Dodaj do ulubionych

meksyk - mala wyspa

IP: *.icpnet.pl 11.11.05, 16:02
witam... wybieramsie na poczatku roku na pare tygodni do meksyku i po
zwiedzaniu chcialbym pare dni odpoczac, ale naprawde odpoczac w jakims cichym
i ustronnym miejscu a nie turystycznym spedzie...najlepiej jakas mala,
niezkomercializowana wyspa z bialym piaseczkiem, turkusowa woda i rafki na
plazy...jest cos takiego niedaleko meksyku?? moze belize?? pomozcie prosze...
Obserwuj wątek
    • arekch77 Re: meksyk - mala wyspa 11.11.05, 17:56
      Hej,

W Meksyku raczej czegoś takiego nie znajdziesz. Turkusowa woda i biały piasek
      to będzie tylko na wybrzeżu karaibskim Meksyku, jedyne wyspy które mi
      przychodzą na myśl to Isla Mujeres oraz Cozumel. Obie już dosyć
      skomercjalizowane, Isla Mujeres nie tak bardzo jak Cozumel ale jest dosyć
      popularnym miejscem. Zresztą po przejściu huraganu Wilma wyspy te są dosyć
      zniszczone. Beliza nie znam, ale wydaje mi się że prędzej znajdziesz tam coś
      takiego, niż w Meksyku.

Pozdrawiam!
    • s.wawelski Re: meksyk - mala wyspa 12.11.05, 00:15
      Meksyk za duzo wysp nie ma. Poza Isla Mujeres, ktora uchodzi za malo
      skomercjalizowana, sprobuj poludniowe wybrzeze Pacyfiku - Puerto Escondido
      (mniej komercjalne) i Huatulco (bardziej skomercjalizowane). Wez jeszcze pod
      uwage Baja California np. La Paz. Niestety te najpiekniejsze plaze w Meksyku
      odkryli rowniez i inni turysci wiec prawdopodobnie nie bedziesz tam sam.

Powodzenia,

S.W.
      • arekch77 Re: meksyk - mala wyspa 12.11.05, 00:27
        Zgadzam się ze smokiem, Huatulco (moje ulubione) oraz Puerto Escondido warte są
        odwiedzenia. Niestety nie ma tam wysp, żółty piasek zamiast białego i zielona
        woda a nie turkusowa... Ale i tak warto!

Saludos!
        • mojito Mala meksykanska niekomercyjna wyspa :))). 12.11.05, 07:18
          Isla Maria Madre przychodzi na mysl :). Okolo 150 km na poludnie
          od Mazatlan na Pacyfiku. Nie ma tam turystow. Znajduje sie tam
          wiezienie dla szczegolnie niebezpiecznych przestepcow. Ale nie
          o taka pewnie wyspe Tobie chodzi :). Lec/jedz do Puerto Escondido.
          Bedzie sie Tobie tam bardzo podobalo.

Pozdrowienia,
          mojito.
          • Gość: lolo07 Re: Mala meksykanska niekomercyjna wyspa :))). IP: *.icpnet.pl 12.11.05, 11:40
            dzieki za rady...patrzacna mape to jest troszke wysp w niedalekim belize...moze
            tam ktos byl??
            • rrobotek Re: Mala meksykanska niekomercyjna wyspa :))). 13.11.05, 13:00
              osobiscie tam nie byłem ale rozmawiałem z ludzmi którzy zatrzymali sie na
              wyspie - półwyspie Holbox, na północ od Isla Mujerez jest dość mało turystów
              tylko ponoć komary jak bociany, bardzo sobie chwalili, że mało turystów i ze
              fajnie...ale jak mówie nie byłem tam i nie wiem jak tam jest naprawde,
              natomiast moge polecic plaze nad pacyfikiem miejscowosc Mazunte - bosko!
            • slominskiego Re: Mala meksykanska niekomercyjna wyspa :))). 20.11.05, 23:18
              Caye Caulkier, krótka podroz z Belize City szybka lodzia. Trzeba być do (chyba)
              17-tej na przystani bo potem nie ma juz połączenia i trzeba czekac do rana. My
              sie spoznilismy tylko ~30sek i lodz zawrocila :-)))

A na miejscu rewelacyjne nurkowanie! Plywa sie jak w akwarium
    • Gość: Kaja Re: meksyk - mala wyspa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 19:34
      Myślę, że warto pomyśleć o Belize. Powinieneś tam znaleźć to czego oczekujesz a
      do tego piękne rafy
      • Gość: lolo07 Re: meksyk - mala wyspa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 09:49
        kaja - a bylas?? napisz cos blizej...co z wiza?? prosze o troszke szczegulów...
        • Gość: Kaja Re: meksyk - mala wyspa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:43
          Niestety osobiście nie byłam ale będąc w Meksyku, rozmawiałam z ludźmi, którzy
          znają te tereny i bardzo polecali Belize, szczególnie jeżeli chodzi o rafy
          • arekch77 Wiza do Belize 14.11.05, 22:30
            Oto informacje uzyskane 10 minut temu z ambasady Belize w Mexico City:

Należy przedstawić paszport ważny co najmniej przez 6 miesięcy, udokumentować
            legalny pobyt w Meksyku czyli przedstawić FMT - to taka karteczka którą
            dostaniesz w samolocie i którą podbiją Ci przy wjeździe. Nie zgub tej kartki!
            Trzeba ją oddać przy wyjeździe - jeżeli nie będziesz jej miał to zapłacisz 40
            USD za wydanie nowej. Poza tym trzeba zapłacić - za wizę uprawniającą do
            jednokrotnego przekroczenia granicy 50 USD, do wielokrotnego - 75 USD. Wiza
            wydawana jest tego samego dnia w którym składasz wniosek, w przeciągu 30 - 40
            minut. Ambasada czynna jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 9:00 do
            13:00. Adres:

Embajada de Belice
            Bernardo de Galvez 215
            Col. Lomas de Chapultepec
            Tel: 5520-1274 lub 5520-1346

Pozdrawiam!

Arek
            • Gość: lolo07 Re: Wiza do Belize IP: *.icpnet.pl 15.11.05, 20:03
              stokrotne dzieki!!! ale jeszcze jedno...nie mozna tego zalatwic w cancun???
              • arekch77 Re: Wiza do Belize 15.11.05, 21:03
                Nie, w Cancun nie ma konsulatu. Jest konsulat honorowy w Chetumal, mieście
                graniczącym z Belize, ale nie sądzę by konsulat honorowy wydawał wizy. Sprawdzę
                to.

Saludos!

Arek
                • arekch77 Re: Wiza do Belize 15.11.05, 21:57
                  OK, w ambasadzie powiedzieli że obecnie nie mają konsulatu ani w Cancun ani w
                  Chetumal. Jedyna możliwość uzyskania wizy to w ambasadzie w Mexico City.
                  Powiedzieli też że prawdopodobnie na początku przyszłego roku otworzą konsulat
                  w chatumal, ale to jeszcze nie jest pewne.
                  • slominskiego Re: Wiza do Belize 20.11.05, 23:09
                    Jeszcze w sierpniu był i nic nie wskazywało że zamykają interes. To ciekawe że
                    już nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka