IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 08:03
Wybieram sie wkrotce do Japonii. Jesli ktos tam niedawno byl, wie co warto i
trzeba zobaczyc w Tokio, Kioto i okolicach oraz zna ceny, bardzo prosze o info..
Obserwuj wątek
    • mc_gregor Re: Japonia 21.07.02, 11:41
      Spedzilem w Japonii pracujac i podrozujac prawie 2 lata. Wiem gdzie i jak
      dojechac, jakie sa ceny. Napisz konkretnie na jak dlugo jedziesz to powiem Ci
      jak zorganizowac to optymalnie.

Pzdr
      • Gość: Aga Re: Japonia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.02, 08:46
        CZESC, dzieki za pomoc. Jade na b.krotko, w Japonii bedziemy 8 dni (w polowie
        sierpnia!). Chcialabym zobaczyc co sie da w Tokio, pojechac pod Fuji, do Nikko,
        a potem do Kioto, obejrzec je troche i pojechac do Himeji. Nie wiem czy da sie
        to zrealizowac w takim czasie, a moze Twoim zdaniem cos nalezy
        wyrzucic/zamienic ? Bardzo prosze o rady (noclegi planujemy tylkow Tokio i
        Kioto, ale to mozna zmienic). Pozdrawiam, Aga
        • Gość: McGregor Re: Japonia IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.07.02, 14:38
          Witaj

Sierpień jest trochę gorącym miesiącem jak na podróżowanie po Japonii,
          szczególnie na południe od Tokyo. Ja byłem w Kyoto również w sierpniu i było
          wtedy 36 st w cieniu, więc zwiedzanie może być nieco męczące, ale trudno jakoś
          zawsze można sobie poradzić.

Najpierw najważniejsze informacje jeśli chodzi o podróżowanie. Idealnym
          rozwiązaniem w przypadku pobytu 8 dniowego wydaje się wykupienie JR Pass na
          tydzień. Jest to rodzaj wolnego biletu dla turystów przyjeżdżających do Japonii
          w celach turystycznych. Wykupuje się taki Pass w biurach turystycznych poza
          Japonią. Niestety nie można tego kupić w Polsce, ale wiem, że można zamowić
          przez internet w Berlinie (niestety nie znam adresu) może można by załatwić to
          przez jakieś biuro turystyczne z udziałem niemieckim. Koszt takiego Pass wynosi
          na tydzień ok. 28 000Y. Dla porownania bilet z Tokyo do Kyoto w jedna strone to
          ok. 14000Y, więc jest to nieocenione ułatwienie i obniżenie kosztów pobytu. Po
          przylocie z takim Pass należy udać się do jednego z głównych biur japonskich
          kolei (JR) i dostaje się pieczatke do paszportu, która umożliwia korzystanie ze
          wszystkich kolei superexpresowych i oczywiście wolniejszych tez (można to
          zrobić już na lotnisku w Naricie). Jest tylko 1 pociąg do którego nie można
          wejść, jest to NOZOMI jadący z Tokyo przez Kyoto aż do Fukuoki, wiec musicie
          uważać – inny superexpres (HIKARI) już to umożliwia.

Tokyo radzę potraktować raczej ulgowo. Nie ma tam nic ciekawego poza oczywiście
          specyfiką japonskiego molocha. Radzę zobaczyć dzielnice drapaczy chmur
          (Shinjuku) i wejść na jedna z wież urzędu miejskiego (darmowe). Jest wspaniały
          widok, a przy dobrej pogodzie widać nawet Fuji. Nie polecam natomiast
          wchodzenia na Tokyo Tower – wejście jest płatne a widok chyba gorszy. Jeśli
          ktoś lubi takie atrakcje to można odwiedzić Tokyo Disneyland lub nowo otwartą
          jego morską wersję Disney See World. Ciekawa jest też zatoka tokijska z jej
          sztucznymi wyspami – ciekawe widoki z jednoszynowej kolejki jadacej przez
          Rainbow Bridge. Wieczorem można się wybrać do jednej z dzielnic handlowych jak
          Ginza, Ikebukuro czy moja ulubiona Shibuya – jest tam kolorowo, oczywiście
          tłoczno, jeśli ktoś chce wypic dobra i tania kawę + jakieś ciastko to polecam
          sieci MrDonat i Starbarcks. Opisywane w przewodnikach ogrody cesarskie to po
          prostu pusty plac w środku miasta, więc nie jest to godne obejrzenia chyba że
          ktoś cierpi na nadmiar wolnego czasu.

Ale Tokyo idealny punkt wypadowy do Nikko a to już polecam i to bardzo. Potem
          chyba by było rozsądniej mieć 2 noclegi w Kyoto, bo jeden dzien to stanowczo za
          mało, ja tam byłem 4 dni i ciągle jeszcze na wiele rzeczy brakło mi czasu. Co
          należy obowiązkowo zobaczyć to:
          Zloty pawilon czyli – Kinkakuji
          dalej:
          Kiyomizudera
          zamek Nijo
          Heyan Jinja

Nie polecam za to zwiedzania palacu cesarskiego. Wejście jest trudne – należy
          być rano z paszportem w biurze, wypisac odpowiedni druk, a potem tylko
          oprowadzają miedzy budynkami, i nie można zboczyć z żadnej scieżki.
          Ale skoro już jest się w Kyoto to koniecznie (!!!!!) trzeba jechać do Nary (ok.
          godziny pociągiem lokalnym). Jest to miasteczko, które było stolicą Japonii
          przez 1000 lat zanim zostało nią Kyoto. Jest tam kompleks róznych budowli do
          zwiedzania z najwiekszym obecnie na swiecie budynkiem drewnianym Daibutsu gdzie
          znajduje się ogromny posąg buddy.

Wracając z Kyoto moglibyście wysiaść w Shizuoce i zboczyć pod Fuji. Można do
          ponad polowy jej wysokości wjechać autobusem. Jednak musi być bezchmurna pogoda
          aby było co oglądać a to niestety nie zdarza się tam często.

To pokrótce tyle jeszcze jakieś pytania, chętnie odpowiem.

Przydatna może być ta strona: rozkład jazdy pociągów i nie tylko, bardzo
          przydatny przy planowaniu podróży szczególnie z przesiadkami

www.hyperdia.com/cgi-english/
          i jeszcze strona o JR Pass – może się przydać

www.japanrailpass.net/eng/en01.shtml
          pozdrawiam
          MC

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka