Gość: Grzegorz IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.03, 13:29 Na jesien lece z Fankfurtu do Kapsztadu Air namibia z przesiadka w Windhoek ,Czy potrzbuje wize? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: polishAM Re: Przesiadka w Windhoek IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 08.06.03, 04:53 Tego niestety nie wiem, ale przypuszczam, ze nie. Znam b. slabo Winhoek, ale za to swietnie Kapsztad. Prosze Cie zebys napisal dluuuga relacje z pobytu w Cape Town. Wiesz, ze tam teraz zima i pora deszczowa, ale to miasto to jedno z najbardziej atrakcyjnych miejsc na ziemii. Do dzisiaj mam mieszkanie na Mouile Point 5 minut od Victoria & Alfred Waterfront nad samym oceanem. Podroz na Good Hope to obowiazek, ale wybierz obydwa przejazdy od strony oceanu atlantyckiego i ewentualnie powrot przez Simon Town, Fish Hoek i Muizenberg. Muizenberg ma cieplejsza wode (Indian Ocean) bo zauwazysz, ze woda w Cape Town na Clifton jest stosunkowo zimna. Aha w centrum Kapsztadu sa b. dobre dyskoteki napisz jakie sa tam teraz laski. I skad lecisz i za jaka cene. Ja musze tam pojechac w ciagu roku czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Przesiadka w Windhoek IP: 195.245.213.* 08.06.03, 09:27 Gość portalu: Grzegorz napisał(a): > Na jesien lece z Fankfurtu do Kapsztadu Air namibia z przesiadka w > Windhoek ,Czy potrzbuje wize? "Normalna" wiza nie jest potrzebna. Potrzebna jest jedynie wiza tranzytowa, a tą rozdają już w samolocie, albo bezpośrednio na lotnisku. W Windhoeku są dwa miejsca odpraw (to bardzo małe lotnisko): po prawej stronie dla zostających w Namibii dłużej niż 24 godziny i po lewej stronie - dla tych, których pobyt nie przekrioczy 24 godzin. Mając więcej czasu (parę godzin) można wypożyczyć samochód i zrobić sobie wycieczkę do miasta, choć specjalnie nie ma tam co oglądać. No, może meteoryty, robią wrażenie. Linie Air Namibia są bardzo fajne, cały czas lecą filmy z "Murzynkami", no i stewardesy i stewardy mają bardzo ciemne karnacje - ale wszyscy są bardzo mili i uczynni. Spróbuj w samolocie Amarullę - południowoafrykański wynalazek likieru z owoców, które zjadają małpy, słonie i guśce, a potem leżą pod drzewami tych owoców pijane (jak świnie!). Miłego lotu i udanego pobytu! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishAM Re: Przesiadka w Windhoek IP: *.26.72.151.Dial1.Weehawken1.Level3.net 10.06.03, 21:34 Chcę odświeżyć ten wątek. Czy wiecie, że za moich czasów Namibia nazywała się South West Afryką i w skrócie nazywaliśmy ją South West. Świat upierał się przy Namibii, ale nawet terroryści z Angoli nazwali się South West Africa People Organization (SWAPO). Windhoek, Swakopmund i inne miejscowości nad oceanem nie są warte zobaczenia, ale chętnie bym się znowu tam pokręcił, bo tam są ładne dziewczyny kolorowe (Basters). Zawsze mile wspominam ten spokojny i miły kraj. Odpowiedz Link Zgłoś