energajzerka 14.09.05, 09:16 czesc, poszukuje osoby ktora wlasnie wrocila z wyprawy na wlasna reke do tych krajow. wybieram sie tam w listopadzie i potrzebuje mozliwie najnowsze informacji, prosze o kontakt, dzieki, e-rka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mkalemba Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia 14.09.05, 09:25 Witam, 2 tygodnie temu wróciłem z Tajlandii, Malezji i Singapuru! Na konkretne pytanie mogę odpowiedzeć, tyle co pamiętam! Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ten łon Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: 212.106.168.* 14.09.05, 11:05 Cześć ! W zeszłym roku byłem w Wietnamie- "troszkę" pamiętam... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrUby Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 12:54 Witam jade do Wietnamu w listopadzie tez szukam osob ktorzy tam byli i chetnych do dobrych rad. angorka@poczta.onet.pl www.angorka.republika.pl pozdrawiam GrUby Odpowiedz Link Zgłoś
energajzerka Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia 14.09.05, 14:06 hej kiedy lecisz? ja 30.10! pozdro!e-rka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GruBy Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 08:15 mam bilet na 9 listopada GrUby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przejrzysty Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: *.asianet.co.th 15.09.05, 11:51 Zajrzyj na tą stronę: www.passplanet.com/welc/index.htm Są tam bardzo konkretne, świeże informacje pisane przez ludzi, którzy niedawno byli w tych krajach. Sam korzystałem z tej strony przed wyjazdem do Kambodży i Laosu i naprawdę się nie zawiodłem. Żaden przewodnik nie poda ci tak aktualnych cen guest housów czy biletów autobusowych w Laosie, a na tej stronie te informacje są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ten łon Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: 212.106.168.* 15.09.05, 12:40 Jeśli chcecie coś wiedzieć, to może jakieś konkretne pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
energajzerka Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia 16.09.05, 13:39 konkretne pytania: czy rzeczywiscie 15-20$ dziennie starcza???oczywiscie bez szalenstw!!! z wizami sie jakos uporalam do wietnamu i laosu, czy wize tajlandzka mozna dostac w kambodzy??? czy przelot z bangkoku do czang maj lepiej kupic w necie czy na miejscu dwa dni przed wylotem???z tego co czytalam na roznych forach lepiej na miejscu nawet dzien przed wylotem niz w internecie !??? - czy komorki z polski dzialaja czy moze jest jakas karta pre-paid ktora sie oplaca kupic??? -poza gotowka co lepiej - czeki podrozne???czy karta ??? -prad!??jak wyglada wtyczka i czy w tych 3 krajach jest taka sama czy w kazdym inna??? -ceny wody mineralnej/ owocow/jakiegos obiadu??? -czy jedac do hanoi w ciemno w listopadzie znajdzie sie jakies spanie czy bookowac cos juz w necie??? tak samo w bangkoku??? -jak duzo z was mialo choroby/dolegliowsci.kto wrocil z powaznym uszczerbkiem na zdrowie??? : ))) -czy ktos sprawdzil dzialanie ubezpieczenia "wojadzer" z pzu?? ja mam z compensy i alianz i zastanaiwam sie nad wojadzerem! -ceny wstepow tych najbardziej popularnych!np: angkor-trzy dniowy bilet-25$ wg przewodnika? - ceny przykladowe wycieczek zorganizowanych? moja trasa: HANOI CAT BA HA LONG CHUA HUONG NINH BINH SAPA DOA TAY CHANG-GRANICA BAN PAK MONG-splyw do LUANG PRABANG VIENTIANE PAKSA CHAM PASAK SI PHAN DON PHNOM PENH KAMPOT ??? ANGKOR POIPET-granica BANGKOK CHIANG MAI napiszcie na co poswiecic wiecej czasu, co pomimac, jest to na razie zarys trasy i mozna wszytko zmodyfikowac. wylot do hanoi powrot z bangkoku. dzieki, e-rka - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ten łon Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: 212.106.168.* 16.09.05, 14:15 W Wietnamie 15-20$ dziennie starczy bez najmniejszego problemu. Ja spałem w klimatyzowanym hotelu, cena wraz ze śniadaniem za dwójkę- 14$. Ceny obiadów- głównie jadłem tam owoce morza- duży talerz krewetek w cieście (naprawdę można się tym najeść) 5-7$, kilogramowy lobster wraz z sałatkami, różnego rodzaju sosami i pieczywem (porcja na 4 osoby)- $50-$60. Do Hanoi można jechać w ciemno- moim zdaniem, nie powinno być problemu problemu ze spaniem. Zachowywaliśmy zdrowy rozsądek przy używaniu wody z kranu i wróciliśmy cali i zdrowi :) W Wietnamie bardzo dba się o higienę, przed jedzeniem w knajpach podają specjalnie nasączone ręczniczki z jakimś płynem dezynfekującym do rąk ! Ceny wycieczek: Z Sajgonu do Hanoi- 3 dniowa z przelotem w obie strony, z dwoma noclegami w Hanoi, z transportem na Cat Ba (jeden nocleg)- $150. Całodzienne z Sajgonu: Do Vietkongu (w cenie obiad)- $8. Wycieczka po Delcie Mekongu w cenie również obiad- $4 (sic!)- taniocha ;) Jeśli wylot do Hanoi to przez Hong- Kong? Jeśli tak proponuję przynajmniej 2 dniowy postój. Polecam również Sajgon, oraz z jeden dzień na oddalonych od niego o jakieś 200km plażach- bajka ! Odpowiedz Link Zgłoś
energajzerka Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia 16.09.05, 14:23 Gość portalu: Ten łon napisał(a): > W Wietnamie 15-20$ dziennie starczy bez najmniejszego problemu. > Ja spałem w klimatyzowanym hotelu, cena wraz ze śniadaniem za dwójkę- 14$. > Ceny obiadów- głównie jadłem tam owoce morza- duży talerz krewetek w cieście > (naprawdę można się tym najeść) 5-7$, kilogramowy lobster wraz z sałatkami, > różnego rodzaju sosami i pieczywem (porcja na 4 osoby)- $50-$60. > Do Hanoi można jechać w ciemno- moim zdaniem, nie powinno być problemu problemu > > ze spaniem. > Zachowywaliśmy zdrowy rozsądek przy używaniu wody z kranu i wróciliśmy cali i > zdrowi :) > W Wietnamie bardzo dba się o higienę, przed jedzeniem w knajpach podają > specjalnie nasączone ręczniczki z jakimś płynem dezynfekującym do rąk ! > Ceny wycieczek: > Z Sajgonu do Hanoi- 3 dniowa z przelotem w obie strony, z dwoma noclegami w > Hanoi, z transportem na Cat Ba (jeden nocleg)- $150. > Całodzienne z Sajgonu: > Do Vietkongu (w cenie obiad)- $8. > Wycieczka po Delcie Mekongu w cenie również obiad- $4 (sic!)- taniocha ;) > Jeśli wylot do Hanoi to przez Hong- Kong? wylot z wawy do hanoi!!! a powrot z bangkoku do wawy!!! Jeśli tak proponuję przynajmniej 2 > dniowy postój. > Polecam również Sajgon, oraz z jeden dzień na oddalonych od niego o jakieś > 200km plażach- bajka ! niestety sajgon nie jest na naszej trasie, odradzono mi go! ale jesli masz jakis argument to mozemy go jeszcze umiescic... a moze jest jakas wycieczka z przelotem i noclegiem z hanoi do sajgonu???? dzieki wielkie, e-rka > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ten łon Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: 212.106.168.* 16.09.05, 14:57 Skoro ja leciałem z Sajgonu do Hanoi, to pewnie i w drugą stronę będzie to możliwe ;) Jeśli nawet będzie to sam przelot, to noclego znajdziesz od ręki a wycieczki załatwisz w hotelu praktycznie z dnia na dzień. No cóż jak mogę polecić Ci Sajgon- nie wiem ,to indywidualna sprawa, ale wg mnie być w Wietnamie i nie zobaczyć( ba, przejść nimi) tunelów w Vietkongu, to tak jakby będąc w Wietnamie nie być w Halong Bay, nie zobaczyć "łusek smoczycy"... Sajgon to na pewno metropolia, raczkująca, ale jednak, mimo wszystko moim zdaniem warto tam być. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
energajzerka Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia 16.09.05, 15:03 dzieki, ktos jeszcze moze cos polecic, wypowiedziec sie.... pozdrawiam, e-rka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gruby Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 08:24 Ja na razie mam taki plan: przylot do Sajgonu tunele, delta Mekongu, Can Tho, 3 dni nurkowania na Phu Quoc potem samolotem przez Sajgon do Hanoi i tam klasyki czyli Sapa oraz Zatoka Ha Long i wyspa Cat Ba powrot z Hanoi do Warszawy tylko tyle bo czasu malo :( tylko 16 dni jak ktos ma jakies ciekawe miejsca w okolicach to czekam na sugestie pozdrawiam GrUbY www.angorka.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ten łon Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: 212.106.168.* 19.09.05, 11:27 Gość portalu: Gruby napisał(a): > tylko tyle bo czasu malo :( > tylko 16 dni Spokojnie wyrobisz- ja byłem w Wietnamie 9 dni i jakoś dałem radę, na Twoim miejscu "wsadziłbym" w Twój plan jeszcze 2-3 dni Hong-Kongu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrUby Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 13:00 Nie bardzo mam jak bo lece przez Paryz wiec jedyne to moze ze 2 dni tam posiedze szkoda mi tylko Kambodzy bo na 4-5 dni bym zachaczyl ale moze nastepnym razem pozdrawiam GrUby p.s. w przewodniku trabia o kradziezach w Sajgonie czy znacie jakies przypadki nigdy nigdzie nic mnie zlego nie spotkalo i raczej sie tym nie przejmuje wiec czy jest to tylko chisteria czy cos jest na rzeczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ten łon Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: 212.106.168.* 19.09.05, 13:08 ...w przewodnikach piszą różne głupoty... Jedź, ciesz się wspaniałą wyprawą i pamiętaj wystarczy zdrowy rozsądek- do wszystkiego :) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 15:37 W przeodnikach pisza rowniez ze w Polsce kradna w pociagach i na dworcach kolejowych - czy jest to prawda ?? wiesz najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrUby Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 16:59 Witam dzieki za info tak tez myslalem ze to przesada i jest noramalnie pozdrawiam GrUby www.angorka.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ten łon Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: 212.106.168.* 20.09.05, 10:52 ... nie wiem, nie czytam przewodników o Polsce, a tym bardziej działu o kolei... Odpowiedz Link Zgłoś
energajzerka Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia 21.09.05, 11:53 up... moze ktos wlasnie wrocil, potrzebuje wiecej info! e-rka Odpowiedz Link Zgłoś
energajzerka Re: *** KTO WROCIL Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia 25.09.05, 15:49 up! e-rka Odpowiedz Link Zgłoś
mika Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia 21.09.06, 08:49 bilety w necie kupowaliscie? w jakich liniach? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof.cukier Re: Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia 21.09.06, 16:12 Ja właśnie wybieram się do Tajl i Wietnamu w listopadzie. Bilet WAW-BKK mam w Turkish Air a lot Tajl-Wietnam w Thai,przy czym ten 2 lot mam za mile ale dla osób które lecą ze mną odbiorę bilety w BKK bo są tańsze o ok 500zł w porównaniu z cenami w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Tajlandia 06.10.06, 17:05 energajzerka napisała: > konkretne pytania: konkretn odpowiedzi w kwestii tajlandii: > czy rzeczywiscie 15-20$ dziennie starcza???oczywiscie bez szalenstw!!! 20 dolarów to ok 750 baht. spac mozna ponoć już za 200 bahtów, myśmy spali w bungalowach najtaniej za 500 baht za noc. mówimy tu o wyspach Samui.Koh Tao. BKK był drozszy, ale też i kwestia gdzie sie szuka i jaki standard. na północy jest ogólnie taniej. zakąłdajac ze ci zostaje 250 baht to spokojnie ci wystarczy nawet z szaleństwem od czasu do czasu :-) jedzenia na ulicy koztuje w granicach 20-30 B za podstawowe dania, do powiedzmy 60. w knajpce sniadanie zjesz tez w takich ranicach 60-80 baht. zawsze mozna taniej - samemu zrobić zakupy w 7/11 > z wizami sie jakos uporalam do wietnamu i laosu, > czy wize tajlandzka mozna dostac w kambodzy??? nie wiem, ale ja iałam załatwioną tutaj szybciutko, bez problemów i chyba jeśli wiesz na pewno ze tam dotrzesz to warto, co by się potem nei stresować. na granicy mozna dostać wizę tylko na 15 dni (wliczając w to dzień wyjazdu) i zawsze to trwa plus z tego co mi wiadomo nie wszystkie przejścia graniczne wizy wydają. cena taka sama - czy tutaj wyrobisz wizę bezstresowo na 60 dni, czy tam "z ryzykiem" na 15, wiec chyba wniosek logiczny > czy przelot z bangkoku do czang maj lepiej kupic w necie czy na miejscu dwa > dni przed wylotem???z tego co czytalam na roznych forach lepiej na miejscu > nawet dzien przed wylotem niz w internecie !??? zalezy jakimi liniami chcesz leciec. Bangkokair ma z tego co wiem stałe ceny wiec jełśi tylko są miejsca, mozesz i na 2 godz przed wylotem kupić bilet w necie. pozostałe linie (nie wiem czy akurat do Chang mai latają ale tam lata większosc ichnich tanich lini) warto kkupowac wczesniej, bo im wczesniej tym taniej. z założenia BKKair jest najdroższy > - czy komorki z polski dzialaja czy moze jest jakas karta pre-paid ktora sie > oplaca kupic??? ja miałam polską kartę orange i działała bez problemów. łapłam kilku operatorów, mogłam wybrac najlepszego (wczesniej sprawdziłam w necie ceny, wiedziałam co sie najbardziej opłaca). jeśli jestes w orange to oni mieli promocje na tanie połączenia z jednym wybranym krajem - czyli jak wybrałaś np. tajlandię i ktoś do ciebie dzwonił to płacisz chyba 2 pln za minutę, mimo ze jesteś w tajlandii. > -poza gotowka co lepiej - czeki podrozne???czy karta ??? i gotówkę i czeki podrózne wymienisz wszędzie duzo jest kantorów. czeki kosztują dodatkowo 30-50 baht za prowizję, ale są bezpieczniejsze. karta w mniejszych iejscowościach nie zaplacisz (anwet na Samui cy Koh tao nie wszędzie przyjmowali, a jeśłi juz to biorą 3-5 procent prowizji dodatkowo i często maja stare dobre zelazka, czyli w grę wchodzi tylko karta wypukła) > -prad!??jak wyglada wtyczka i czy w tych 3 krajach jest taka sama czy w kazdym > inna??? w tajlandii pasują nasze normalne wtyczki bez problemó. adaptorów nie trzeba. reszta jutro Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Re: Tajlandia 09.10.06, 16:04 energajzerka napisała: > konkretne pytania: ciąg dalszy odpowiedzi: > -ceny wody mineralnej/ owocow/jakiegos obiadu??? woda mineralna "lokalna" w butelkach 800ml 6-10 baht zaleznie w jakim mieście, butelki większe - różne marki około 12-16 baht. evian widziałam za 25 :-D owoce kupowane na straganach lub od sprzedawców na ulicach / plaży ananas 50B, mango 40B, kokosy w granicach 20-30B, mniejsze czyli papaja w kawałkach, arbuzy w kawałkach, duriany juz obrane - ok 20-30B, mangustynki 100-150B za kilogram. obiad w kanjpie 60-80B za danie "obiadowe" - pamiętaj ze tam to samo jedza na obiad, śniadanie, lunch itp :-) 100-120 za frykasy jakieś. zupy ok 40-50B. kupowane ze straganów - jednodaniowe kluski czy ryż ok 30-40B, zupy nawet 20B, padtaj też 20-30. piwo do obiadu - drugie tyl (w knajpie ok 70-100 baht, a ulicy - czyli piwo z marketu 7/11 25-40) > -czy jedac do hanoi w ciemno w listopadzie znajdzie sie jakies spanie czy > bookowac cos juz w necie??? tak samo w bangkoku??? nie było nas w Hanoi, w BKK we wrześniu można było wejśc i pokój był nie zawsze ten z lepszego standardu, ale taki "średniak" na pewno przy Khosan Road znajdziesz. warto jednak przed przyjazdem (na jakieś 3-4 dni wcześniej) siaść w jakiejś kafejce i zarezerwować pokój w necie bo ceny są wtedy lepsze o kilkaset nawet Bahtów za noc ! pamiętaj ze serwisy nie pozwalają bookować pokoi "od dziś" i często rzerwacja "od jutra" nie wchodzi w grębo musisz czekac na potwierdzenie czy pokój jest, jak jest to rezerwujesz go kartą kredytową i jeszcze czekasz na potwierdzenie. czasem wssytko schodzi w 30minut a czasem czekasz do następnego dnia na potwirdzenie dostępności miejsca. warto mieć wczesniej kilka "typów" wybranych, spisanych gdzieś w jakimś notesie. zeby od razu wejść na stronę puścić 2-3 rzerwacje - na wypadek gdyby pierwszy wybór był niedostepny, zamiast szukać czegoś gy już jestes tam. wejdź na www.sawadee.com a znajdziesz tam duzo ofert i w miare dobre ceny. rezerwowaliśmy przez nich hotele i co do rezerwacji (tempa obsługi odpoweidzi płatnosci kartą itp) nie odstaja od naszych europejskich systemów, szybko, jasno, bez problemów. > -jak duzo z was mialo choroby/dolegliowsci.kto wrocil z powaznym uszczerbkiem > na zdrowie??? : ))) mnie przegrzało. po tygodniu pobytu, ogólnie raczej niewystawiania sie na słońce w godzinach 12-15 i ogólnie "niesmażenia sie " byliśmy na kajakach, godzinkę popływaliśmy i mimo ze miałam czapeczkę i pilismy wodę cały czas i byliśmy posmarowani to mnie złapało porażenie słoneczne (udar słoneczny? heat stroke) fakt faktem tę godzinke wiosłowania mielismy od 13-14 czyli w najgorszym momencie. efekt był taki ze wieczorem było mi słabo, miałam gorączke bardzo wysoką bo ręczniki którymi się okładałam odparowywały ze mnie, potem mnie telepały dreszcze takie ze spałam w bluzie z dł. rękawem (normalnie nago). pochorowałam się ale aby nie wchodzić w obrzydliwe szczegóły powiem tylko ze woda wylewała sie ze mnie wszystkimi otworami. żołądek odmówił współpracy do następnego dnia, ale jak tylko mi spadła gorączka to wszystko wróciło do normy i już nastepnego dnia po pamietnej nocy obiadek zjadłam bez wiekszych problemów i poza osłabieniem ie miałam zadnych innych dolegliwości. M. twierdził ze to było przegrzanie połączone ze "sraczką podróznika" ale według mnie to była po prostu extremalna wersja mojej stsandardowej reakcji na przegrzanie. leczenie było doraźne - paracetamol na zbicie gorączki, nifuroxazyd na wszelki wypadek gyby to jednak była sraczka podróznika. Aczkolwiek w Egipcie "Trzymała" mnie ładnych pare dni i objawy były nieco inne... przeszło jak napisałam następnego dnia. innych problemów nei było. M. miał troche jakiejś wysypki - ale on zawsze ma tak od słońca - lokalny talk "prickly heat" dostępny w każdym 7/11 i aptekach w wersji standard (mietowa) oraz lawendowej spisał sie rewelacyjnie, również na otarcia i inne dziwne rzeczy. szczerze polecam ! > -czy ktos sprawdzil dzialanie ubezpieczenia "wojadzer" z pzu?? > ja mam z compensy i alianz i zastanaiwam sie nad wojadzerem! my mielisy signal idunę. wyszła najkorzystniej - cena składki do stawek ubezpieczenia. dzieki bogu skutecznosci nie sprawdzaliśmy, ale jak żygałam dalej niż widzę to juz się zastanawiałam czy nie skorzystac... > -ceny wstepow tych najbardziej popularnych!np: angkor-trzy dniowy bilet-25$ wg > przewodnika? > - ceny przykladowe wycieczek zorganizowanych? Angkor - nie byliśmy. Natomiast np. wejście do Wat Phrao w BKK to 250B za osobę, leżący budda bodaj 100B, Dusit w cenie Wat Phrao, świątynia wschodzacego słońca raptem 20 :-) wycieczek zorganizowanych nie praktykowalisy poza wycieczką całodniową do Parku morskiego Ang Thong 1400B od osoby, "na rynku" były róznych firm, głównei rózniące sie standardem łodzi w cenach 1000-1700B za osobę, wyceiczni na sąsiednie wyspy na nurkowanie tez w granicach 1200-1500 baht z samui w okolice Koh Tao, natomiast wypłyniecie na te same spoty nurkowe z samego Koh Tao juz tylko 700-1000Baht. w BKK przyglądaliśmy sie tez pływajacemu targowi ale nie pamietam ile wycieczka kosztowała... sugeruję wejść na forum thorn tree na lonelyplanet.com, w gałezi Azja jest duzo odób które właśnie wróciły i sa najbardziej na bierząco. plus znajdziesz tam tez wiele przydatnych linków. min do cen itp. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: *** Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia 21.09.06, 15:20 Ja właśnie wróciłam z 10 tygodniowej wyprawy (Tajlandia, Kambodża, Malezja), mogę wiec dopisać kilka rzeczy:) > czy rzeczywiscie 15-20$ dziennie starcza??? po podliczeniu kosztów na koniec okazało się, że średnio wyszło właśnie 15$ dziennie > czy przelot z bangkoku do czang maj lepiej kupic w necie czy na miejscu dwa > dni przed wylotem??? mogę tylko powiedzieć, że z Chiang Mai do Bkk opłacało się kupić na miejscu Ewentualnie polecam jazdę nocnym tajskim autobusem z dworca - rewelacja:) (pociąg się wykoleił i nic nie jeździło wiec nie mieliśmy wyboru:) > - czy komorki z polski dzialaja czy moze jest jakas karta pre-paid ktora sie > oplaca kupic??? zależy jak długo będziesz i gdzie. Mi np. opłacało się kupić tajską kartę sim (ok. 25zł), a do PL dzwoniłam po wykupieniu karty do dzwonienia za granicę (24 bahty za min) > -poza gotowka co lepiej - czeki podrozne???czy karta ??? miałam kartę debetową, która działała bez problemów - używałam jej przy zakupach.(w Tajlandii i Malezji) miałam też czeki podróżne - wymiana też bez problemu W Kambodży przydają się dolary - najlepiej jak je sobie kupisz np. w banknotach 1 i 5 dolarowych. > -prad!??jak wyglada wtyczka i czy w tych 3 krajach jest taka sama czy w kazdym inna??? w Tajlandii i Kambodży nasze pasują, chociaż są trochę 'luźne' > -ceny wody mineralnej/ owocow/jakiegos obiadu??? zależy gdzie:). Najtańsze obiady jakie jadłam były w granicach 3 zł (jedzenie i picie) najdroższe coś ok. 30 zł > -jak duzo z was mialo choroby/dolegliowsci. tylko zapalenie gardła - prawdopodobnie z powodu picia ogromnej ilości lodowatych shake'ów - nie powstrzymało mnie to jednak przed dalszym ich piciem:) a co do ubezpieczenia miałam je z Signal Iduna - znajomi polecali. > -ceny wstepow tych najbardziej popularnych!np: angkor-trzy dniowy bilet-25$ wg przewodnika? wydaje mi się, że trzydniowy kosztował 40 $ (dwa dni nam wystarczyły na zwiedzanie - polecam wybranie sie na wschód słońca (tak ok. 5.30 chyba) - rewelacja!!) na wycieczki zorganizowane nie jeździliśmy - za każdym razem okazywało się, że indywidualnie jest taniej i zabawniej. A nie, chwileczkę - w Chiang Mai pojechliśmy do plemion górskich na jednodniową wycieczkę - cena coś ok. 500 bahtów (ale różnice w cenie były ogromne w zależności od tego co cię interesowało) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eulalia Re: *** Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: 213.7.8.* 05.11.06, 17:05 ja mam pyt: czy wszyscy z Was szczepili sie na wirusowe zapalenie watroby a i b? przeczytalam ze profilaktyka zaklada szczepionki podawane w dlugich odstepach a jesli ktos planuje wyjazd za np 1-2 msc to jak?planujemy z mezem wyprawe na ok 8 tyg pod koniec stycznia. nie wiemy jeszcze dokladnie do jakich krajow ale ten rejon azji (viet/laos/tajlandia/singapur/malezja wymaga takich samych szczepien. co radzicie?? dziekuje za ewentualne odp Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: *** Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia 05.11.06, 17:10 jeśli chodzi o szczepionkę A+B to bierze się trzy dawki. Drugą się bierze po 4 tygodniach i wtedy szczepionka już działa więc jest ok. A trzecią dawkę należy wziąć w ciągu pół roku. Ja się zebrałam miesiąc przed wyjazdem więc drugą dawkę brałam dosłownie dzień przed odlotem. A kiedy później patrzyłam w jakich warunkach czasami jest przygotowywane jedzenie, to stwierdzam, że trzeba mieć te szczepionki:/ jeśli byście się na coś innego szczepili to albo trzeba wziąć szczepionki jednocześnie albo zachować dosyć długi odstęp, więc lepiej jednocześnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eulalia Re: *** Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia IP: 213.7.8.* 05.11.06, 17:21 dziekuje bardzo zapomnialam jeszcze zapytac jaka jest cena szczepionek. nie mieszkamy w polsce teraz i wracamy doslownie na 2 tyg przed podroza wiec troche pozno. czy te szczepionki maja jakies nazwy bo moze moge je kupic za granica? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof.cukier Re: *** Viet/Laos/Kambodza/Tajlandia 06.11.06, 16:35 Ceny Ci nie podam ale nazwy szczepionek sa międzynarodowe i na pojedyńczą żółtaczkę szczepionka nazywa się Engerix a na A i B łącznie nazywa się Twinrix. Ja szczepiłem się Twinrixem i gdy po półroku od dawki 2 poszedłem na dawkę 3cią to lekarka mi powiedziała że 3 nie potrzebuję bo w Twinrixie tylko 2 wystarczą. Oczywiście warto by było sprawdzić czy jest to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death hmmmm 06.11.06, 17:39 ja też miałam Twinrix - kazali mi przyjść na trzecią.... Odpowiedz Link Zgłoś