Dodaj do ulubionych

Indywidualnie na Bali

IP: *.dbgr.siemens.de / 195.124.89.* 12.07.05, 12:18
Wymyśliłam sobie wyjazd na Bali.
Będę wdzieczna za informacje typu jak najlepiej doleciec, wizy, fajne miejsca,
dostępna literatura oraz wszelkie przydatne informacje i rady.
Obserwuj wątek
    • besir1 Re: Indywidualnie na Bali 12.07.05, 13:45
      Naprawde fajne miejsce, do tego bardzo tanie. Jesli nie myslisz o rozywkach
      typu dyskoteki i dzikie , rozwrzeszczane zabawy, trzymaj sie z dala od
      Kuta...to miejsce opanowane jest zwykle przez rzadko trzezwych , mlodych
      Australiczykow. W samym denpasar na lotnisku dostaniesz mnostwo informacji.
      polecam Ci wypozyczenie motorku na czas pobytu. to cholernie ulatwia
      zwiedzanie. Mam na mysli motorynke o poj 50 cm szesc. Jesli nie umiesz na tym
      jezdzic , to warto nauczyc sie przed wyjazdem. Wypozyczenie jest naprawde
      niedrogie i daje wolnosc wlasnego srodka transportu. Bali jest bardzo niestety
      skomercjalizowane. Niewiele tam zostalo z dawnej , bogatej przeszlosci. Moge Ci
      polecic Ubud - miejscowosc w gorach , w interiorze wyspy, miejscowosc
      pretendujaca do kulturalnej stolicy wyspy. Jeszce bardziej polecam podroze
      promami na pobliskie wyspy - na przyklad Lombok. Rowniez na wschodnia Jawe-
      zwlaszca Borobadour , Jogyakarata i oczywiscie slynny Mt Bromo. Generalnie te
      miejsca sa bezpieczne , zauwazysz wszechobecna policje, wiec nie musisz sie za
      bardzo martwic tym aspektem- ot zwykly zdrowy rozsadek.
      • Gość: tiramisu5 Re: Indywidualnie na Bali IP: *.dbgr.siemens.de / 195.124.89.* 13.07.05, 09:02
        Dzieki Besir. Widzę, że jestes zorientowany. Wjakiej miejscowosci są fajne
        plaze i miejsca do nurkowania. Co z kwaterunkiem, Jestem tzw plecakowcem czyli
        z ograniczonym budżetem. Może cos podpowiesz na temat tanich biletów lotniczych

Pozdro.

Tiramisu5
        • besir1 Re: Indywidualnie na Bali 13.07.05, 10:16
          no niestety slodka Tiramisu :) ja zwykle jade tam z odwrotnego , do twojego
          kierunku, a wiec w tym nie moglbym pomoc.
          Nie masz sie co martwic o tanie noclegi - jest ich cale mnostwo. Uwazaj tylko
          na naganiaczy, gdyz oni biora taki procent od wlascicieli hoteli , czy hosteli,
          ze tanio byc przestaje. Polecam Ci serie przewodnikow "on the shoe strings" tam
          znajdziesz naprawde swietne namiary. Jesli jestes plecakowcem , to byc moze
          zainteresuje Cie inna oferta- na przyklad bilet miesieczny na polaczenia
          promowe miedzy wyspami. W taki sposob mozna zwiedzic kawal Indonezji w
          nieprawdopodobnie tani sposob. Pamietaj jednak, ze poza Bali i Jawa jezyk staje
          sie prawdziwym problemem.
          Tiramisu - jeszcze raz napisze cos , co plecam kazdemu backpackerowi, do
          ktorych i ja sie zaliczalem , a i ciegle jeszcze zaliczam :).
          Przenocuj dwi - trzy pierwsze noce w jakims bacpacker hostel , o ktorym
          informacje w najgorszym wypadku znajdziesz na lotnisku. W taki miejscu od
          innych towarzyszy niedoli uzyskasz informacje , o jakiej nawet nie mozesz
          marzyc na forum i beda to informacje najzupelniej biezace!Ogolnie rzecz biorac
          cala Indonezja jest bardzo tania - Bali ma najtansza baze hotelowa - glownie z
          uwagi na olbrzymia konkurencje.
        • besir1 Re: Indywidualnie na Bali 13.07.05, 10:24
          zapomnialem o pierwszej czesci pytania- ja nie szukam plaz Tiramisu - sam
          mieszkam w Australii w dodatku na samej plazy, wiec chyba domyslasz sie , ze
          nie jest to dal mnie najwieksza atrakcja. Te najladniejsze na Bali ( w mojej
          rzecz jasna opinii ) widzialem na polnocy wyspy, gdzie znacznie mniej ludzi.
          Najwiekszy tlok natomiast jest zdecydowanie w Kuta Beach. Nurkowanie natomiast
          nigdy mnie nie pociagalo az na tyle , zeby blizej sie tym zainteresowac, wiec
          nie moge byc w tym zakresie pomocny.
          • Gość: Tiramisu5 Re: Indywidualnie na Bali IP: *.dbgr.siemens.de / 195.124.89.* 02.08.05, 16:24
            Co ciekawego na Bali?
            Wznawiam wątek. Może wpadnie coś nowego
            • bob1111 Re: Indywidualnie na Bali 03.08.05, 14:44
              Swiatynie (Tanahlot - wedlug mnie najlepsza), ladne widoczki z polami ryzowymi
              (poludniowy-zachod), liczne swieta procesje wygladaja efektownie.
              Nurkowanie bylem w miescowosci Amed, wszystcy oferuja tam nurkowania nie
              nurkuje nie opisze doznan - jest tam waska czarna plaza nie specjalnie
              atrakcyjna wiec sie szybko zmylem.

Polecam wyjazd z Bali na wschodnia Jawe (wulkan siarkowy robi wrazenie) i
              Lombok mozna znalesc fajne plaze mnie zatloczone niz na Bali.

Przeloty do Denpasar jest raczej droszy niz do Jakarty, jak bylem w Tajlandi
              pare osob lecialo na Bali via Bankok czarterem Ecco (beznadziejne biuro moim
              zdaniem) jaki koszt nie mam pojecia.
              Sam lecialem KLM do Jakarty w 04.2004 za okolo 700$ (ale pewny nie jestem)
              jakas promocja byla.
        • nocnylot Re: Indywidualnie na Bali 03.08.05, 15:00
          Bardzo dobry jest Lonely Planet o Bali. A co do nurkowania, ja mialem
          przyjemnosc robic to na polnocnym-zachodzie wyspy z firma NOS Divers. Bylo
          swietnie, spotkalismy m.in. manty. Zerknij tutaj:
          www.yosdive.com
          Wiele cennych informacji o Bali mozesz tez znalezc na:
          www.virtualtourist.com
          Co do tanich lotow to ja ostatnim razem zalapalem sie na promocje
          indonezyjskiej Garudy z Amsterdamu.
          nl
          • moped Re: Indywidualnie na Bali 03.08.05, 23:17
            przedewszystkim nalezy zajrzec do strony:

www.bali.com/

przejrzec i poznac ta wyspe co pisza o sobie Balijczycy.
            Nastepnie mozna zadac pytania pod tamejszym "travel forum"
            www.balitravelforum.com/index.html
            Co na Bali zobaczyc:
            Postarac sie o wykup 5 zorganizownych wycieczek po Bali przez firme Gral Line.
            Bedzie to swietne wprowadzenie do tej pieknej wyspy.
            Mnostwo zdjec jest na internet do wgladu.

Co zobaczyc?
            Denpasar - stolica wyspy - jesli ktos ma chec to muzeum etnograficzne, ale czy
            warto? skoro tyle ciekawych ludzi, strojow widzi sie na zywo na ulicy...

Kuta, Tuban Legian - to hotele i zycie tamtejszych ludzi wsrod turystow,
            dla tych co luybia surf to Kuta...uwaza nalezy na prady morskie - to nie sa
            zarty!

Ubud - artystow stolica oraz mnostwo ciekwych miejsc w okolicy

Lovina Beach na polnocy (moja najbardziej ulubione okolica -
            ale tam czarne plaze po wulkaniczne. b. goracy piasek!)

Wyspa tysiecy swiatyn...szybko sie znudza...
            Tanah Lot, - warto zajrzec tam o zachodzie slonca...

Zagle - koniecznie wybrac sie z Benoa Harbour
            (wschodnia czesc wyspy przy Sanur) do Nusa Lembongan
            i zobaczyc co to znaczy porwisty prad morski!

Dla snobow miejsce zakwaterowania w Nusa Dua...
            ale po co jechac na Bali do oczysczonego miejsca z lokalnej
            ludnosci...itd.itd..

Bali to porzedewszystkim ZAPACHY!!! ludzie oraz kwiaty!
            Jak pora roku?
            Kazda jest dobra, niektorzy mowia w zimie kiedy jest on polnocnej polkuli
            (tam sa wtedy deszcze w srodku wyspy- ale to tez jest przyjemne)...

Bali zeby zrozumiec..trzeba tam pojechac..Bardzo Dobry Wybor!

• moped Re: Indywidualnie na Bali 03.08.05, 23:59
              Jeszcze kilka polaczen dolacze w mozliwosciach zwiedzania Bali;
              1/ Wspomnialem o Gray Line - tury autokarowe:
              www.grayline.com/franchise.cfm/action/details/id/50
              2/ Wspomnialem o zaglach do Nusa Lembongan:
              www.bali-travelnet.com/adventure/bali_haicruises/lub
              www.bhutours.com/optional/sailsensation/index.phplub
              www.balileisure.com/bali-adventure/sail-sensations/
              3/ Bali adventure tours:
              www.baliadventuretours.com/lub
              www.bali-travel-online.com/bali/white_water_rafting/sobek_cycling.htm

zdjecia z Bali:

www.shelales.com/bali_photos.htm
              www.wonderfulbali.com/
              www.bali-pictures.com/oraz
              duzo wiecej pod:
              www.webshots.com/search?query=bali&new=1&source=search_results_top
              • raakk Re: Indywidualnie na Bali 04.08.05, 12:30
                Nie powtarzajac sie, naprawde warto wybrac sie na Bali. Opisywane wyzej miejsca
                sa naprawde urokliwe. Jednak , zdecydowanie odradzam wypozyczenia motorynki czy
                jakiegokolwiek pojazdu. To co sie dzieje u nich na drogach , to katastrofa,
                jezdza okropnie .W przypadku kolizji jako bialy jestes zawsze na przegranej
                pozycji. Zorganizowanych wycieczek objazdowych , tez nie radze. Z dobrym
                przewodnikiem w reku, indywidualnie zobaczysz to, co cie najbardziej
                interesuje. A dojedziesz tam , wg mnie najlepiej, dogadujac sie z taksowkarzem
                na poszczegolne wycieczki. Konkurencja jest bardzo duza wiec napewno
                wytargujesz dobra cene.Zaplata zawsze po powrocie. Bali jest raczej bezpieczne,
                tez dla dziewczyn. Uwazaj jednak przy wymiane pieniedzy, zawsze w spokoju
                przelicz pieniadze i lepiej ze swoim kalkulatorkiem ,te ichnie ,zdarza sie , ze
                sa "zaprogramowane", Uwazaj tez przy zakupach- sprawdzaj zawartosc torby przed
                zaplaceniem. No,niestety jak wszyscy azjaci maja slabosc do pieniedzy, chcieli
                by byc szybko bogaci, a najdziwniejsze ze kwoty na ktore oszukuja sa dla nas
                nieznaczne. Dla przykladu, kupujac wode mineralna prosisz o
                najlepsza/najdrozsza/ bo zalezy ci zeby byla napewno nieskazona , pani sie
                usmiecha pyta czy zapakowac i do torebki wklada ci najpodlejsza wode , ktora po
                przyjsciu do hotelu wylewasz do zlewu. Jest to napewno stresujace ale mimo
                wszystko - Bali jest piekna i to napewno trafny wybor na spedzenie urlopu.
                powodzenia .
                • Gość: tiramisu5 Re: Indywidualnie na Bali IP: *.dbgr.siemens.de / 195.124.89.* 04.08.05, 15:15
                  Może coś o noclegach. Raczej z tych budget. Jestem backpaker i fundusze po
                  opłaceniu biletów pozostaja już nie na hotele 5 gwiazdkowe

W internecie nic odpowiedniego nie znalazłam
                  sama drożyzna

Może macie jakies sugestie?

Tiramisu5
                  • bob1111 Re: Indywidualnie na Bali 04.08.05, 17:12
                    Kup przewodnik - najprosciej, tam znajdziesz adresy i orientacyjne cenny.

• nocnylot Re: Indywidualnie na Bali 05.08.05, 12:15
                  Przesadzasz. Zjechalem cale Bali na motorowerze i wcale tak zle nie jezdza.
                  Jest to najlepszy (i tani) sposob na przemieszczanie sie po wyspie.
                  nl
                  • Gość: mirek Re: Indywidualnie na Bali IP: *.aster.pl 06.08.05, 07:51
                    Mi wydaje sie ze warto wypozyczyc auto/najczęsciej jest to Suzuki Samuraj lub
                    Jimmy/ponieważ ruch jest dosc powolny mozna sie szybko przyzwyczaic do innej
                    organizacji..Ceny dosc smieszne ok.12$/na dzien/ jesli jest minimum ok.5 dni.
                    Moim zdaniem warto pojechac na północ np.Amed ,zachaczajac po drodze o Ubud
                    ,Candi Dasa pozniej Agung. Ceny hotelików na północy sa niwysokie/mozna znalezc
                    ok.15$ dla dwoch osób +sniadanie w niezłym standarcie.Jest tam pięknie, mozna
                    popływac z rurką/np w okolicy wraku Liberty/ rafa jest tam jeszcze w niezłej
                    kondycji..
                    Miejsce jak na Bali w miarę czyste i najmniej komercyjne/niestety generalnie
                    Bali jest pełne tandetnej komercji/Mogę słuzyc kontaktami.
                    • Gość: tiramisu5 Re: Indywidualnie na Bali do Mirka IP: *.dbgr.siemens.de / 195.124.89.* 08.08.05, 14:29
                      Miałabym pare pytań
                      Może podaj mi swoj e-mail na tiramisu5@poczta.onet.pl
                      • Gość: Indiana Jones Re: Indywidualnie na Bali do Mirka IP: 60.49.7.* 30.08.05, 03:52
                        witam,
                        jesli bedziesz przejazdem w kuala lumpur to zapraszam do koresondencji...bowiem
                        mieszkam w stolicy Malezji:). Z reguly samoloty sie zatrzymuja wlasnie w KL a
                        potem innymi liniami do Indonezji.
                        ile kosztowal cie bilet? moze wlasnie taniej jest doleciec do kuala lumpur a
                        potem tanimi liniami na Bali (sprawdz www.airasia.com). Ja wlasnie jutro lece
                        na pare dni na polnoc Malezji...aby dwa dni odpoczac na bezclowej wyspie.

pozdrawiam z zachmurzonego kuala lumpur
                        Indi
                        PS. moj email to makul74@yahoo.com
      • juan5 Re: Indywidualnie na Bali 18.11.05, 13:28
        poniewaz mam w planach indywidualny wyjazd w styczniu 2006 to mam pytanie - czy
        potrzebne jest miedzynarodowe prawo jazdy (czy na taki skuterek takze)?
        Czylepiej jest zarezerwowac sobie hotel przez internet czy tez szukac na
        miejscu po przylocie - nadmieniam, ze przylot jest ok 22 wieczorem. Czy o tej
        porze na lotnisku jest mozliwosc zalatwienia hotelu?

Z gory dziekuje za info
        Juan
        • chilijczyk Re: Indywidualnie na Bali 19.11.05, 00:52
          Witaj. Bylem kilka razy indywidualnie na Bali, wiec moze pomoge...
          Miedzynarodowe prawo jazdy teoretycznie jest wymagane. I teoretycznie jesli
          chcesz jezdzic skuterkiem to powinienes miec tez prawko na motor. W praktyce
          cala wyspe objechalem roznymi motorkami i nikt nigdy mnie o prawo jazdy nie
          zapytal. A miedzynarodowego nie mam. Na motor takze nie... :)
          Co do hotelu to zalezy gdzie sie wybierasz. Jak do Kuta to mozesz jechac w
          ciemno. Jesli nie (ja osobiscie Kuta nie cierpie) to lepiej zarezerwowac sobie
          cos przez internet. Ale nie poprzez te automatyczne serwisy rezerwacji, lecz
          kontaktujac sie indywidualnie, poprzez mail, z interesujacymi Cie hotelami. I
          nie wahaj sie mailowo negocjowac cen. Zazwyczaj dziala. A jak sie postarasz to
          nawt wyjada po Ciebie na lotnisko...
          Bali jest wspaniale!
          • juan5 Re: Indywidualnie na Bali 21.11.05, 14:14
            Witaj chilijczyk,
            Serdeczne dzieki za podpowiedzi co i jak robic. Gdyby nasunely mi sie jeszcze
            jakies pytania to sie odezwe

Juan
    • sharlee Re: Indywidualnie na Bali 24.08.05, 18:56
      Indonezja jest wspaniała!!! Spędziłam niestety jedynie dwa tygodnie i strasznie
      żałuję, że tak wcześnie musiałam wrócić. Dwa tygodnie to absolutne minimum.
      Indonezja jest ogromna a każda z jej części szczyci się pięknymi plażami,
      cudownymi widokami, wspaniałą bardzo bogatą kulturą.

Spędziłam kilka dni na Bali (niestety na Kucie, którą szczerze nie polecam,
      straszny tłok, ogromna ilość handlarzy, za względu na surferów raczej
      niebezpiecznie pływać) Uciekliśmy z Bali przez malowniczy Ubud i wiele innych
      miasteczek do Lomboku a później juz na wyspy Gili i właśnie te wspaniałe wysepki
      szczególnie polecam. Polecam spróbować nurkowania - niezapomniane przezycie
      pływania wśród metrowych żółwi, rekinów i tysiąca innych rybek. :D

Ceny noclegów można znaleźć już od 10 zł.
      Obiad - 5zł
      Sok owocowy - 1zł

Polecam również wspomnianą wcześniej Yogakartę - centrum kultury i sztuki
      Indonezji - niedaleko dwie ogromne świątynie Borobudur i Prambadan.

Miłej podróży!

:)

• Gość: Turysta Teerorryzm na Bali IP: *.logos.cy.net 20.11.05, 08:46
      Patrz:
      en.wikipedia.org/wiki/2002_Bali_terrorist_bombing
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka