Gość: gosia IP: 57.66.12.* 05.04.02, 12:41 Czy ktos sie moze podzielic wrazeniami? Szczegolnie interesuje mnie kolo podbiegunowe. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pidżej Re: Skandynawia latem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.04.02, 22:55 Skandynawia głównie latem. Koło podbiegunowe nie wydaje się szczególnie interesujące. W Norwegii na E6 jest w tym miejscu Centrum Koła Podbiegunowego Północnego, można wysłać kartkę ze stemplem to potwierdzającym, ale ja bym sie po to nie tłukł taki szmat drogi. Norwegia wszakże pod koniec czerwca jest warta solidnego objazdu. Byłem jeszcze kawał za kołem, na Lofotach i w Narviku, i było OK. Odległości są niezłe: Z Malmo do Trondheim 1000 km najkrótszą E6, w praktyce dwa razy tyle jeśli chcesz - a powinnaś - zahaczyć o Bergen, Geirangerfjord i Trollenveg - i do Narviku następne 1000 km. Po drodze, pod Mo- i-Rana, lodowiec Svartsis czyli czarny lód, w rzeczywistości jasny błękit. Obowiązkowo! B. droga benzyna (w tym mocarstwie naftowym!), droga żywność i niedrogie noclegi. Choć dystanse spore, białe noce w tym okresie oznaczają, że możesz jechać i chłonąć krajobrazy choćby i do północy - jeśli nie musisz o tej porze przeprawiać się promem - a na mojej trasie było to konieczne 6 razy bodaj. Promy też swoje kosztują. Jedyny zgrzyt to 80 km/h na prawie całej trasie, w dodatku przestrzegane przez miejscowych jeszcze z zapasem, nawet na kompletnym odludziu, a drogi kręte i wąskie, więc z wyprzedzaniem marnie. Dlatego gdy już napatrzyliśmy się na Lofoty, wracaliśmy przez równie wyludniony środek Szwecji, gdzie można 110 km/h i jest wiele możliwych tras - Kiruna, brzegiem zatoki botnickiej, itd. Zorganizowane wycieczki z PL są strasznie drogie, nie wyobrażam sobie Norwegii inaczej jak własnym samochodem. Co najmniej dwa dni na Oslo też uwzględnij. O to ci mniej więcej chodziło? chcesz więcej szczegółów? PJ Odpowiedz Link Zgłoś
krzysz75 Re: Skandynawia latem 04.06.02, 09:39 Lato w polnocnej Skandynawii jest krotkie, ale bardzo intensywne. Pod koniec maja znika juz calkowicie snieg a sloce swieci przez cala dobe. Z tego powodu bardzo szybko robi sie zielono, mozna prawie zauwazyc jak trawa rosnie. W lipcu kwitna bzy, maja inny zapach niz w Polsce, a w sierpniu dojrzewaja truskawki. Wydaje mi sie, ze czesto czerwiec, sierpien oraz wrzesien sa bardziej pogodne od lipca. Temperatura siega najczesciej 13 stopni, bardzo rzadko jest 20 stopni. Nie zgadzam sie, ze polnocna Skandynawie powinno sie zwiedzac tylko latem, bo od wrzesnia do konca kwietnia mozna ogladac zorze polarna. Komary sa, ale jedynie w glebi ladu (czyli np. rejon Kiruny w Szwecji albo norweski Finmark), na wybrzezu nie ma. Mieszkancy Finmarku opowiadali mi, ze latem nie moga chodzic w krotkim rekawie z powodu komarow. Odleglosci sa rzeczywiscie olbrzymie. Odleglosc z Oslo do Tromsø (stolicy Polnocnej Norwegii) jest mniej wiecej taka sama jak z poludnia Norwegii do Wloch. Za Narwikiem mozna zauwazyc drogowskaz "Kirkenes [miejscowosc przy rosyjskiej granicy] 1000 km". Tromsø jest niezwykle ciekawym miastem, polecam muzeum arktyczne Polaria. Mnostwo barow i kafejek, a Norwegowie imprezuja przez cala noc i czesto zostaja nawet na sniadanie. Oprocz czerwca, sierpnia i wrzesnia bardzo korzystny pogodowo jest marzec, ale moga byc klopoty z dojazdem. Noc polarna juz sie wtedy zakonczyla i jest bardzo stabilna pod wzgledem pogody zima z duza iloscia sniegu. W kwietniu pogoda moze sie zaczac psuc, ale mozna jezdzic na nartach do poznego wieczora, bo jest jasno. Troche sie za bardzo rozpisalem, jesli masz jakies pytania, napisz. Niesamowiete widoki, bardzo ciekawy i bardzo inny rejon swiata. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Islamabad Re: Skandynawia latem IP: 157.25.88.* 06.04.02, 12:03 Byłem cztery lata temu w Norwegii. Na Nordkap się nie zapuszczałem, byłem w środkowo-południowej części, ale było naprawdę super. Polecam zwłaszcza wyspę Runde na wybrzeżu Morza Północnego- niesamowite wrażenia po odwiedzeniu ogromnej kolonii ptaków morskich. Gorąco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Skandynawia latem IP: *.man.polbox.pl 09.04.02, 09:08 W zeszłym roku byłam na takiej objazdowej wycieczce (czerwiec/lipiec)- Finlandia, Norwegia, Szwecja. Własnym samochodem + 2 małych dzieci. Bardzo polecam, szczególnie w tym okresie, zjawisko białych nocy jest niesamowitym przeżyciem. Widok miasteczka, której jest wymarłe przy pełnym blasku słońca to coś co trudno opisać. No i oczywiście jakie można przy takim świetle zrobić fantastyczne zdjęcia. Widoki są przepiękne i aż dziwi, że nie ma tam tłumów turystów. Owszem jest drogo (ponoć Norwegia jest tuż za Japonią jeśli chodzi o ceny). Ale hotele zdaje się od czerwca mają 50% zniżki - o dziwo tzw. sezon letni jest w Skandynawii tańszy niż np. u nas. Niektóre hotele oferują oprócz śniadania, kolacje za które się nie płaci + darmowa sauna (np. sieć hoteli Comfort). Poza tym panuje tam kultura, porządek i jest bardzo czysto. Ludzie są bardzo mili i uprzejmi i wszędzie mówią b. dobrym angielskim. Jeszcze bardzo polecam przewodniki Lonely Planet - "Norway", "Finland", "Sweden". Odpowiedz Link Zgłoś
_szwedka Re: Skandynawia latem 13.04.02, 14:27 Jak skandynawia to tylko latem ;-) Tylko ze to jedynie dla milosnikow przyrody, spokoju i ...komarow. Szczegolnie na polnocy plaga komarow. Atrakcji na ogol niewiele. Wedrowki piesze, lowienie rybek. No i malo ludzi...Szczegolnie zalecane dla tych z "czlowiekowstretem" ;-))) Tubylcy przyjazni i gadatliwi wbrew temu co o nich sie mowi. O ile sie ich spotka :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harnas Re: Skandynawia latem IP: *.osiedle.net.pl 19.04.02, 00:43 W tamtym roku byłem miesiąc czasu 200 km pod kołem podbiegunowym. Jak narazie to moja przygoda życia , lasy , jeziora, górskie potoki, pstrągi , szczupaki (fenomenalnych rozmiarów ) i oczywiście RENIFERY , które czesto spotykaliśmy podczas naszej wyprawy . Jedyny minus to bardzo drogie jedzenie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taniej Re: Skandynawia latem IP: 217.96.37.* 04.06.02, 08:45 I jeszcze jedna ważna rzecz. Temperatura. Przewodniki o tym nie piszą, ale w Finlandii od paru lat odczuwa się zmianę klimatu na cieplejszy. Lata potrafią być naprawdę gorące. Zabierz więc więcej letnich rzeczy. Oczywiscie przy kole podbiegunowym jest trochę :) chłodniej... Acha i jesli ktoś szuka w Finlandii spokojnych noclegów niech zatrzymuje sie na przedmiesciach. Finowie mają fioła na punkcie motorów, a że latem noce są białe szaleją na nich 24h na dobę. Odpowiedz Link Zgłoś