Dodaj do ulubionych

Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA

IP: *.toya.net.pl 26.08.04, 14:19
Moi drodzy! We wtorek wróciłam z Tunezji. Mieszkałam w hotelu Les Pyramides
ale hotel Kheops też znam bardzo dobrze. Jeśli macie ochotę zadać mi jakieś
pytanie dotyczące hoteli lub Nabeul i innych rzeczy dotyczących tego regionu
proszę bardzo! Ja z miłą chęcią odpowiem na wszystkie pytania podam
przykładowe ceny, wskaże sklepy i miejsca warte zwiedzenia. Podpowiem co
robić wieczorami, co należy zobaczyć, co zabrać ze sobą. Jak wygląda jedzenie
i hotel. Na wszystkie pytania jakie mi zadacie postaram się odpowiedzieć -
począwszy od temperatury lub innej rzeczy która was interesuje. Czekam na
pytania. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: channia Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 18:29
      Cześć, mam mnóstwo pytań - do Naebulu wybieram się już za kilka dni. Powiedz mi
      proszę, co warto zobaczyć w samym mistaeczku, gdzie najlepiej robić codzienne
      zakupy (woda mineralna, owoce). Czy z miasteczka najlepiej dostać sie do
      hammametu i Tunisu - ile kosztuje ta przyjemnoiśc? A z kim na saharę? Póki co,
      tyle.Acha, a co jeszcze można robić wieczorami, jakieś fajne miejsca,
      dyskoteki, spacery.... Dzieki wielkie, pozdrawiam
      • Gość: Kasia Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA IP: *.icpnet.pl 28.08.04, 11:20
        Z Tunezji wróciłam we wtorek- i przyznaje,ze jesli bedziesz mił szczescie z
        zakwaterowaniem w Les Pyramides to przezyjesz. Razem z meżem i przujaciółmi
        spedziłam tam 2 tygodnie-niestety- nie wiem doprawdy, co ludzi ekscytuje w tym
        miejscu.
        Biuro podrózy poinformowało nas,ze bedziemy zakwaterowani w bungalowach o
        standardzie podstawowym-poniewaz nie jestesmy ludzmi wybrednymi-nie było to dal
        nas problemem-az do przylotu.
        Okazało sie,że holtel + bungalowy to 3000 osob i 2 stołówki=ciągłe kolejki i to
        samo menu przez 2 tygodnie. Nie zapomnijcie zabrac czystych talerzy, sztućców i
        kabanosów, bo trudno przezyc! jaszczurki sa ok, gorzej z karaluchami-trudno sie
        ich pozbyc z pokojii i knajp! Miasteczko samo w sobie ok-małe ale miłe.Market
        znajduje sie na ulicy na przeciwko bazaru (SUKI)-wychodząc z bazaru
        przechodzicie przez ulice i cały czasd prosto ok. 30 metrów i po lewej stronie,
        obok w piwnicy mozna kupic piwko i winko!Polecem rejs statkiem-mozna spotkac
        delfiny i podzowiac wrak statku włoskiego, w Hammamecie jest aQwapark 15D od
        osoby-jhak pojedzoiecie tam taksówką to należy powiedzieć, ze do aqvaparku
        FLIPER-koszt 4-5 dninarów, do medint(Starego miasta) w Hammamecie od 5-7D.
        Polecam 2 dniowe safarii - rewelacja oraz Tunis i Kartagine oraz miasto
        artystów. Pozdrawiam
        • Gość: Zbyszek Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 09:32
          Byłem z Eximem w Kheopsie. Brud i monotonne żarcie. Wszystko co miało być w
          pokoju - nie działało. Rezydent do niczego. Zmarnowałem z żoną 5ooo zł.
          Ostrzegam przed Exim tour.
    • Gość: mqs Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 22:27
      Zastanawiam sie nad wyjazdem do Les Pyramides. Interesuje mnie wlasciwie
      wszystko. Jako jest standard hotelu, jakie jedzenie, czy jest basen, jesli jest
      to jaki, jakie sa ceny itp.

Bede wdzieczny za wszelkie informacje.
      pozdrawiam
      • Gość: Breda Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA IP: *.toya.net.pl 26.08.04, 23:37
        Channia:
        Co warto zobaczyć w samym miasteczku?
        - warto na pewno zobaczyc tzw. dzban czyli symbol miasteczka. jest to drzewo
        zasadzone w wielkim ceramicznym dzbanie na rondzie w centrum, potem warty
        zobaczenia jest pomnik pomarańczy do którego na pewno trafisz, potem tzw. suki
        czyli stragany z ceramika pamiatkami i podobnymi duperelami. jesli interesuje
        cie tylko zobaczenie jak taki targ wyglada i zakupienie malych pamiatek polecam
        wyjscie w kazdy inny dzien tygodnia oprocz piatku poniewaz jest to dzien
        targowy i poczujesz sie jak w miejskim autobusie w godzinach szczytu :-) (nie
        zapomnij o ostrym targowaniu sie; kupilam sobie tam np. buty skórzane i na
        poczatku chcieli 80 dinarow a skonczyli na 10) polecam tez spacery po bocznych
        uliczkach wzdluz willi i mniej atrakcyjnych budynkow popoludniową pora. zdjecia
        sa niesamowite.

gdzie najlepiej robic zakupy?
        - jak wyjdziesz glowna brama z hotelu les pyramides i kierujesz sie w strone
        centrum zalecam skrecenie w druga lub trzecia uliczke w prawo i dojscie
        kawalek. tam bedzie pietrowy supermarket. jesli go nieznajdziesz kieruj sie do
        miasta. tam jest sporo sklepow. pamietaj ze nie nalezy wnosic picia ani
        jedzenia do hotelu prtzez glowna brame. zalecam chodzenie przez plaze. :-)
        metoda wyprobowana

ile kosztuja wycieczki do tunisu i hammametu?
        - do tunisu mozesz sie wybrac z grupa na wycieczke za 60 dinarow (180 zl) ale
        nie polecam byli moi znajomi mowia ze kicz. do hammametu pojedziesz albo
        autobusem (ok.0600 milimow czyli 1,80zł) ale ten sposob jest typowo turystyczny
        ja jechalam taksowka wynioslo mnie to 6 dinarow (ok. 18 zł)za cala rodzine
        poniewaz tam pobiera sie oplaty za taksowke. taka oplate wczesniej ustalasz.

z kim najlepiej na sahare?
        - najlepiej z biurem podróży triada

co z wieczorami?
        - dyskotek reaczej nie ma ale wszedzie gra muzyka. polecam spacery do miasta i
        uwazaj na zaczepnych arabow.

MQS:

jesli chodzi o ceny to zalezy czego. nawet jesli napiszesz ze owocow to trudno
        powiedziec bo nie ktore sa drogie a nie ktore prawie darmo.

hotel jest standardowo wyposarzony. nie zrazaj sie na samym poczatku ponieaz
        pozniej jest juz ok. codziennie sprzataja pokoje zmieniaja posciel i reczniki.
        w hotelach jest troszeczke lepszy standard ale niektore bungalowy tez sa o
        podwyzszonym standardzie. jesli jednak zechcesz zmienic pokoj (bo jest taka
        mozliwosc) najpierw zobacz ten pokoj a potem podejmnij decyzje o przeprowadzce.
        jedzenie jest nawet ok. nie nabawisz sie zadnej choroby. na sniadanie jest
        spory wybor a na kolacje zawsze jest full surowek i zawsze 4 cieple rzeczy tzn
        miesa, sphagetti itp do tego ziemniaki badz akaron sosy bagietki potem owoce
        ciastka tortowe budyn lody i duzo picia. na kolacje picie trzeba sobie kupic a
        rano masz do wyboru: 3 rodzaje sokow herbate, miete, herbate owocowa (sa w
        torebkach i goraca woda) kakao, mleko, kawa. wszystko w reodzaju szwedzkiego
        stolu. nie musisz sie obawiac ze jesli przyjdziesz pozniej nie bedzie jedzenia.
        jest zawsze cieple i donoszone gdy zabraknie lub sie konczy. jesli chodzi o
        basen to w hotelu LP jest ale niezbyt duzy ale mozesz korzystac z basenu w
        hotelu kheops (jakies 50 m.) i nikt ci nic nie powie. basen w kheopsie jest w
        wymiarach olimpijskich (zajebi...cie duzy). na basenie w LP lezaki i parasole
        sa za darmo ( wiec idac na sniadanie wystarczy rzucic na lezaki reczniki i
        miejsca sa ju zajete) a w kheopsie parasole sa za darmo a lezaki platne za
        dzien. tylko ze nie oplaca sie ich wykupywac bo przewaznie lezy sie w basenie
        bo jest goraco a jak nie to na trawie tez jest OK.

JESLI MACIE JAKIES KONKRETNE PYTANIA PROSZE BARDZO - PISZCIE ODPOWIEM Z CHECIA
        • Gość: channia Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 20:58
          Cześć Breda, dzięki wielkie za wszelkie podpowiedzi i cenne uwagi.Czy to
          pradwa, ze targ jest niedaleko hotelu?
          • Gość: Breda Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA IP: *.toya.net.pl 28.08.04, 10:29
            to prawda ze taki targ w ogole jest i jest tylko w piatki ale kawalek trzeba do
            niedo dojsc. p[okieruje cie jak wejdziesz na ulice ze straganami idz do samego
            konca ta ulica sie konczy i dalej sa stragany idz dalej i dopoki nie zobaczysz
            drogowskazu CAMMEL MARKET postawionego na srodku ulicy (drogowskaz nie jest
            duzy patrz uwaznie) idz do przodu
            • Gość: channia Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 21:58
              dzieki wielkie za informacje, pozdrawiam i odezwe se po powrocie, Channia
    • Gość: zibi Forum TUNEZJA - HOTELE IP: *.proxy.lucent.com 26.08.04, 23:11
      Breda, moze wrzuciłabyc kilka rzeczowych opinii na forum hotelowym?
    • a-n-i-k-a Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA 31.08.04, 15:13
      Z tonu twojej wypowiedzi wnioskuję, że wróciłaś raczej zadowolona z LP - w
      przeciwieństwie do całej rzeszy wypowiadających się forumowiczów.

Pamiętasz może numer swojego bungalowu? Może jak wyląduje w tym samym to także
      zalicze urlop do udanych :)).

Chętnie tez się dowiem co robić wieczorami i co zabrać ze sobą.

Pozdrawiam,

a-n-i-k-a

• Gość: Rafał Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 14:48
      Witam czy moze mi Pan udzielic paru informacji o Kheopsi
      Pozdrawiam Rafał Surowiecki
      • Gość: Jerzy Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 15:20
        Byłem w hotelu Kheops z biura Exim Tour. 4 gwiazdki to kpina. Wszedzie brudno i
        dzialająca jedna winda. Jedzenie monotonne. Ręczniki jak szmaty do podłogi.
        Zmarnowane wakacje.
        • Gość: aga Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 13.10.04, 10:42
          tak strasznie jest w tym hotelu??/
          bo właśnie się wybieram i nie wiem czy się n ie wycofać
          brudno tam jest???
          a który hotel polecasz???
          cena atrakcyjna ale czy chce lecieć do syfu....
          pozdrawiam:)
          aga
    • a-n-i-k-a Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA 07.09.04, 09:46
      podciągam wątek

może autor odpowie...
    • Gość: offiecka Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA IP: *.kom / *.kom-net.pl 15.09.04, 19:01
      Hej! ja wrocilam wczoraj z Nabeul, mieszkalam w Les Pyrmides i mam nietypowe
      pytanie. Pewnie kojarzysz Fakira, Amina i Sousou oraz dance club, w ktorym
      lecialy trzy piosenki: hey baby, opa opa i trzecia.. no wlasnie - wiesz jaki ta
      trzecia miala tytul?? bardzo prosze o odpowiedz, bo animatorzy nie mogli podac
      tytulu, bo bylo jakies spiecie z ramzim... pozdrawiam PS. moj nr gg: 439357
      • Gość: Lukasz Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 18.09.04, 10:43
        Witam,
        Myslimy o wyjezdzie do Kheops z malym dzieckiem - 14 miesiecznym. Nie mamy
        wygorowanych wymagan bo i tak bedziemy uwiazani do dzidziucha.
        Po pierwsze - czy rzeczywiscie jest tak brudno i syfiato jak pisza poprzednicy?
        Dziecko jak dziecko wszedzie wlazi, bierze do buzi itp. Nie wiem czy ktos z
        grupowiczow byl z malym dzieckiem? Czy byl czy nie byl jakies zdanie pewnie ma
        i dlatego prosze o doradzenie czy jechac czy z dzieckiem to raczej odpuscic ?

Sprawa druga to czy w okolicy znajdzie sie ustronne miejsce, ciche !!!, gdzie
        dzidziuch moglby spokojnie spac?

Po trzecie, czy mozna poplywac na desce surfingowej, czy jest wypozyczalnia ile
        kosztuje taka przyjemnosci i jakiego typu sa te deski? A w ogole to wieje cos w
        Tunezji?

Dzieki za wszelkie podpowiedzi
        Lukasz
    • Gość: Aga Re: Les Pyramides i Kheops Hotel - TUNEZJA IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 13.10.04, 10:31
      Cześć, wybieram się do hotelu Kheops z biura podróży Triada, prosze o
      informację dotyczące tego hotelu.Czy warto tam jechać, czy standard tego hotelu
      jest dobry, jak wyżywienie i ogólnie czy Nabeul jest fajnym miejscem na
      spędzenie urlopu.
      Pozdrawiam
      Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka