ogru75 06.12.05, 00:05 Witajcie Wybieram sie w styczniu do Fortalezy, nie ukrywam że bardzo interesowało by mnie krótkie zobaczenie Rio.Czy ktos wie jak to zrobic i jakie mogły być tego koszty?Pozdrawiam i czekam na info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arpa1 Re: z Fortalezy do Rio 06.12.05, 03:11 Ja osobiscie preferowalbym odwrotne rozwiazanie - pobyt w rio, a ewentualnie na chwile do fortalezy. no ale co tam, poplazowac tez mozna ;-) Miedzy fortaleza a rio masz przeloty (zakladam, ze to w miare krotki wyjzd, wiec szkoda czasu na autobus)chyba tylko lokalnymi liniami. Najtanszy jest GOL www.voegol.com.br/. Im wczesniej rezerwujesz tym lepiej, miesiaac albo dwa naprzod moze wyjsc znaczaco taniej niz tylko 2 tyg przed, przez inet tez istotnie taniej. Obecnie liczylbym na jakies 600-700R$ w jedna strone, taksy sa zazwyczaj w miare male. Ewentualnie jesli do BR lecisz Varigiem albo TAMem, to moze lepiej rozwazyc fortaleza-rj tylko w jedna strone i wracac z rio - mniej czasu tracisz (sam lot to 4-5h). Byc moze uda sie znalezc jakis deal zeby w sumie calosc wyszla taniej u tego samego przewoznika, ale niekoniecznie. Jesli jednak autobusem to wez pod uwage, ze to sa dwie doby w jedna strone i jakies 250-300R$. WOwczas postoj np. 2 dni w Salvadorze chyba by nie byl glupim pomyslem. milej podrozy! Odpowiedz Link Zgłoś
ogru75 do arpa1 06.12.05, 18:27 dzięki za informacje, już wiemy, że niemożliwy będzie wyjazd do Rio, tak jak przypuszczałas wyjazd będzie krótki, ogranizaowany przez biuro do Fortalezy, Co natomiast myślisz o wycieczce do Salwadoru? może Jeri? czy polecasz szczególnie jakieś miejsce w odległości ok. 10-12 godz. jazdy autobusem, pozwalam sobie pytać dośc szczegółowo, bo widzę że się orientujesz w tym temacie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arpa1 Re: do arpa1 07.12.05, 05:56 Ha, Salvador zawsze i wszedzie kazdemu! To jest *piekne* miasto a przy okazji klucz do afro- i (post-)kolonial-brazylii. no i jest tam tez najmniejszy na swiecie ale najfajniejszy klubik-bar pamieci Renato Russo. Szczerze polecam. Problem w tym, ze z fortalezy to w dalszym ciagu daleeeko. Nie wiem, nie jezdzilem po polnocy, ale na oko to bedzie 16-20h by bus (w jedna strone). Zastrzegam, ze w ogole z tematu nordeste, zwlaszcza turystycznie, jestem slaby, ale wydaje mi sie ze najwieksze i *jedyne* tam atrakcje to plaze, plaze i plaze (oczywiscie, kazda jedna warta grzechu, to cos zupelnie innego niz EU), plus lokalny folklorek. Z tego punktu widzenia Fortaleza to pewnie optimum. Niektorzy brazylianie powiadaja ze nawet ladniejsze klimaty sa w Alagoas, ale... Ja spedzilem 4 dni w fortalezie i okolicach, moim zdaniem o dzien za duzo (bo nie lubie za dlugo "na plazy" :-) Jeri (jericocoara?) nie znam, podobala mi sie Canoa Quebrada. W zasiegu 10h wydaje sie byc Recife, ale z mojego krotkiego 1-dniowego tam pobytu nie pamietam wielkich atrkcji (turystycznych). Zajrzyj moze tez na: www.amazonadventures.com/ceara.htm www.amazonadventures.com/salvador.htm intltravelnews.com/Brazil_by_bus.htm (wszystkie komercyjne, ale daja jakies idee) Plus na pewno ktos na tym forum ma jakies pomysly - z mojego krotkiego pobytu tutaj zdazylem sie zorientowac ze min. jego szefowa planuje podroz w nordeste. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś