Dodaj do ulubionych

TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA

02.05.05, 16:04
Wybieramy sie w polowie czerwca do Bangkoku.Planujemy spedzic w Azji ponad 5
tyg. Napiszcie, prosze, co warto zobaczyc w Tajlandii(tu spedzimy najwiecej
czasu), jak sie przemieszczac. Zakwaterowanie w BKK mamy juz zapewnione.
Planowana trasa, to z Tajlandii lądem do Chin (az do Pekinu). Pozniej
chcielibysmy przeleciec do Malezji i z powrotem (juz lądem) do BKK. Ile czasu
zajmie nam dostanie sie droga ladowa z Bangkoku do Chin do Pekinu? Jak
najtaniej odbyc ta podroz. Co po drodze warto zobaczyc? Czy w Chinach
dogadamy sie po angielsku. A pozniej z Pekinu do Malezji, jaki moze byc koszt
biletu, jaka linia bedzie najtansza?
Z gory dzieki!
Obserwuj wątek
    • Gość: Luka Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA IP: *.acceptus.pl 02.05.05, 16:42
      czesc
      troche Wam zazdroszcze bo dokladnie rok temu planowalem trase w azji pd wsch.
      Chcialem wtedy zobaczyc jak najwiecej majac do dyspozycji dokladnie 35 dni.
      Moja pierwsza rada: skrocice trase, jesli tego nie zrobicie to albo caly czas
      bedziecie siedziec w autobusie albo w samolotach i drodze z i na lotniska.
      Dostalem taka sama rade kiedy zawiesilem swoj plan podrozy w lonely planet.

Z punktu widzenia czasu to na Waszym miejscu wybralbym jakis priorytet np: same
      Chiny lub Indochiny. Ja oczywiscie polecam te druga opcje i o niej pisze
      ponizej.
      W majac ponad 5 tygodni w Indochinach powinniscie wybrac kraje jakie chcecie
      zobaczyc ja polecam bo tam bylem: Laos (absolutnie nr jeden, dlaczego to juz
      dluzsza historia), kambodza i wietnam. Jesli chcecie zwiedzic jeszcze tajlandie
      to zrezygnujcie z Wietnamu. W ten sposob poznacie najprzyjazniejszych ludzi na
      swiecie i przepiekne miejsca. Co warto zobaczyc: Angkor Wat, Phonm Pehn i pola
      smierci, stolice laosu vienciane, Van Vieng i Luang Prabang i wiele wiele
      innych miejsc. W Wietnamie - halong bay, polnocne gory i Sapa, hoian. Kuchnia
      miejscowa jest swietna do dzis pamietamy springrolki wielkosci zwyczajnej
      (krotsze) nadziewane wielkimi krewetkami, albo inne z ciasta ryzowego
      delikatnego i wygladajacego jak nici. Niebo w gebie.

Co do linii lotniczych to oczywiscie cena jest wazna ale tez bezpieczenstwo
      najbardziej polecam bangkok airways sa bezkonkurencyjni.
      Chetnie odpowiem na wiecej pytan. Jesli macie ochote zobaczyc ile czasu moze
      zajac podroz (w azji podrozuje sie swietnie w porownaniu z afryka subsaharyjska
      to bulka z maslem - piecioletnie dziecko sobie poradzi) to polecam wizyte na
      stronie www.intrepidtravel.com oni specjalizuja sie w Azji robia to od lat i sa
      godni polecenia. Na podstawie ich wycieczek planowalem nasza. Kiedy bedziecie
      porownywac czytajcie dokladnie co pisza poniewaz tempo ich wycieczek jest
      bardzo duze, duzo sie oglada ale tez szybko. Nasza wycieczka byla nastepujaca:
      FRA-BKK-Siem Reap samolot - Siem Reap (Angkor) 5 dni - autobus - Phnom Pehn 3
      dni - autobus - Sajgon i okolice 3 dni - samolot - Hoi An 5 dni - samolot -
      Hanoi 1 noc - Wycieczka gazikiem w polnocne gory 6 dni - zatoka Halong 3 dni -
      Hanoi 1 noc - samolot - Vientiane 2 dni - autobus - Van Vieng 3 dni - autobus -
      Luang Prabang i okolice 4 dni - samolot - BKK 1 dzien - samolot FRA-waw
      • abc1115 Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 02.05.05, 17:00
        Dzieki Luka za odzew... i prosze o wiecej :)
        szczerze, jeszcze powaznie nie wzielismy sie za zaplanowanie
        wyjazdu,rozpoznanie-relacje ludzi to pierwsze kroki. Tajlandie "musimy":)
        zwiedzic,z racji tego ze w Bangkoku zobligowani jestesmy spedzic min 1 tydzien
        (zakwaterownie i wyzywienie mamy tam zapewnione na 4 tygodnie,ale az tyle nie
        chcemy tam siedziec). Chcielibysmy zobaczyc reszte Tajlandii. Czyli w zasadzie
        scenariusz jest taki:Tajlandia i cos jeszcze, chcemy zebyscie pomogli nam
        zdecydowac co. Rowniez zaczynam myslec ze Chiny chyba bedziemy musieli sobie
        odpuscic.Wietnam, Laos... mnie osobiscie bardzo korci Malezja!
      • besir1 Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 02.05.05, 17:49
        jesli bedziecie jeszcze chcieli zobaczyc poludnie Thai i wyspy , to ledwie Wam
        czasu starczy tylko na ten jeden kraj , plus moze jeszcze Angkor. Z tego co
        piszesz jedziecie na ciasnym budzecie ( tak to zrozumialem) , a wiec bedziecie
        sie poruszac wylacznie ladowo, a wiec nie tylko Chiny odpusccie , ale rowniez
        Lao i Viet Nam...te dwa ostatnie kraje swietnie sie ze soba lacza i idealna
        wyiezka jest wlasnie taka , ktora swoja uwage poswiea wylaznie nim.
        Ja bede tam za nieco wiecej , niz tydzien, tak wiec po powrocie bede mogl ci
        udzielic nieco wiecej biezacych info. tymczasem szukaj na tym forum
        Miguelskiego - on tam mieszka od dluzszego czasu i jest kopalnia informacji.
        • abc1115 Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 02.05.05, 19:16
          Hej! dzieki besir.
          Budzet moze nie jest az tak ciasny,planujemy lądem zeby poprostu zatrzymywac
          sie jak bedzie cos ciekawego do zobaczenia. Poszukam czlowieka o ktorym
          piszesz, jak wrocisz, to daj znac prosze. Pozdrawiam
      • Gość: HubyMac Ceny, ceny...Luka! IP: *.nyc.res.rr.com 03.05.05, 03:30
        Luka... Nanjwaniejsze! Jaka cena za ta wycieczke wzielo to biuro??
        Pozdrawiam
        Pisz wiecej co warto zobaczyc szczegolnie w Laosie i dlaczego az tak cie urzekl?
        • Gość: Luka Indochiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 11:26
          OK jesli jeszcze nie macie planu i chcecie zobaczyc Tajlandie i macie powyzej
          pieciu tygodni to rzeczywiscie warto spedzic czas w Tailandii tylko zmyslnie to
          zrobic. Np od BKK poruszac sie na polnoc (olac wyspy i poludnie) potem
          przejechac do Lao i z Vientiane przeskoczyc do Siem Reap. Czyli np 2 tygodnie w
          Thailandii, 10 dni w Lao i 10 dni w Kambodzy. To tylko propozycja. Mozecie tez
          wejsc glebiej w Tailandie polecam zbadanie trasy wycieczki intrepid w tailandii.

Jesli interesuje Was malezja to osobiscie zrobil bym odwrotnie: najpier np
          pociagiem na polnoc do Chiang Mai i potem "schodzic" w dol na poludnie ale
          jakis kawalek przeleciec i dotrzec az do singapuru i z tamtad poleciec do BKK
          (jest b duzo lotow)

Co do ceny za wycieczke ktora tam zapisalem to mysmy pojechali sami na tzw
          krzywy ryj czyli mielismy tylko zarezerwowany hotelik w Siem Reap na trzy dni.

Dlaczego Laos nas urzekl? To bardzo proste Laos jest najmniej zaludnionym
          krajem Azji (6 mln mieszkancow na ponad 200 tys km2), nikt nie zwraca uwagi na
          turystow, nikt nie trabi na ulicy (po Kambodzy a przede wszystkim Wietnamie) to
          bardzo wazne. Sa wspaniale krajobrazy. Atmosfera jest calkowicie spokojna i
          wyluzowana. Ludzie bardzo mili i nie nachalni. Luang Prabang to super miejsce
          zeby sie zrelaksowac, po nic nie robic, zobaczyc mekong, zobaczyc siwatynie,
          pokaz tanca. bardzo zaluje ze nie spedzilismy wiecej czasu w Lao. To wspanialy
          kraj. Proponuje zakup przewodnika LP o Lao i poczytac.

Co do cen to Indochiny sa bardzo tanie (w porownaniu z Afryka czy nawet Ameryka
          Lacinska. Takze tanie sa przeloty np trasa Sajgon - Danang (1100 km) bilet
          kosztuje 50 USD w Vietnam Airlines (bardzo dobre w calych liniach jest tylko
          trzech pilotow wietnamczykow reszta to ekspaci - nowe samoloty Boeinga i
          Airbusa), jedzenie za posilek razem z piwem dla dwoch osob placilismy okolo 15
          USD, a na ulicy za posilek 1-3 usd za osobe.
          • innit Re: Indochiny 03.05.05, 14:10
            Po pierwsze i najwazniejsze napiszcie cos o tym co was najbardziej interesuje
            (kultura, przyroda, nurkowanie itp)- wtedy bedzie o wiele latwiej cos doradzic.
            pzdr
            • Gość: Aneta Re: Indochiny IP: *.bbnplanet.com 03.05.05, 15:06
              Ja wlasnie w listopadzie przez 3.5 tygodnia podrozowalam: Tajlandia, Malezja i
              Singapur. Zaczelam od polnocy - Chiang Mai, potem BKK (i jedno-dniowe wycieczki)
              a nastepnie przelecielismy na poludnie - Krabi. Nastepnie przelecielismy do
              Kuala Lumpur i stamtad autobusem do Singapuru no i powrot samolotem do BKK.
              Super sprawa i bardzo polecam.
              • hki Re: Indochiny 03.05.05, 17:20
                Witaj
                W zeszlym roku robilem trase Tajlandia-Malezja-Singapur.
                Cóz do zobaczenia? W Thai część pólnocna-poczynając od Ayuthayi- przepiekna
                byla stolica Tajlandii, przez Phimai-malutka wioska z bardzo ciekawymi ruinami
                khmerskiej swiątyni plus spokój totalnego zadupia. Potem byla pólnoc-Chiang Mai
                i okolice. Warto też wybrać sie do Kanchanaburi-sam most na rzece Kwai to moze
                nie jest najwieksza rewelacja lecz parki narodowe dookola to już coś
                Z BKK przelecialem na Penang- tanio i wygodnie liniami AirAsia. W Malezji
                Cameron Highlands- góry,herbata i cisza. Melakka,Kuala Lumpur- miejsca równie
                godne zobaczenia. 3 dni labowania spedzilem na malutkiej wysepce Kapas
                niedaleko Kuala Terengganu- miejsce wybitnie nieoblegane rzez co urokliwe.
                Koncem podrózy byl Singapur- miasto diametralnie rózniące się od dwóch
                pozostalych stolic przeze mnie zwiedzonych.
                Za 1,5 tygodnia kolejna wyprawa-tym razem Wietnam i Kambodza.
                pozdrawiam
                • Gość: HubyMac Re: Indochiny IP: *.nyc.res.rr.com 04.05.05, 00:36
                  Dzieki za rozbudowanie watku... Ja caly czas przyznam mam straszny balagan w
                  glowie bo planuje juz od dluzszego czasu wyjazd, ale kazdy podpowiada co
                  innego. Wiem ze gusta sa rozne i nie sposob kazdemu dogodzic, ale licze na
                  kolejna ciekawa oferte do rozwazenia.
                  Moje typy sa nastepujace: chcielibysmy zobaczyc na pewno BKK, Chiang Mai,
                  Angkor Wat i jakas 1-2 wyspy (Koh Samui, Krabi?). Z drugiej strony tak wiele
                  piszecie o innych miejscach... Jakies sugestie, warto cos juz teraz odpuscic z
                  uwagi np. na male walory poznawcze?
                  Pozdrawiam
                  • besir1 Re: Indochiny 04.05.05, 02:35
                    nie warto odpuszczac niczego....po prostu zaplanuj sobie , ze to nie jest Twoj
                    ostatni wyjazd w ten region. Chcialbys za wiele w zbyt krotkim czasie. Taka
                    zachlannosc moze odbic sie negatywnie. Pomysl jak sobie to dobrze podzielic.
                    Nikt jeszcze nie dodal tutaj wypadu do Birmy....mysle , ze naprawde warto ,
                    chociaz jeszcze osobiscie tam nie bylem...bede tym razem. Laos jest urzekajacy!
                    Vietnam rowniez - zwlaszcza polnoc i zatoka Ha Long - to jedno z
                    najpiekniejszych miejsc na swiecie. Sajgon mozesz sobie raczej darowac. Miasto -
                    kolos ....dla mnie ochydne- calkiem przeciwnie do urzekajacego Hanoi, tyle ze
                    ludzie tutaj milsi i bardziej otwarci , niz na polnocy. Warto natomiast
                    przejechac koleja trase Hanoi - Sajgon - super wrazenia gwarantowane!
      • Gość: iza Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA IP: *.media4.pl 20.05.05, 22:39
        bedziemy miec na wakacje ze znajomym po okolo 5 tysiecy(czyli razem 10)
        chcialibysmy jechac do azji,ale kompletnie nie wiemy co za takie pieniadze
        mozna zwojowac,czy w ogole da rade pojechac,ile kosztowal taki Twoj wyjazd "na
        krzywy ryj"?
      • mufka Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 01.11.05, 01:57
        Czesc Ludki,
        ile dni przeznaczyc na Angkor Wat?
        Gdzie szukac noclegu?
        Z gory dzieki.
    • Gość: Indiana Jones Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA IP: 60.49.7.* 04.05.05, 10:40
      jesli macie jakies pytania odnosnie Malezji badz Tajlandii to prosze pisac na
      moj prywatny adres:

makul74@yahoo.com

pozdrawiam z Kuala Lumpur:)

Raf
    • abc1115 Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 07.05.05, 16:57
      dzieki za wszystkie informacje. sadze, ze Chiny bedziemy musieli sobie odpuscic
      tym razem. pozostaje Tajlandia, Vietnam, najprawdopodobniej lądem zwiedzajac
      Laos. Do rozstrzygniecia kwestia, czy pozniej wracac sie do Bangkoku, czy z
      Hanoi probowac dostac sie do Malezji. Orientuje sie ktos ile moze kosztowac
      samotol na tej trasie? No i pozniej z Malezji, czytalem ze najlepiej pociagiem,
      z powrotem do Bangkoku, skad bedziemy wracac do Europy.
      Co nas najbardziej interesuje: kultura, przyroda jako sposob przezywania doznan
      estetycznych a nie np rozpoznawanie gatunkow drzew ;)
      + oczywiscie odpoczynek i chec przezycia czegos nowego. nurkowanie jak
      najbardziej,ale raczej tylko z rurka.
      poza tym do samego BKK jedziemy w scisle okreslonym cely,ale wszystko co z nim
      zwiazane mamy juz ustalone i bedzie sie rozgrywalo w szpitalu ;)
    • crucero Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 07.05.05, 18:23
      co prawda jestem dopiero na wstepnym etapie planowania wypadu na miesiac do
      tajlandii, ale mozecie sie zastanowic nad wypadem do Umphang District we wsch
      tajlandii. jest tam 6-ty co do wielkosci wodospad na swiecie-Thee Lor Sue. moze
      wam sie spodoba;) ja juz widze, ze moj wypad ograniczy sie tylko do czesci
      tajlandii na pn. od BKK. no moze Angkor Wat. ale na polnocy to chyba sie mozna
      niezle odrealnic i odpoczac.
      milego pobytu
      .c
      • abc1115 Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 07.05.05, 20:36
        dzieki crucero
        a kiedy lecisz do Tajlandii i jakimi liniami?
        • crucero Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 08.05.05, 17:32
          jeszcze troche zostalo. planuje leciec pod koniec listopada. co do linii to
          rozwazam: aerosvit, turkish airlines albo austriakow. cena i dlugosc przelotu
          na korzysc aerosvit. jednak lecac austrian airlines mozna zarabiac mile i jak
          sprawdzilem, to przelot WAW-Vieden-BKK i z powrotem, pozwoli na zakup biletu w
          obrebie europy z jedna przesiadka w cenie oplat lotniskowych.
          no ale to wszystko wyglada tak teraz. ciagle sprawdzam i mam nadzieje znalezc
          cos lepszego do listopada.
          pozdro
          .c
          • besir1 Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 08.05.05, 19:13
            sprawdz tez Vietnameese Airlines. Kursuja z Paryza. Czasem maja naprawde
            doskonale promocje , no i z linii przez Ciebie wymienionych maja zdecydowanie
            najlepsze samoloty (B777 na trasie z Paryza) i najlepszych pilotow ( tylko paru
            wlasnych super-asow , a poza tym pilotow z Francji i Australii). Obsluga super!
            • Gość: HubyMac Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA IP: *.nyc.res.rr.com 08.05.05, 20:46
              Hej Crusero. Jesli masz ochote mozemy nawiazac blizszy kontakt, jako ze ja
              rowniez planuje leciec do Thai w podobnym okresie i tez na ok. miesiac. Ja
              osobiscie juz od dluzszego czasu robie rozeznanie logistyczne wiec mozmey sie
              wspomoc.
              Pozdrawiam
              • plascyzna Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 09.05.05, 13:08
                ja tesh sie wybieram w tamte rejony, ale planuje wylot pod koniec
                pazdziernika / poczatku listopada
                • Gość: HubyMac Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA IP: *.nyc.res.rr.com 10.05.05, 03:17
                  To dawaj Plascyzna! Termin zawsze mozna naciagnac, dopasowac. Jesli nie zawsze
                  mozemy wymienic sie planami eskapady
                  Moj adres przypominam hmaciejewski@poczta.fm
                  • plascyzna Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 18.05.05, 17:05
                    spox, w wolnej chwili cos podesle...
            • Gość: HubyMac Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA IP: *.nyc.res.rr.com 08.05.05, 20:47
              bym zapomnial...
              moj adres hmaciejewski@poczta.fm
              • crucero Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 09.05.05, 12:35
                do HubyMac
                nie moge Ci wyslac maila na priva. czy dobrze podales adres?
                .c
    • Gość: Luka Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 11:01
      To jaka w koncu trasa, co postanowiliscie???
      • energajzerka Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 24.05.05, 12:56
        hej,
        interesuje mnie tez wyprawa w te rejony- Tajlandia,Kambodza,laos, Wietnam na 4
        tygodnie max.

Zastanawiam sie nad wyprawa z Supertrampem z Krakowa- 26 dni -1950$

Jak wyglada sprawa kosztow takiej wyprawy bez posrednika?

pozdro!
        energajzerka!
        • lukaluka17 Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 24.05.05, 20:40
          pytanie co jest w tej cenie? czy jest tam ubezpieczenie, jedzenie na miejscu,
          napoje, przelot z taksami etc. Indochiny to bardzo przyjazny region to
          podrozowania wiec lepiej jechac samemu. Poza nizszymi kosztami lub lepszym
          standardem za te sama cene to fajnie liczyc na siebie i musiec zalatwiac sprawy
          na miejscu. Najgorszy pod wzgledem zalatwiania jest komuszy wietnam pozostale
          kraje to bulka z maslem jest tanio i sprawnie moja rada - jechac (leciec)
          samemu i z 4 krajow wybrac max 3 lub 2 ja polecam Kambodza i Laos
          • Gość: jacoby Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 20:49
            Moze ktos by sie pisal na wyprawe. Ja z moja przyszla małzonka planujemy wyjazd
            Wietnam Kambodza Laos na poczatku przyszlego roku (okolo feri zimowych) na 2-3
            tygodnie. Tylko wykupic przelot zaladowac plecaki i w droge!
            • energajzerka Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 26.05.05, 10:31
              hej, ja chcetnie dolacze do wyprawy w te regiony w pazdzirniku/ listopadzie
              tego roku, czas okolo4 tygodni.
              pozdro.er-ka
              • crucero Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 26.05.05, 20:11
                to jak Wam wyjdzie tzn Ty+Luka to zamowcie browary, w miejscu, w ktorym sie
                umowimy. ja/my troche pozniej sie pojawiny w .th
                .c
    • besir1 Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 27.05.05, 09:23
      wlasnie wrocilem - jakies 4 i pol godziny temu, sluze wiec najnowszymi
      wiadomosciami. Bylem w Tajlandii , Kambodzy i Birmie.
      ABC...jesli chcesz spedzic wspaniale 5 tygodni, bez latanie z jezorem na
      wierzchu, polecam Ci wyjazd do jednego tylko kraju- do Birmy. Tam bylem po raz
      pierwszy i musze powiedziec , ze Birma mnie naprawde urzekla. Przepiekne i
      nieprawdopodobne miejsca, niesamowita uprzejmosc i uczciwosc miejscowych ludzi,
      brak natretow tak wszechobecnych w innych rejonach Indochin, egzotyka ( w
      Rangunie oprocz hotelu i Shwe Dogon nie spotkalem ani jednego bialego). Jeszcze
      w tym roku wybiore sie tam po raz wtory, tyle ze w lepszym sezonie ( obecnie
      mialem temperatury od 33 do 42 st, przy niesamowicie wysokiej wilgotnosci).
      Wyjazd w 6 - 8 osob do tego kraju moglby byc wyjatkowo atrakcyjny i tani. W
      Birmie mozna doslownie wszystko - lezec tylkiem do gory na plazach Zatoki
      Bengalskiekj , czy Morza Andamanskiego, uprawiac trekking w najbardziej
      egzotycznej czesci Himalajow, splywac gorskimi potokami, itd, itd. Ten kraj to
      takie skondensowane i bardziej egzotyczne Indie, z duza domieszka Chin.
      • jacoby Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 27.05.05, 09:39
        Witam. Gdy juz wypoczniesz prosilbym o szczegolowa relacje z wyjazdu. email
        jacoby76@wp.pl
        • Gość: Nunu Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 16:49
          Czesc wszystkim,

Bardzo mnie cieszy ze watek poruszony przez abc1115,czyli mojego znajomego z
          ktorym sie wybieram do Tajlnadii znalazl takie duze zainteresowanie.
          My jedziemy na wlasna reke, z czego w Bangkoku mamy zalatwiony nocleg (bedziemy
          przez jakis czas na praktykach wakacyjneych).
          Wylatujemy z Polski 23 czerwca do Bangkoku, i od razu chcemy pojechac do Laosu i
          Wietnamu na okolo 2 tygodnie, i wlasnie..jakim transportem najlepiej sie
          poruszac? bo slyszalam ze z Bangkoku do Vientiane pociagi nie sa najlepsze..czy
          to prawda? czy trzeba miec juz wczesniej zarezerwowany bilet na autobus/pociag?
          Z Vientiane chcemy pojechac do Hanoi.
          Potem wrocic do Bangkoku na praktyki (okolo 2 tygodnia) i w tym czasie zwiedzac
          oczywiscie okolice.
          Na ostatnie 10 dni planujemy pojechac do Malezji..zdajemy sobie sprawe z tego ze
          mamy malo czasu na tyle zwiedzanie..ale chcemy zobaczyc jak najwiecej.
          Prosze bardzo osoby ktore byly w tych krajach (Luka, Beshir1 i inni) o kontakt
          na priva.
          Ja juz czytalam przewodnik ale Wasze informacjie beda bardziej cenne :)
          Moj e-mail: nunu_pl@yahoo.com

Pozdrawiam i z gory dziekuje.
          • besir1 Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 29.05.05, 05:48
            nunu - jesli masz Skype'a to moj adres: markvax Zaopatrz sie w mikrofon ,
            jesli jeszcze nie masz i mozemy normalnie rozmawiac.
            Niestety nie bierzecie w swoich planach poprawki na jeden drobny
            fakt....fatalny sezon!
            po drugie Malezja??? - no chyba ze na Borneo. Malezja jest najdrozszym krajem w
            tym regionie , a do tego muzulmanskim. Polecam Birme - kraj taniutki (najtanszy
            w Indochinach) jak barszcz, bez porownania ciekawszy i do tego jeden z
            najbardziej egzotycznych na swiecie.
            Po trzecie gdzies na tym forum swoj telefon zostawil Miguelski, ktory dosyc
            juz dlugo siedzi w tym rejonie. Bardzo mily i pomocny facet. Ja dzwonilem do
            niego jeszcze z domu , a pozniej z Tajlandii i udzielil mi paru biezacych
            wskazowek co do Tajlandii , Kambodzy i Birmy.
            po czwarte Laos i Vientiane??? ...echhh - jak Laos , to Luang Prabang, Hanoi ,
            to koniecznie Ha Long Bay, ale zareczam Ci , ze na spelnienie Waszych planow
            nie bedziecie mieli wystarczajaco czasu.
            • Gość: Nunu Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 12:45
              Besir1,
              Czemu jestes pesymista? Jak nie uda sie nam spelnic naszych planow to nic
              straconego ale warto je miec :))
              Osobiscie nie mam Skype'a ale jezeli jestes w Polsce i masz numer stacjonarny
              to chetnie to Ciebie zadzwonie jezeli nie masz nic przeciwko temu. Jezeli
              jestes na TAK to wyslij mi go na moj adres e-mailowy nunu_pl@yahoo.com.
              Jeszcze raz dziekuje i prosze kazdego co ma moze jakies zdjecia, info o
              podzielenie sie z nami.
              • besir1 Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 30.05.05, 14:10
                Nunu - ja pesymista??? wrecz przeciwnie!!! Po prostu nie przewidujesz , jak
                cudowne rzeczy bedziecie widzieli po drodze. Nie warto tak gnac! lepiej sie
                zatrzymac, zachlysnac. Nie zaliczajcie krajow na sile!
                Niestety - jestem po drugiej stronie swiata - mieszkam w Australii , a do tego
                poludniowej :))) Jesli chcesz , to raczej ja moge zadzwonic do Ciebie , gdyz
                rozmowy sa z mojej strony jakby tansze ....no powiedzmy jakies 50 razy
                tansze :))) moj adres mg0701@netspace.net.au ale lepiej dolacz do
                wspolczesnosci i zainstaluj Skype"a ...jakosc dzwieku jest tam lepsza , niz
                telefoniczna...czasami nawet dorownuje jakosci UKF w radio.
    • lightfinder Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 31.05.05, 10:32
      Besir
      ja tez wybieram sie do Azji pd-wsch. a dzieki Tobie powracam do dawnych
      fascynacji i marzen o Birmie...
      Czy moge sie zalapac na relacje z twojej drogi? Bylam na Tajwanie, kilka razy w
      Tajlandii/ moje rejony to Koh Tao i Rally - wspin/ Malezja ale Birma wciaz mi
      chodzi po glowie. Bhutan znasz ?
      lightfinder@gazeta.pl
      dzieki z gory
      • besir1 Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 31.05.05, 12:57
        mysle , ze w przyszlym tygodniu bede mial juz wywolane i zeskanowane wszystkie
        slajdy, a wtedy napisze cos wiecej. Birme polecam z calego serca! Dla mnie byl
        to ostani kraj Wschodniej Azji, w ktorym jeszcze moja stopa nie
        stanela....sorry - sa jeszcze obie Koree i Tajwan, ale tam mnie jakos nie
        ciagnie. Moge bez wachania napisac , ze dla mnie Myanmar jest najciekawszym
        krajem rejonu...chocby ze wzgledu na to , ze procz Brunei jest najrzadziej
        odwiedzana. Na ulicach Yangoon nie spotkalem ani jednaj baldej twarzy ...to juz
        samo w sobie o czyms swiadczy....to prawda , ze teraz nie sezon, ale w
        sasiedniej Tajlandii pomimo tego turystow pelniusienko, w Kambodzy - nie
        inaczej! To jest w ogole raczej goscinny rejon swiata, ale Birma jest pod tym
        wzgledem rekordowa. Z calego serca polecam!...acha - jeszcze dwie uwagi.
        Znajomsc angielskiego , jest w tym regionie , poza Singapurem najwyzsza.
        Natomiast ostrzegam , ze nie jest to kraj dla tych , ktorych doswiadczenie w
        podrozach jest nikle!...kraj dla podroznikow srednio - zaawansowanych.
      • besir1 Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 31.05.05, 12:59
        zapomnialem jeszcze ...w Bhutanie nie bylem...nigdy nie moge zalapac sie na
        wize , gdy jestem w poblizu. Drazni mnie to limitowanie!
        • lightfinder Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 01.06.05, 08:51
          więc postanowione, Birma !
          Dziękuje za inspiracje :).
          Zastanawiam się jeszcze czy wiesz coś na temat przelotów z Kaltkuty /Delhi do
          Rangoon może nie warto wiecznie dolatywać do BKK, choć to by było
          najwygodniej /200 USD Thai Air/.
          Jakiego typu trudności masz na mysli w podróżowaniu po B., nigdy mi się nie
          podobała idea masowych joint-tickets do każdego miejsca w Tajlandii/czy
          Wietnamie... wiadomo ze trzeba korzystać tam z prywatnych a nie rządowych
          przewozów czy kwater.

• besir1 Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 01.06.05, 14:13
            www.allmyanmar.com/new%20allmyanmar.com/myanmar%20airlines.htm
            www.yangon-airways.com/airfare.asp
            www.allmyanmar.com/new%20allmyanmar.com/myanmar%20himalaya.htm
            www.pmgeiser.ch/myanmar/transport/plane.htm
            www.uniteam-travel-
            myanmar.com/news/myanair.htmlwww.journeysmyanmar.com/flight_secIntl01.htm
            dpsmap.com/ser3-tmm.shtml
            tutaj masz pare uzytecznych adresow , ktore odpowiedza na Twoje pytania. Ja
            lecialem z Bangkoku Myanmar Airlines za $159 (porotny bilet) + $10 airport tax
            w Yangoon + 500 Bahtow ( $ 12.5) airport tax w BKK.
            Z deli oczywiscie znajdziesz polaczenie, z Kalkuty natomiast zdaje sie , ze
            nie. Mozesz rowniez sprobowac z Moskwy, ale stamtad raz sa , a innym razem nie.
            Ja chcialbym jeszcze w tym roku leciec tam jeszcze raz , tyle ze tym razem na
            miesiac i na przelomie roku. Bede lecial z Polski i postaram sie o to , zeby
            jeszcze pare osob polecialo razem.
            Trudnosci? poruszanie sie po kraju , zwlaszcza po drogach jest raczej niezbyt
            szybkie z uwagi na stan drog, lecz i tak sa to autostrady w porownaniu z
            Kambodza :))) Warunki hogieniczne czesto odbiegaja od tego , do czego
            przywyknac mozna w Europie. Nie jest jednak az tak zle , jak w Indiach ,
            dlatego pisalem o srednim przygotowaniu (zaawansowaniu). No i oczywiscie
            insekty i ich wielkosc :)))W gorskim hotelu, na tarasie bylem doslownie
            oblezony przez dziesiatki dziesiecio i wiecej centymetrowych karaluchow :)))
            Mnie to az tak nie przeszkadza. Ostatecznie mam w Australii wieksze ( chociaz
            nigdy nie widzialem w az takiej ilosci). Malo odpornym i przejmujacym sie tymi
            drobiazdzkami osobom moze jednak przeszkadzac cholernie :)))
            • Gość: Nunu Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 16:50
              Hello,

A jak jest z tymi biletami? Jezeli my chcemy po wyladowaniu w Bankoku poleciec
              do Luang Prabang Laos liniami bangkok airways to bilet kosztuje przez internet w
              jedna strone okolo 4500 (czyli okolo 110$) to naprawde duzo!! Bo wydawalo nam
              sie z Waszych opowiesci ze ceny sa nizsze (okolo 50$ w jedna strone).
              Czy znacie moze jakies inne linie lotnicze? A moze jakies polaczenia z Hanoi do
              Bangkoku?

Dziekuje z gory i czekam na zdjecia :))
              • lukaluka17 Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 04.06.05, 21:31
                50 usd to w jedna strone ale w wietnamie rzeczywiscie Bangkok Airways sa dosyc
                drogie najlepiej sprawdzac jakies promocje
            • lightfinder Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 03.06.05, 11:00
              Besir,
              jesteś bogiem i jeszcze raz b.dziękuję.
              Niestety ja nie mogę czekać do końca roku i własciwie to myślę o B. sierpień -
              wrzesień /co myslisz o tej porze tam/. Zresztą zawsze jezdziłam w off-season w
              porze monsunu bo ludzi jest mało a i ceny inne.
              Lecę przez BKK zeby odwiedzić Chatuchak :))i przywieźć palnik pod woka na
              propan-butan

Czekam też na zdjęcia i relację
              • mufka Re: TAJLANDIA+WIETNAM+CHINY+MALEZJA 01.11.05, 01:58

Czesc Ludki,
                ile dni przeznaczyc na Angkor Wat?
                Gdzie szukac noclegu?
                Z gory dzieki.
    • peter_collapse Re: MALEZJA 01.11.05, 08:01
      w malezji najlepsza jest malezja wschodnia czyli malezyjsca czase borneo.
      sarawak i sabah. wlasnie teraz tu przebywam.

co do polaczen lotniczych (dotyczy to calej poludniowej azji) radze sprawdzic
      air asia (www.airasia.com), czyli tanie linie lotnicze made in malaysia.

pozdr,

p.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka