Dodaj do ulubionych

Skandynawia latem

IP: 57.66.12.* 05.04.02, 12:41
Czy ktos sie moze podzielic wrazeniami? Szczegolnie interesuje mnie kolo
podbiegunowe. Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: pidżej Re: Skandynawia latem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.04.02, 22:55
      Skandynawia głównie latem. Koło podbiegunowe nie wydaje się szczególnie
      interesujące. W Norwegii na E6 jest w tym miejscu Centrum Koła Podbiegunowego
      Północnego, można wysłać kartkę ze stemplem to potwierdzającym, ale ja bym sie
      po to nie tłukł taki szmat drogi. Norwegia wszakże pod koniec czerwca jest
      warta solidnego objazdu. Byłem jeszcze kawał za kołem, na Lofotach i w Narviku,
      i było OK. Odległości są niezłe: Z Malmo do Trondheim 1000 km najkrótszą E6, w
      praktyce dwa razy tyle jeśli chcesz - a powinnaś - zahaczyć o Bergen,
      Geirangerfjord i Trollenveg - i do Narviku następne 1000 km. Po drodze, pod Mo-
      i-Rana, lodowiec Svartsis czyli czarny lód, w rzeczywistości jasny błękit.
      Obowiązkowo! B. droga benzyna (w tym mocarstwie naftowym!), droga żywność i
      niedrogie noclegi.
      Choć dystanse spore, białe noce w tym okresie oznaczają, że możesz jechać i
      chłonąć krajobrazy choćby i do północy - jeśli nie musisz o tej porze
      przeprawiać się promem - a na mojej trasie było to konieczne 6 razy bodaj.
      Promy też swoje kosztują. Jedyny zgrzyt to 80 km/h na prawie całej trasie, w
      dodatku przestrzegane przez miejscowych jeszcze z zapasem, nawet na kompletnym
      odludziu, a drogi kręte i wąskie, więc z wyprzedzaniem marnie. Dlatego gdy już
      napatrzyliśmy się na Lofoty, wracaliśmy przez równie wyludniony środek Szwecji,
      gdzie można 110 km/h i jest wiele możliwych tras - Kiruna, brzegiem zatoki
      botnickiej, itd. Zorganizowane wycieczki z PL są strasznie drogie, nie
      wyobrażam sobie Norwegii inaczej jak własnym samochodem. Co najmniej dwa dni na
      Oslo też uwzględnij. O to ci mniej więcej chodziło? chcesz więcej szczegółów? PJ
      • krzysz75 Re: Skandynawia latem 04.06.02, 09:39
        Lato w polnocnej Skandynawii jest krotkie, ale bardzo intensywne. Pod koniec
        maja znika juz calkowicie snieg a sloce swieci przez cala dobe. Z tego powodu
        bardzo szybko robi sie zielono, mozna prawie zauwazyc jak trawa rosnie. W lipcu
        kwitna bzy, maja inny zapach niz w Polsce, a w sierpniu dojrzewaja truskawki.
        Wydaje mi sie, ze czesto czerwiec, sierpien oraz wrzesien sa bardziej pogodne
        od lipca. Temperatura siega najczesciej 13 stopni, bardzo rzadko jest 20
        stopni. Nie zgadzam sie, ze polnocna Skandynawie powinno sie zwiedzac tylko
        latem, bo od wrzesnia do konca kwietnia mozna ogladac zorze polarna.

Komary sa, ale jedynie w glebi ladu (czyli np. rejon Kiruny w Szwecji albo
        norweski Finmark), na wybrzezu nie ma. Mieszkancy Finmarku opowiadali mi, ze
        latem nie moga chodzic w krotkim rekawie z powodu komarow.

Odleglosci sa rzeczywiscie olbrzymie. Odleglosc z Oslo do Tromsø (stolicy
        Polnocnej Norwegii) jest mniej wiecej taka sama jak z poludnia Norwegii do
        Wloch. Za Narwikiem mozna zauwazyc drogowskaz "Kirkenes [miejscowosc przy
        rosyjskiej granicy] 1000 km". Tromsø jest niezwykle ciekawym miastem, polecam
        muzeum arktyczne Polaria. Mnostwo barow i kafejek, a Norwegowie imprezuja przez
        cala noc i czesto zostaja nawet na sniadanie.

Oprocz czerwca, sierpnia i wrzesnia bardzo korzystny pogodowo jest marzec, ale
        moga byc klopoty z dojazdem. Noc polarna juz sie wtedy zakonczyla i jest bardzo
        stabilna pod wzgledem pogody zima z duza iloscia sniegu. W kwietniu pogoda moze
        sie zaczac psuc, ale mozna jezdzic na nartach do poznego wieczora, bo jest
        jasno.

Troche sie za bardzo rozpisalem, jesli masz jakies pytania, napisz.
        Niesamowiete widoki, bardzo ciekawy i bardzo inny rejon swiata. Polecam
    • Gość: Islamabad Re: Skandynawia latem IP: 157.25.88.* 06.04.02, 12:03
      Byłem cztery lata temu w Norwegii. Na Nordkap się nie zapuszczałem, byłem w
      środkowo-południowej części, ale było naprawdę super. Polecam zwłaszcza wyspę
      Runde na wybrzeżu Morza Północnego- niesamowite wrażenia po odwiedzeniu
      ogromnej kolonii ptaków morskich. Gorąco polecam
    • Gość: ann Re: Skandynawia latem IP: *.man.polbox.pl 09.04.02, 09:08
      W zeszłym roku byłam na takiej objazdowej wycieczce (czerwiec/lipiec)-
      Finlandia, Norwegia, Szwecja. Własnym samochodem + 2 małych dzieci. Bardzo
      polecam, szczególnie w tym okresie, zjawisko białych nocy jest niesamowitym
      przeżyciem. Widok miasteczka, której jest wymarłe przy pełnym blasku słońca to
      coś co trudno opisać. No i oczywiście jakie można przy takim świetle zrobić
      fantastyczne zdjęcia. Widoki są przepiękne i aż dziwi, że nie ma tam tłumów
      turystów. Owszem jest drogo (ponoć Norwegia jest tuż za Japonią jeśli chodzi o
      ceny). Ale hotele zdaje się od czerwca mają 50% zniżki - o dziwo tzw. sezon
      letni jest w Skandynawii tańszy niż np. u nas. Niektóre hotele oferują oprócz
      śniadania, kolacje za które się nie płaci + darmowa sauna (np. sieć hoteli
      Comfort). Poza tym panuje tam kultura, porządek i jest bardzo czysto. Ludzie są
      bardzo mili i uprzejmi i wszędzie mówią b. dobrym angielskim. Jeszcze bardzo
      polecam przewodniki Lonely Planet - "Norway", "Finland", "Sweden".
    • _szwedka Re: Skandynawia latem 13.04.02, 14:27
      Jak skandynawia to tylko latem ;-)
      Tylko ze to jedynie dla milosnikow przyrody, spokoju i ...komarow. Szczegolnie
      na polnocy plaga komarow. Atrakcji na ogol niewiele. Wedrowki piesze, lowienie
      rybek. No i malo ludzi...Szczegolnie zalecane dla tych
      z "czlowiekowstretem" ;-))) Tubylcy przyjazni i gadatliwi wbrew temu co o
      nich sie mowi. O ile sie ich spotka :)))
    • Gość: harnas Re: Skandynawia latem IP: *.osiedle.net.pl 19.04.02, 00:43
      W tamtym roku byłem miesiąc czasu 200 km pod kołem podbiegunowym. Jak narazie
      to moja przygoda życia , lasy , jeziora, górskie potoki, pstrągi , szczupaki
      (fenomenalnych rozmiarów ) i oczywiście RENIFERY , które czesto spotykaliśmy
      podczas naszej wyprawy . Jedyny minus to bardzo drogie jedzenie .
    • Gość: taniej Re: Skandynawia latem IP: 217.96.37.* 04.06.02, 08:45
      I jeszcze jedna ważna rzecz. Temperatura. Przewodniki o tym nie piszą, ale
      w Finlandii od paru lat odczuwa się zmianę klimatu na cieplejszy. Lata potrafią
      być naprawdę gorące. Zabierz więc więcej letnich rzeczy. Oczywiscie przy kole
      podbiegunowym jest trochę :) chłodniej... Acha i jesli ktoś szuka w Finlandii
      spokojnych noclegów niech zatrzymuje sie na przedmiesciach. Finowie mają fioła
      na punkcie motorów, a że latem noce są białe szaleją na nich 24h na dobę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka