Dodaj do ulubionych

Patagonia - zapytanie

23.09.15, 21:46
Witam,

wybieram sie na budzetowy wyjazd do Argentyny na 2,5 tygodnia.
Moj plan jest mniej wiecej taki:
Buenos 2 dni
Iguazu 2-3 dni
Patagonia 9 dni
Ushuaia 2 dni i powrot przez Buenos.
Cenowo Argentyna wyglada OK, martwi mnie jedynie Patagonia.
Znalazlem campingi zarowno po stronie argentynskiej jak i chilijskiej gdzie nocleg w low season (2 polowa pazdziernika) kosztuje od 50 USD w gore.
Czy ktos ma jakies tansze opcje? Czy na miejscu mozna wypozyczyc ewentualnie namiot?
A moze zamieszkac np. w puerto natales i jakos dojezdzac? W Patagonii chce pobyc w rejonie Fritz Roy (np El Chalten) oraz tez w Torres del Paine i tam troche lodowce.
Prosze o informacje lub kontakt kogos kto juz przetarl szlaki :)

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • adam7011 Re: Patagonia - zapytanie 28.09.16, 04:04
      Nie campingi a raczej lozko w hostelu i to bez sniadania, bo posilki sa b drogie. Tez planuje podobny wyjazd i nie uda sie chyba uniknac takich kosztow.
    • jorn Re: Patagonia - zapytanie 14.10.16, 09:56
      Byłem w północnej Patagonii 5 lat temu (końcu października właśnie) i za równowartość 50USD wynajmowaliśmy dwuosobowe pokoje w skromnych hotelach. Niestety większość z nich nie istniała w internecie, trzeba było szukać na miejscu.
    • iwwo2 Re: Patagonia - zapytanie 17.11.17, 11:13
      Moje informacje cenowe są mocno nieaktualne - byłem tam wiele lat temu, tuż przed kryzysem argentyńskim. Wtedy był sztywny kurs peso do dolara 1:1. Nie mniej nawet wtedy noclegi w Patagonii aż tak bardzo nie bolały. W Argentynie spaliśmy w El Calafate i w El Chalten pod Fitz Royem, w Rio Gellegos, a w Chile w Puerto Natales. Wszystkie noclegi w kwaterach prywatnych szukanych na miejscu. Może weż pod uwagę ten rodzaj zakwaterowania. W Torres del Payne mieliśmy swój namiot. Rozbijaliśmy się w pobliżu schronisk, na jedną noc najczęściej za darmo. W Puerto Natales było sporo punktów, gdzie można wypożyczyć sprzęt campingowy, ale było też sporo chętnych. W sezonie mogą być problemy. Polecam fajny sposób dotarcia do Torres del Payne z Puerto Natales. Płynie się stateczkiem przez fiord Ultima Esperanza, (po drodze krótki spacer do czoła lodowca Balcameda) do ujscia Rio Serrane. Tam się przesiadasz do szybkiej motorówki, którą docierasz do Torres Del Payne. Warto, pod warunkiem, że nocujesz gdzieś w Torres. Pod Fitz Roya, Cerro Torre można dotrzeć na zasadzie jednodniowych wycieczek nocując w El Chalten.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka