paco_75 01.11.06, 19:40 Ktoś był ostatnio w tym regionie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tanger_soto Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issau/Gwine 02.11.06, 12:57 bylam niedawno w Mauretanii, wiec jesli chcesz - pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paco_75 Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issau/Gwin IP: *.chello.pl 04.11.06, 15:03 Super:) To po kolei może - planujemy wjechac do Mauretanii od Sahary Zachodniej: - slyszalem, ze mozna dostac wize na granicy za 20 EUR - prawda? - potem chcemy sie przejechac pociagiem - jechalas moze nim? pasazerskim wagonem czy "tym od żelaza"? - chcielibysmy sie przejechac z zelazem:D, pytanko czy faktycznie da sie przezyc 12h w nim? - z Ataru chcemy sie wybrac na jakis maly wypad na pustynie / do oazy - czy masz moze jakies miejsce godne polecenia? - jak wyglada Noukchoutt? dosc spore miasto, wiec ciekawy jestem jak z bezpieczenstwem na ulicach? No i pytanka ogolne: - czy cos zabrac ze soba szczegolnego, co moze sie przydac w drodze (slyszalem juz o tym, zeby miec cos a la turban, zeby nie wdychac zelaza w pociagu) - planujemy dopiero zabrac sie za nauke francuskiego; czy z podstawowymi zwrotami po francusku da tam sie przezyc mowiac tylko po angielsku? - czy sa jakiekolwiek bankomaty? No i oczywiscie inne sugestie co do ciekawych destynacji mile widzane. My planujemy wyjazd w wakacje przyszlego roku (pewnie sierpien, wiec moze byc troche cieplo;) na pustyni - spodziewam sie ok. 50C.... No to pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issau/Gwi 06.11.06, 13:29 zatem po kolei: 1. wize mozna podobno dostac na granicy, ale ja zalatwialam ją wczesniej w Casablance. wolalam miec pewnosc, ze na granicy nie bedzie juz zadnych niepodzianek, zwlaszcza, jak jedzie sie tam tyle godzin.. 2. w pociagu cwiczylam wariant ekstremalny czyli wagon towarowy. wagony pasazerskie byly 2 bodajze (przejazd kilka euro chyba). jedzie sie ok. 10 godz i moze sie to okazac najbardziej hardkorowe doswiadczenie w zyciu. przynajmniej w moim przypadku tak bylo. przejechac sie da, czego ja i inni podrozni sa zywym przykladem, ale nastaw sie na ekstremum. trzesie masakrycznie - wlasciwie to glowny problem, bo poza tym to pyl z rudy da sie przezyc, a piachem nie wialo. po pol godziny mozna miec dosc, ale przygoda murowana :) turban na glowe konieczny (najlepiej "zabandazowac" sobie glowe po calosci, bo mozna miec klopot z oczami zwlaszcza). no i pamietaj, zeby ubrac na siebie najgorsze ciuchy i zabezpieczyc bagaz, bo ruda zostawia niestety trudne do usuniecia slady 3. w Atarze na pewno znajdziesz jakies wypady na pustynie. mozna pytac np. w Bab Sahara - to oberza prowadzona przez malzenstwo z Holandii bodajze - na pewno pomoga. 4. Nawakszut jest podobno jedna z najbezpieczniejszych stolic afrykanskich, ja w kazdym razie nie czulam sie tam zagrozona, choc samo miasto jak dla mnie dolujace - w oczy rzuca sie glownie brud na ulicach co zabrac? - duza chuste na turban na pewno (mozna cos takiego sprawic sobie np. w india shopie), teoretycznie mozna kupic tam na miejscu, ale cen nie maja wcale niskich. Francuski by sie przydal - ja znam, wiec bylo OK. po angielsku raczej bedzie ciezko sie dogadac, ale mysle, ze wszystko jest mozliwe. Jesli mozesz to poucz sie podstaw (zdania typu : ile to kosztuje, bo wszystko jest tam kwestia targu, liczebniki, gdzie to jest, zwroty grzecznosciowe itp). Bankomat widzialam jeden - w Nawakszut, ale nie powiem ci, jakie karty obsluguje (obilo mi sie o uszy, ze tylko wydawane przez banki w mauretanii). w sierpniu bedzie na pewno cieplo :) w czerwcu na pustyni temp. podchodzila pod 50 st. i do g. 18 nie warto bylo wychylac nosa z oberzy.. pozdrawiam rowniez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paco_75 Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issau/Gw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 22:11 Dzieki Soto!:) A powiedz: jesli chodzi o wagony towarowe, to nie trzeba sie za bardzo pchac, zeby zdobyc miejsce w srodku? Wiem, ze jesli chodzi o wagony pasazerskie, to jest to istna masakra... Przezylem raz jeden probe wejscia do III klasy pociagu w Mozambiku, ktory jezdzil co drugi dzien, takze potrafie to sobie wyobrazic:D Jeszcze jedna rzecz przyszla mi do glowy - masz moze jakis namiar na tanie linie lotnicze? Szukalem pointafrique, ale bez rezultatu... Moze masz jakis patent? Na pewno przelot w czerwcu jest tanszy niz w sierpniu, ale niestety nie mozemy sie za bardzo wczesniej wybrac... A tak z ciekawosci - potem pojechaliscie do Senegalu? I tak ogolnie, wlasciwie to dlaczego sie wybraliscie wlasnie do Mauretanii?;) PS> Liczebniki juz umiem:) Kupilismy wlasnie plytke "francuski dla poczatkujacych" - mamy jeszcze kilka miesiecy:D Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issau/Gw 07.11.06, 08:23 Hej, nie martw sie - pociag ma ok. 2.5 km i prawie w calosci sklada sie z wagonow towarowych, wiec miejscowek do wyboru jest pod dostatkiem :) ja ulokowalam sie tam, gdzie bylo najwiecej osob, zeby czuc sie bezpieczniej, choc nie obylo sie bez przygod, ale raczej humorystycznych..poza tym musi ci ktos powiedziec, gdzie wysiasc. pociag zatrzymuje sie po prostu w srodku niczego i to naprawde niesamowity widok, jak widzisz ludzi znikajacych w ciemnosciach pustyni. Co do samolotu, to nie pomoge ci, bo ja przyjechalam z Maroka. Do Nawakszut i innych miast w Mauretanii lata ich przewoznik Air Mauretanie (maja trasy do Maroka, Tunezji, innych panstw afrykanskich i chyba Francji, ale tego ostatniego nie jestem pewna). Bylam nawet w ich biurze w Nawakszut, ale ceny byly dosc wysokie, wiec nie skorzystalam. Pomysl wypadu do Mauretanii narodzil sie b. spontanicznie - uznalam, ze samo Maroko nie dostarczy mi mega wrazen (i mialam racje). Do Senegalu nie dotarlam (brak czasu), ale z Nawakszut do Rosso jest juz calkiem blisko i nie ma problemu z transportem. Zycze wam powodzenia, mysle, ze bedzie OK, tylko upal moze bardzo doskwierac. Tu mozna sprawdzic sobie aktualna pogode na miejscu i w innych panstwach regionu: www.weatheronline.co.uk/Mauritania.htm dzis calkiem cieplutko :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xenia28 Air Mauritanie z Paryza 12.11.06, 09:52 Akurat w tym temacie sie orientuje. Przelot Paryz - Nouakchott kosztuje ok. 700€, w dwie strony oczywiscie. Obecnie sa 3 loty w tygodniu. Air France lata tez regularnie 3 razy w tygodniu, cena podobna. Polaczenia szukaj na stronie www.airfrance.fr. Skad wiem? Kraj mojego meza. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_75 Re: Air Mauritanie z Paryza 14.11.06, 23:49 Dzieki za info:) 700 EUR to jednak troche jest. Chyba zostane przy moim planie - lot do Maroka z Warszawy powrotny za ok. 1.500 PLN i jeszcze przelot z Senegalu do Casablanki (one-way), żeby jakoś wrócic. Czy orientujecie sie ile moze kosztowac taki przelot wykupiony juz tam na miejscu? Nie mam niestety jeszcze Lonely Planet... Faktycznie - dziś wszedzie ok. 30C:) Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Re: Air Mauritanie z Paryza 15.11.06, 08:55 za przelot one-way NKT-Casa chcieli ok. 200 EUR. Dakar-Casa moze miec wiec jakas zblizona cene. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paco_75 Re: Air Mauritanie z Paryza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 22:47 dzieki Soto, w weekend powinienem miec stara edycje LP West Africa, wiec poprzegladam sobie:D Odpowiedz Link Zgłoś
xenia28 Do tanger_soto 18.11.06, 21:14 Hej, czytalam wczesniej, ze bylas w Mauretanii. Napisz kilka refleksji, jak znajdziesz troche czasu. Jestem bardzo ciekawa!!! Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Re: Do tanger_soto 20.11.06, 08:38 Xeniu, mniemam, ze znasz kraj, skoro to strony twojego meza. Na temat Mauretanii, a dokladnie podrozy weglarka, napisalam sporo powyzej. A poza tym..Spedzilam tam jakis tydzien, miejsce, ktore zrobilo na mnie najwieksze wrazenie to Chinguetti - jakas magia unosila sie tam w powietrzu :) no i przepiekna pustynia. Jako, ze udalam sie tam latem czyli w sezonie zdecydowanie nieturystycznym, turystow w glebi ladu nie bylo w ogole (zreszta gdzie indziej takze). To, co mnie zakoczylo, to malo elastyczna postawa miejscowych, jesli chodzi o negocjowanie cen. Przyzwyczajona do targowania sie o wszystko, skoro ustalonych cen nie ma, odkrylam, ze w Mauretanii jest to ciezki kawalek chleba..Na szczescie odnioslam kilka sporych sukcesow w tej dziedzinie, choc nameczyc sie trzeba bylo nie lada. A z jakiej czesci Mauretanii jest twoj maz? Odpowiedz Link Zgłoś
xenia28 Re: Do tanger_soto 20.11.06, 17:26 On jest z Nouakchott. Pytam, bo sama jeszcze tam nie bylam. Ale juz niedlugo.... Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
paco_75 Re: Do tanger_soto 20.11.06, 23:06 Hej:) Soto, jeszcze przyszła mi do głowy kwestia cen, głównie jeśli chodzi właśnie o Chinguetti, czyli: - przejazd z Choum do Ataru - przejazd z Ataru do Chinguetti i - wypad na pustynie. Jakie ceny udalo Wam sie wynegocjowac? I czy jest problem jesli chodzi o transport pomiedzy Atarem a Chinguetti w porze letniej wlasnie? LP West Africa jest tuz obok, szkoda ze z 1999.... Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
paco_75 Re: Do tanger_soto 20.11.06, 23:18 miejsce robi sie popularne widze:D serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,50348,3142207.html ostatni moment, by sie tam wybrac;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Mauretania IP: *.saix.net 21.11.06, 04:53 Bylem, widzialem. Kraj biedny (potencjalnie bogaty) lecz ciekawy. Linia kolejowa to swego rodzaju "pepowina" dla ludzi zyjacych na pustyni. Sama pustynia wbrew pozorom jest zamieszkala. W czasie wielogodzinnej podrozy samochodem czlowiek natyka sie na pojedyncze namioty jak i osady. Jest rowniez ruch samochodow - od osobowych po ciezarowki wyladowane towarami. Kierowcy pojazdow bardzo dobrze orientuja sie w przetrzeni i docieraja do wyznaczonego celu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
djsaper Re: Mauretania 18.12.06, 00:27 Witaj Nemo , mozesz mi dać kilka uwag jak przygotować osobowe auto do jazdy przez Mauretanię ? Słyszałem że pomiędzy Ceutą a Senegalem to jedyny kawałek drogi gdzie muszę jechać bez asfaltu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Re: Do tanger_soto 21.11.06, 12:28 to moja wypowiedz z innego forum, bo kiedys tez juz ktos o to pytal: "ceny orientacyjnie, pamiec ulotna jest, a cen dokladnie nie spisywalam Atar-Chinguetti chyba 1200 UM Atar-NKT 3700 UM NKT-NDB 3500 UM zawsze placi sie za bagaz, nie pamietam czy byl on zawarty w ww. cenach czy nie, niestety, ale zawsze bedzie to dla ciebie punkt odniesienia. Przed wyjazdem wyszukiwalam w necie ceny transportu, zeby wiedziec w jakich granicach te ceny w ogole oscyluja i musze stwierdzic, ze w wiekszosci przypadkow udalo mi sie wytargowac nizsze. Tyle, ze byl to czerwiec, wiec sezon nieturystyczny, co nie znaczy, ze panowie sklonni byli do duzych negocjacji. No i w polowie ze srodkow transportu uskutecznianych w Mauretanii strasznie ciasno :)))" W Chinguetti snulam sie po wydmach na wlasna reke, upal byl ogromny, dopiero po g. 18 robilo sie ciut lepiej. Nie znam wiec cen trekow po pustyni - duzo zalezec bedzie od twoich zdolnosci negocjacyjnych i wybranego wariantu. A co do popularnosci Mauretanii mysle, ze poki co nie jest zle..tj. zima nawiedzaja ten kraj Francuzi (Point Afrique lata do Ataru, wiec czlowiek laduje od razu na pustyni), jest troche ruchu w czasie rajdu Paryz -Dakar, a potem to turystow niewiele. Wiekszosc traktuje ten kraj tranzytowo jadac dalej na poludnie do Senegalu lub Mali. Xeniu, Nawakszut akurat wywarlo na mnie dolujace wrazenie, ale moze maz pokaze ci jakies fajniejsze oblicze tego miasta..:) Odpowiedz Link Zgłoś
paco_75 Re: Do tanger_soto 03.12.06, 23:25 Super! Dzieki, Soto:) A sluchaj... w tym pociagu jakbym wzial jakis sznurek, to moze warto sie przywiazac do jakiejs wystajacej czesci?;) Odpowiedz Link Zgłoś
djsaper Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issau/Gwin 18.12.06, 00:21 Wybieram się do Gambi oczywiście tranzytem przez Mauretanię . czy można przejechać cały kraj bez większych niespodzianek ? Jadę samochodem osobowym z napędem na 2 koła jest to kombi i w razie konieczności chcę w nim spać. no i mozna sie jeszcze do mnie dokoptować. Wyjazd w marcu 2007 Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issau/Gwi 19.12.06, 08:50 jesli chcesz tylko przejechac Mauretanie, bez wjezdzania w glab kraju, to masz do dyspozycji droge asfaltowa od granicy z Sahara Zach. do Nawakszut. dalej na poludnie nie jechalam, ale do granicy z Senegalem chyba tez przejazd po asfalcie. Odpowiedz Link Zgłoś
djsaper Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issau/Gw 20.12.06, 00:07 a jakie koszty mnie czekają ? jakieś dzienne wyżywienie , cena ropy do mojego diesla ,opłaty na granicach , obowiązkowe ubespieczenia, czy co ja tam jeszcze mogę się spodziewać ? i wogóle jak tam się traktuje turystów ? a tak poza tematem to robi na mnie wrażenie ktoś taki jak Ty wybierając się jak zrozumiałem z plecakiem w saharę. Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issau/G 20.12.06, 12:14 dzieki za mile slowa :) co do twoich pytan: cen ropy sila rzeczy nie znam, bo nie kupowalam. Przy wjezdzie do Mauretanii wiza za 20 euro (mozna ja kupic na granicy lub wczesniej zalatwic w Maroku), nie wiem, czy sa jakies dodatkowe oplaty za samochod. Jedzenie w Mauretanii nie jest jakos specjalnie tanie - w koncu to kraj pustynny i wiekszosc produktow importuja. Poza tym wybor jest dosc ograniczony: bagietki, ciastka, sardynki, jakies konserwy z warzywami. Znalezienie czegos typu ser topiony czy jakis jogurt graniczy z cudem w niektorych miejscach. W restauracjach mozna zjesc kuskus z warzywami lub jakies mieso (z kozy chyba najczesciej). A podejscie do turystow? W sumie OK, ale wiadomo, kazdy chce na tobie zarobic. Poniewaz przyjezdza tam sporo Francuzow, dla ktorych i tak jest tanio, miejscowi winduja ceny niektorych uslug/produktow. Trzeba sie targowac, choc bywa to trudne, bo oni wola czasem nie zarobic niz spuscic cene. Zdarza sie, ze sie z kims na cos umawiasz, a potem on nie dotrzymuje ugadanych warunkow. Ale coz, trzeba sie wyluzowac i znosic takie sytuacje ze spokojem, bo bez sensu, zeby psuly klimat fajnej wyprawy.. Odpowiedz Link Zgłoś
djsaper Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issau/ 20.12.06, 18:32 Hi spotykałaś tam polaków albo tu w polsce kogoś kto był albo się tam wybiera . Słowem entuzjastów sahary ? bo chyba mam wolne miejsce w samochodzie . Jak na razie jadę sam ale nie odmówie jak jakiś turysta chce się dołożyć do wyprawy asfaltową drogą przez zachodnią Afrykę :) Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issau 21.12.06, 22:08 Ja bylabym zainteresowana wyjazdem, czy mozna prosic jakies szczegoly na adres:egidia@wp.pl? Odpowiedz Link Zgłoś
djsaper Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issa 27.12.06, 22:28 asmarabis jak jesteś dziewczyną to mnie chyba żona nie puści :) oferta jest raczej dla facetów chyba że jedziesz z chłopakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asmarabis Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB iss IP: *.centertel.pl 28.12.06, 20:43 Ale ja tylko chcialam sie zabrac, nie mialam w planach odbijania Cie zonie;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
djsaper Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB is 31.12.06, 01:21 ja nic takiego nie sugerowałem , poprostu wytłumacz to mojej żonie :) ale oferta nadal aktualna . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asmarabis Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB i IP: *.centertel.pl 01.01.07, 13:25 jakie wyzwanie;-))) a tak powaznie, to jak sie mozna z Toba skontaktowac, na maila gazetowego czy jakiegos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
djsaper Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB 09.01.07, 22:59 Asmarabis napisz na maila gazetowego a wszystkich zapraszam na moje forum "AFRYKA ZACHODNIA" w turystyka na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
djsaper Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB 17.01.07, 23:35 darekjaworek@wp.pl napisz Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issau 22.12.06, 12:33 bylam w sezonie bardzo nieturystycznym, wiec przez caly pobyt spotkalam 3 turystow :) ale jakie to ma znaczenie? wazne jest to, co chce sie zobaczyc i doswiadczyc, a brak innych turystow to nawet atut Odpowiedz Link Zgłoś
djsaper Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issau/Gw 09.01.07, 23:04 tanger_soto masz gdzieś w sieci spisane wspomienia z podróży po mauretani ? chętnie poczytałbym albo posłuchał . Jak nie znajdę chetnych do samochodu to pojadę z plecakiem jak Ty. Zapraszam na forum "AFRYKA ZACHODNIA" Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issau/G 10.01.07, 12:54 wspomnienia mam w glowie i na zdjeciach :) w sieci niestety nie. gdybys mial jeszcze jakies pytania, pisz smialo w tym watku lub na tanger_soto@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróznik Re: Mauretania/Senegal/Gambia/GwineaB issau/Gwine IP: *.coig.katowice.pl 18.12.13, 15:40 Tak był polecam strone gambiaperpedes.blogspot.com/2013/11/gambia-od-2013-11-08-do-2013-11-22.html Odpowiedz Link Zgłoś