mpakiela 14.09.02, 23:52 Witam wszystkich... Jadę do Turcji(Alanya) w październiku i chciał bym się dowiedzieć jakie są ceny(żywność, napoje, wycieczki itp.). Za wszelkie informacje wielkie dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wars Re: CENY W TURCJI (Alanya) ?? IP: *.client.attbi.com 16.09.02, 07:09 Jesli pytasz sie o cene to znaczy ze cie na to nie stac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Re: CENY W TURCJI (Alanya) ?? IP: *.arbuzowa.2a.pl 16.09.02, 23:03 Gość portalu: Wars napisał(a): > Jesli pytasz sie o cene to znaczy ze cie na to nie stac Moim zdaniem jeżeli ktoś wykupił wycieczkę i tam leci to go stać na yo. A może zazdrościsz tym co latają zagranicę, bo właśnie ciebie nna to niestać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wars Re: CENY W TURCJI (Alanya) ?? IP: *.client.attbi.com 17.09.02, 05:45 Jak bys byl bardziej inteligentny to odrazu bys zauwazyl ze ja nie pisze z Polski wiec juz jestem za granica. Mam nadzieje ze uda ci sie zobaczyc w zyciu czesc tego co ja juz zwiedzilem, ale jak jechalem zwiedzac jakis nowy kraj to nigdy nie pytalem sie o cene. Jesli kraj byl drogi to musialem bardziej uwazac gdzie i na co wydaje pieniadze ale napewno nikogo sie o rade nie pytalem tylko staralem sie dostosowac moje wydatki do moich aktualnych mozliwosci finansowych Odpowiedz Link Zgłoś
mpakiela Re: odp. Wars (Alanya) ?? 17.09.02, 00:02 Gość portalu: Wars napisał(a): > Jesli pytasz sie o cene to znaczy ze cie na to nie stac Czy mnie stać czy nie to już muj problem, jeżeli chciałeś sobie poprostu popisać to trzeba było uruchomić notatnik, a nie komentować pytanie którego najwyraźniej nierozumiesz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: odp. Wars (Alanya) ?? IP: *.pl 17.09.02, 00:24 Wars - to chyba twoja n-ta taka odpowiedź na pytanie o ceny. Nudna. Pytają ci co ich stac i ci mają niezbyt wiele - ale czesto udaje im się poznac i doznać więcej niż tym których stac na wiele. Mam nadzieje, że ciebie stać na nieco więcej niż tylko tekst, który powtarzasz jak dzieci "pomidor". Tyle , że dzieci sie w ten sposób bawia , a ty jestes po prosu niegrzeczny. Pzdr - b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: CENY W TURCJI (Alanya) ?? IP: *.pg.gda.pl / *.hydro.pg.gda.pl 17.09.02, 09:34 Ceny są bardzo różne, ogólnie zbliżone do polskich. Np. woda 1,5l 500tys-1,5mln Tl, owoce (brzoskwinie, jabłka) 2mln-3mln Tl, paczka herbatników 500tys - 2mln Tl, puszka piwa (w sklepie) 1mln-1,5mln Tl. 1 euro = około 1,6 mln Tl Uważaj na knajpy w których nie ma menu z cenami - potrafią sobie zażyczyć nawet 4 euro za piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: CENY W TURCJI (Alanya) ?? IP: *.pg.gda.pl / *.hydro.pg.gda.pl 17.09.02, 09:39 Aha, zapomniałam o wycieczkach. Z biura na mieście np.3dniowa Kapadocja ok.40euro, 2dniowe Pammukale ok 25euro a jak pójdziecie większą grupą, to dostaniecie zniżkę. U rezydenta ceny dwa razy wyższe, a jakość taka sama albo gorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: CENY W TURCJI (Alanya) ?? IP: *.whb.pl 18.09.02, 16:08 najlepiej znalesc sklep samoobslugowy tam nie musisz obawiac sie natarczywych turkow a jezeli chodzi o biura to nie prawda ze u rezydentów sa gorsze powiem nawet ze u mnie byly lepsze mielismy zapewniony na sniadanie suchy prowiant bo wyjazd byl ok 4 rano a pozniej obiadek:-))) cos za cos pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś
rrychu Re: CENY W TURCJI (Alanya) ?? 19.09.02, 09:03 byłem w sierniu do suchego prowiantu z hotelu ma prawo każdy!! nieważne czy wycieczka od rezydenta czy z biura z miasta, trzeba tylko dzień wcześniej zgłosić w recpcji na którą mają przygotować, warto od razu zamówić pobudkę (dalsze wyjazdy o godz. 4-5 rano) najpierw sprawdź czy wniesiesz cokolwiek do hotelu, w moim przymykali na to oczy i były lodówki w pokojach tak że warunki do przechowywania odpowiednie ale wiem od ludzi spotkanych na wycieczkach że w wielu hotelach rewidują torby a nawet są kary pieniężne jeżeli znajdą w pokoju napoje lub żywność wniesione z zewnątrz ( tak to dorabiają sobie do "atrakcyjnej" ceny hotelu", zakupy najlepiej robić w supersamie "Afra" albo z od strony plaży Kleopatry w "melgros" (jakoś tak) logo z kangurem, kody kreskowe, ceny na produktach itp. w większości małych sklepów ceny nie są wywieszone i różnie to bywa. w supersamach ceny cola . fanta itp są zbliżone do krajowych, , sok cappy 1l 1,1 EUR, (jest też w puszkach :), bez gazu oczywiście 0,4 EUR, pomarancze 30-40 centów, brzoskwinie 70-80 centów, winogron , jabłka ("nowozelandzkie") ok 1 EUR. w knajpach szklanka czegokolwiek zaczyna się od 1EUR w górę., w małych sklepach przy hotelach 50% więcej doner kebab 0,8-1,2 EUR, durum doner 1,2-1,5 EUR, obiad na dwie osoby bez napojów typu szaszłyki, sałatki i ichni chleb na 2 osoby 6EUR (najlepsze (super jedzenie) typowe knajpki tureckie gdzie jadają Turki, ale uwaga jak nie będzie wypisanych cen to zedrą z ciebie 2 razy tyle co z Turka) zestaw McDonalds /BurgerKing ok 5EUR obiady na wycieczkach same szwedzkie stoły (choć czasami nie ma z czego wybierać) 5EUR/osoba + napoje, podobnie dimczaje odradzam kupowanie lodów tureckiej produkcji, polecam hałwę (jasną) grunt to zabrać ze soba dużo w małych nominałach obojetnie czy USD czy EUR wolą walutę i łatwiej się targować bo jak zobaczą że macie setki to nie zbijecie ceny, a targować się trzeba o wszystko, "wyjsciowe" ceny są sporo przesadzone np skóry, złoto 2 do 3 razy, jeansy, ciuchy sportowe ok 50%, targować siętrzeba zawsze!!! nawet gdy rezydent/przewodnik mówi że to sklep firmowy, fabryczny itp. na wycieczkach też inaczej przepłacisz conajmniej 100%, ta sama zasada w dużych marketach jubilerskich pod Antalyą (zawiozą was tam napewno przy okazji jakiejś wycieczki) nie wymieniać na liry waluty w duzych ilościach, kursy zmieniają się bardzo często Odpowiedz Link Zgłoś