Dodaj do ulubionych

Jak jechac samochodem do Portugali?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.03, 15:43
Wybieramy sie w pare osob,w Wielkanoc,samochodem do Portugalii,kier
Braga.Niestey ceny autostrad we Francji sa szkujace.Czy ktos moze byl na
takiej wycieczce,ewentualnie czy mozna jechac we Francji drogami krajowymi
omijajac autostrady nie gubiac sie przy okazji?Zakladam ze raczej zalezy na
jak najkrotszym czasie przejazdu przez Europe.
Obserwuj wątek
    • Gość: Alfisti Re: Jak jechac samochodem do Portugali? IP: *.adsl.hansenet.de 09.03.03, 16:48
      Jezeli ktos z was zna francuski to mozecie sprobowac, w kazdej francuskiej
      miejsowosci sa drogowskazy kierujace na autostrade, trzeba sie kierowac (jezeli
      nie chcecie korzystac z autostrady)jednak podlug " Toutes Directions " -
      wszystkie kierunki. Od granicy z Lukseburgiem do Paryza trzeba bardzo uwazac
      zeby nie wpasc na autostrade. Osobiscie jechalem trasa przez Bar le duc, St.
      Dizier, Troyes, Sens, Montargis do Orleanu. Od Orleanu nad Loara do Tours, skad
      dalej bardzo dobrze rozbudowana RN (route nationale) w kierunku Poitiers,
      Angouleme i Bordeaux. Od Bordeaux do Bayonne prowadzi dwupasmowa RN.
      Granice Hiszpanii przekraczalem w Hendaye. Od granicy dalej przez Mirande de
      Ebro, Burgos, Valladolid, Salamance do Ciudad Rodrigo - nastepne wieksze miasto
      to juz portugalska Guarda. Bylem jedynym kierowca i przejechalem z Luksemburga
      do Portugalii w trzy dni (dwa noclegi)
      W Hiszpanii kierowcy ciezarowek jezdza bardzo czesto konwojami (20 - 30
      ciezarowek a nawet wiecej. Gdy sie ma pecha to mozna tak i nawet 50 kilometrow
      za nimi jechac.

PS
      Bardzo pomocne sa dokladne francuskie mapy drogowe " serie verte "

pozdro

pozdro
      • Gość: KarolinaL Re: Jak jechac samochodem do Portugali? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.03, 18:51
        Wlasciwie chcemy(pobozne to zyczenie)w dwie trzy doby dojechac do
        Portugalii.Kierowca jezdzi na codzien zawodowo i twierdzi ze pewnie da rade i
        o ile sie nie pogubimy,roznie moze byc. A czy te francuskie mapy mozna kupic w
        Polsce czy tylko we Francji i czy sa to mapy tylko landow czy calego kraju?
        Bardzo dziekuje za przydatne wskazowki,pozdrawiam Karolina.
    • Gość: pidżej Re: Jak jechac samochodem do Portugali? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.03.03, 17:32
      Jeśli "parę" rozumieć dosłownie (=2), samochodem na parę dni nie ma sensu. Rok
      temu przed długim majowym porównywałem właśnie dla pary koszty dojazdu do
      Prowansji i dolotu po promocyjnej cenie (ok. $200), i sam dojazd wyszedł taniej
      samolotem (odpada paliwo,autostrady, dwa a w twoim przypadku nawet i sześć
      noclegów po drodze, posiłki, zielona karta (samochód mam w leasingu, ZK nie ma
      w pakiecie)i wreszcie strata czasu który można spędzić o wiele sensowniej niż
      oglądając autostrady lub poszukując alternatywnych tras.) Fakt, na miejscu
      musieliśmy w tej sytuacji wypożyczyć samochód i to już był koszt dodatkowy, ale
      nie porażający, jakieś 40 dolarów na dzień, a trochę już zaoszczędziliśmy na
      dolocie. Jeśli jednak przez parę rozumiesz dwie pary, koszt dojazdu będzie
      nieco niższy niż dolotu lecz wrócicie zmordowani, a chyba nie o to chodzi.
      Paru ludzi już przekonałem, najtrudniej było ich namówić na to, żeby w ogóle
      zrobili takie porównanie bo zakładali że taniej niż własnym samochodem być nie
      może. Tymczasem 200 dolarów to ledwie trzy-cztery baki benzyny czy ropy, to
      daleko na tym dojedziesz? jeden bilet kosztuje tyle co paliwo w jedna strone,
      drugi to paliwo na powrót, a gdzie noclegi, posiłki, nie mówiąc o amortyzacji
      samochodu?
      W przypadku Bragi musisz szukać promocji do Porto, może aż do Lizbony albo - ma
      bliższe lotniska ci duzi którzy mają promocje z Warszawy nie latają. w tej
      chwili KLM ma Lizbone za 233 baksy.
      • Gość: KarolinaL Re: Jak jechac samochodem do Portugali? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.03, 18:31
        Wlasciwie to pare osob to cztery:)stad pomysl jazdy samochodem.W planach jest
        jeden kierowca,moze dwoch.Chcemy zaoszczedzic na czasie dojazdu aby zaszalec
        troche w Portugalii,ew. w drodze powrotnej.Pozdrawiam.
    • jita Re: Jak jechac samochodem do Portugali? 10.03.03, 09:44
      Witam,

Autostrady francuskie są drogie, ale porównując koszty autostrady z czasem
      przejazdu na drogach krajowych na plus wychodzą autostrady. My w tamtym roku
      jechaliśmy z Mullhouse autostradą A36 w kierunku Besancon, Beaune, A6 do
      Chalon, następnie drogami 80 i 70 do Digoin, 145 na Guéret, Bellac, 675 do
      Saint Junien, 141 Angouleme, 10 Bordeaux, Biaritz. Za autostrady zapłaciliśmy
      13,20 euro. Czas jazdy ok. 12 godzin. Powrotna droga samymi autostradami: z
      Perpignan udaliśmy się prosto na autostradę A9 prowadzącą do Montpellier,
      Nimes, Orange, następnie A7 w kierunku Lionu, A42 na Chalon, Geneve do
      miejscowości Bourg en-Bresse, A39 i A36 na Besançon, Mulhouse. Kosztowało nas
      to 49,70 euro. Czas jazdy ok. 8 godzin.
      A szczegóły o naszej wyprawie do Hiszpanii i Portugalii na stronie nasze-
      podroze.republika.pl/

Pozdrawiam,
      Justyna
      • jita Re: Jak jechac samochodem do Portugali? 10.03.03, 09:47
        sorry
        nasze-podroze.republika.pl/
      • Gość: KarolinaL Re: Jak jechac samochodem do Portugali? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.03, 18:38
        Ceny autostrad wrecz nas odstraszaja ze wzgledu na to,ze chcemy szybko
        dojechac do Portugalii i tam odpoczac,ew w drodze powrotnej cos ciekawego
        obejrzec.Dzieki. ps.Suuuuuuper Wasza stronka.
    • foolproof Re: Jak jechac samochodem do Portugali? 10.03.03, 17:33
      Gość portalu: KarolinaL napisał(a):

> Wybieramy sie w pare osob,w Wielkanoc,samochodem do Portugalii,kier
      > Braga.Niestey ceny autostrad we Francji sa szkujace.Czy ktos moze byl na
      > takiej wycieczce,ewentualnie czy mozna jechac we Francji drogami krajowymi
      > omijajac autostrady nie gubiac sie przy okazji?Zakladam ze raczej zalezy na
      > jak najkrotszym czasie przejazdu przez Europe.

Napewno można przejechać przez Francję do Bragi w dwa dni bez korzystania z
      autostrad. Szczegóły i ew. inne rady praktyczne na życzenie.
      • Gość: KarolinaL Re: Jak jechac samochodem do Portugali? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.03, 18:41
        Hmmm,troche tajemniczo brzmi ta odpowiedz ale mniemam,ze masz spore
        doswiadczenie w podobnych wyprawach i szczerze dziekuje za
        zainteresowanie.prosze tez o wiecej.Pozdrawiam Karolina:))
        • Gość: foolproof Re: Jak jechac samochodem do Portugali? IP: *.bmj.net.pl 11.03.03, 12:53
          Gość portalu: KarolinaL napisał(a):

> Hmmm,troche tajemniczo brzmi ta odpowiedz ale mniemam,ze masz spore
          > doswiadczenie w podobnych wyprawach i szczerze dziekuje za
          > zainteresowanie.prosze tez o wiecej.Pozdrawiam Karolina:))
          Rzeczywiście francuskie drogi znam dobrze, przejechałem je wiele razy i
          UWAGA : nigdy nie korzystałem tam z autostrad, nawet jadąc " na termin" do
          Vigo (skąd do Portugalii dwa kroki). Proponuję:
          -w przeddzień (!) wakacji popołudniu wyjechać z Wrocławia (czy tak?) i
          zanocować w Zgorzelcu (dobrze jest zarezerwować tam pokój np. w Hotelu "Pod
          Orłem"- drogi, ale dają dobre śniadanie (compris), tuż obok jest przyzwoity
          parking strzeżony i bardzo blisko uliczne przejście graniczne do Goerlitz, bez
          kolejek do odprawy. Rano wyjeżdżasz przez nie na Drezno i dalej autobanami
          A4,A5,A6 ( kier.Wuerzburg, Franfurt a.M.,Ludwigshafen ( unikać jazdy przez
          Niemcy w piątkowe i niedzielne popołudnia, bardzo zazwyczaj zdyscyplinowani
          niemieccy kierowcy wtedy trochę dziczeją, korki (Stau) nieuniknione , nocleg w
          Metzu- 4 hotele F1 z pokojami 1,2,3 osobowymi za 25 € - konieczna
          rezerwacja!),rano dalej w kierunku kolejno Nancy, Troyes, Vierzon, Limoges,
          Bordeaux, San Sebastian, Burgos, Valladolid - BRAGA. Nie korzystamy na tej
          trasie z autostrad po za kilkukilometrowym odcinkiem przy granicy z Hiszpanią
          (trzeba mieć bilon, aby wrzucić go do automatu otwierającego bramkę).
          Konieczne są mapy drogowe Francji i Hiszpanii (najlepiej "żółte dwusetki"
          Michellina, u nas do dostania, ale warto sprawdzić datę wydrukowania- w
          Europie drogi rozbudowuje się błyskawicznie). Drogi zwyczajne są tu wszędzie
          doskonałe, często porównywalne z równolegle biegnącą autostradą. Noclegi
          zalecałbym co 700km, polecam w tym celu hotele F1, ale konieczna rezerwacja
          (jeśli przez Francję i Hiszpanię tylko tranzyt, ale to naprawdę marnowanie
          okazji chociaż pobieżnego poznania tych przepięknych krajów)!
          Można też jechać przez Miluzę (Moulhouse), potem Clermont-Ferrand do San
          Sebastian itd.
          • Gość: foolproof Re: Jak jechac samochodem do Portugali? IP: *.bmj.net.pl 11.03.03, 13:08
            Z rozpędu nacisnąłem "wyślij" w trakcie korekty, a chciałem jeszcze dodać, że
            chętnie odpowiem na wszelkie pytania o warunki jazdy, noclegi tranzytowe itp.
            w Niemczech (gdzie znam tylko autostrady), Francji (bez autostrad!), Hiszpanii
            (drogi i autostrady), Portugalii, Włoch.
            Szerokiej drogi!
            Alf
          • Gość: foolproof Re: Jak jechac samochodem do Portugali? IP: *.bmj.net.pl 11.03.03, 13:14
            Z rozpędu nacisnąłem "wyślij" w trakcie korekty, a chciałem jeszcze dodać, że
            chętnie odpowiem na wszelkie pytania o warunki jazdy, noclegi tranzytowe itp.
            w Niemczech (gdzie znam tylko autostrady), Francji (bez autostrad!), Hiszpanii
            (drogi i autostrady), Portugalii, Włoch.
            Szerokiej drogi!
            Alf
          • Gość: KarolinaL Re: Jak jechac samochodem do Portugali? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.03, 20:05
            Mysle ze Twoje rady beda dla nas niezastapione.Ten monolog trudno nazwac
            wyczerpujacym...on jest Mega wyczerpujacy!!Mam nadzieje tez ze bede miec
            wiecej pytan,bo na razie z glownym kierowca nie jestem w bezposrednim
            kontakcie.Poki co serdecznie dziekuje za Zlecenia.Pozdrawiam.
            • Gość: bah7 Jak jechać do Portugalii ?... Czas to pieniądz ?.. IP: ProteriansZgNet:* 11.03.03, 21:15
              Karolino !

Osobiście jestem także gorącym wrogiem przejechania przez F i nie zwiedzania
              niczego po drodze, ale skoro P jest priorytetem... :o)))
              Myślę, że Alf jest chyba doradcą polskiego rządu d/s udawania, że chce się
              budować autostrady, bo są one zbędne... We F ludzie jeżdżą autostradami...
              Zakładam, że chcesz szybko dojechać do Bragi, nie chcesz płacić mandatów i Twój
              kierowca to też człowiek...
              Z Wrocławia do Bragi jest prawie 3.000 km, w tym z Metz - prawie 2.000 km.
              Autostradami będziesz mogła spokojnie jechać średnio ok. 40 km/h szybciej...
              Oczywiście myślę, że Ty masz dokładne atlasy samochodowe i jesteś świetnym
              pilotem, a towarzystwo się lubi i krótko śpi.
              Wtedy, w/g mnie, odcinek z Metz do celu zajmie Ci (z króciutkimi postojami):
              - bez płatnych dróg : ok. 28 h jazdy... Trasa - w/g Alfa...
              - z płaceniem : ok. 21 h jazdy... Trasa przez : Reims, Paryż, Orleans, Tours,
              Bordeaux, San Sebastian, Bilbao, Burgos, Orense, Vigo...
              Czy to przypadkiem nie oznacza 1 dodatkowy nocleg {płatny...:-o)))} ? Policz
              koszt...
              A w E bym nie jechał przez Valladolid, tylko przez Benavente - w obu wersjach...
              Gdybyś natomiast interesowała się, jaką NAJPIĘKNIEJSZĄ (w/g mnie) trasą jechać,
              to napisz, albo zajrzyj na mój wątek "Wycieczki samochodowe po Europie"...

Oby do Wiosny !

bah7
              • Gość: Alfisti Re: Jak jechać do Portugalii ?... Czas to pieniąd IP: *.adsl.hansenet.de 11.03.03, 21:41
                Gość portalu: bah7 napisał(a):

> > Myślę, że Alf jest chyba doradcą polskiego rządu d/s udawania, że chce się
                > budować autostrady, bo są one zbędne... We F ludzie jeżdżą autostradami...

Sorry, nie jestem zadnym doradca - tylko kabrioleciarzem a to, wyjasnia chyba
                wszystko dlaczego nie jezdze po autostradach (a szczegolnie juz w F)
                A tak na marginesie to autostrady sa idealne dla wszystkich ktorzy maja malo
                czasu i malo urlopu - ja na szczescie mam tego pierwszego dosyc

> Oby do Wiosny !

Jak najbardziej !

Alfisti
                • Gość: bah7 Re: Jak jechać do Portugalii ?... Czas to pieniądz IP: 213.192.80.* 12.03.03, 08:58
                  Witaj Alf :o)))

Ależ ja wiem, jak Ty jeździsz - czytuję sobie Twoje posty i przeważnie
                  wirtualnie się z Tobą zgadzam... :)
                  Jednak teraz wtrąciłem się Wam, bo sam też uwielbiam wycieczki autkiem po
                  Europie, więc myślę, że Karolinka (z turystyczną ekipą, bez zawodowego
                  kierowcy) dość szybko zjechałaby w F na płatne autostrady - lepiej niech będzie
                  na to przygotowana...
                  A osobiście, nie wyobrażam sobie przejechania przez F, z pominięciem
                  malowniczej Prowansji...

Oby do Wiosny !

bah7
                  • Gość: foolproof Re: Jak jechać do Portugalii ?... Czas to pieniąd IP: *.bmj.net.pl 12.03.03, 11:02
                    Gość portalu: bah7 napisał(a):

> Witaj Alf :o)))
                    >
                    > Ależ ja wiem, jak Ty jeździsz - czytuję sobie Twoje posty i przeważnie
                    > wirtualnie się z Tobą zgadzam... :)
                    > Jednak teraz wtrąciłem się Wam, bo sam też uwielbiam wycieczki autkiem po
                    > Europie, więc myślę, że Karolinka (z turystyczną ekipą, bez zawodowego
                    > kierowcy) dość szybko zjechałaby w F na płatne autostrady - lepiej niech
                    będzie
                    >
                    > na to przygotowana...
                    Zaraz, zaraz Alf to nie Alfisti i nie ma kabrioletu!!!Powtarzam: byłem we
                    Francji (dokładnie ) 11 razy i NIGDY nie jechałem tam autostradą, które moim
                    zdaniem, przy tamtejszej sieci dróg są dla TIRów i bardzo, ale to bardzo
                    spieszących się i dla masowych karamboli.
                    > A osobiście, nie wyobrażam sobie przejechania przez F, z pominięciem
                    > malowniczej Prowansji...
                    >
                    > Oby do Wiosny !
                    >
                    > bah7
                    • Gość: bah7 Re: Jak jechać do Portugalii ?... Czas to pieniądz IP: 213.192.80.* 12.03.03, 14:41
                      No cóż, myślę, że Karolinka to już duża jest dziewczynka i cóś wybierze... :D
                      Mnie jednak wychodzi, że autostradami jest dużo szybciej (P czeka !), a - przy
                      4 osobach w autku - podobny koszt...
                      Tylko... ta jazda przez F autostradami to taka nuda, gdy tyle pięknych miejsc w
                      pobliżu, np. :
                      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=193&w=2843088&a=4693379

Oby do Wiosny !

bah7
    • malin71 Re: Jak jechac samochodem do Portugali? 06.04.03, 10:12
      Hej, byłęm tam 2 razy i przy krótkim wyjeżdzie odradzam francuskie krajówki.
      Gdy masz 2 - 3 tygodnie, to jest to świetny pomysł, to piękny kraj. ja jechałem
      1 raz TICO - równo 3 dni korzystając z francuskich krajówek (Wwa, Poznań,
      Berlin, Paryżewo, San Sebastian i przez środek Hiszp do Lisbony.
      Przy 4 osobach ceny autostrad rozkłądają się i nie warto oszczędzać. Moi
      znajomi w tym roku wracali z Lisbony do Ponania niecałe 2 dni, z postaojem w
      Paryżewku.
      W hiszpani wiele tras dwupasmowych jest bezpłatnych, ppolecam maopy z serii
      euro - cart.
      miłej podróży!
      MM
    • piautre1 Re: Jak jechac samochodem do Portugali? 07.04.03, 12:24
      ? jak najszybciej i najtaniej?
      po pierwsze: mimo wszystko autostrady, jeśli przeraża cie francja (bez
      przesady, koszty autostrad przy komplecie w samochodzie są nieduze) to pojedz
      maksymalnie daleko przez niemcy.
      ja jezdziłem na trasie w-wa marsylia trasą przez frankurt i miluzę
      pozdr
      pi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka