Dodaj do ulubionych

MEKSYK-kiedy jechać

IP: 217.153.131.* 10.04.05, 10:44
Mam pytanie, jaką porą roku najlepiej jechać do Meksyku? Kiedy tam jest pora
deszczowa. Chcę się wybrać na przełomie listopada i grudnia i nie wiem czy to
akurat najlepsza pora.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: MEKSYK-kiedy jechać IP: *.ericsson.net 11.04.05, 13:03
      Bylem na przelomie pazdziernika / listopada w Meksyku pld. Pogoda na medal. W
      list/ grudzien powinno nawet byc lepiej, choc w grudniu jest wiecej turystow.

Pzdr
      Tomek
      • Gość: mk Re: MEKSYK-kiedy jechać2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 15:47
        Witam !!!
        Zamierzamy z zona odwiedzic ten kraj. Przymierzamy sie do terminu lipcowego.
        Chcemy wybrac opcje Meksyk + Gwatemala + Belize z biurem logostravel.
        Co sadzicie o tym terminie ? Czy mozecie sie podzielic swoimi doswiadczeniami?
        Pozdrawiam Marcin
        • zfiesz Re: MEKSYK-kiedy jechać2 18.04.05, 16:03
          zajzyj tu:
          usenet.gazeta.pl/usenet/0,47943.html?group=pl.rec.turystyka.tramping&tid=1026605
          ostatni rozpetala sie ciekawa wymiana informacji z zakresu......hmmmm.....
          bezpieczenstwa i gastronomii :-)
          pzdr
          zwierz
        • pociopotek Re: MEKSYK-z jakim biurem 18.04.05, 17:44
          Witaj,

z żoną zastanawialiśmy się nad tym biurem. Ostatecznie nie jedziemy z
          logostravel, choć praktycznie byliśmy zdecydowani. O tym że z nimi nie jedziemy
          zadecydowały - koszty - sprawdź kurs po którym liczą USD - ponad 3,8 - poza tym
          sprawa wyżywienia - praktycznie bez wyżywienia no i brak polskojęzycznego
          przewodnika. Jak zsumujesz sobie wszystkie koszty to ta wycieczka staje się
          bardzo droga. Poza tym wszystko z logos travel ok. Biuro warte polecenia.
          My jedziemy z żoną od 24 czerwca z biurem Destino Mexico.

Link do wycieczki poniżej
          www.destinomexico.com/projektor.php?page=trips&k=trip&id=26
          Jakbyś miał pytania to służę.
          • zfiesz Re: MEKSYK-z jakim biurem 18.04.05, 17:53
            sprawdzilem te oferte...

sorrki ale na te 2 dni:

"Dzień 2: Plac Trzech Kultur - Gwadelupa - Teotihuacan
            Śniadanie. Zwiedzanie Placu Trzech Kultur. Wizyta w Bazylice Matki Boskiej z
            Gwadelupy. Zwiedzanie największych piramid Ameryki w prehiszpańskim mieście
            bogów Teotihuacan: Piramida Słońca, Piramida Księżyca, Świątynia Pierzastego
            Węża, Droga Zmarłych. Kolacja pod piramidami. Powrót do hotelu. Nocleg w Mieście
            Meksyk. Dla chętnych wieczór folklorystyczny na Placu Garibaldi, platne
            dodatkowo, 25 USD.

Dzien 3: Starówka Miasta Meksyk, Muzeum, Frida Kahlo, Xochimilco
            Śniadanie. Zwiedzanie Miasta Meksyk: Muzeum Antropologiczne z najbogatszymi
            zbiorami sztuki prekolumbijskiej. Starówka, Zócalo, Katedra oraz Pałac
            Prezydencki z malowidłami naściennymi Diego Rivery. Dom Muzeum Fridy Kahlo w
            dzielnicy Coyoacan. Spływ kolorowymi łodziami w rytm muzyki mariachi i marimba
            po ogrodach Xochimilco. Powrót do hotelu. Nocleg w Mieście Meksyk."

... ja poswiecilem dobrze ponad tydzien...
            samo muzeum antropologiczne zwiedzalem dwa dni po 6 godzin...
            xochimilco to kolejny dzien (chociaz lepiej wieczor;-)...
            teotihuacan - dzien plus noc u znajomych...
            coyoacan - kilka zakrapianych wieczorow...
            palac prezydencki (palacio nacional) - tu bylem w szoku, bo planowalem 15 minut,
            a spedzilem 4 godziny. byla to sprawka niesamowitego przewodnika, ktory nie
            wiedziec czemu dopadl mnie i mojego kolesia (nie bylem na zorganizowanym
            wyjezdzie) i postanowil pokazac nam DOKLADNIE murale w palacu. niezapomniana
            lekcja historii.
            pzdr
            zwierz

• pociopotek Re: MEKSYK-z jakim biurem 18.04.05, 19:25
              jezu,
              oczywiście że wszystko można zwiedzić dokładniej i dłużej,
              ja po prostu napisałem że wg mnie ta wycieczka jest lepsza od tej którą oferuje
              logostravel,
              niestety nie mogę sobie pozwolić na tygodniowe zwiedzanie okolic miasta Meksyk i
              jego samego, mam taką ilość wolnego ile pozwala na to praca,
              no i poprzednio zapomniałem dodać, że Destino Mexico jest na tyle elestyczne że
              przedłużyłem sobie pobyt w Playa o 8 dni oraz sam załatwiłem sobie bilety
              lotnicze do Meksyku.
              • moped Kiedy MEKSYK i gdzie... 21.04.05, 21:25
                Meksyk nad morzem Karaibskim znany jak Mayan Riviera
                www.mayanriviera.com/ w stanie Quintana Roo jest zawsze swietny...ale
                dla ludzi z polnocnej pulkoli bedzie najlepiej od polowy pazdziernika do maja.
                Super plaze oraz pogoda gwarantowana.
                Bardzo cieplo i przyjemnie.
                Poraz deszczowa to lato oraz huragany od sierpien - do - pazdziernika.
                Znane miejscowosci to: Cancun www.cancun.com/,
                Playa del Carmen www.playadelcarmen.com/
                , Tulum playaguide.com/tulum.html
                czy tez Akumal www.locogringo.com/akumal/...
                Xel Ha www.igougo.com/planning/journalEntryActivity.asp?
                JournalID=35897&EntryID=39467&n=Xel-Ha

Nalezy koniecznie zwiedzic wspaniale budowle Mayow w Chchen Itza, Tulum, Coba
                ale rowniez bardzo polecam wybranie sie do kolonialnego miasta Merida i
                zwiedzanie nie samowitej architektury Mayow stylu Puc Puc w UXMAL.
                zobaczcie zdjecia: www.google.ca/search?
                hl=en&q=photos+mayan+riviera&meta=

Dalej na zachod Palenque!
                www.mesoweb.com/palenque/
                Wszystkie podane miejscowosci oraz nazwy mozna wiecej sie dowiedziec, kiedy
                zrobi sie poszukiwanie na internet.
                Tysiace zdjec oraz komentarze pozwola na wspaniale przygotowanie.
                Powyzej podalem kilka stron, ktore pozwola na dalsze poszukiwania..

Omijam Mexico City, vera Cruz itd..itd..gdzy sa dobrze znane i mnostwo
                informacji mozna wszedzie znalezsc.

Zachodnie wybrzeze nad Pacyfikiem - najbardziej znane na wybrzezu w Mexicna
                Riviera jest miastio Puerto Vallarta www.visitpuertovallarta.com/
                www.puertovallarta.net/ www.geo-images.com/mex/pv.html nad
                Bandera Bay.
                Zobaczcie zdjecia pod:
                www.google.ca/search?hl=en&q=photos+puerto+vallarta&meta=
                Nie dawno znany w swiecie fotografik, rodak nasz, mial potezna wystawe swoich
                zdjec w NYC dla miedzynarowych biur podrozach o Mexico...miedzy innymi Puerto
                Vallarta bylo pokazane.. nie pamietam jego nazwiska...dosc dlugie..

Nad Pacyfikiem znane miasta resorty to Acapulco
                www.acapulco.com/en/index.html , wspomniane Puerto Vallarta, Huatulco,
                Manzanillo, Mazatlan i w ostatnich latach odkryte Cabos San Lucos.
                Klimat zawsze nad morzem jest super i kazda pora jest dobra, ale chyba
                najbardziej komfortowa bedzie w okresie zimowym...

Zycze przyjemnych wakacji - Meksyk jest wspanialym krajem do zwiedzania...

Pozdrawiam,

PS..prosze zagladac na to zdjecie regulanrie i przypatrzec sie rozowjowi pogody
                nad Meksykiem...zmiana obrazu nastepuje co godzine:
                www.weatheroffice.ec.gc.ca/data/satellite/goes_gedisk11_1070_100.jpg
                lub od strony Pacyfiku:
                www.weatheroffice.ec.gc.ca/data/satellite/goes_gwdisk11_1070_100.jpg
          • marcink-36 Re: MEKSYK-z jakim biurem 02.06.05, 15:16
            Witam ponownie na forum.
            Najprawdopodobnie bedziemy na tej samej wycieczce objazdowej w Meksyku poniewaz
            takze w tym terminie i z tym samym biurem tam sie wybieramy.
            Mysle ze cennym moze sie okazac wymiana uwag jeszcze przed Naszym wyjazdem.
            Jezeli jestescie Panstwo zainteresowani to prosze o maile na moj adres
            marcink-36@gazeta.pl

pozdrawiam marcink
            • pociopotek do Marcink-36 03.06.05, 21:12
              Witam,
              czy mówisz o wycieczce z Destino Mexico?
          • marcink-36 Re: MEKSYK-z jakim biurem 02.06.05, 15:33
            Witam !!!
            Okazuje sie ze bedziemy na tej samej wycieczce prosze o ewentualny kontakt w
            celu wymiany uwag.
            Pozdrawiam marcink-36@gazeta.pl
            • molo000 MEKSYK a co myślicie o wyjeżdzie w pazdzierniku? 02.06.05, 15:57
              mieliśmy się wybrać w maju, ale z rożnych wzgledów niestety nasza wycieczka do
              Meksyku w tym czasie nie wypaliła. Teraz myślimy nad dwoma tygodniami w okresie
              wrzesień - poażdziernik, ale tyle się nasłuchałam o porzed deszczowej i
              huraganach. Co myslicie o tym czasie, czy może lepiej jechac pod koniec
              pażdziernika?
              z góry dzieki za info.
              • Gość: mariusz Re: MEKSYK a co myślicie o wyjeżdzie w pazdzierni IP: 195.205.73.* 08.06.05, 15:43
                destino ma strasznie droga oferte lepsze ceny oferuje karibati club
                fakt ze nie sypia sie zawsze w hotelu ale roznica 2-3 tys to bardzo duzo
                • pociopotek o destino i cenach 08.06.05, 22:12
                  Mariusz,
                  wydaje mi się że nie da się porównać tych wycieczek - przeczytaj program i
                  policz jeszcze raz:
                  1. camping bez wyżywienia to nie to samo co hotel 4* z all incl cyt kiribati:
                  "koszty noclegów obliczone były w oparciu o ceny noclegów w tanich hotelach,
                  schroniskach młodzieżowych w pokojach wieloosobowych oraz campingach" -
                  2. na wyżywienie musisz doliczyć wg kiribati 10 USD dziennie tojest 200 USD od
                  osoby -
                  3. destino ma w cenie jeszcze lot samolotem CUN-MEX

Tak to już jest że co drogieto tanie a co tanie to drogie.

Pozdrawiam
                  A.
                  • Gość: mariusz Re: o destino i cenach IP: 195.205.73.* 09.06.05, 11:15
                    wiem o tym
                    ze roznica dotyczy pobytu i wyzywienia
                    ale zobacz ze jest to pobyt 22 dniowy i program zdecydowanie bardziej atrakcyjny
                    co do warunkow to kwestia wyboru, co komu blizsze jego naturze
                    • pociopotek Re: o destino i cenach 11.06.05, 13:48
                      Co do atrakcyjności tego wyjazdu to chyba żartujesz,
                      Uważam żeprogram zaproponowany przez destino mexico jest dużo lepszy, ale to jak
                      napisałeś kwestia gustu.
                      Z całym szacunkiem ale na wyjazd w do Meksyku nie jedzie się na mękę - a
                      kiribati to proponuje - co do ceny to za taki standard bez wyżywienia to jest
                      okropnie drogo, jakbyś wziłą ze sobą namiot to wyszłoby cię dużo taniej a i
                      robactwo by cię nie zjadło.
                      Zastanawiam się jakimi autokarami przemieszczają się uczestnicy wycieczek z
                      kiribati???

Nie dzięki to mają być wakacje po ciężkiej pracy a nie wyjazd na szkołę
                      przetrwania.
                      Pozostanę przy swoim - porównałem oferty Neckermana,Logos Travel, TUI, Delta
                      Travel i Destino Mexico i naprawdę oferta destino jest najlepsza, zresztą już
                      nic nie zmienię wylatuję na wycieczkę 24 czerwca.
                      • pociopotek Re: o destino i cenach 11.06.05, 13:50
                        sprostowanie -
                        nie delta travel tylko sigma travel.

przepraszam za błąd
    • Gość: podrózniczka Re: MEKSYK-kiedy jechać IP: 213.241.45.* 09.06.05, 11:23
      Ja wybieram się w drugiej połowie sierpnia z Neckermanem i mam nadzieję ze
      będzie dobrze. Możę też ktoś jedzie w tym terminie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka