Dodaj do ulubionych

Margarita :-))

06.09.04, 13:23
Wiem, że o Margaricie było już nie raz i nie dwa - różne informacje
przewijają się po różnych wątkach, ale nie ma jeszcze - chyba... - jednej
skarbnicy wiadomości o tej wysepce... W związku z powyższym - i tym, że 1
listopada udaję się na nią na urlop ;-)) - mam cichą prośbę, abyście jeszcze
raz zechcieli podzielić się swoimi doświadczeniami, wiedzą i dobrymi radami,
dotyczącymi wakacji w tym miejscu.
Dzięki :-))
Obserwuj wątek
    • stonka69 Re: Margarita :-)) 06.09.04, 21:58
      Ja kiedys napisalem kilka zdan na tym forum - wątek znajdziesz tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=11501104&a=11758422
      a to co napisalem sam to cytuję:
      kreola napisała:

> A wogóle to gdzie się mieszka na Margaricie? Żeby było trochę młodych ludzi i
      > fajna zabawa, oddziałów geriatrycznych oraz amerykańskich klubów seniora nie
      > toleruję.

Ja akurat uważam, że Margarita nadaje się na bazę wypadową a to z racji dużej
      liczby turystów i związaną z tym ofertą lokalnych biur podróży.
      Z reguły jeżdżę 'z plecakiem' i na miejscu sobię organizuję wszystko sam ale w
      Wenezueli byłem kiedyś z rodzicami co to nie bardzo nadają się na hardcore (to
      znaczy żeby było jasne to bardziej jak ich tam zabrałem niż oni mnie, nie byłem
      wyedy już oseskiem a wręcz byłem już dorosłym człowiekiem :))).
      Na miejscu za rozsądne ceny kupiliśmy kilka wyjazdów zorganizowanych, m.im.
      kiludniowy wypad do delty Orinoko i dalej do Canaimy a po drodze przelot koło
      Salto Angel. Powrót przez Ciudad Bolivar. Wszystko odbyło się awionetką. Poza
      tym bez problemu można tam znaleźć fajne oferty na Los Roques, Barbados,
      Grenadę, Tobago, Lago Maracaibo, do Caracas i jeszcze w parę innych miejsc. Co
      do Caracas to była to pierwsza metropolia południowoamerykańska jaką widziałem
      w życiu i mimo dość demonicznej architektury - zrobiła na mnie wrażenie. Ładna
      dzielnica kolonialna, ulice bez nazw, bałwochwalczy kult dla Simona Bolivara,
      barrios na stokach, spacer po Sabana Grande czy nawet te bezduszne,
      przytłaczające i zupełnie bez polotu drapacze chmur... welug mnie w Caracas
      warto się zatrzymać na dzień czy dwa bo ma taki swój klimacik zupełnie inny niż
      taka n.p. Lima czy biegunowo wręcz inny niż Buenos Aires.
      Poza tym na Margaricie jest bezpiecznie, można uprawiać surfing na północy (El
      Agua, Parguito), windsurfing koło Porlamar (El Yaque), jest dużo szkół
      nurkowych i wyjazdów na okoliczne wysepki z rafą koralową.
      Poza tym za Margaritą przemawia to, że pewnie można tam kupić tani bilet z
      Niemiec na jakiś czarter ale to rozumiem nie jest żadnym atutem bo Ty bilet już
      masz.
      Wszystko zależy co chcesz robić w sensie wyłącznie zwiedzać czy także
      odpoczywać, jaki 'styl' preferuesz w sensie plecak i schronisko czy hotel i
      wynajęty samochód z kierowcą ale myślę, że warto zastanowić się nad tą
      Margaritą jako bazą wypadową.

-----
      -----
      Ja akurat mieszkałem na Playa El Agua ale gdzie byś nie mieszkała to będą fajne
      plaże bo tam gdzie są hotele to są i plaże. Zresztą wszędzie można dojechać
      taksówką, nie pamiętam ile płaciłem z El Agua do Porlamar ale musiało nie być
      drogo bo jechałem kilka razy a jazda trwa około pół godziny czyli jest to z 30-
      40 kilometrów. Teraz ponoć jest jeszcze taniej.
      Już pisałem w tym wątku, że jeśli nastawiasz się na surfing to najlepsza jest
      Playa Parguito (około 5 kilometrów od El Agua) a jeśli na windsurfing to tylko
      południe - El Yaque niedaleko Porlamar i Lotniska.
      Na Margaricie warto też obejrzeć miejsce zwane Laguna La Restinga, jest to park
      narodowy z (jak sama nazwa wskazuje) laguną. Poza tym jest jeszcze drugi park w
      centrum wyspy w okolicy Asuncion ale jeśli bywałaś wcześniej w Ameryce
      Południowej to nie będzie dla Ciebie jakąś wielką atrakcją.
      Jak wynajmiesz samochód i pojedziesz wgłąb wyspy w las w okolicy Playa El Agua
      to masz szanse zobaczyć różne zwierzęta w tym mrówkojada ale mi się niestety
      nie udało, mimo iż szukałem go dość długo.
    • kreola Re: Margarita :-)) 06.09.04, 23:10
      Bylam w Wenezueli w tym roku i moge potwierdzic, ze cala Wenezuela, a zwlaszcza
      Margarita to wspaniale miejsce.
      Tu znajdziesz moja krotka relacje z podrozy:
      www.pinezka.pl/content/view/297//
      Jesli masz pytania, to pisz na e-mail gazetowy, albo uruchom ikonke 'napisz do
      kreoli' na Pinezce:)
      Pozdrawiam
      kreola
    • rozaliap Re: Margarita :-)) 07.09.04, 10:14
      Dzięki za informacje! Bardzo, bardzo chce nam się polecieć nad Orinoko i nad
      wodospad - ile kosztuje taka "frajda"? I czy macie jakiegoś organizatora takiej
      wycieczki, którego możecie polecić? Jak wygląda kwestia
      nurkowania/snurklowania ;-)) Jedziemy na północ wyspy (Pedro Gonzales/Puerto
      Viejo) i ciekawi nas czy pod tym względem wybór był właściwy...
      • stonka69 Re: Margarita :-)) 07.09.04, 14:36
        Co do Orinoko to ja wykupiłem sobie wycieczkę od rezydenta NIeckermanna a
        wyglądała ona tak: rano wylot awionetką z Porlamar do Pedernales w delcie,
        potem łodziami wgłąb delty, tam zakwaterowano nas w jakimś obozie na wyspie i
        zabrano na oglądanie dżungli, łowienie piranii etc. Potem następnego ranka
        polecieliśmy do parku Canaima po drodze zahaczając o wodospafd Salto Angel. W
        parku byliśmy chyba dwa dni a potem powrót tym samym samolocikiem do Porlamar.
        Trochę to było pod niemieckich turystów ale samemu nie ma szansy tego zobaczyć
        w tak krótkim czasie - Wenezuela jest większa 3 razy od Polski a w wiele miejsc
        nie da się dojechać samochodem.
        NIe pamiętam kosztu wycieczki ale nie była jakoś szczegółnie tania - wydaje mi
        się że to było więcej niż 200 dolarów o ile nie więcej niż 300.
        Jest mnóstwo organizatorów takich wycieczek, popytaj w hotelach i w agencjach w
        Porlamar.
        Jeśli chodzi o nurkowanie to też nie ma z tym problemu - jest mnóstwo baz,
        organizujących nurkowania i dla zaawansowanych i dla początkujących. Jak się
        zdecydujesz na którąś to przyślą po Ciebie samochód do hotelu, na miejscu
        przeszkolą a potem na jacht i do wody. W okolicy jest dużo bezludnych wysepek i
        tam się najlepiej nurkuje, są mureny, koralowce, ośmiornice i inne paskudztwa.
    • Gość: Anita Re: Margarita :-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 19:30
      do stonki69: Czy pamietasz w jakim hotelu mieszkałeś ? Ja lecę z Neckermanna do
      hotelu Hesperia Playa el Agua. Jeśli masz jakiekolwiek informacje na jego temat
      bedę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam :)
      • rozaliap Re: Margarita :-)) 08.09.04, 21:13
        Dzięki za info - szczególnie podobają mi się te piranie...
        my lecimy też z Neckermanna do Dunes Hotel & Beach Resort :-)) Może ktoś już
        tam był?
        • Gość: Aska Re: Margarita :-)) IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.04, 13:15
          Proszę o szczegóły w hotelu Dunes na Margaricie
          • rozaliap Re: Margarita :-)) 01.12.04, 10:55
            Gość portalu: Aska napisał(a):

> Proszę o szczegóły w hotelu Dunes na Margaricie
            Proszę bardzo - informacje sprzed 2 tygodni :)) Hotel jest przepięknie
            położony - ale z dala od cywilizacji - w pięknej zatoce w otoczeniu gór.
            Olbrzymi teren, olbrzymia infrastruktura - choć należy przyznać, że lata
            świetności ma już trochę za sobą, ale starają się to nadrobić czystością i
            uprzejmością. Część mieszkalna składa się z 2 "osiedli" - jedno tuż przy części
            jadalno-rozrywkowo- basenowej (małe zespoły domków 2-3 kondygnacyjnych
            rozmieszczonych wokół patio z różnymi fontannami), drugie odległe o jakieś 300-
            400 m bardziej "blokowe" (pomiędzy tą częścią hotelu a częścią "socjalną" non-
            stop jeździ mikrobus, a jeśli akurat go nie ma to wystarczy zadzwonic po
            niego). My mieliśmy przyjemność mieszkać w tej bliższej części - zakwaterowani
            byliśmy w JuniorSuite - czyli 2 pokoje z aneksem kuchennym z pełnym
            wyposażeniem (lodówka, mikrofalówka, kuchenka elektryczna, blender ;) +
            wszystkie garnki, talerze itp), 2 łazienki, 2 balkony, 2 telewizory - wszystko
            czyściutkie, zadbane choć tak jak napisałam nie pierwszej nowości. Jedyny
            minus - ciemno - nasza chałupka miała dobrze ponad 3 m wysokości i cudnej urody
            drewniany (chyba teakowy) ciemny sufit, a część lamp (pomimo wielokrotnych prób
            ze strony obsługi) niestety nie działała. Jeśli chodzi o jedzenie - do
            dyspozycji są "stołówka" - czyli duża sala z bufetem, gdzie serwowane są
            śniadanka, lunche i kolacje, restauracja na plaży (lunche), barek przy basenie
            (rewelacyjne hamburgery w godzinach popołudniowych), kącik herbaciany (kawa,
            herbata , kanapki i ciastka popołudniu) i włoska restauracja (2 kolacje na
            pobyt). Jedzenie bardzo, bardzo urozmaicone i smaczne - codziennie inny wieczór
            tematyczny (kuchnia wenezuelska, meksykańska, hawajska, włoska, orientalna, BBQ
            itd)-próby spróbowania choć wszystkiego - z gruntu skazane na niepowodzenie ;)
            Ciągnąc dalej temat jedzenia przechodzimy do barków - tego też pełen dostatek -
            choć drinki mniej wymyślne niż na Kubie, ale też w pełni zadawalające... A na
            pewno barmani alkoholu nie żałują - im późniejsza godzina tym drinki
            mocniejsze... W ramach barkowych ciekawostek - kelnerzy chodzący po plaży i
            przy basenach donoszący zamówione wcześniej drinki. Zasadniczy minus - poza
            barem wszystkie napoje w plastikowych kubeczkach - sprawa zrozumiała biorąc pod
            uwagę beztroskę turystów i tendencję do śmiecenia i zostawiania kubeczków gdzie
            popadnie, tym nie mniej mogłyby być troszeczkę inne... Baseny - oddzielna
            bajka - są trzy - jeden dla dzieci (na zamkniętym odrębnym placyku zabaw - ze
            zjeżdżalnią w kształcie wieloryba i innymi atrakcjami), drugi - relaksacyjno -
            odpoczynkowy (okrągły znajdujący się na większości zdjęć hotelowych) i trzeci
            wielka litera L (tak na moje oko to wymiarami zbliżony do 2 basenów
            olimpijskich) z oddzielną częścią dla siatkówki, koszykówki itp i częścią
            bardzo - jak na standardy hotelowe głęboką (3.7) - zasadnicza wada - za ciepła
            woda ;) - klimat mocno wannowo - leniwy ;)) Poza basenami hotel oferuje
            siłownię, saunę,korty tenisowe, kino (z 3 seansami dziennie), bilard, tenis
            stołowy, piłkarzyki, 3 razy w tygodniu bingo, 3 razy w tygodniu karakoe,
            bezpłatny autobus do Porlamar (to w ramach all inclusive) - odpłatnie -
            wypożyczalnia rowerów, fryzjer, salon kosmetyczny. Jeśli chodzi o animacje - to
            w ciągu dnia odbywają się głównie na basenach (aquaaerobic, streching, gry
            zespołowe w basenie i chyba jeszcze inne atrakcje... ), na plaży jednie
            siatkówka, boccia i strzałki. Godne polecenia są wieczorne pokazy - naprawdę
            ładnie zaaranżowane i wykonywane (z wyjątkiem niestety show z udziałem
            turystów - ale to bardzo rzadko się udaje). Dyskoteka niestety prawie zawsze
            świeci pustkami, choć muzyka taka i dla nich i dla nas, ale jak człowiek sobie
            popatrzy jak "oni" się ruszają, to zostaje mu tylko siedzieć i pić, aż osiągnie
            stan, w którym przemoże swój wstyd i zahamowania wszelakie ;)
            Przepiękne otoczenie - bardzo zadbany ogród (cały teren hotelu jest jednym
            wielkim ogrodem) ale bardzo dużo schodów - pod tym względem hotel na pewno nie
            nadaje się dla osób niepełnosprawnych. Plaża - w type "polskim" - długa,
            szeroka i piaszczysta - dużo leżaków (ani na plaży ani nad basenem - tu może z
            wyjątkiem popołudnia) nie ma potrzeby rezerwowania "legowiska" bladym świtem,
            dużo parasoli i palm, więc o zacienione miejsce nietrudno. Co do wody -
            niestety nie jest to miejsce do pływania i nurkowania - wysokie fale to był
            praktycznie przez 2 tygodnie standard, ale i w ten sposób można nieźle się
            pobawić, choć miałabym duże obiekcje przed wpuszczeniem dziecka :)
            Ogólnie - wydaje mi się, że jest to jeden z najładniej położonych hoteli na
            wyspie - choć dla osób spragnionych rozrywek pozahotelowych na pewno nie
            właściwy.
            To chyba tyle informacji - jeśli masz jeszcze jakieś pytania - mój mail
            rozaliap@gazeta.pl
            • Gość: m. Re: Margarita :-)) IP: *.devs.futuro.pl 01.12.04, 15:19
              no i co, byłaś w delcie Orinoko czy pod Salto Angel?
              • rozaliap Re: Margarita :-)) 01.12.04, 21:34
                Gość portalu: m. napisał(a):

> no i co, byłaś w delcie Orinoko czy pod Salto Angel?
                i tu i tu ;) wykupiliśmy dwudniową wycieczkę - i to jest coś co będziemy
                jeszcze długo, długo wspominać - bo dżungla i nocleg w niej (w chatynce na
                palach) to niezapomniane przeżycie - takie prawdziwe dotknięcie natury a
                Canaima i przelot przez kanion w którym znajduje się Salto Angel, to z kolei
                przezycie zupełnie innego rodzaju - choć tak troszkę przez "szybkę" - ale
                witamy w Zaginionym Świecie :) Polecam !
      • stonka69 Re: Margarita :-)) 08.09.04, 23:59
        Tak, pamiętam, ja mieszkałem w Palm Beach Playa el Agua a w Hesperii raz po coś
        byłem i jest to najlepszy hotel na tej plaży a może i na wyspie. Przynajmniej
        tak wizualnie. O ile pamiętam miał 5 gwiazdek i wyglądał przyzwoicie, tyle że
        trochę moloch.
        Ale na 100% będziesz zadowolona.
    • Gość: Anita Re: Margarita :-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 08:33
      Dziękuję za informacje. Nawet nie wiesz jaka to dla mnie miła wiadomosć.
      Znalazłam tylko jedną opinię o tym hotelu i była niezbyt dobra. Babeczka narzekała, że papugi śmierdzące, na plaży dużo tubylców i takie tam... Mam tylko nadzieję, że nie pomyliłeś go z inny hotelem o podobnej nazwie "Hesperia Isla Margarita" również sprzedawanym przez Neckermanna. Pozdrawiam :)
      • rozaliap Re: Margarita :-)) 09.09.04, 11:13
        to ja podzielę się moim źródłem opinii o hotelach :-))
        www.holidaycheck.de/hotel-Playa+el+Agua_hotel+Hesperia+Playa+el+Aqua+Beach-hid_33821-anz_mb.html
        tu jest dosyć dużo informacji po niemiecku
        www.debbiescaribbeanresortreviews.com/venez/venezrevind.html
        strona kanadyjska (po angielsku) niestety ocen Twojego Anito hotelu nie ma, ale
        może przyda się "na zaś" ;-))
        Pozdrawiam
      • stonka69 Re: Margarita :-)) 09.09.04, 18:19
        Mogłem pomylić, nie wiedziałem że są dwie Hesperie ale ta druga też ma czteru
        gwiazdki. Nie wiem jakie masz oczekiwania, ale na pewno nie będzie tam jak w
        Ritzu czy w Hyatcie.
        A swoją drogą jeśli ktoś narzeka, że były śmierdzące papugi i tubylcy na plaży
        to mi się zdaje, że to musi być jakiś buc i prostak, który jak już nie miał się
        czego czepić to coś wymyślił sobie.
        Jest cała klasa takich turystów co to kupują w last minute biedaczartery a
        później na miejscu irytują się, że ileś tam rzeczy wygląda nie tak, jak
        w 'Dynastii'. Moze tą opinię o papugach pisał włąśnie ktoś taki.
    • rozaliap Re: Margarita :-)) 01.10.04, 09:51
      pozwalam sobie podciągnąć wątek, bo może ktoś już wrócił z wakacji i może coś
      ciekawego dopowiedzieć ;)
      czy wiecie może jak przedstawia się sytuacja z komorkami na Margaricie?
      Sprawdziłam w podanych wcześniej źródłach, że Plus powinien działać... czy
      faktycznie tak jest?
    • Gość: Jaro. Re: Margarita :-)) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.04, 12:15
      Wrócilem tydzień temu , więc wspomnienia są bardzo świeże.Mieszkalem w
      Hesperia Playa el Aqua.Jest to hotel przy plaży.Oddzielony tylko wąską niezbyt
      ruchliwą uliczką.Plaża jest pięna , piasek drobniutki i bialutki.Mnóstwo palm.
      Woda w morzu prawie gorąca.Fale jak nad Bałtykiem ( oczywiście cieplejsze ).
      Hotel składa sie z trzech czteropiętrowych budynków oraz kilkudziesięciu( 40-
      50 )bungalowów. Jest tam 5 basenów. Trzy restauracje. Mnóstwo zieleni i
      faktycznie trochę zwierżąt ( papugi,tukany, żółwie i małpki - ale w klatkach )
      Wzdłuż plaży mnóstwo raestauracyjek i dyskotek. Ceny w sklepach i barach
      niskie .Np. Piwo 1000-1500 Bolivarów,a Butelka dobrego rumu 6000 Bolivarów.
      Kurs 1$USA 2400 Bolivarów ( czarnorynkowy bo oficjalny w hotelu i na lotnisku
      1920 B) Wymienić pieniądze można prawie w każdym sklepie. To tyle o hotelu.
      Wycieczka dwudniowa do Delty Orinoko i parku narodowego Canaima kosztuje od
      280- 310 $ USA. Rano z lotniska w Porlamar polecieliśmy w głąb lądu do Tucupita.
      Potem ok 1,5 godziny łodzia wzdłuż Orinoko do obozu Indian ( tam łowienie
      pirani, rejs łódką( kanoe ) indiańską, nocne poszukiwanie krokodyli )i.......
      NOCLEG ( co za przeżycie - niewiele spałem bo zwierzęta w dżungli w nocy bardzo
      hałasują ).Na drugi dzień o świcie powrót łodzią do Tucupita i lot do parku
      krajobrazowego Canaima.Tam piękne wodospady ( Salto Angel widzieliśmy tylko z
      okien samolotu) natomiast przeszliśmy pod wodospadem Salto Sapo( extra
      wrażenia ).Wieczorem powrót samolotem do Porlamar.W cenie wycieczki oczywiście
      wyżywienie.
      • rozaliap Re: Margarita :-)) 11.10.04, 12:49
        Dzięki - to właśnie to o co mi chodziło! Szczególnie o info o wycieczce, gdyż
        sami taką planujemy. W związku z tym parę dodatkowych pytań - czy tę wycieczkę
        wykupiłeś w hotelu czy też u jakiegoś lokalnego organizatora? Coś więcej
        a'propos NOCLEGU ;)- jakie warunki - bo rozumiem, że chyba raczej spartańskie?
        W co się na taką eskapadę ubrać - w szczególności chodzi mi o buty - "adidasy"
        będą OK? I w ogóle jakieś jeszcze podpowiedzi i porady? Czy wiesz może np. jak
        przedstawia się kwestia działania polskich komórek na wyspie?
        Dzięki za już i proszę o jeszcze :)
        Pozdrawiam
    • rozaliap Re: Margarita :-)) 21.10.04, 10:14
      A może jednak ktoś ma jakieś nowe wieści?
    • Gość: kaja Re: Margarita :-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 19:17
      czy ktoś wybiera się na Margaritę z Eximem ???????
      Jakie inne biuro ???????????
      dzięki za info,pzdr
      • rozaliap Re: Margarita :-)) 22.10.04, 22:00
        Jak widać z mojej upierdliwości ;) wybieramy się jak najbardziej - lecimy 1.11
        z Neckermannem
        • ela15 Re: Margarita :-)) 25.10.04, 13:04
          Nie widzialam w ofercie zimowej Neckermana Margarity,moze jest inny katalog do
          ktorego powinnam zajrzec.Prosze o informacje.
          • rozaliap Re: Margarita :-)) 26.10.04, 13:05
            ela15 napisała:

> Nie widzialam w ofercie zimowej Neckermana Margarity,moze jest inny katalog
            do
            > ktorego powinnam zajrzec.Prosze o informacje.
            a spoglądałaś do polskiego czy niemieckiego katalogu? O ile się nie mylę,
            Margarita jest tylko w niemieckim - różnica polega na wylocie z Frankfurtu - za
            to w cenie wycieczki masz bilety kolejowe od granicy do lotniska. Poza tym
            chyba troszkę inny standard i obsługa...
            • kreola Re: Margarita :-)) 27.10.04, 00:17
              Jesli juz bardzo musicie leciec z biurem podrozy to prosze, tu sa linki:
              www.gawatur.com.pl
              www.eccoworldtravel.com/
              I nie bojcie sie, nie ma czego! To nie jest na ksiezycu!
              Pozdroofka
              kreola
      • Gość: k. Re: Margarita :-)) IP: *.waw-smy.sint.pl 25.10.04, 12:47
        my jedziemy , ale dopiero w grudniu, troche sie boję, ale przeciez raz sie
        żyje!!!
        • Gość: Adela Ale czego Ty się K. boisz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 16:03
    • Gość: Asia Re: Margarita :-)) IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.04, 12:06
      Już chyba wróciłaś z Margarity i jak wrażenia??
      • Gość: Jurek Re: Margarita :-)) IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.04, 12:08
        Ja jadę w lutym do hotelu Dunes, był tam ktoś??
        Jakie pamiatki można kupić?
        • rozaliap Re: Margarita :-)) 02.12.04, 13:49
          zerknij parę postów wyżej - tam dość szczegółowo opisałam swoje wrażenia z
          hotelu :) Z pamiątek - na miejscu - perły, rum i urocze kamienne rzeźby
          (robione na miejscu na plaży)
    • Gość: gość Re: Margarita :-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 19:23
      ponieważ zauważyłam, że mój post opisujący hotelDunes dostępny jest jedynie po
      zalogowaniu (?) pozwalam sobie wkleić link, gdzie ten opis także się znajduje
      www.tuitam.pl/index.php?forum=1&cat_id=2&parent_id=599&id=599&hotel_id=1626&page=1

pozdrawiam
      Rozaliap
      • anmanika Re: Margarita :-)) 27.01.05, 11:06
        No wiec lece na Margarite a tu jest moj hotel:www.lagunamar.com.ve/eng-
        index.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka