Dodaj do ulubionych

sponsorowanie

08.01.03, 16:44

planuje dosc daleka wyprawe ( bo do Ameryki Poludniowej ) i probuje
redukowac koszty :) czy ktos moze mi powiedziec cos o znajdowaniu sponsorow :
czy jest to w ogole realne, jak tak to gdzie isc, czym moga sie zainteresowac
itp.
Obserwuj wątek
    • Gość: Franc Re: sponsorowanie IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.03, 01:16
      nadstawic dupy
      • Gość: maciek Re: sponsorowanie IP: *.client.attbi.com 09.01.03, 07:09
        Najpierw znajdz sobie chojnego sponsora na pare miesiecy i moze uda ci sie cos
        odlozyc na ten wyjazd
        • veyra Re: sponsorowanie 09.01.03, 09:58
          dzieki za konstruktywna pomoc...
          mam pytanie : jak nie macie nic do powiedzenia na ten temat to po co sie w
          ogole odzywacie?
          • Gość: maciek Re: sponsorowanie IP: *.client.attbi.com 09.01.03, 17:34
            A ty myslalas ze zaraz zglosi sie jakis jelen, ktory oplaci ci wszystko za
            frajer ????????
            • veyra Re: sponsorowanie 10.01.03, 19:15
              to mnie chyba ciut zle zrozumiales - bardziej liczylam, ze moze trafi sie ktos
              komu sie udalo to zalatwic i podpowie cos
              jak sie nie ma kogo spytac to sie chwyta wszelkich sposobow, np.\forum na sieci
              a co do manii sponsoringu, no coz, jedni maja inni nie, nie uwazam zeby
              szukanie pomocy od tych co maja ,zeby zrealizowac swoje marzenia ,bylo czyms
              zlym
              milego siedzenia w domu zycze ( z takim podejsciem.. )
          • Gość: mniodek Re: sponsorowanie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.01.03, 22:15
            bo to niestety jest dziś pierwsze znaczenie mania sponsora - taka
            rzeczywistość, możesz się na nią obrazić ale ona sobie nic z tego nie zrobi
    • Gość: acton Re: sponsorowanie IP: *.w / *.net.pl 10.01.03, 23:43
      veyra napisała:

>
      > planuje dosc daleka wyprawe ( bo do Ameryki Poludniowej ) i probuje
      > redukowac koszty :) czy ktos moze mi powiedziec cos o znajdowaniu sponsorow :
      > czy jest to w ogole realne, jak tak to gdzie isc, czym moga sie zainteresowac
      > itp.

Ze sponsorem jest trochę roboty. Oczywiście takimi dupkami jak maciuś się nie
      przejmuj:) Zasada jest prosta.
      1. Działaś musisz zacząć conajmniej pół roku wcześniej.
      2. Konieczne jest zrobić konkretny plan podróży, jak, co, gdzie i kiedy, a
      zwłaszcza cel: edukacyjny, eksploracja, wymyśl coś mądrego. Bez rozbudowanego
      planu ani rusz.
      3. Najlepiej jak nie będziesz prywatną osobą, a z jakiegoś koła turystycznego,
      uczelni. Fajnie jak będziesz miała jakąś pieczątkę czy coś, że Twój wyjazd jest
      oficjalny, przez kogoś popierany (nawet harcerze:)).
      4. Teraz kolejna b. ważna sprawa: patronat medialny. Ja zdobyłem patronat
      pewnej gazety. Generalnie GW, czy większe dzienniki ciężko zainteresować, ale
      próbuj. Najłatwiej lokalne gazety, portale internetowe, lokalne rozgłośnie
      radiowe. Musisz połazić, pomęczyć, oczywiście po spełnieniu powyższych punktów.
      Korzyści z tego są w dwie strony. Ty zobowiązujesz się do napisania artykułów
      po przyjeździe, oni do zamieszczenie nazwy potencjalnych sponsorów artykule. W
      większości gazet poproszą Cię, najpierw napisz, potem pomyślimy. Nie ma co,
      musisz mieć patrona przed wyjazdem. Aha, do mediów musisz napisać oficjalne
      pismo o udzieleniu patronatu, ale jak to zrobić sami Ci podpowiedzą. Oprócz
      mediów za patrona możesz mieć też jakieś instytucje, prezydenta miasta czy
      kogoś tam. Im więcej, tym większe robi wrażenie.
      5. Ja miałem nieco szczęścia, bo sama gazeta próbowała mi znaleźć sponsora
      (choć z kiepskim skutkiem). Generalnie, jak już masz zapewnienie o patronacie
      (jakiś wywiadzik byłby perfekt), zaczynasz szukać sponsora. Musisz napisać
      porządne oferty. Najłatwiej dojść do porozumienia z firmami fotograficznymi.
      Dostajesz filmy gratis, może pożyczą Ci jakiegoś sprzętu. Po przyjeździe
      wywołanie, odbitki gratis + ew. pomoc w organizowaniu wystawy. Możesz starać
      się o jakiś sprzęt sportowy, ale o to jest już trudniej. Przeważnie mogą
      oferować Ci jakieś zniżki. Trzecia sprawa to przelot. LOT, ani żadna inna dużo
      firma Ci nie pomoże (może ulgi). Jeśli znajdziesz jakieś biuro podróży biorące
      czartery do Am.Pd i ma wolne miejsca, może Cię za free wziąć, bo ich to nic nie
      kosztuje. Generalnie ciężka sprawa, ale jak Twój wyjazd będzie porażający to
      masz szanse, jeśli tylko powielisz trasę innych, to trzeba liczyć na farta.
      Największe szanse masz jednak na fotkach.

Złote lata sponsoringu niestety minęły, jednak odczuwalny jest kryzys w
      firamch, ale powodzenia. Zrób to profesjonalnie i odpowiednio wcześniej. Ja rok
      temu późno się za to wziąłem, bo niektóre firmy byłyby skłonne coś sypnąć, ale
      budżet przeznaczony np. na reklamę miały już zaplanowany.

Aha, jaką trasę robisz?
      pozdrawiam

• veyra Re: sponsorowanie 12.01.03, 01:01
        nareszcie!!! dzieki, za normalna odpowiedz i dobre rady :)
        okazuje sie ze jednak nie zdarza sie to tak czesto :)
        przynajmniej wiem od czego zaczac, mam pare pomyslow, musze je jeszcze
        sprecyzowac
        co to trasy to jest na razie kompletnie nieustalona, bo co tu duzo mowic troche
        uzalezniamy ja od ceny biletow i w zaleznosci do ktorgo miasta wyjdzie
        najtaniej stamtad ruszamy ( w gre wchodzi tylko zachodnie wybrzeze, wiec np.
        caracas odpada)
        biore pod uwage peru, boliwie, argentyne i chile
        pewnie w najblizszym czasie powoli wszystko sie ustali ( niech tylko sesja sie
        skonczy to sie porzadnie do tego przysiade)
        na razie wszystko jest w powijakach, mam nawet problem z zebraniem 5 osob na
        wyjazd ( wiadomo...mamona )
        a gdzie Ty podrozowales w zeszlym roku?
        • Gość: monw Re: sponsorowanie IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 03.07.03, 08:12
          Cześć veyra,

czy udało Ci się szukać?
          Znalazłaś sponsora?
          Byłaś w Ameryce?

Pozdrawiam
      • walentyna Re: sponsorowanie 13.01.03, 17:09
        Acton, jestes skarbnica wiedzy i dobrych rad! Z przyjemnością czytam Twoje
        wypowiedzi. Może i dla mnie miałbyś kilka cennych sugestii - wybieram się
        późnym latem w Pireneje. Nie ustaliłam jeszcze dokładnej trasy. Na razie
        zbieram informacje - o noclegach, ciekawych miejscach, charakterze tras itp.
        Wiesz coś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka