Gość: kola IP: *.w80-9.abo.wanadoo.fr 07.05.03, 11:41 W tym roku wybieram sie do Tunezji, czy ktos moze mi doradzic w jakie miejsce jest najlepiej jechac, chodzi mi o: DJERBA, HAMMAMET czy SOUSSE? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yes22 Re: HAMMAMET, DJERBA czy SOUSSE 07.05.03, 11:51 Witam. Ja w zeszłym roku, w sierpniu, byłam 7 dni w Hammamecie. Powiem tak: hotel ok, wyżywienie ok, ale mentalnośc tych ludzi - tragedia. Nie podobał mi sie wyjazd w 90%, ze względu na ciągłe trąbienie na ciebie samochodów, na zaczepki napalonych tunezyjczyków mających nadzieję, ze przyjechałaś sama i zabierzesz ich ze sobą do swojego kraju.. blee. Nie polecam, ale znam osoby, którym podoba się Tunezja. Ogółem, gdzie by nie pojechać kraj zabity dechami, wieś, prostactwo, a przede wszystkim prymityw. 2 lata temu byłam w Grecji i z tamtego wyjazdu byłam bardzo zadowolona. Ale decyzja należy do Ciebie. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiB Re: HAMMAMET, DJERBA czy SOUSSE IP: 217.96.9.* 08.05.03, 07:56 Również byłem 2 lata temu w Hammamecie, a w zasadzie na jego obrzeżach. Plaże przepiekne, i tzw. egzotyka..patrz tekst powyzej oraz inne wypowiedzi. Djerba jest równiez urokliwa wg relacji znajomych. Gdybym wybrał sie tam kolejny raz (w co watpię ;-) to wybrałbym jednak Sousse. ale gdziekolwiek nie pojedziesz - plaże beda super...a ludzie...no cóż tez tacy sami... Może lepiej Majorka, Grecja, Kanary...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
saint-agnes Re: HAMMAMET, DJERBA czy SOUSSE 08.05.03, 09:34 Moja babcia mówi -JEDEN LUBI OGÓRKI DRUGI OGRODNIKA CÓRKI... Tunezja jest przepięknym krajem, ludzie niezwykle gościnni. Co do zaczepek "napalonych Tunezyjczyków" niczym nie różnią się od zaczepek "napalonych Polaków". To po prostu inny kraj. Jadąc tam, trzeba się przestawić - ot co. Nigdy nie należy niczego porównywać - bo to tak jakby porównywać Warszawę do Lizbony... To stolica i to stolica... A jaka różnica. Jedź na Djerbę, jeśli obawiasz się tego co moi poprzednicy napisali. Sousse to dość duże miasto pełne turystów jak i Hammamet zresztą. Hammamet jest znacznie spokojniejszy i mniejszy. Zależy co lubisz i po co tam jedziesz... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi Re: HAMMAMET, DJERBA czy SOUSSE IP: *.w80-9.abo.wanadoo.fr 08.05.03, 13:06 Nie lubie spokojnych miejsc, lubie jak w okol mnie cos sie dzieje i oczywiscie czysta plaza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiB Re: HAMMAMET, DJERBA czy SOUSSE IP: 217.96.9.* 08.05.03, 13:53 Co w takim razie z tymi..co to i córką ogrodnika (jesli zadbana) nie wzgardza a i ogóreczkiem przekąszą...;-)) Tunezja...hmmm..trzeba tam oczywiście byc aby przekonać się czy się to podoba czy nie. Jednak korzystając z wolności słowa...delikatną perswazją odradzałbym...jest tyle jeszcze miejsc, choć z drugiej strony ten miejscowy folklor...po powrocie człowiek cieszy się że tam na stałe nie musi żyć...ale 2 tyg. minie ci szybko a wrazenia niezapomniane;-). Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: HAMMAMET, DJERBA czy SOUSSE 09.05.03, 02:11 Z wymienionych przez Ciebie miejsc polecam Sousse. Bardzo ładne plaże, świetne hotele. Hammamet mi się średniawo podobał. Wprawdzie byłam tam tylko jeden dzień ale wydawało mi się, że jest tam dużo bardziej gwarno i plaże nie najciekawsze. Djerba ponoć jest piękna, trzeba jednak pamiętać, że nie do końca bezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tessa Re: HAMMAMET, DJERBA czy SOUSSE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 09:03 Byłam w Sousse hotel Hamammet, położony poza centrum.Polecam to jest inna kultura i warto ja poznac. Mimo,że jestem blondynka, oczywiście zaczepki byly, ale absolutnie nie chamskie,oni sa bojażliwi wiec absolutnie bezpiecznie. Byłam 2 tygodnie i uczułam sie zupełnie bezpiecznie. Warto zobaczyc napewno ilu nas kazdy może mieć swoje zadanie. Życze miłego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: has Re: HAMMAMET, DJERBA czy SOUSSE IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 12:35 byłam w Tunezji 3 razy -za każdym razem wspaniałe wspomienia-cóz kraj inny niż nasz inna mentalność ludzi,ale ma to swój urok. co do zaczepek - owszem zdarzaj a się ale powiedz mi w którym kraju ich nie ma- trzeba nauczyć się na nie reagować Polecam Sousse- tam masz co robić,mozesz poleżeć na pięknej plaży, wieczorem pójść na spacer po mieście ,wybrać się do dyskoteki ,pojechać taksówka (bardzo tanie) do portu el Kantaui-uroczy. wreszcie pospacerować po plaży . Jesli chcesz ,możesz zrobić normalne zakupy w dużych marketach lub centrach handlowych - lub we francuskich butikach, A gdy chcesz trochę a raczej dużo folkloru wybirz się na souk-lokalne targowisko gdzie możesz targować się do bólu (schodzą z proponowanej ceny nawet 70 %) Djerba -piękna i spokojna -mój znajowy ocenił ją jednym zdaniem - nie ma nawet gdzie wydać pieniędzy. Wybór należy do Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: HAMMAMET, DJERBA czy SOUSSE IP: *.kielce.com.pl 12.05.03, 15:03 Polecam wszystkie 3 miejsca w takiej oto kolejnosci: Djerba - za cudowne plaze i spokoj Hammamet - za wiele zabytkow i miejsc ktore mozna zobaczyc Sousse - wspaniale krajobrazy, duze miasto wiec i duzo sklepow,targow Polecam jeszcze Nabeul - za calosc; piekne plaze, duzo fajnych miejsc, kawiarenek Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: HAMMAMET, DJERBA czy SOUSSE IP: *.wroc.zigzag.pl 16.05.03, 09:40 hamammet i dzerba , nigdy sousse!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: HAMMAMET, DJERBA czy SOUSSE IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.03, 09:57 A ja byłem w Nabeul-małe Tunezyjskie miasteczko .a nie moloch turystyczny. Wróciliśmy bardzo zadowoleni.Kiedyś tam jeszcze wrócimy, w tym roku Egipt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enA Re: HAMMAMET, DJERBA czy SOUSSE IP: *.crowley.pl 19.05.03, 09:24 Djerba to przede wszystkim wyspa polozona dalej na poludnie, blizej Sahary. Nie zwiedzisz juz raczej Kartaginy, MUzeum Bardo, Tunisu, ..Sidi bou Said ... jest tam tez cieplej. Ja bylam w Hammamecie.. swietne miejsce wypadowe.. do Tunisu, Nabeulu... Godz. od lotniska. I jestem b.zadowolona (kwiecien/maj 25-8 c w cieniu) Sousse jest wieksze, od lotniska 2 godz. Z H. i S. kupuje sie wycieczke 2dniowa na Sahare... z pobytem w hotelu. CENY: 195 DT (*3zl) SAHARA dwa dni (hotel, zwiedzanie, wyzywienie, transport.. wszystko), 50 DT (Tunis- Katragina-Sidi Bou Said ). poZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś