Dodaj do ulubionych

co wiecie o INDONEZJI

01.11.05, 09:42
mam oferte pracy przez rok w Indonezji i zbieram informacje na temat tego
kraju
Obserwuj wątek
    • umu [...] 02.11.05, 14:09
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • bob1111 Re: co wiecie o INDONEZJI 02.11.05, 15:59
      Duzy kraj, zroznicowany praktycznie kazda wyspa jest inna.
      Ludzie raczej sypatyczni w kilku regionach jest sytuacja jest bliska wojny
      domowej tam moze byc mniej sypatycznie - jednak firmy wydobywcze dzialaly tam
      caly czas wiec tak zle chyba nie jest.
      Nawiecej ludzi ginie w wypadkach drogowych ich podejscie do przepisow ruchu
      drogowego trudno nazwac ortodoksyjnym, terroryzm bylo kilka zamachow, malaria w
      zaleznosci od regionu inne choroby tropikalne tak samo.
      Wszystko zalezy od rejonu.

• sulanna Re: co wiecie o INDONEZJI 02.11.05, 23:55
        Wybieram sie tam w grudniu. Co bys polecal, a czego nie? Chyba bedzie troche
        padac? Bylabym wdzieczna za rady.
        sulanna@gazeta.pl
        • bob1111 Re: co wiecie o INDONEZJI 03.11.05, 17:04
          Wielkim znawca sie nie czuje, bylem tam 5 tygodni w 2004 trasa Java - Flores,
          wiec moge mowic tylko o miejscach ktore znam.
          Najwieksze wrazenie zrobil na mnie wulkan Kelimutu na Flores ciekawa wyspa
          tylko ze troszke ciezko sie podrozuje przy okazji mozna pojechac na Komodo lub
          Rince, nastepnie wschodnia Java i kolejny wulkan Kawah Ijen mozna w okolicy
          sporo powedrowac, te dwa miejsca szczegolnie mi sie spodobaly.
          Inne interesujace miejsca Yogyakarta (Borobudur, Prambanan) palac wodny mozna
          sobie darowac, wschod slonca na Bromo uznalbym za mocno przereklamowany.
          Bali typowo turystyczne miejsce, napewno warto zobaczyc Tanah Lot oprocz tego
          mnostwo innych swiatyn, swietne krajobrazy z polami ryzowymi itp plusy wszedzie
          blisko minusy jak w kazdym turystycznym miejscu.
          Co do plazowania na Bali nie znalazlem jakiegos uroczego miejsca bylem na
          wyspach Gili obok Lombok i bylo fajnie rafa niestety troche zniszczona.
          Malo turystycznie spenetrowana jest Sumbawa - wiec moze sie okazac ciekawe
          podpewnymi wzgledami, niestety widzialem ja tylko z autobusu.
          Co do deszczu nie wiem jak jest w grudniu ale jak w maju bylo zalamanie pogody
          to lalo niezle.
          Kraj jest dosc rozlegly i trzeba wziosc pod uwage przy planowaniu trasy jakosc
          drog tez czesto nie zachwyca, warto odwiedzic miejscowe biura podrozy i
          zorientowac sie czy nie ma promocji biletow lotniczych w interesujacych
          kierunakach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka