Gość: krasnal IP: 195.117.18.* 18.09.02, 17:35 Jak powinno się mówić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
euzebia Re: Mołdowa czy Mołdawia? 19.09.02, 09:36 Ambasada w Warszawie nazywa się Ambasada Republiki Mołdowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesia Re: Mołdowa czy Mołdawia? IP: 2.3.STABLE* / *.telia.com 20.09.02, 07:13 Besarabia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhgg Re: Mołdowa czy Mołdawia? IP: 212.182.32.* 20.09.02, 10:58 besarabia to za szeroko-moldowa prawidlowa nazwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Mołdowa czy Mołdawia? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.02, 03:09 ale po polsku Mołdawia, jak Włochy zamiast Italii, Monachium zamiast Munchen itp, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Mołdowa czy Mołdawia? IP: *.future-net.pl 21.09.02, 08:31 oczywiście, że Mołdawia. Tak jak Monachium, Gandawa i Paryż. Wymawianie "z cudzoziemska" Muenchen, Gent i Paris jest w wyjatkowo złym guście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sc Re: Mołdowa czy Mołdawia? IP: 212.182.32.* 21.09.02, 09:55 obawiam sie ,ze nie dokonca macie racje.moldawie zawsze ciagnelo do rumunii i to w wiekszosci z ich ziem utworzono to panstwo.po rozpadzie zsrr panstwo to zmienilo nazwe na moldowa ,zmieniono tez flage ,jest blizniaczo podobna do rumunii,zreszta w tym tygodniu przebywal w polsce ich premier.Z tan nazwa to tak jak dawna nazwa cejlon -obecna sri lanka,rodezja-zimbabwe Odpowiedz Link Zgłoś
euzebia Re: Mołdowa czy Mołdawia? 23.09.02, 09:39 Zapraszam na stronę www.msz.gov.pl - Przedstawicielstwa dyplomatyczne w Polsce. Nazwy wszystkich przedstawicielstw są po polsku i z całą pewnością użyte są poprawnie. Jest tam i Ambasada Republiki Mołdowy. Obywatele tego kraju również używają formy "Mołdowa". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Mołdawia !!! 24.09.02, 12:40 euzebia napisała: > Zapraszam na stronę www.msz.gov.pl - Przedstawicielstwa dyplomatyczne w Polsce. > > Nazwy wszystkich przedstawicielstw są po polsku i z całą pewnością użyte są > poprawnie. Jest tam i Ambasada Republiki Mołdowy. Obywatele tego kraju również > używają formy "Mołdowa". > Pozdrawiam. To jest relikt po PRL-owskich niedoukach. Przepisali nazwę narodową nie wiedząć, że ta nazwa była już kilkaset lat temu przetłumaczona na polski. Część z tych niedouków załapała się na fuchy tłumaczy i w innych instytucjach. Sam słyszałem, jak ktoś przedstawiał jakąś wybitną postać jako absolwenta uniwersytetui w "Briż" Chodziło oczywiście o prześliczne stare miasto które po polsku od kilkuset lat nazywa się BRUGIA, po francusku Bruges a po flamandzku Brugge. Podstawową zasadą tłumaczenia jest, że jeżeli jakaś nazwa została raz przetłumaczona, to tego tłumaczenia nalezy się trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
euzebia Re: Mołdawia !!! 24.09.02, 14:10 indris napisał: > euzebia napisała: > > > Zapraszam na stronę www.msz.gov.pl - Przedstawicielstwa dyplomatyczne w > Polsce. > > > > Nazwy wszystkich przedstawicielstw są po polsku i z całą pewnością użyte s > ą > > poprawnie. Jest tam i Ambasada Republiki Mołdowy. Obywatele tego kraju > również > > używają formy "Mołdowa". > > Pozdrawiam. > > To jest relikt po PRL-owskich niedoukach. Przepisali nazwę narodową nie > wiedząć, że ta nazwa była już kilkaset lat temu przetłumaczona na polski. Część > > z tych niedouków załapała się na fuchy tłumaczy i w innych instytucjach. Sam > słyszałem, jak ktoś przedstawiał jakąś wybitną postać jako absolwenta > uniwersytetui w "Briż" Chodziło oczywiście o prześliczne stare miasto które po > polsku od kilkuset lat nazywa się BRUGIA, po francusku Bruges a po flamandzku > Brugge. > Podstawową zasadą tłumaczenia jest, że jeżeli jakaś nazwa została raz > przetłumaczona, to tego tłumaczenia nalezy się trzymać. No nie wiem. To jest w sumie nowe państwo. Skoro jego reprezentanci chcą używać formy Mołdowa (może, żeby przestać kojarzyć się z radziecką Mołdawią ?), to czy nie lepiej by było to uszanować ? W sumie nazwy Inflanty też nie używamy;0).A może dopuszczalne są obie formy, tak jak w przypadku np. Oksfordu ? Ja po prostu myślę, że oficjalnie lepiej używać formy Mołdowa, zgodnie z nazwą ambasady. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krasnal rozstrzygną ambasady IP: 195.117.18.* 25.09.02, 14:08 Napisałem majle do Ambasady Republiki Mołdowy w Warszawie i Ambasady RP w Kiszyniowie o prawidłowe nazewnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: rozstrzygną ambasady IP: 195.117.18.* 27.09.02, 11:09 Oto co napisała ambasada RP w Kiszyniowie: "Republika Moldowa. Zachecamy do odwiedzenia, ale prosimy pamietac o wizach. Anna Stankiewicz Ambasada w Kiszyniowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lacis Re: rozstrzygną ambasady IP: *.lo9.szczecin.pl / 10.10.10.* 08.10.02, 13:24 Gość portalu: Krasnal napisał(a): > Napisałem majle do Ambasady Republiki Mołdowy w Warszawie i Ambasady RP w > Kiszyniowie o prawidłowe nazewnictwo. Nieporozumienie! Mołdawianie nie mogą tworzyć norm poprawnościowych dla języka plskiego! Zapytaj w Berlinie jakie to państwo - to ci odpowiedzą ze Deutchland - a to przecież nieprawda, bo to Niemchyba że po niemiecku. jak juz pisałeś do Kiszyniowa [to po polsku - dlaczego nie stosujesz rumuńskiej nazwy miasta???], to trzeba było zarządać by mówili "Polska", a nie "Polonia". Ale czego można spodziewać sie po "Polaku", który pisze "majle" zamiast listów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lacis Re: Mołdawia !!! IP: *.lo9.szczecin.pl 08.10.02, 12:13 No nie wiem. To jest w sumie nowe państwo. Skoro jego reprezentanci chcą używać formy Mołdowa (może, żeby przestać kojarzyć się z radziecką Mołdawią ?), to czy nie lepiej by było to uszanować ? W sumie nazwy Inflanty też nie używamy;0).A może dopuszczalne są obie formy, tak jak w przypadku np. Oksfordu ? Ja po prostu myślę, że oficjalnie lepiej używać formy Mołdowa, zgodnie z nazwą ambasady. Pozdrawiam, Wdzę Euzebio, ze niewiele wiesz o historii i języku polskim - a zapewne i geografii: Nikt Rumunom z Rumunii i Mołdawii nie zabrania mówienia po rumuńsku - w tym używania starego rumuńskiego słowa "Moldova" - ale i Polacy mają prawo [a nawet obowiązek] używania wielowiekowego słowa "Mołdawia" - i nie bardzo mnie obchodzi czy Niemcy wiedzą że słowo Niemcy, jest po słowiańsku obrażliwe! Ono takie jest i już i nie będę mówił o Dojczach w Mołdowie... Inflant nie używamy - bo takiego państwa nie ma - Inflanty są po części w Estonii i na Łotwie - albo w szerszym znaczeniu to Estonia i Łotwa [słowo Inflanty miało węższy i szerszy zakres terytorialny]. I Mołdawia nie jest niczem nowem i nie ma też niczego wspólnego [może poza granicami Rep[ubliki Mołdawii] z ZSSR. Mołdawia [jak i jej polska] nazwa istnieje od wieków - nie tylko jako kraina [obejmująca o wiele wiecej niż tylko obszar dzisiejszej Republiki Mołdawii]- ale i jako państwo, czyli Hospodarstwo WMołdawskie [nie "mołdowskie - a propos jak idiotycznie brzmiał by przymiotnik od "Mołdowa"...]! Zacznij po polsku urzywać polskich słów - nie rumuńsdkich [i to nie dlatego, że mam coś przeciw Rumunom]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lacis Re: Mołdowa czy Mołdawia? IP: *.lo9.szczecin.pl 08.10.02, 12:03 Na twoim miejscu Euzebio, nie był bym aż tak pewnym że sa po polsku i poprawnie -skoro jest tam napisane "Mołdowa" - a moze są jeszcze inne "kwiatki" {np: Republika Italii, albo Królestwo Niderlandów...] - będę musiał sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lacis Re: Mołdowa czy Mołdawia? IP: *.lo9.szczecin.pl 08.10.02, 12:00 Sc - mylisz się głęboko!! Nazwy Moldova i Mołdawia nie mają sie do siebie jak Cejlon i Sri lanka, oraz Rodezja i Zimnabwe - tylko jak France i Francja, Romania i Rumunia, Rossija i Rosja, a nawet Italia i Włochy! Moldova to rumuńska nazwa Mołdawii i po polsku oczywiście wyłącznie Mołdawia i Niemcy [nigdy Moldowa i Dojczland...]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lacis Re: Mołdowa czy Mołdawia? IP: *.lo9.szczecin.pl 08.10.02, 11:48 Cieszę się że ktś tu zna język polski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lacis Re: Mołdowa czy Mołdawia? IP: *.lo9.szczecin.pl 08.10.02, 11:52 Gość portalu: jhgg napisał(a): > besarabia to za szeroko-moldowa prawidlowa nazwa Podwójna BZDURA! 1.Besarabia jest częścią Mołdawii - więc to słowo Mołdawia ma zbyt szeroki zakres. Znaczna część Mołdawii nie należy do Republiki Mołdawii tylko do Rumunii... 2.To nazwa Moldova [a zwłaszcza moldova]jest nieprawidłowa - o ile piszemy po polsku, a nie po rumuńsku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lacis Re: Mołdowa czy Mołdawia? IP: *.lo9.szczecin.pl 08.10.02, 11:47 Besarabia - Popieram!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol oni wola Mołdowa, ale przyjęło sie Mołdawia IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 03.10.02, 22:55 i ta druge jest zdaje mi sie lepsza zapytaj specjalistów od stosunków miedz. w sewisie www.stosunki.pl to najwieksze zgrupowanie specjalistów z tej dziedziny Odpowiedz Link Zgłoś
luka Mołdowa to nie Mołdawia 07.10.02, 14:21 Pomyłka wynika z tego że Mołdowa to nie jest inne określenie na Mołdawię (między rzeką Seret i Prut). Rumunia przed II wojna światową składała się z Siedmiogrodu, Mołdawii, Wołoszczyzny, Besarabii i czegoś tam jeszcze. Rosjanie zabrali Rumunom Besarabię (między Prutem i Dniestrem) i nazwali Mołdawską SRR pomimo że Mołdawia nadal była i jest w granicach Rumunii. Dlatego bez sensu było nazywanie dwóch krain tę sama nazwą i dlatego chyba mówi się Mołdowa żeby odróznić byłą Besarabię od rumuńskiej Mołdawii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lacis Mołdowa to o samo co Mołdawia IP: *.lo9.szczecin.pl / 10.10.10.* 08.10.02, 13:44 Luko!To twoja pomyłka wynika z tego że Mołdowa to jednak JEST rumuńskie określenie na Mołdawię(między rzeką Seret i Prut). Besarabia to po prostu część Mołdawii - anie zupełnie inna kraina [to jak obecne pomysły, że Opolszczyzna nie jest Śląskiem - bo województwa się inaczej nazywają!!!] Rumunia również i dzisiaj składa się z > Siedmiogrodu, Mołdawii i Wołoszczyzny, a takze części Dobrudży i Banatu [Baczki] i Bukowiny, tyle że ani Bukowina, ani Banat, ani Dobrudża ani MOŁDAWIA, nie leżą w całości w granicach Rumunii. W Wypadku Banatu część rumuńska nazywa się Baczka, a serbska Wojwodina, podobnie jak posowiecka część Mołdawii nazywa się Besarabią [przyznam się, że nie wiem czy rumuńska część Mołdawii ma jakąś nazwę, lub nazwy]. Jednak nie ulega wątpliwosci, ze Besarabia jest Mołdawią [jej częścią] , a państwo - choć nie obejmuje całości historycznej Mołdawii nazywa się [po polsku] Mołdawią - może lepiej by było gdyby przyjęło nazwę Besarabia - ale to już rzeczywiście ich sprawa... I niczego to nie odróżnie - gdyż po rumuńsku zarówno Republika [Besarabia], jak i rumuńska część Mołdawii - to Moldova. Więc twoje wywody biorą w łeb i są oparte na sztucznych i nieprawdziwych przesłankach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lacis Re: oni wola Mołdowa, ale przyjęło sie Mołdawia IP: *.lo9.szczecin.pl / 10.10.10.* 08.10.02, 13:30 Równie dobrze mozesz napisać ze: "oni wolą "apa" - ale przyjęło się woda". Nonsens - oni wolą bo "oni" są Rumunami i mówią po rumuńsku, a po rumuńsku [cała nie tylko Republika} Mołdawia to "Moldova". To nie kwestia KTÓRA NAZWA - tylko w KTÓRYM JĘZYKU!!! olacy wolą Pomorze, ale przyjęło się Pommern [mógł by powiedzieć Niemiec]... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul_X Re: oni wola Mołdowa, ale przyjęło sie Mołdawia IP: 217.153.119.* 08.10.02, 16:49 A czy Polska, Poland, Polsza, Lenkia (litewski) to ten sam kraj.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: oni wola Mołdowa, ale przyjęło sie Mołdawia IP: 213.17.249.* 08.10.02, 21:05 Polska po litewsku to nie Lenkia tylko Lenkija. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: oni wola Mołdowa, ale przyjęło sie Mołdawia IP: 213.17.249.* 08.10.02, 21:10 Drogi Lapisie Twoje wypowiedzi zdominowały mój wątek na forum, za co serdecznie dziękuję. Prawdopodobnie jesteś jakimś fachowcem w tej dziedzinie. Dlatego proszę o skontaktowanie się ze mną przez e-mail lub jak wolisz pocztę elektroniczną: kroc@interia.pl. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lacis Re: oni wola Mołdowa, ale przyjęło sie Mołdawia IP: *.lo9.szczecin.pl / 10.10.10.* 09.10.02, 13:44 Krasnalu moldovski! Napisałem do Ciebie dwukrotnie - ale za każdym razem portal poinformował mnie, że wiadomość nie została wysłana... Może jeszcze raz napsa adres? Lacis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: oni wola Mołdowa, ale przyjęło sie Mołdawia IP: 213.17.249.* 09.10.02, 15:02 kroc@interia.pl mozesz sprobowac pod krasnal@inbox.ru Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: oni wola Mołdowa, ale przyjęło sie Mołdawia 09.10.02, 18:42 Moje wywody (które biorą w łeb jak się dowiedziałem ale przy których się nie upieram) wynikały z tego, że na mapie Rumunii 1:300 000 właśnie ziemie o których wspominałem są ujęte jako Mołdawia i nie jest to Besarabia ale to co znajduje się w dzisiejszych granicach Rumunii, natomiast na jakiejś historycznej reszta na wschód była Besarabią, podobnie w Historii Rumunii było info że Rumunię stworzyła Mo łdawia i Woloszczyzna a ztego co widziałem ta Mołdawia tworząca to państwo nie miała w skladzie Besarabii (czyli mie zmylili bo powinni napisać "zachodnia Mołdawia). Jeśli nie to zgoda , nie upieram się i dzięki za wyjasnienie. Czyli podsumowując z tego ustaliłaś: Mołdawia to region leżący z grubsza pomiędzy Seretem i Dniestrem, którego część leżąca pomiędzy Prutem i Dniestrem nazywana była Besarabią - a dziś Republiką Moldovą. A mam takie pytanko czy Multany to Mołdawia? Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: oni wola Mołdowa, ale przyjęło sie Mołdawia 09.10.02, 18:50 Przyznaje rację: "Republika Mołdawii leżąca między Prutem a Dniestrem to historyczna Besarabia, wschodnia część niegdysiejszego Hospodarstwa Mołdawskiego, jednej z trzech struktur państwowych, w których przez wieki kształtował się naród rumuński. Besarabia nie weszła jednak w skład państwa rumuńskiego powstałego w połowie XIX wieku ze zjednoczenia Mołdawii i Wołoszczyzny, bo wcześniej, w 1812 roku, została zagarnięta przez Rosję. Do Rumunii przyłączyła się dopiero w 1918 roku. Moskwa zajęła ją powtórnie w 1940 roku na mocy paktu Ribbentrop - Mołotow. By ją odbić, Rumunia przystąpiła u boku Niemiec do wojny przeciw ZSRR. Po wojnie Stalin utworzył na terenie Besarabii Mołdawską Socjalistyczną Republikę Radziecką. W chwili rozpadu ZSRR republika ta proklamowała niepodległość." tekst ze strony: www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_000412/publicystyka/publicystyka_a_2.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lacis Re: Mołdowa czy Mołdawia? IP: *.lo9.szczecin.pl / 10.10.10.* 11.10.02, 14:50 Gość portalu: Brabant napisał(a): > Moldova - romanescu! - Da! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trabant Re: Mołdowa czy Mołdawia? IP: *.refer.bg / 192.168.0.* 22.10.02, 16:12 Moldava Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lacis Re: Mołdowa czy Mołdawia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.02, 11:44 Gość portalu: Trabant napisał(a): > Moldava - A to po jakiemu? Po bułgarsku, turecku, gruzińsku? - No bo już nie tylko nie po polsku, ale nawet i nie po rumuńsku!!! ((((((((((-: Odpowiedz Link Zgłoś