie jestem przekonana do podrozowania w pierwszym tygodniu maja. Podobnie
                    jak przed chinskim Nowym Rokiem i podczas innych wolnych dni. Tlum to tlum, ale
                    jak Chinczycy maja wolne to zaczyna sie koszmar. Sama kiedys musialama sie
                    zdecydowalac na samolot z Pekinu do Kantonu, bo bilety na pociag byly
                    nieosiagalne, nawet na miekkie lezace, a bylo to przed Chinskim Nowym
                    Rokiem. I dlatego nikomu, a szczegolnie jak nie mowi po chinsku i chce duzo
                    zobaczyc przez krotki czas, nie polece podrozowania, wtedy kiedy Chinczycy maja
                    wolne.
                    Pozdrawiam
                    ps muru nie udalo sie zobaczyc znajomym Polakom, ktorzy przyjechali na 2
                    tygodnie i nie mowili po chinsku.
                    • Gość: Kejti Re: miedzy bajki to wloze..... IP: *.optinex.pl / 80.51.238.* 26.12.04, 18:03
                      cześć Wam wszystkim,
                      rozpoczęłam ten wątek i nie odzywam się :( niestety nie mialam ostatnio czasu
                      aby zaglądać na forum,ale nadchodzi zmiana, przede mną kilka dłuższych wolnych
                      chwil. Dziewczyny super że wybieracie się do Chin, to naprawdę jedno z
                      ciekawszych miejsc na Ziemi. Sama tam jeszcze muszę wrócić - koniecznie. Moje
                      wolne rozpoczyna się we wtorek, wiec swoje wrażenia i przydatne/praktyczne info
                      (bardzo dużo fajnych informacji zamieścił Janusz. Janusz jestes cały czas w
                      Chinach?) umieszcze na Forum za dwa dni.
                      Do usłyszenia wszystkim :)

Kejti
                      • Gość: martaj podroze po Chinach.... IP: 61.149.17.* 27.12.04, 14:10

Wszystkich podroznikow ktorzy sa zainteresowani samodzielnym odkrywaniem Chin,
                        niekoniecznie zawsze z Lonely Planet w reku zapraszam na moja strone o
                        podrozowaniu po Chinach: www.staryhutong.com

Pozdrawiam,
                        Marta
                      • Gość: janusz Re: do Kejti IP: 61.169.174.* 28.12.04, 05:11
                        hallo,
                        jestem ciagle w szanghaju i zapowiada sie do konca marca tym razem, moze
                        dluzej..
                        pozdrowienia dla wszstkich, nie tylko tych zafascynowanych chinami..
                        janusz
                        • Gość: Ewa Dla Janusza i innych IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 30.12.04, 19:59
                          Szczesliwego Nowego Roku (Tego polskiego i oczywiście nieco pozniej chinskiego)
                          Wspanialych, kolorowych podrozy. Wiele emocji i pozytywnych przezyc na
                          wszystkich kontynentach.
                          Ewa
                          • Gość: Kamyka Re: Dla Janusza i innych IP: *.iscnet.pl 03.02.05, 22:45
                            Drogi Januszu
                            Daj mi prosz enamiary na dziewczyny w Pekinie bo wlasnie sie tam wybieram 26 lutego a zadnego dobrego pomyslu na chiny jeszcze nie mam wiec moze mi pomoga?
                            Pozdrawiam
                            Kamila
    • peterowski Re: Kto wrócił z CHIN ?????? 07.02.05, 13:14
      Macie może jakieś doświadczenia z podróży Aeroflotem do Chin? Zastanawiam się
      nad wybraniem tych linii lotniczych, oczywiście z ze względu na cenę i
      stosunkowo krótką podróż.
    • Gość: gonia Re: Kto wrócił z CHIN ?????? IP: 213.241.45.* 08.02.05, 11:57
      A czy nie wiecie z jakim biurem warto pojechać do Chin?
      • jovanka25 Re: Kto wrócił z CHIN ?????? 08.02.05, 12:42
        Podbijam wątek, bo wybieramy się niewielką grupką do Chin w czerwcu i jak na
        razie najbardziej spodobała mi się oferta Ecco, ale może ktoś ma doświadczenie
        w tej kwestii i jakąś sugestię?

Pozdrawiam!
        • Gość: Piotr Re: Kto wrócił z CHIN ?????? IP: 217.153.60.* 09.02.05, 15:36
          Ile kosztuje ta impreza w ECCO i na ile dni?
          • Gość: kogucik Re: Kto wrócił z CHIN ?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 18:17
            4600 za 16 dni. Ja byłam na wycieczce Chiny Cesarskie szczegóły znajdziesz na
            ich str internetowej; Zwiedzilismy Pekin i miejscowowci na południu po drodze
            wyjazd kończylismy w Szanghaju; my trafilismy super bo akurat był Nowy Rok
            Chiński:-) wszędzie kolorowo (www.eccoholiday.com)
        • Gość: kogucik Re: Kto wrócił z CHIN ?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 18:08
          własnie wróciłam z Chin z Ecco Holiday (Chiny Cestarskie) bardzo polecam,
          żadnych choćby najmniejszych zastrzezeń. Wszystko dopracowane w 100%. Rezydent
          Pani Ola bardzo sympatyczna i profesjonalistka. Jak masz jakies pytania napisz
          na maila postaram Ci sie odpowiedziec yustjna@gazeta.pl
    • Gość: Megg Re: Kto wrócił z CHIN ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 16:23
      Uważam że Orbis ma najciekawszą ofertę do Chin, no i chyba najpewniejszą:) Ceny
      za 10 dniowy wyjazd już od 3600 + 200zł wiza. W cenie zwiedzanie, noclegi ze
      sniadaniami. Komplet. Jak chcesz więcej informacji to napisz na e-mail
      biuro@aga.zgora.pl
      • Gość: Tewu Re: Kto wrócił z CHIN ?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 13:45
        Ech jak milo tak sobie powspominac pobyt w Chinach. Tobie Janusz szczegolnie
        zazdroszcze bo akurat Szanghai wywarl na mnie wieklkie wrazenie.
        Jezeli chodzi o lot Aeroflotem to nim wlasnie lecialem do Chin i bylem bardzo
        mile zaskoczony. Jedyna niedogodnoscia byl fakt dosc dlugiego oczekiwania w
        Moskwie na lot do Wawy (to lotnisko nie nalezy do najpiekniejszych i
        najczystszych niestety). Co wazne jesli choc troche mowisz jeszcze po rosyjsku
        (jak dobrze bylo uwazac w szkole na lekcjach) to Rosjanie staraja sie bardzo
        pomagac i podroz i miejsca na pokladzie masz super.
        Wszystkim goraco polecam Chiny i namawiam do podrozy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka