Dodaj do ulubionych

ceny w Brazylii-prosze o pomoc

27.02.06, 08:04
Witajcie,

nie mam zadnego pojecia na temat Brazylii,a wybieram sie do niej na miesiac
okolice Rio lub Sao Paulo.Czy mozecie mi powiedziec,jakie sa ceny w
Brazylii,a dokladnie ceny np napojow,slodyczy,czy za wejscie na plaze nalezy
zaplacic,jak w niektorych krajach na swiecie,jesli tak,to ile,jak wyglada
komunikacja miejska,czy Brazylia jest na tania,azeby poruszac sie taxi,czy
trzeba korzystac raczej z autobusow,czy innych srodkow lokomocji.Prosze takze
powiedziec,czy latwo jest przetransportowac siebie do innego miasta bez
korzystania z samolotu,nie chodzi mi tutaj o duze odcinki km,ale np 300km,czy
autokarow oraz czy ceny sa wysokie.

Dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • abelha Re: ceny w Brazylii-prosze o pomoc 27.02.06, 13:22
      Witaj,

1. Zeby miec jakies wyobrazenie cen wejdz na:www.paodeacucar.com.br (na miejscu
      znajdziesz jednak tansze miejsca na zakupy).
      2. Plaza: oczywiscie bezplatna.
      3. Polaczenia miedzymiastowe: b. dobre.
      4. Komunikacja miejska: w São Paulo polecam metro.

Pozdrawiam,
      Abelha
    • myszake Re: ceny w Brazylii-prosze o pomoc 16.03.06, 10:54
      sorry ze tak pozno...
      dowiedzialam sie np. ze mięso jest 3-4 razy tańsze niż w Polsce (np. zamiast 20
      zl za kg, placi sie 5-6 zl w przeliczeniu). i generalnie wszystko jest
      tansze... domy i samochody są dużo tansze, ale to pewnie cie nie interesuje...
      Buty skurzane, torebki i stroje kąpielowe opłaca sie kupować...
      A co do transportu to moj narzeczony opowiadal ze na trasach tego typu... np.
      300 km, działają autobusy... bardzo wygodne - siedzenia mozna rozlożyć niemalże
      do poziomu. Jak cos jeszcze trzeba sie dowiedziec to sie dowiem :) napisz co...
      a kiedy tam jedziesz? My jedziemy 17 kwietnia wlasnie w te rejony...:)
      Pozdrawiam
      • abelha Re: ceny w Brazylii-prosze o pomoc 16.03.06, 15:53
        myszake napisała:

> sorry ze tak pozno...
        > dowiedzialam sie np. ze mięso jest 3-4 razy tańsze niż w Polsce (np. zamiast
        20
        >
        > zl za kg, placi sie 5-6 zl w przeliczeniu).

Zdradz jakie to mieso jest tak tanie. Jest duzo tansze, zgadzam sie, ale bez
        przesady...

i generalnie wszystko jest
        > tansze... domy i samochody

jak porownasz dom w jakims malym miasteczku na polnocy Brazylii z domem w
        dobrej dzielnicy Warszawy to wyjdzie z pewnoscia taniej. Porownaj dom o b.
        dobrym standardzie w Polsce z podobnym na Jardins w São Paulo i chyba nie
        bedzie tak kolorowo.

są dużo tansze, ale to pewnie cie nie interesuje...
        > Buty skurzane, torebki i stroje kąpielowe opłaca sie kupować...

Rzeczywiscie wyroby skorzane oplaca sie kupowac i nie tylko ze wzgledu na cene.
        • myszake Re: ceny w Brazylii-prosze o pomoc 17.03.06, 10:31
          takie informacje do mnie dotarly... ale jesli nie jest to cala prawda to sie
          ciesze ze napisalas bo tez sie wybieram do brazylii i tez mnie to
          interesuje... :) Pozdrawiam
          • abelha Do myszake 17.03.06, 13:58
            Zycze Ci wszystkiego NAJ na nowej drodze zycia. Jestes super odwazna osoba. Mam
            nadzieje, ze wszystkie Twoje oczekiwania co do Brazylii spelnia sie w 100%.
            Pozdrawiam,
            Abelha
    • ochd2 Re: ceny w Brazylii-prosze o pomoc 18.03.06, 13:50
      Najlepiej spytaj miejscowych gdzie jest najtaniej. Różnica cen może być bardzo
      duża szczególnie w arykułach spżywczych. Np w Sao Pulo w markecie przy
      Ibirapuera za wózek zakupów zapłacisz 50 reali a w odległym o 15 reali taksówką
      Morumbi za tą sumę kupisz kilka piw i wodę mineralną. nalepiej spytać
      miejscowych ( nawet pogadać z niższymi przacownikami hotelu - często nieżle
      znają angielski). Nikt nie powinien dziwić się twoim pytaniom - powinieneś się
      spotkać z pełnym życzliwości zrozumieniem.
      Udanej podróży.
    • wiksadyba1 Re: ceny w Brazylii-prosze o pomoc 31.03.06, 22:29
      sarsur napisała:

> Witajcie,
      >
      > nie mam zadnego pojecia na temat Brazylii,a wybieram sie do niej na miesiac
      > okolice Rio lub Sao Paulo.Czy mozecie mi powiedziec,jakie sa ceny w
      > Brazylii,a dokladnie ceny np napojow,slodyczy,czy za wejscie na plaze nalezy
      > zaplacic,jak w niektorych krajach na swiecie,jesli tak,to ile,jak wyglada
      > komunikacja miejska,czy Brazylia jest na tania,azeby poruszac sie taxi,czy
      > trzeba korzystac raczej z autobusow,czy innych srodkow lokomocji.Prosze takze
      > powiedziec,czy latwo jest przetransportowac siebie do innego miasta bez
      > korzystania z samolotu,nie chodzi mi tutaj o duze odcinki km,ale np 300km,czy
      > autokarow oraz czy ceny sa wysokie.
      >
      > Dziekuje za pomoc

1. Żywność w Brazylii w sklepach jest wyraźnie tańsza niż w Polsce, tego nie
      trzeba w ogóle brać pod uwagę jako istotny koszt. Danie w restauracji (porcje w
      Braz. są b. duże, czaem starczą nawet na 2 osoby) to kilkanaście reali (1$ =2-
      2.5 R$). Oczywiście zależy od regionu, co za to dostaniesz. W Rio np. pizzę, na
      płn. wschodzie już bardziej wyszukane miejscowe danie. Drinki są b. tanie np.
      piwo czy caipirinha to ok 2-3 reali.
      2. Osobiście nie spotkałem się nigdy z instytucją plaży odpłatnej, ale jakoś
      bardzo dużo nie plażowałem:)...
      3. Komunikacja miejska jest dobrze zorganizowana, głównie autobusy, które
      jeżdzą non stop, często i wszędzie. W Rio, Sao Paolo i w paru innych miastach
      działa metro. Taksówki jednak zdecydowanie polecane w pewnych sytuacjach - np.
      dojazd z lotniska, dojazd z bagażem na dworce autobusowe i z dworców (często
      połozone w nienajlepszych dzielnicach), w zasadzie wszelkie poruszanie się nocą
      na dłuższe odległości. Taksówki są relatywnie b. tanie i jest ich wszędzie
      pełno. Na dworcach i lotniskach trzeba z reguły wykupić taksówke w specjalnym
      okienku po stałej cenie, zależnej od punktu, do którego się jedzie - jest
      drożej, ale nie ryzykuje się zdzierstwa (np. polegającego na "wycieczce
      krajoznawczej" naokoło). O ile metro, tam gdzie jest, uchodzi za bezpieczne, to
      niektórzy radzą turystom w ogóle nie jeździć autobusami miejskimi w żadnych
      okolicznościach, co osobiście uważam za paranoję.
      4. Komunikacja między miastami w Brazylii jest b. dobrze rozwinięta i autokary
      są na ogół wysokiej klasy. Ceny są relatywnie b. niskie, ale z uwagi na spore
      odległości, trochę w sumie wychodzi. Najdrożej płaciłem za przejazd Rio-
      Salvador (ok. 2000 km) w najwyższej klasie ("golden") ok. 120 reali. Za 300 km
      nie powinno chyba przekroczyć 50. Samolot jest niezbędny, jak chcesz sporo
      zobaczyć nie majac wiele czasu (w końcu to kraj wielkości USA bez Alaski:)+ w
      niektórych regionach (np. w głąb Amazonii dotrzesz tylko samolotem ew.
      statkiem). Jeżeli ograniczasz się tylko do regionu Rio/Sao Paolo, nie sądzę,
      zeby była potrzeba korzystania z niego.

Ogólnie - Brazylia jest dość tania, chociaż (hotele, restauracje + długie
      dystanse, co pośrednio wpływa na ceny) nie tak tania, jak niektórzy
      spodziewaliby się po kraju "rozwijającym się". Np. znacznie tańsze są Indie,
      Peru, Tajlandia, Maroko etc. Natomiast standard usług turystycznych jest dość
      wysoki.

Ceny za 2004 rok, z wizyty moich znajomych w 2005 nie wynika, żeby się coś
      zmieniło.

W.
      • sarsur Re: ceny w Brazylii-prosze o pomoc 02.04.06, 07:57
        Dziekuje serdecznie za wyczerpujaca odpowiedz.Do Brazylii udaje sie na praktyki
        i juz nie moge sie doczekac:)bowiem nigdy jeszcze nie bylam w Ameryce
        Poludniowej,wiec na pewno bedzie "egzotycznie".Ceny sa dla mnie
        b.wazne,poniewaz i tak sam bilet zaplacony ze studenckiej kieszeni troche
        kosztuje,a ogolnie chcialabym chetnie pozwiedzac przynajmniej najblzsze
        okolice.Cieszy mnie zatem fakt,iz ceny sa porownywalne do tych polskich,a nie
        kilkukrotnie wyzsze,gdyz to uniemozliwiloby mi podrozowanie po kraju.
        Jeszcze raz serdeczne dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka