IP: 217.97.150.* 06.09.05, 12:20
Gdzie można zjeść ciekawie w Shanghaju?.jestem tam za tydzień i mam wolne
wieczory a jestem strasznym obżarciuchem.Może ktoś podpowie coś fajnego.Budrys
Obserwuj wątek
    • Gość: Janusz Re: shanghai IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 14:50
      A jakie jedzenie cie interesuje?
      Mozesz isc jesc po chinsku, japonsku, koreansku, brazilijsku,meksykansku itp.,
      itd... Lokali z dobrym jedzeniem sa setki.. w kategorii cenowej od 20 Yuan do
      1000 $ za wieczor... Niestety, te najlepsze, prawdziwie chinskie male
      restauracyjki do ktorych uczeszczaja tylko chinczycy (wiekszosc z nich ktore
      znam lezy pudongu) znam tylko (chodzi o nazwy i adresy) po chinsku.. jak bys
      podal jakies konkrety to moglbym ci ev. sprobowac opisac jak tam dojechac..
      A wiec najwazniejsze: gdzie bedziesz mieszkal? - bo maly sens jest jechac 3
      godziny taksowka do jakiegos lokalu gdy mozesz znalezc cos rownie dobrego na
      nastepnym rogu. Drugie: jakie jedzenie cie interesuje i jaki masz na to budzet?
      potrafisz jesc tylko paleczkami ? (w "czysto" chinskich lokalach nie dostaniesz
      na pewno noza i widelca)
      Jak chcesz to ci ev. podam kilka angielskojzycznych linkow szanghajowskich z
      adresami lokali i ew. link z chinkim menue (do wydrukowania)
      pozdrawiam
      janusz
      • Gość: budrys Re: shanghai IP: 217.97.150.* 07.09.05, 09:49
        Dziękuję Ci bardzo za reakcję.Mieszkam na Huang Pu Road,to w samym
        centrum.Oczywiście interesuje mnie chińskie jedzenie,jem pałeczkami,byłem już w
        Chinach.Chodzi mi o to,że może z własnego doświadczenia znasz jakieś fajne
        miejsce,gdzie można ciekawie zjeść i nie jest to 4* hotel.Po internecie buszyję
        ale to nie to samo co czyjeś własne doświadczenie.Pozdrawiam.B
        • Gość: janusz Re: shanghai- jedzenie IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.05, 12:38
          Hallo,
          jak juz pisalem, z reguly mieszkam (blizej pracy) w pudongu i po 12 godzinach
          pracy niezbyt czesto mam ochote na wypad do "city" zwlaszcza, ze SH znam dosc
          dobrze po ponad 1,5 roku pobytu.
          Moje typy to:
          1. okolice Yu Garden - co prawda typowo turystyczne i dla turystow, ale mimo
          tego jest tam mnostwo lokali i lokalikow z wysmienitym jedzeniem, np. te typowe
          chinskie "garkuchnie" gdzie za kilka Y daja znakomite "xiao long" (cos jak
          pierogi lub ravioli z najrozniejszymi wypelnieniami - od slodkich do piekielnie
          ostrych- ale uwaga: jezeli jeszcze nie probowales to uwazaj, bo w srodku sa
          wypelnione BARDZO GORACYM olejem - mozna sie poparzyc!) najlepiej isc tam,
          gdzie stoje kolejki chinczykow przed wejsciem, oni wiedza najlepiej co jest
          dobre i tanie.
          2. Okolice Hotelu Portman - w bocznych uliczkach sa setki chinskich lokalikow -
          szczegolnie polecam ci "Hot Pot" - Hot Pot to jest podzielony na kilka
          (najczesciej 2) czesci garnek w ktorym gotuja sie rozne czyste zupy (moj typ.
          rybna i rosol). Wrzucasz do tego wszystko co sobie zamowisz i wymarzysz: mieso,
          boczek,salate, warzywa, rybe, kulki rybne z ciasta - tzn. rybe w srodku.. itp.
          do wyboru masz najczesciej setki. Jak sie ugotuje i wyplynie na powierzchnie,
          maczasz w roznych ostrych sosach i jesz - pysznosci !!!
          3. Nanjing Lu 699 , Office tower, na dole jest super sushi restauracja (tanio i
          bardzo smacznie)
          4. poza tym w bocznych uliczkach od Nanjing Lu - setki chinskich restauracyjek -
          musisz sam wyprobowac.
          5. Poza tym jeszcze jeden typ: bardzo czesto w duzych domach towarowych sa w
          piwnicy tzw. food streets - z dziesiatkami roznych malutkich restauracyjek -
          jak nie potrafisz zamowic po chinsku to pozostaje ci pokazanie palcem.
          zycze dobrego apetytu i przyjemnego pobytu
          janusz
          • Gość: budrys Re: shanghai- jedzenie IP: 217.97.150.* 07.09.05, 16:26
            Dziękuję Ci bardzo,tak to napisałeś,że już jestem głodny.Pozdrawiam.B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka